Достатъчен ли е един кандидат, за да има избор на ключови постове в съдебната власт

Докато ВСС течеше избор за шеф на спецпрокуратурата с единствен кандидат Валентина Маджарова, пред сградата имаше протест.

© Надежда Чипева, Капитал

Докато ВСС течеше избор за шеф на спецпрокуратурата с единствен кандидат Валентина Маджарова, пред сградата имаше протест.Едно от ключовите правомощия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е неговата кадрова политика и освен през конкурсите за повишаване и преместване, тя се изразява и в избора на магистратите на лидерските позиции в системата - председателите на съдилища и прокуратури и т.нар. трима големи - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор. През последните години обаче в конкурсите за ключови позиции в съдебната власт се явява само по един кандидат.


Така беше при избора за главен прокурор, когато Иван Гешев бе единствената кандидатура, при избора на нов шеф на специализираната прокуратура (конкурсът бе спечелен от единствения кандидат Валентина Маджарова), а сега предстои и избор на нов председател на Върховния касационен съд. Единственият номиниран кандидат е съдия Галина Захарова. Макар конкурсите и процедурите да се различават, общото е видимо - кандидатите във всички са само един.


"Дневник" потърси отговор на въпросите защо за високи постове в съдебната власт няма кандидати, има ли реален избор, ако номинираният е само един, предизвестен ли е финалът на процедурата, в тенденция ли се превръща това и къде са корените на проблемите в кадровите решения - обобщаваме мненията и коментарите на юристи и анализатори.


Лоша традиция на негативна селекция
"Поради своята структура и композиция кадровите решения на ВСС винаги са се влияли от политическата конюнктура, колкото и неговите членове да твърдят обратното. Последните промени в Конституцията от декември 2015 г. също не успяха да променят това положение. Така с течение на времето различните състави на ВСС създадоха една лоша традиция на негативна селекция на магистрати достигнали до лидерските позиции в системата", коментира пред "Дневник" Бляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


"Нещо повече, създаде се и практика в случаите, когато е налице кандидат с високи професионални качества, почтеност и независимост, той/тя да бъде буквално унижен в рамките на процедурата за избор и в крайна сметка да не бъде избран", подчертава Гяурова. Тя припомня проваления избор на съдия Нели Куцкова за председател на Апелативния съд в София, на съдия Йордан Дамаскинов за председател на Окръжния съд в Русе и други.


Съдия Галина Захарова е единственият номиниран за наследник на Лозан Панов, а изслушването й пред ВСС е насрочено за 14 януари 2022 г.

© Юлия Лазарова

Съдия Галина Захарова е единственият номиниран за наследник на Лозан Панов, а изслушването й пред ВСС е насрочено за 14 януари 2022 г.


"Там където изборите са "успешни" виждаме лица със спорни качества - може да споменем съдия Владимира Янева, а в по-новата история сегашния председател на СГС (Алексей Трифонов - бел.ред.), ВАС (при избора на председател на ВАС Георги Чолаков също имаше съмнения, че изборът не е случаен, а предварително уговорен - бел. ред.), главният прокурор (Иван Гешев бе единственият кандидат, издигнат единодушно от цялата прокурорска колегия на ВСС - бел. ред.). Точно тази практика води до липса на мотивация у магистратите да участват в процедура за ръководните позиции в системата", обясни още Гяурова.


По думите й, от една страна предвидимостта е положителна характеристика за системата, защото осигурява стабилност, но предвидимостта при процедурите за лидерските позиции е по-скоро негативен елемент, който отблъсква кандидати, които иначе биха били добри ръководители.


Прокурорската колегия се доказа като напълно излишна


"През последните години може ясно да се открои негативна селекция на ключови постове в съдебната система, като изключенията само потвърждават правилото. Много по-важни са изборите на административни ръководители в прокуратурата, отколкото в съда, защото предвид йерархичната й структура и институционална култура "да се слуша началникът", те имат повече формална и неформална власт от председателите на съдилищата", смята адвокат Андрей Янкулов, който е бивш прокурор и бивш зам.-министър на правосъдието.


"Точно на ключовите избори в прокуратурата напоследък виждаме обикновено само по един кандидат за поста, но и да имаше повече кандидати за цвят и привидно демонстриране на състезание, не би имало значение, защото е повече от видно, че изборите се правят предварително", допълва още той.


Андрей Янкулов коментира, че този състав на ВСС не е легитимен да избере нов председател на ВКС.

© Цветелина Белутова, Капитал

Андрей Янкулов коментира, че този състав на ВСС не е легитимен да избере нов председател на ВКС.


По думите на Янкулов прокурорските шефове се назначават де факто от главния прокурор, който доминира изцяло Прокурорската колегия във ВСС. "Тя се доказа вече като напълно излишна администрация в този си вид, съвсем спокойно може да бъде разпусната. Ако ще се запази същата концепция за управление на прокуратурата, поделено между главния прокурор и колегия, излъчена от прокурорите и парламентарно представените партии, главният прокурор би трябвало просто да назначава еднолично отделните административни ръководители - сегашното положение само оскъпява и усложнява процеса, а разлика в резултата няма", подчертава юристът.


Къде се прави избора на "тримата големи"


Ситуацията по отношение на избора на тримата големи е различна по няколко причини. Процедурата за тяхното номиниране и избор е много по-различна от тази за редовите ръководители на съдилища или прокуратури. Процедурата е много по-дълга от останалите - максимум 6 и минимум 4 месеца преди изтичане на мандата, който е 7 години и също е много по-дълъг от мандатите на останалите административни ръководители. Процедурата е смесена - обхваща институции както в съдебната власт, така и в изпълнителната и накрая президентът, припомня Гяурова.


"Що се отнася до изборите на "тримата големи", самият бивш главен прокурор Цацаров каза в реплика до председателя на ВКС Панов по време на избора на настоящия главен прокурор Гешев, че се правят другаде, а не във ВСС. Едва ли имаме основание да не вярваме на г-н Цацаров. Предполагам, че визира силното политическо влияние, което на практика предизвестява избора чрез контрол върху необходимото мнозинство във ВСС", посочва Янкулов.


"Настоящият състав на ВСС според мен няма легитимност да избере следващия председател на ВКС. Двама от избраните от съдиите негови членове подадоха оставки, а самите съдии явно демонстрираха нежеланието си да попълнят квотата си с масовия отказ да гласуват на изборите за техни заместници, с което и ги провалиха. С този си акт съдиите делегитимираха целия състав на ВСС, защото няма как управляващият съдебната система орган да проведе такъв ключов за самите съдии избор, след като е получил явен вот на недоверие от огромното мнозинство от съдийската общност", подчертава Андрей Янкулов.


ВСС дължи поне обяснение защо кандидатът е само един


"Всичко това прави този избор по-сложен, но и по-отговорен, защото става въпрос за трите топ позиции в съдебната система. Отговорността отново пада върху ВСС, който управлява цялата процедура и има и възможност да номинира кандидати за тези позиции. Ето защо, когато в състезанието участва само един състезател, това вече не е състезание, но като минимум ВСС дължи разяснение защо е останал само един кандидат", подчертава Гяурова.


"По принцип е добре да има конкурентност, защото стимулира участниците да покажат повече своите качества, своите професионални възможности, но то зависи от тези, които желаят да бъдат издигнати", коментира представляващия ВСС Боян Магдалинчев пред БНР.


Според министъра на правосъдието Янаки Стоилов процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.


Биляна Гяурова - Вегертседер посочи, че поради своята структура и композиция кадровите решения на ВСС винаги са се влияли от политическата конюнктура.

Биляна Гяурова - Вегертседер посочи, че поради своята структура и композиция кадровите решения на ВСС винаги са се влияли от политическата конюнктура.


"Сам по себе си фактът, че за дадена позиция се предлага само една кандидатура, не опорочава избора във всички случаи. Има вариант единствената кандидатура да е наистина добра и да бъде подкрепена със сериозни аргументи - защо тогава задължително да е необходимо издигането и на друга, само и само да има някакво състезание?", коментира пред "Дневник" Янкулов.


"Респективно, формалното наличие на повече от една кандидатура също не означава непременно, че пък действително ще има състезание, ако изборът е вече предварително направен. Така че не толкова броят на кандидатите, а профилите им са от значение. Каква е биографията им, какви са професионалните им качества, какви позиции са отстоявали, има ли неизяснени въпроси около имотното им състояние, каква е визията им за това какво ще правят на поста", допълва Янкулов.


Изборът за наследник на Панов е възможност ВСС да измие срама от мандата си


По думите на Биляна Гяурова, съдия Галина Захарова е безспорна кандидатура, издигната от съдиите от същия съд и припозната от министъра на правосъдието, който е един от имащите право да номинират, но не се възползва от това.


"Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужава подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага", коментира тогава Стоилов.


"Това (че Захариева е издигната от съдиите от ВКС и подкрепена от министъра на правосъдието - бел. ред.) прави задачата пред ВСС още по-трудна, защото специално този състав стана пословичен със скандалните си избори на админинистративни ръководители. Едновременно с това обаче, това е и уникална възможност с един замах (в случая избор) този ВСС да измие срама на изминалите 3 години от мандата си и да покаже, че е в състояние да вземе обективно и неполитически обвързано кадрово решение", смята Гяурова.


Според нея, това, което го подпомага в случая, е самата политическа конюнктура в момента, която е благоприятна дотолкова, доколкото досегашните силови играчи вече не са толкова силови, а и както изглежда предстоящите избори през ноември най-вероятно ще повторят тези от юли, което ще доведе до относителен паритет между политическите сили без ярко изразен лидер и без съответния натиск върху съдебната система, произтичащ от това.


Вариант "Нели Куцкова 2": Захарова да не бъде избрана, защото е прекалено независима


Възможен е и вариант "Нели Куцкова 2", т.е. да се покаже на съдия Захарова, че е възможно най-подходящата кандидатура, но въпреки това да не бъде избрана, просто защото е прекалено независима и това не е удобно политически, прогнозира Гяурова.


Възможно е и да няма избор. В момента ВСС работи в състав от 21 членове, а за избора на председател на ВКС са необходими поне 17 гласа. Изборът ще се състои на 14 януари 2022 г. Дотогава има достатъчно време както за законодателни промени, така и други политически действия, които могат да доведат до предсрочното прекратяване на мандата на настоящия състав на ВСС, смята още тя.


Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни същото още в началото на процедурата. "Възможно е и да има, и да няма избор. Въпросът е колко ще бъде убедителен кандидатът, когато бъде изслушан от Пленума на Висшия съдебен съвет", посочи Магдалинчев. В същия смисъл бяха думите му и при провеждане на процедурата за избор на нов главен прокурор, когато единственият кандидат бе Иван Гешев.


Достатъчен ли е един кандидат, за да има избор на ключови постове в съдебната власт

© Велко Ангелов


"Тук не трябва да се омаловажава и ролята на Президента на републиката, който подписвайки указа за назначаването на председателя на ВКС на практика завършва процедурата. Към 14 януари 2022 г. това все още е Румен Радев, но потенциално указът може да бъде подписан и от следващият президент (разбира се възможно е това също да е Румен Радев), посочи Биляна Гяурова.


"Факт е обаче, че номинацията на съдия Захарова е ясен знак, че вътре в системата е налице нетърпимост към кадровите провали на ВСС и едновременно с това желание за промяна на тази посока чрез издигането на магистрат, който не оставя съмнения относно независимостта и почтеността си", подчерта още Гяурова.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Няма да е зле да започнем 2022г. с изчегъртване на някой компрометирани съдии и прокурори от съдебната система!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Първо Гешев, после и останалите.

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Напълно достатъчен е, по димитровската и живковската конституции.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Биляна Гяурова-Вегертседер "Институт за правни инициативи " До влизането в парламента на РБ през 2014 / мисля / , като коалиционни партньори на ГЕРБ , лицето Христо Иванов беше в ръководството и управителния съвет ! Има си "крушка - опашка " кои все още кадруват в съдебната система !

 5. 5 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Така е според закона на правната "нула" Хр. Иванов. Впрочем той е единственият екземпляр, който протестира срещу собствен закон и в крайна сметка се превърна в аутсайдер от където и да се погледне. Сега спокойно може да влезе и в Гинес.

 6. 6 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1710 Весело

  До коментар [#4] от "doroteus":
  Биляна Гяурова-Вегертседер "Институт за правни инициативи "

  Това с тези измислени "институти" и "съюзи", с по един файтон едни и същи хора, за да звучат с някаква тежест, ми напомня за горкия, известен навремето, Поповски, който в зората на демокрацията (хубаво клише) ходеше по конференции и семинари и се представяше задължително "Поповски, Институт "Манфред Вьорнер".

 7. 7 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Първо Гешев, после и останалите.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Смешен плач! От главния прокурор се страхуват хората, които или си имат, или ще си имат работа с него! На другите не им пука!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  При постигане на подходящ баланс в Народното събрание, Гешев ще изхвърчи от прокуратурата, както изхвърча от Дом № 5 (може да му подарят някоя косачка за спомен).

  Помня всички главни прокурори от Васил Мръчков насам, но такова чудо не е било.

  На всичко отгоре, ако не се реши проблемът с Гешев и с реформата на съдебната власт, България може да загуби 13 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост.

  Заради един каскет, сложен там да служи на мафията.

  За това никой трол не говори, щото ... не е за казване.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Не разбираме защо демократите ругаят Гешев

  ако не беше той а друг истински прокурор

  пловината от тях щяха да са по килиите.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  ............На всичко отгоре, ако не се реши проблемът с Гешев и с реформата на съдебната власт, България може да загуби 13 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост.Заради един каскет, сложен там да служи на мафията.За това никой трол не говори, щото ... не е за казване.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz

  Гърнец, тоя път нема как да не се съглася с тебЕ!
  НИТО ЕДИН ТРОЛ НЕ ПРИЗНАВА, че борбата ви е да гепите тия 13 милЯрда.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  "Достатъчен ли е един кандидат, за да има избор на ключови постове в съдебната власт"

  За България се оказва "ДА"

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Достатъчен ли е един кандидат, за да има избор на ключови постове в съдебната власт"
  ..............
  Зависи какво е сънувал Христо Иванов. Едни сънища му говорят едно, други друго. Според зависи, дали му изнася кой е кандидатът.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  .......На всичко отгоре, ако не се реши проблемът с Гешев и с реформата на съдебната власт, България може да загуби 13 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост.Заради един каскет, сложен там да служи на мафията.За това никой трол не говори, щото ... не е за казване.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz

  Грънци, защо троловете, включително и ти не казвате, кога започнаха протестите?
  Да ти напомнА.
  Когато се разбра за тия 13 милЯрди.
  Когато се обяви, че ще приемем еврото.
  Когато Гешев подгони савецките шпиони от резиденството.
  Всичко това се случи в рамките на няколко дни и вие решихте, да застанете под юмрука на савецкия наместник.

 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Би ли ни дал един линк, от който да видим, че „ако не се реши проблемът с Гешев и с реформата на съдебната власт, България може да загуби 13 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост“?

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#14] от "Santos":

  Да не съм ти бавачка? Няма ли някой около теб, който да ти покаже как се търси по ключови думи: Гешев, България, 13 милиарда, губи, план...

  Ето, чети:

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/glavniyat-prokuror-stava-zalog-za-miliardite-es

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Ами не, благодаря! Линк от segabg за мен е като линк от ПИК за теб, нали се сещаш? Аз искам линк от ЕК – на френски, на английски – какъвто ми дадеш, за да видя какви са изискванията на Брюксел за засилване на отчетността и възможността за търсене на отговорност на главния прокурор, мерки срещу корупцията, насоки за подобряване на възлагането на обществени поръчки и прочие! Сещаш ли се? Затова не ми се изхвърляй тук да ме питаш „Да не съм ти бавачка?“! Щото аз мога, както много добре знаеш, да те попитам много неща и ти няма да можеш да ми отговориш, а ще търчиш при модератора да ме банне! Нали се сещаш, че когато твърдиш нещо, трябва да даваш и доказателства? Или ще го караш като Рашков? Къде е оня, например, дето Баце щеше да го прави на луканки? Или вече го е направил? А къде са доказателствата за подслушваните политици? Не се ли усещаш, че вече ставаш смешен? М?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Ти това ли наричаш мои „комплекси“: „Къде е оня, например, дето Баце щеше да го прави на луканки? Или вече го е направил? А къде са доказателствата за подслушваните политици?“, или искаш да те изкомплексирам набърже, а?

 19. 19 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 815 Весело

  нахъсват неориентираните дЪбали....лозан е патица за отстрелване. на радко не му достиагат 7-8 процента за първи тур. така го отстреля цацата , когато се отказ да е шеф на вкс. мислете

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 20. 20 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 815 Весело

  при балотаж радко трябва да излезе на балотаж срещу професор герджиков.. това за кукловодите е катастрофа

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Щом не се избира пряко на избори от народа - не ми го хвали :)

 22. 22 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 774 Разстроено

  Дневник, турете едни емотикончета в коментарите, де. Няма да се охарчите кой знае колко. Искам сега да пусна едни сърчица и целувчици на Ина Друмева, а няма как. :(

  П.С. И статията е хубава.

 23. 23 Профил на Петък Вучев
  Петък Вучев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Къде са платените протести сега.... :( или този кандидат ни е удобен....

 24. 24 Профил на Петък Вучев
  Петък Вучев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Бай хОй кво разбира от право... Или е като футбола, жените и колите

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos":

  Сантос,

  Теб има ли те на видеото, дето сериозният ти приятел Щъки се среща с някакви мутри - Митьо Очите, Младен Маринов и други такива?

  Или тогава си бил в Сорбоната (Старозагорския)?

  Там ли научи тия хомоеротични шегички - за масура, г-н Микура и т.н., или Щъки ти предава частни уроци?

  Ако не съм те забременил с въпроси, имам един последен: сам ли си слагаш първия плюс? 😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Грънчаров, жена ти знае ли, че искаш да станеш много близък с мис Фани, племенницата на г-на, който споменаваш? А жена ти още ли е в екипа на еврокомисар Йоурова? М? И ти използваш, че тя е в Брюксел и си си развързал пояса тук? А кога ще ни кажеш какви имоти ти реституираха, та се превърна в такава мощна реститутка? Нищо не ни казваш за акциите ти в акционерните дружества от великотърновския край? Тях кога ги купи? Сигурно взимаш добри дивиденти, щом си успял да си купиш вилата в Лаго Маджоре? М? А защо вече не си пиеш кафето с Н. Пр. г-жа Мустафа и с Бил Гейтс? Да не са те отсвирили нещо, а? Или са разбрали как си се търкалял по килима и си цункал и двете кунки на Баце белким, санким и чунким те направи негов съветник, пък той взел, че ти казал да затвориш вратата от външната страна? И сега бълваш змии и гущери срещу него? И, между другото, кой си направи труда да ти сглоби ето това - https://www.facebook.com/Normangranzz ? Ако не съм те забременил с много въпроси, имам и един последен: много ли ти харесва уискито Cocksucker 70 years old?

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Santos":

  Ей, колко си лесен... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Грънчаров, ти като си толкова труден, даде ли си труда да разбереш кой ти го направи този Фейсбук-профил - https://www.facebook.com/Normangranzz - защото не съм аз? А ако не вярваш, че не съм аз, с разкриването на въпросната персона може да ме разкриеш и мен, нали? Какво ще кажеш? Нали си голям отворко, нали много знаеш? Или само лаеш? М? Хайде да те видим, хем може да си близък и с Рашков – той може да ти помогне! Или не може? Така че чакам да ми докажеш колко съм „лесен“! Не бой се, няма да те бия! Достатъчно е едно kote gaeshi да ти приложа и ще мяукаш като гладно коте! И няма да има следи от насилие, не знам дали ме разбираш?

  Що се отнася до „Щъки“, както ти го наричаш, видеото, което буди съжаление, не доказва нищо, повтарям за недовиждащите като теб – ВИДЕОТО НЕ ДОКАЗВА НИЩО, АМА АБСОЛЮТНО НИЩО НИТО ЗА МАРИНОВ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗА СТЪКИ! Сега изясни ли ти се? „Щъки“ и федерацията му имат клубове в цялата страна, дори и в градове като Сандански, а такива празнословци като теб и идолите ти нямате нищо, което да им се противопостави! И ако не вярваш, иди в Министерството на спорта, попитай къде е офиса на федерацията, па се поразговори със Стъки – все нещо може да ти влезе в главата! Не бой се, и той няма да те бие! Ако искаш, намери му първо профила във Фейсбук, па го поразгледай – ще останеш учуден от много неща, сигурен съм на 100%! Почваш ли?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":Бай хОй кво разбира от право... Или е като футбола, жените и колите
  —цитат от коментар 24 на Петък Вучев


  Ми не знам. На мен всичките тея простотии ми се виждат твърде далеч от Здравия разум. :)

  Как така някакви неизбрани от никой ще решават кое право и кое криво.

  Ти като си толкоз умен кажи знаеш ли "Кой съди съдията"? Не за друго щото и съдиите понякога грешат. :)

 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Или според жълтопаветната логика, ако няма втори кандидат, да няма избори изобщо?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Хората на Гешефт и статуквото в съдебната система трябваше да предложат свой кандидат и тогава щеше да има истински сблъсък.

 51. 51 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Аз лично не бих казал, че мога да оценя адекватно качествата на юрист понеже професията ми е твърде в страни от правото. Тоест да караме хората да гласуват за прокурири, съдии и т.н. може би няма смисъл. Мисля си обаче, че все пак хората се познават и обикновено адвокатите предпочитат определени съдии и прокукурори, съдиите имат мнение за почтеността на прокурори и адвокати, а прокурорите са в противоречие с адвокатите и някои от съдиите. Тоест би било достатъчно добър баланс ако адвокати и прокурори избират висшите съдии, а адвокатите и съдиите оценяват работата на прокурорите. Съответно за да се кандидатира юрист за дадена висша позиция да има изискване да е бил от началото до края участник в относително голям брой дела, за да няма съвсем случайни хора. Това обаче би означавало да префасонираме голяма част от Конституцията.

 52. 52 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Уффф, за Гешев било много лошо, че бил единствена кандидатура, нямало избор и т.н. За Захарова било много хубаво, че е единствена кандидатура, именно това било избор и т.н. Смешни сте.

 53. 53 Профил на Петък Вучев
  Петък Вучев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#6] от "voodoo_child":

  Да. И набиват грешна информация у обикновения гражданин. Как по точно някой адм.ръководител ще каже на прокурор как трябва да си реши делото. Това ше стане и ше е ежедневие обаче, когато им се сбъдне мечтата прокуратурата да е в ИВ, като мвр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK