На живо

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Георги КожухаровПродължаваме промяната" е победителят на тези избори за парламента, показват неокончателните данни на ЦИК. Асен Василев и Кирил Петков, който говорят от името на формацията обявиха, че още тази седмица ще започнат експертни разговори с другите, влезли в парламента по нужните реформи.


В първия ден след изборите няколко политически лидери обявиха, че подават оставки - на "Да, България" Христо Иванов, Кристиан Вигенин като шеф на предизборния щаб на БСП, изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов, ръководството на ВМРО. Появиха се и първи искания за остовката на лидера на БСП Корнелия Нинова.


"Дневник" проследи в реално време най-актуалните данни от гласуването за президент и за 47-о Народно събрание.
Кметът на Сандански е освободен

Кметът на Сандански излиза от ареста без повдигнати обвинения, съобщава БНТ. Той бе задържан късно снощи по сигнал за купуване на гласове. В колата му бяха открити пликове с 2 240 лева и списъци с имена и населени места. От прокуратурата обаче казват, че на този етап не са събрани доказателства, няма и свидетели, които да потвърдят, че кметът е участвал в схема за купуване на гласове.


Стоянов е обяснил, че пликът, открит в жабката на автомобила му, е подхвърлен. Заедно с него, за 24 часа, бяха задържани също кметът на село Склаве и друг мъж от същото село.

Съдът отхвърли жалба срещу броенето на разписките от машинния вот

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Върховният административен съд отхвърли жалбата на партия "Възраждане" срещу решението на Централната избирателна комисия за броенето на контролните разписки. Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна. Според тях не е налице неспазване от страна на ЦИК на указанията, описани в предходно решение на съда, съобщава БТА.


Този извод следва от съпоставката на указанията, отнасящи се до отчитането на машинното гласуване. Според съда, решението на ЦИК не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините, и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес.


В мотивите си съдиите от ВАС пишат, че според Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед на тези правомощия, ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола - частичен или пълен (както в случая), е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Според социолог Василев и Петков са спечелили от близостта с Румен Радев

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Според социолога от "Маркет Линкс" Добромир Живков по-вероятно изглежда правителство от коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" като посочи, че ядрото ще бъде от хората на Кирил Петков и Асен Василев и обединението. Колко дълго би издържало такова правителство според социолога ще зависи от взаимодействието на въпросното ядро с БСП и партията на Слави Трифонов.


Оценката му е че провеждането на изборите "2 в 1" е родило феномена гражданите да гласуват анблок - подкрепящите ГЕРБ са дали вота си и за кандидата за президент Анастас Герджиков, а резултатите на "Продължаваме промяната" той обясни с ефект от дейността на настоящия президент. "Продължаваме промяната" успя да се позиционира много по-близо до президента отколкото БСП през всичките тези месеци, след които декларираха подкрепата си, посочи Живков.

Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ не е против машинното гласуване

ГЕРБ не е против машинното гласуване, което бе частично въведено при неговото управление, а против това, че не получи отговори на зададените въпроси или пък те бяха разнопосочни. Така заместник-председателят на политическа партия ГЕРБ Томислав Дончев коментира пред Би Ти Ви активното говорене на партията преди изборите. Илюстрира тезата си с пример, че ако частите на автомобила се повреждат, не значи, че собственикът му е против придвижването по този начин. Загатна и че някои тънкости на машинното гласуване тепърва ще бъдат коментирани от колегите му.


Резултатът от вота в неделя той анализира с това, че в този занаят трябва "да очакваш неочакваното". Оценката му е, че ГЕРБ запазва относително стабилен резултата си, докато пир партиите на промяната няма експанзия, а прегрупиране.


Посочи като български феномен това, че няколко партии "не е много ясно за какво се борят", но искат да изчегъртват и посочи, че досега в ГЕРБ са се счупили много инструменти. Допълни, че едно управление не зависи само от състава на кабинета, но и от това колко силна е опозицията.

"Продължаваме промяната" започва още тази седмица разговори с парламентарно представените партии без ГЕРБ и ДПС, обяви Асен Василев пред Би Ти Ви с уточнението, че двамата с Кирил Петков с еднаква тежест представляват формацията. Целта на разговорите е да се формират групи от експерти, които да обсъдят проблемите в секторите, които имат най-голяма нужда от реформи – здравеопазване, енергетика, в които с помощта на външни експерти и министри от служебния кабинет да се набележат проблемите и техните решения. Те трябва да представят и планове в конкретни точки кой проблем кога и как да се реши. Василев обясни, че тази тактика цели да има ясен план, който да бъде подкрепен от всички потенциални участници в бъдещото правителство.


Обяви, че няма как впоследствие този план да не премине в подробно споразумение за управление, каквото твърдо отказаха да сключат победителите в предните избори "Има такъв народ". Подчерта, че ако такъв документ няма, който да гарантира подкрепа за правителството, което ще се заеме с реформите, може да се наложи да се ходи на избори за четвърти път.


В отговор на въпрос посочи, че едва след като се направи този конкретен план, тогава ще се обсъждат личностите, които да бъдат министри като добави, че е важно те като екип също да могат да изпълнят задачата. Допълни, че изобщо не е задължително той да е финансов министър, а Кирил Петков - премиер, каквито заявки вече двамата дадоха.


Нашите кандидатури не са червена линия... Нито Асен Василев трябва да е задължително финансов министър, нито Кирил Петков трябва задължително да е премиер.


Асен Василев


С тази тактика обясни, че ще се гарантира устойчиво управление, което да се справи с тежките реформи, които обществото очаква.


Подробности вижте тук.

Международните наблюдатели одобриха мерките срещу покупката на гласове

Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които наблюдаваха вчерашните избори в България, са констатирали, че се запазват дългогодишните проблеми с купуването на гласове и контролирането на вота. Това съобщи БТА от Брюксел като цитира изявление на наблюдателите. Наблюдателите са приветствали действията на МВР за прилагане на закона за борба с тези явления. Доверието в изборите е подкопано от посочените проблеми и от трудностите при създаване на правителство след изборите от началото на годината, допълват 19-те наблюдатели.


По тяхно мнение машинното гласуване може да намали възможностите за купуване на гласове, но и да затрудни онези, които не ползват съвременните технологии. В изявлението се посочва, че неочакваното откриване на допълнителни машини за гласуване преди изборите и последвалите "неубедителни" обяснения хвърлят сянка на съмнение за възможност за изборни измами. Представителите на ПАСЕ са наблюдавали изборите в София, Батак, Благоевград, Дупница, Карлово, Кюстендил, Мездра, Пазарджик, Перник, Пловдив, Правец, Самоков, Сливница и Велинград.

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


На тези места те са видели спокойно, прозрачно и добре организирано гласуване, въпреки някои организационни недостатъци. Според тях дизайнът на екрана на машините при гласуването вчера е бил такъв, че някои избиратели се е наложило да не участват в един от двата избора. Цялостен доклад от наблюдението на изборите у нас ще бъде представен през януари догодина.

Коментарът на изборните резултати на Христо Комарницки

Каракачанов и цялото ръководство на ВМРО подават оставки

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подава оставка, заедно с целия изпълнителен комитет, съобщиха от партията. Постовете си искат да напуснат също заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Причината са слабите резултати на предсрочните парламентарни избори, провели се вчера, на които партията получи 1% от гласовете.


На редовните избори през април тази година резултата на ВМРО беше 3.64%. През юли партията беше в коалицията "Обединени патриоти" с НФСБ и "Воля", която също не мина четирипроцентната бариера за влизане в парламента. На изборите две в едно вчера кандидатът за президент на ВМРО получи 0.46% по-малко от Светослав Витков (известен като Светльо от "Хиподил") и поп-фолк певицата Луна.


Предстои да бъде свикан конгрес на ВМРО, който да избере ново ръководство.


Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Георги Кожухаров

Председателите на "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов също подават оставки

Минути след оставката на Христо Иванов като председател на "Да, България" стана известно, че изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка. Те ще продължат да изпълняват длъжността до избора на ново ръководство на партията. Като причина за оставката се посочва слабият резултат, който "Демократична България" постигна на предсрочните парламентарния избори в неделя.


Подробности тук


Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова

Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България"

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова

Христо Иванов обяви, че подава оставка като председател на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" заради сериозната изборна загуба, която претърпя обединението след вота в неделя. "Отговорността е изцяло моя", заяви Иванов. Той съобщи, че Националният съвет на партията, който се събира утре, ще излъчи ново ръководство. Предстоят тежки решения, но "Демократична България" ще бъде активна в парламента и в излъчването на правителство, съобразявайки се със своето място", заяви Иванов.


При близо 76% обработени протоколи от секционните избирателни комисии "Демократична България" е шеста политическа сила, с под един процентен пункт преднина пред влизащата за първи път в парламента "Възраждане".


Подробности тук

Появиха се първи искания за оставката на Нинова

След загубата на парламентарните избори и очакваното четвърто място за БСП исканията за оставката на Корнелия Нинова вече са факт. Говорителят на служебното правителство Антон Кутев написа във фейсбук, че вече става въпрос за физическото оцеляване на партията и за да се продължи напред е нужна незабавна смяна на лидера.
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Евродепутатът от гражданската квота Елена Йончева пък обяви, че положението за БСП е тежко и избирателите са го казали за трети път. Според нея моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена веднага.


В изборната нощ Корнелия Нинова не показа намерение да подава оставка. На въпроси на журналисти тя каза, че такъв въпрос не е обсъждан в ръководството на БСП и оттеглянето й могат да искат само половината от партийните членове. Днес оставка подаде председателят на предизборния щаб Кристиан Вигенин.

Христо Иванов загуби от Пеевски във Велико Търново

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се провали в лидерската битка във Велико Търново. Той поведе битката на партията си за място в парламента като водач на листата, за да се изправи срещу водача на листата на ДПС Делян Пеевски. Иванов дори призова гласоподавателите да не пуснат нито една бюлетина за Пеевски.
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


В крайна сметка "Демократична България" остава едва на седмо място във Велико Търново при обработени малко над 72% от протоколите. За обединението са гласували 5.1%. ДПС печели 7.2% от вота, а между двете партии се нарежда "Възраждане" с 6%.


Победител във Велико Търново е "Продължаваме промяната" с 27.1%. Зад партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев се нарежда ГЕРБ с 21.3%.

Член на Инициативния комитет на Лозан Панов: Той ни освободи предсрочно

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Петромир Кънчев, който е член на инициативата "Правосъдие за всеки", издигнала кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент, обяви, че между инициативния комитет и Панов е имало разрив още в началото на кампанията.


При близо 90% обработени протоколи от Централната избирателна комисия (ЦИК) Панов получава едва 3.32%, което е пети по ред резултат.


От фейсбук статус на Кънчев се разбира, че в началото инициативният комитет е искал да се проведе разговор за посланията в кампанията, като идеята е била да има и експерти по геополитика, отбрана, сигурност. "Преходът на говорене от съдия на политик трябваше да стане много бързо. Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", пише Кънчев. Разказва, че членовете на инициативния комитет били изумени от интервюто на Панов, в което обвини действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Поискали обяснение и така разбрали, че предизборен щаб няма да има."Опитахме и не успяхме. Бяхме на разположение до края, въпреки всичко случващо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, за да не навредим на кампанията на кандидата", пише Кънчев.

Съдът нареди задържаните машини на "Смартматик" да бъдат освободени

На изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64%

© Лили Тоушек

На изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64%


Административният съд в София-град е решил тази сутрин, че Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да отмени задържането на 228 машини за гласуване, производство на компанията "Смартматик", внесени в България от "Сиела Норма".


"Сиела Норма" доставя устройствата за изборите по договор с ЦИК, но конкретните бройки са извън този договор. След сигнал за възможни манипулации на вота чрез допълнително внесените устройства ЦИК нареди те да бъдат задържани на склад. Вносителят обжалва и съдът се произнесе в негова полза.

Преднината на "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ се сви под 3 процентни пункта

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Дневник


При почти 76% обработени протоколи от Централната избирателна комисия преднината на "Продължаваме промяна" пред ГЕРБ - СДС се сви до 2.91 процентни пункта при 3.14 на предишната контрола.


Според данните новата политическа формация печели 25.34% от гласовете на изборите за парламент на 14 ноември, а бившите управляващи от ГЕРБ имат 22.43%.


ДПС остава трета политическа сила с 13.68%, а БСП за България (10.35%) и "Има такъв народ" (9.74%) могат и да си разменят местата.


Малко под 1% е преднината на "Демократична България" (5.92%) пред "Възраждане" (4.97%). "Изправи се.БГ! Ние идваме!" твърдо остават извън парламента с 2.29%. За президентските избори вече са обработени почти 95% от протоколите, като Румен Радев има 49.4%, а Анастас Герджиков взима 22.41 на сто от гласовете.


Следват Мустафа Карадайъ с 12.47%, Костадин Костадинов 3.99% и Лозан Панов 3.2%. Фолкпевицата Луна със своите 15 814 гласа има по-висок резултат от този на политици като Волен Сидеров (10 836 гласа) и Валери Симеонов (5542 гласа).

Радев няма да бави свикването на Народно събрание

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


В най-близко време, когато се обнародват имената на народните представители, ще свикам Народното събрание. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев.


"Вярвам, че партиите ще надмогнат своите различия в името на общото бъдеще и ще има устойчиво мнозинство", коментира той резултата от изборите за парламент вчера, в които води "Продължаваме промяната", учредена от назначени от Радев бивши служебни министри. Радев поздрави политическата формация за успеха и изрази мнение, че резултатите носят шанс и надежда.


"Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица", каза Радев, който идната неделя предстои да се яви на балотаж за втори мандат срещу подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков.


Радев заяви, че ако бъде избран за втори мандат, ще представи проект за промяна в Конституцията.

Под 1 на сто от машините са дали дефект вчера

(
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Избиратели са дърпали малко по-силно разписките или са бутали картите като така са повреждани принтерите и карточетците. Това са двете основни причини за повреди на машини за гласуване в изборния ден вчера, съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен директор на компанията "Сиела Норма", която е вносител на машините.


Той посочи, че на изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64% и далеч под обичайните 2%, каквито предвижда производителят на устройствата. Добави, че тези дефекти би могло лесно да бъдат отстранени, но дружеството няма право да го прави.


До втория тур на балотажа на изборите за президент идната неделя трябва да бъдат подменени 240-250 машини - повредилите се сега и 170-180 дефектирали на предишни избори, каза Тодоров. Той поясни, че подмяната ще стане с част от 427-те устройства, внесени допълнително, за които се вдигна медиен шум. "Ако ни помоли Централната избирателна комисия, ще ги подменим, ако не, в някои секции няма да има машини", добави бизнесменът.

ГЕРБ загуби лидерската битка в София, "Демократична България" също е в отстъпление

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Дневник


При обработени 52.92% от протоколите на секционните избирателни комисии в района на т.нар. лидерска битка - 25-и многомандатен избирателен района в София, новата формация "Продължаваме промяната" печели 31.90% от гласовете, докато досегашният фаворит ГЕРБ-СДС - 26.51%.


Следват "БСП за България" с подкрепа от 9.48%, "Демократична България"- с 9.45%, "Има такъв народ" - с 8.27%, и "Възраждане" - с 5.79%.


В другите два столични избирателни района, където на предишните избори спечели "Демократична България", първа по резултат отново е "Продължаваме промяната".


Подробности за резултатите в трите столични района четете тук.

Радан Кънев: Резултатът на "Демократична България" е сериозна загуба

)
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Липсата на собствен политически кандидат за президент, както и "дребнав партиен егоизъм" са сред причините за резултата на "Демократична България", според евродепутата и заместник-председател на ДСБ Радан Кънев.


Пред Българското национално радио (БНР) Кънев заяви, че резултатът на обединението, което според 60% от обработените протоколи събира почти 6 % подкрепа (над 90 хиляди гласа), е "сериозна загуба".

Изборният ден и в чужбина приключи. Секциите извън страната са 750 в 68 държави. Най-голям брой избирателни секции са били разкрити в Европа.


416 машини са използвани при гласуването зад граница - в общо 208 секции в 21 държави в Европа, САЩ и Канада. Във всяка от тях имаше по две машини.


Най-късно българско време заради часовата разлика затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Гласуването там приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Според социолога от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова ще се състави правителство около т.нар. партии на промяната - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ", но ще е необходима и подкрепата на БСП. Тази сутрин пред БНТ тя коментира, че това правителство ще привлече подкрепа в парламента, ще получи и подкрепа от президента Румен Радев.


Боряна Димитрова открои няколко тенденции: първата - от близо година обществото ни е в подвижни пясъци на промяната, която се търси в различни политически сили и сега в новата формация "Продължаваме промяната"; втората - има една сериозна поколенческа промяна, тъй като 30-50-годишните, където ГЕРБ имаше сериозни позиции, отиват към "Продължаваме промяната", а "Демократична България" запазва образа на елитарна, софийска сила; и третата - БСП не е успяла да удържи избирателите си и се срива вероятно заради COVID кризата и гласуването с машини.


Според политолога от "Галъп" Първан Симеонов и ГЕРБ, и ДПС са задържали твърдите си електорати, докато БСП не е успяла. По думите му ДПС се е мобилизирало покрай завръщането на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски и издигането на лидера Мустафа Карадайъ за президент, като очакванията са да има около 70 хил. гласа в Турция при 30 хил. на 11 юли (и двата вота без ограничения за секции).

При над 40% обработени протоколи "Продължаваме промяната" води убедително пред ГЕРБ

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


При над 40% обработени протоколи "Продължаваме промяната" води убедително пред ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори, показват данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Партията, оглавявана от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, получава 25.97%, докато ГЕРБ - 21.42%.


Движението за права и свободи (ДПС), които получават най-много гласове от Турция, са трети с 13.79%. "Има такъв народ" е с 10.08%. На пето място са БСП с почти десет процента - 9.99%, а шести са "Демократична България" с 6.11%. "Възраждане" получават малко над пет процента - 5.19%.


При президентските избори настоящият държавен глава Румен Радев увеличава преднината си и получава 49.45% от гласовете, а втори е подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков, който събира 21.93 %. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Според ГЕРБ Радев си създал партия, с която задушил всички протестни формации

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Представители на ГЕРБ изразиха едно и също мнение в коментарите си за резултатите от парламентарните избори, като обвиниха президента и кандидат за нов мандат Румен Радев, че е виновен за слабите резултати на т.нар. партии на протеста. Според зам.-председателя на политическата сила Даниел Митов и члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Деница Сачева държавният глава си е направил партия, намеквайки, че това е "Продължаваме промяната", с която е задушил партиите на протеста.


"Радев си създаде партия и използва протестните партии, като ги задуши буквално. Той направи първа крачка към завземане на цялата власт в България и затова трябва да бъде победен на втори тур на президентските избори", каза Митов пред БНТ.


Сачева разви същата мнение пред "Нова телевизия", като даде за пример оставането на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" извън парламента, както и ниския резултат на "Демократична България". Според социологическите агенции двете формации са изгубили част от гласовете си, които са се насочили към "Продължаваме промяната".

"Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предвиди, че ще бъде съставен кабинет, но той ще бъде слаб. "Правителство ще има, защото такова е желанието на американското посолство, защото те диктуват политиката у нас. Това ще е слаб кабинет, а това, което ще го обедини, е външният натиск", заяви Костадинов пред "Нова телевизия".


При над 20% обработени протоколи формацията получава над 5% подкрепа. Костадинов беше и кандидат за президент, като получава малко над 4% от гласове. Според Костадинов "Възраждане" е явление, защото "винаги правим, това което казваме, и казваме, това което мислим". Той допълни, че смята антиковид говоренето си за опасно.


Неговият заместник Цончо Ганев добави пред Би Ти Ви, че "Възраждане" няма да води каквито и да е разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на кабинет. Според него "Възраждане" имат реален шанс да изместят и "Демократична България", с което да увеличат и броя си депутати. Към момента разликата между двете политически сили е по половин процент.

Потенциалните партньори на "Продължаваме промяната" търпят сериозна ерозия на тези избори. Това мнение изказа кандидатът за депутат от БСП Явор Божанков пред Би Ти Ви. По думите му единствено "ГЕРБ и ДПС показват, че са във форма".


Като партньори на партията на двамата бивши министри той посочи "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които към момента остават извън парламента, както и "Демократична България" и БСП, които претърпяват "голяма ерозия".


"Ние обаче дължим на хората редовен кабинет. Трудно ще го направим. Кирил Петков и формацията му са без опит, а партньорите им в момента са с неособено силни позиции", каза още Божанков.

При 65% обработени протоколи ДПС води убедително в чужбина

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова


При 65% обработени протоколи ДПС печели убедително парламентарните избори в чужбина, сочат данните на Централната избирателна комисия. За Движението за права и свободи са гласували 39.3%, което е близо двойно повече от резултата на "Продължаваме промяната". Партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев печели 21%.


За "Има такъв народ" са гласували 10.7%, сочат обработените протоколи. ГЕРБ с 8.6% и "Демократична България" със 7.8% попълват челната петица. За "Възраждане" вотът е 6%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK