На живо

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Георги КожухаровПродължаваме промяната" е победителят на тези избори за парламента, показват неокончателните данни на ЦИК. Асен Василев и Кирил Петков, който говорят от името на формацията обявиха, че още тази седмица ще започнат експертни разговори с другите, влезли в парламента по нужните реформи.


В първия ден след изборите няколко политически лидери обявиха, че подават оставки - на "Да, България" Христо Иванов, Кристиан Вигенин като шеф на предизборния щаб на БСП, изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов, ръководството на ВМРО. Появиха се и първи искания за остовката на лидера на БСП Корнелия Нинова.


"Дневник" проследи в реално време най-актуалните данни от гласуването за президент и за 47-о Народно събрание.
Кметът на Сандански е освободен

Кметът на Сандански излиза от ареста без повдигнати обвинения, съобщава БНТ. Той бе задържан късно снощи по сигнал за купуване на гласове. В колата му бяха открити пликове с 2 240 лева и списъци с имена и населени места. От прокуратурата обаче казват, че на този етап не са събрани доказателства, няма и свидетели, които да потвърдят, че кметът е участвал в схема за купуване на гласове.


Стоянов е обяснил, че пликът, открит в жабката на автомобила му, е подхвърлен. Заедно с него, за 24 часа, бяха задържани също кметът на село Склаве и друг мъж от същото село.

Съдът отхвърли жалба срещу броенето на разписките от машинния вот

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Върховният административен съд отхвърли жалбата на партия "Възраждане" срещу решението на Централната избирателна комисия за броенето на контролните разписки. Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна. Според тях не е налице неспазване от страна на ЦИК на указанията, описани в предходно решение на съда, съобщава БТА.


Този извод следва от съпоставката на указанията, отнасящи се до отчитането на машинното гласуване. Според съда, решението на ЦИК не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините, и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес.


В мотивите си съдиите от ВАС пишат, че според Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед на тези правомощия, ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола - частичен или пълен (както в случая), е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Според социолог Василев и Петков са спечелили от близостта с Румен Радев

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Според социолога от "Маркет Линкс" Добромир Живков по-вероятно изглежда правителство от коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" като посочи, че ядрото ще бъде от хората на Кирил Петков и Асен Василев и обединението. Колко дълго би издържало такова правителство според социолога ще зависи от взаимодействието на въпросното ядро с БСП и партията на Слави Трифонов.


Оценката му е че провеждането на изборите "2 в 1" е родило феномена гражданите да гласуват анблок - подкрепящите ГЕРБ са дали вота си и за кандидата за президент Анастас Герджиков, а резултатите на "Продължаваме промяната" той обясни с ефект от дейността на настоящия президент. "Продължаваме промяната" успя да се позиционира много по-близо до президента отколкото БСП през всичките тези месеци, след които декларираха подкрепата си, посочи Живков.

Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ не е против машинното гласуване

ГЕРБ не е против машинното гласуване, което бе частично въведено при неговото управление, а против това, че не получи отговори на зададените въпроси или пък те бяха разнопосочни. Така заместник-председателят на политическа партия ГЕРБ Томислав Дончев коментира пред Би Ти Ви активното говорене на партията преди изборите. Илюстрира тезата си с пример, че ако частите на автомобила се повреждат, не значи, че собственикът му е против придвижването по този начин. Загатна и че някои тънкости на машинното гласуване тепърва ще бъдат коментирани от колегите му.


Резултатът от вота в неделя той анализира с това, че в този занаят трябва "да очакваш неочакваното". Оценката му е, че ГЕРБ запазва относително стабилен резултата си, докато пир партиите на промяната няма експанзия, а прегрупиране.


Посочи като български феномен това, че няколко партии "не е много ясно за какво се борят", но искат да изчегъртват и посочи, че досега в ГЕРБ са се счупили много инструменти. Допълни, че едно управление не зависи само от състава на кабинета, но и от това колко силна е опозицията.

"Продължаваме промяната" започва още тази седмица разговори с парламентарно представените партии без ГЕРБ и ДПС, обяви Асен Василев пред Би Ти Ви с уточнението, че двамата с Кирил Петков с еднаква тежест представляват формацията. Целта на разговорите е да се формират групи от експерти, които да обсъдят проблемите в секторите, които имат най-голяма нужда от реформи – здравеопазване, енергетика, в които с помощта на външни експерти и министри от служебния кабинет да се набележат проблемите и техните решения. Те трябва да представят и планове в конкретни точки кой проблем кога и как да се реши. Василев обясни, че тази тактика цели да има ясен план, който да бъде подкрепен от всички потенциални участници в бъдещото правителство.


Обяви, че няма как впоследствие този план да не премине в подробно споразумение за управление, каквото твърдо отказаха да сключат победителите в предните избори "Има такъв народ". Подчерта, че ако такъв документ няма, който да гарантира подкрепа за правителството, което ще се заеме с реформите, може да се наложи да се ходи на избори за четвърти път.


В отговор на въпрос посочи, че едва след като се направи този конкретен план, тогава ще се обсъждат личностите, които да бъдат министри като добави, че е важно те като екип също да могат да изпълнят задачата. Допълни, че изобщо не е задължително той да е финансов министър, а Кирил Петков - премиер, каквито заявки вече двамата дадоха.


Нашите кандидатури не са червена линия... Нито Асен Василев трябва да е задължително финансов министър, нито Кирил Петков трябва задължително да е премиер.


Асен Василев


С тази тактика обясни, че ще се гарантира устойчиво управление, което да се справи с тежките реформи, които обществото очаква.


Подробности вижте тук.

Международните наблюдатели одобриха мерките срещу покупката на гласове

Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които наблюдаваха вчерашните избори в България, са констатирали, че се запазват дългогодишните проблеми с купуването на гласове и контролирането на вота. Това съобщи БТА от Брюксел като цитира изявление на наблюдателите. Наблюдателите са приветствали действията на МВР за прилагане на закона за борба с тези явления. Доверието в изборите е подкопано от посочените проблеми и от трудностите при създаване на правителство след изборите от началото на годината, допълват 19-те наблюдатели.


По тяхно мнение машинното гласуване може да намали възможностите за купуване на гласове, но и да затрудни онези, които не ползват съвременните технологии. В изявлението се посочва, че неочакваното откриване на допълнителни машини за гласуване преди изборите и последвалите "неубедителни" обяснения хвърлят сянка на съмнение за възможност за изборни измами. Представителите на ПАСЕ са наблюдавали изборите в София, Батак, Благоевград, Дупница, Карлово, Кюстендил, Мездра, Пазарджик, Перник, Пловдив, Правец, Самоков, Сливница и Велинград.

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


На тези места те са видели спокойно, прозрачно и добре организирано гласуване, въпреки някои организационни недостатъци. Според тях дизайнът на екрана на машините при гласуването вчера е бил такъв, че някои избиратели се е наложило да не участват в един от двата избора. Цялостен доклад от наблюдението на изборите у нас ще бъде представен през януари догодина.

Коментарът на изборните резултати на Христо Комарницки

Каракачанов и цялото ръководство на ВМРО подават оставки

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подава оставка, заедно с целия изпълнителен комитет, съобщиха от партията. Постовете си искат да напуснат също заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Причината са слабите резултати на предсрочните парламентарни избори, провели се вчера, на които партията получи 1% от гласовете.


На редовните избори през април тази година резултата на ВМРО беше 3.64%. През юли партията беше в коалицията "Обединени патриоти" с НФСБ и "Воля", която също не мина четирипроцентната бариера за влизане в парламента. На изборите две в едно вчера кандидатът за президент на ВМРО получи 0.46% по-малко от Светослав Витков (известен като Светльо от "Хиподил") и поп-фолк певицата Луна.


Предстои да бъде свикан конгрес на ВМРО, който да избере ново ръководство.


Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Георги Кожухаров

Председателите на "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов също подават оставки

Минути след оставката на Христо Иванов като председател на "Да, България" стана известно, че изпълнителният съвет на "Зелено движение" и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка. Те ще продължат да изпълняват длъжността до избора на ново ръководство на партията. Като причина за оставката се посочва слабият резултат, който "Демократична България" постигна на предсрочните парламентарния избори в неделя.


Подробности тук


Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова

Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България"

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова

Христо Иванов обяви, че подава оставка като председател на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" заради сериозната изборна загуба, която претърпя обединението след вота в неделя. "Отговорността е изцяло моя", заяви Иванов. Той съобщи, че Националният съвет на партията, който се събира утре, ще излъчи ново ръководство. Предстоят тежки решения, но "Демократична България" ще бъде активна в парламента и в излъчването на правителство, съобразявайки се със своето място", заяви Иванов.


При близо 76% обработени протоколи от секционните избирателни комисии "Демократична България" е шеста политическа сила, с под един процентен пункт преднина пред влизащата за първи път в парламента "Възраждане".


Подробности тук

Появиха се първи искания за оставката на Нинова

След загубата на парламентарните избори и очакваното четвърто място за БСП исканията за оставката на Корнелия Нинова вече са факт. Говорителят на служебното правителство Антон Кутев написа във фейсбук, че вече става въпрос за физическото оцеляване на партията и за да се продължи напред е нужна незабавна смяна на лидера.
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Евродепутатът от гражданската квота Елена Йончева пък обяви, че положението за БСП е тежко и избирателите са го казали за трети път. Според нея моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена веднага.


В изборната нощ Корнелия Нинова не показа намерение да подава оставка. На въпроси на журналисти тя каза, че такъв въпрос не е обсъждан в ръководството на БСП и оттеглянето й могат да искат само половината от партийните членове. Днес оставка подаде председателят на предизборния щаб Кристиан Вигенин.

Христо Иванов загуби от Пеевски във Велико Търново

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се провали в лидерската битка във Велико Търново. Той поведе битката на партията си за място в парламента като водач на листата, за да се изправи срещу водача на листата на ДПС Делян Пеевски. Иванов дори призова гласоподавателите да не пуснат нито една бюлетина за Пеевски.
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


В крайна сметка "Демократична България" остава едва на седмо място във Велико Търново при обработени малко над 72% от протоколите. За обединението са гласували 5.1%. ДПС печели 7.2% от вота, а между двете партии се нарежда "Възраждане" с 6%.


Победител във Велико Търново е "Продължаваме промяната" с 27.1%. Зад партията на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев се нарежда ГЕРБ с 21.3%.

Член на Инициативния комитет на Лозан Панов: Той ни освободи предсрочно

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Петромир Кънчев, който е член на инициативата "Правосъдие за всеки", издигнала кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент, обяви, че между инициативния комитет и Панов е имало разрив още в началото на кампанията.


При близо 90% обработени протоколи от Централната избирателна комисия (ЦИК) Панов получава едва 3.32%, което е пети по ред резултат.


От фейсбук статус на Кънчев се разбира, че в началото инициативният комитет е искал да се проведе разговор за посланията в кампанията, като идеята е била да има и експерти по геополитика, отбрана, сигурност. "Преходът на говорене от съдия на политик трябваше да стане много бързо. Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", пише Кънчев. Разказва, че членовете на инициативния комитет били изумени от интервюто на Панов, в което обвини действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Поискали обяснение и така разбрали, че предизборен щаб няма да има."Опитахме и не успяхме. Бяхме на разположение до края, въпреки всичко случващо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, за да не навредим на кампанията на кандидата", пише Кънчев.

Съдът нареди задържаните машини на "Смартматик" да бъдат освободени

На изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64%

© Лили Тоушек

На изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64%


Административният съд в София-град е решил тази сутрин, че Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да отмени задържането на 228 машини за гласуване, производство на компанията "Смартматик", внесени в България от "Сиела Норма".


"Сиела Норма" доставя устройствата за изборите по договор с ЦИК, но конкретните бройки са извън този договор. След сигнал за възможни манипулации на вота чрез допълнително внесените устройства ЦИК нареди те да бъдат задържани на склад. Вносителят обжалва и съдът се произнесе в негова полза.

Преднината на "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ се сви под 3 процентни пункта

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Дневник


При почти 76% обработени протоколи от Централната избирателна комисия преднината на "Продължаваме промяна" пред ГЕРБ - СДС се сви до 2.91 процентни пункта при 3.14 на предишната контрола.


Според данните новата политическа формация печели 25.34% от гласовете на изборите за парламент на 14 ноември, а бившите управляващи от ГЕРБ имат 22.43%.


ДПС остава трета политическа сила с 13.68%, а БСП за България (10.35%) и "Има такъв народ" (9.74%) могат и да си разменят местата.


Малко под 1% е преднината на "Демократична България" (5.92%) пред "Възраждане" (4.97%). "Изправи се.БГ! Ние идваме!" твърдо остават извън парламента с 2.29%. За президентските избори вече са обработени почти 95% от протоколите, като Румен Радев има 49.4%, а Анастас Герджиков взима 22.41 на сто от гласовете.


Следват Мустафа Карадайъ с 12.47%, Костадин Костадинов 3.99% и Лозан Панов 3.2%. Фолкпевицата Луна със своите 15 814 гласа има по-висок резултат от този на политици като Волен Сидеров (10 836 гласа) и Валери Симеонов (5542 гласа).

Радев няма да бави свикването на Народно събрание

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


В най-близко време, когато се обнародват имената на народните представители, ще свикам Народното събрание. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев.


"Вярвам, че партиите ще надмогнат своите различия в името на общото бъдеще и ще има устойчиво мнозинство", коментира той резултата от изборите за парламент вчера, в които води "Продължаваме промяната", учредена от назначени от Радев бивши служебни министри. Радев поздрави политическата формация за успеха и изрази мнение, че резултатите носят шанс и надежда.


"Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица", каза Радев, който идната неделя предстои да се яви на балотаж за втори мандат срещу подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков.


Радев заяви, че ако бъде избран за втори мандат, ще представи проект за промяна в Конституцията.

Под 1 на сто от машините са дали дефект вчера

(
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Избиратели са дърпали малко по-силно разписките или са бутали картите като така са повреждани принтерите и карточетците. Това са двете основни причини за повреди на машини за гласуване в изборния ден вчера, съобщи Веселин Тодоров, изпълнителен директор на компанията "Сиела Норма", която е вносител на машините.


Той посочи, че на изборния ден вчера са дали дефект 77 машини, което е 0.64% и далеч под обичайните 2%, каквито предвижда производителят на устройствата. Добави, че тези дефекти би могло лесно да бъдат отстранени, но дружеството няма право да го прави.


До втория тур на балотажа на изборите за президент идната неделя трябва да бъдат подменени 240-250 машини - повредилите се сега и 170-180 дефектирали на предишни избори, каза Тодоров. Той поясни, че подмяната ще стане с част от 427-те устройства, внесени допълнително, за които се вдигна медиен шум. "Ако ни помоли Централната избирателна комисия, ще ги подменим, ако не, в някои секции няма да има машини", добави бизнесменът.

ГЕРБ загуби лидерската битка в София, "Демократична България" също е в отстъпление

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Дневник


При обработени 52.92% от протоколите на секционните избирателни комисии в района на т.нар. лидерска битка - 25-и многомандатен избирателен района в София, новата формация "Продължаваме промяната" печели 31.90% от гласовете, докато досегашният фаворит ГЕРБ-СДС - 26.51%.


Следват "БСП за България" с подкрепа от 9.48%, "Демократична България"- с 9.45%, "Има такъв народ" - с 8.27%, и "Възраждане" - с 5.79%.


В другите два столични избирателни района, където на предишните избори спечели "Демократична България", първа по резултат отново е "Продължаваме промяната".


Подробности за резултатите в трите столични района четете тук.

Радан Кънев: Резултатът на "Демократична България" е сериозна загуба

)
Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Липсата на собствен политически кандидат за президент, както и "дребнав партиен егоизъм" са сред причините за резултата на "Демократична България", според евродепутата и заместник-председател на ДСБ Радан Кънев.


Пред Българското национално радио (БНР) Кънев заяви, че резултатът на обединението, което според 60% от обработените протоколи събира почти 6 % подкрепа (над 90 хиляди гласа), е "сериозна загуба".

Изборният ден и в чужбина приключи. Секциите извън страната са 750 в 68 държави. Най-голям брой избирателни секции са били разкрити в Европа.


416 машини са използвани при гласуването зад граница - в общо 208 секции в 21 държави в Европа, САЩ и Канада. Във всяка от тях имаше по две машини.


Най-късно българско време заради часовата разлика затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Гласуването там приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Според социолога от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова ще се състави правителство около т.нар. партии на промяната - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ", но ще е необходима и подкрепата на БСП. Тази сутрин пред БНТ тя коментира, че това правителство ще привлече подкрепа в парламента, ще получи и подкрепа от президента Румен Радев.


Боряна Димитрова открои няколко тенденции: първата - от близо година обществото ни е в подвижни пясъци на промяната, която се търси в различни политически сили и сега в новата формация "Продължаваме промяната"; втората - има една сериозна поколенческа промяна, тъй като 30-50-годишните, където ГЕРБ имаше сериозни позиции, отиват към "Продължаваме промяната", а "Демократична България" запазва образа на елитарна, софийска сила; и третата - БСП не е успяла да удържи избирателите си и се срива вероятно заради COVID кризата и гласуването с машини.


Според политолога от "Галъп" Първан Симеонов и ГЕРБ, и ДПС са задържали твърдите си електорати, докато БСП не е успяла. По думите му ДПС се е мобилизирало покрай завръщането на санкционирания по "Магнитски" Делян Пеевски и издигането на лидера Мустафа Карадайъ за президент, като очакванията са да има около 70 хил. гласа в Турция при 30 хил. на 11 юли (и двата вота без ограничения за секции).

При над 40% обработени протоколи "Продължаваме промяната" води убедително пред ГЕРБ

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


При над 40% обработени протоколи "Продължаваме промяната" води убедително пред ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори, показват данните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Партията, оглавявана от бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, получава 25.97%, докато ГЕРБ - 21.42%.


Движението за права и свободи (ДПС), които получават най-много гласове от Турция, са трети с 13.79%. "Има такъв народ" е с 10.08%. На пето място са БСП с почти десет процента - 9.99%, а шести са "Демократична България" с 6.11%. "Възраждане" получават малко над пет процента - 5.19%.


При президентските избори настоящият държавен глава Румен Радев увеличава преднината си и получава 49.45% от гласовете, а втори е подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков, който събира 21.93 %. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Според ГЕРБ Радев си създал партия, с която задушил всички протестни формации

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Лили Тоушек


Представители на ГЕРБ изразиха едно и също мнение в коментарите си за резултатите от парламентарните избори, като обвиниха президента и кандидат за нов мандат Румен Радев, че е виновен за слабите резултати на т.нар. партии на протеста. Според зам.-председателя на политическата сила Даниел Митов и члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Деница Сачева държавният глава си е направил партия, намеквайки, че това е "Продължаваме промяната", с която е задушил партиите на протеста.


"Радев си създаде партия и използва протестните партии, като ги задуши буквално. Той направи първа крачка към завземане на цялата власт в България и затова трябва да бъде победен на втори тур на президентските избори", каза Митов пред БНТ.


Сачева разви същата мнение пред "Нова телевизия", като даде за пример оставането на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" извън парламента, както и ниския резултат на "Демократична България". Според социологическите агенции двете формации са изгубили част от гласовете си, които са се насочили към "Продължаваме промяната".

"Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Велко Ангелов


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предвиди, че ще бъде съставен кабинет, но той ще бъде слаб. "Правителство ще има, защото такова е желанието на американското посолство, защото те диктуват политиката у нас. Това ще е слаб кабинет, а това, което ще го обедини, е външният натиск", заяви Костадинов пред "Нова телевизия".


При над 20% обработени протоколи формацията получава над 5% подкрепа. Костадинов беше и кандидат за президент, като получава малко над 4% от гласове. Според Костадинов "Възраждане" е явление, защото "винаги правим, това което казваме, и казваме, това което мислим". Той допълни, че смята антиковид говоренето си за опасно.


Неговият заместник Цончо Ганев добави пред Би Ти Ви, че "Възраждане" няма да води каквито и да е разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на кабинет. Според него "Възраждане" имат реален шанс да изместят и "Демократична България", с което да увеличат и броя си депутати. Към момента разликата между двете политически сили е по половин процент.

Потенциалните партньори на "Продължаваме промяната" търпят сериозна ерозия на тези избори. Това мнение изказа кандидатът за депутат от БСП Явор Божанков пред Би Ти Ви. По думите му единствено "ГЕРБ и ДПС показват, че са във форма".


Като партньори на партията на двамата бивши министри той посочи "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които към момента остават извън парламента, както и "Демократична България" и БСП, които претърпяват "голяма ерозия".


"Ние обаче дължим на хората редовен кабинет. Трудно ще го направим. Кирил Петков и формацията му са без опит, а партньорите им в момента са с неособено силни позиции", каза още Божанков.

При 65% обработени протоколи ДПС води убедително в чужбина

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента (хронология)

© Юлия Лазарова


При 65% обработени протоколи ДПС печели убедително парламентарните избори в чужбина, сочат данните на Централната избирателна комисия. За Движението за права и свободи са гласували 39.3%, което е близо двойно повече от резултата на "Продължаваме промяната". Партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев печели 21%.


За "Има такъв народ" са гласували 10.7%, сочат обработените протоколи. ГЕРБ с 8.6% и "Демократична България" със 7.8% попълват челната петица. За "Възраждане" вотът е 6%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (538)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хахаха-много сте активни по форумите емигрантите да плюете по България,а ДПС взема най-много гласове.

 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Хаджигенов и компания, ИТН и ДБГ позволиха това да се случи. Това заседание май го гледах, помня колко много се радваха.

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Е как няма да води ДПС, като всичките протоколи от Турция са обработени, а половината протоколи от Европа и нито един от Америка не са обработени?
  изчакайте до довечера и резултатът ще е различен. Но има и друго: етническите турци както живеещите в България, така и емигриралите в Турция, гласуват много дисциплинирано с голям процент гласуващи. Това не се случва при българите.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Нищо не спечелиха партиите, които предпочетоха нови избори вместо да подкрепят ИТН. И БСП, и ДБ, и ИСБГНИ са с по-малко %

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Е как няма да води ДПС, като всичките протоколи от Турция са обработени, а половината протоколи от Европа и нито един от Америка не са обработени? изчакайте до довечера и резултатът ще е различен. Но има и друго: етническите турци както живеещите в България, така и емигриралите в Турция, гласуват много дисциплинирано с голям процент гласуващи. Това не се случва при българите.
  —цитат от коментар 3 на vankata1


  "Мъдрия" български народ реши да отиде за гъби и виждаме резултата. За сметка на това ДПС са първи в ромските райони, което навява някои идеи.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "....при 65% обработени протоколи ДПС води убедително в чужбина"
  ...................
  Има ли учудени?

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Нищо не спечелиха партиите, които предпочетоха нови избори вместо да подкрепят ИТН. И БСП, и ДБ, и ИСБГНИ са с по-малко %
  —цитат от коментар 4 на ggot


  И ИТН са с по малко гласове, но пък от друга страна за момента 4П изглеждат по приемливи от ИТН. Освен ако довечера Киро не представи правителство начело с Ники Василев, но много се съмнявам.

 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Това са временните резултати.Довечера ПП ще води и в чужбина.ДПС ще са втори. Без особени изненади.

 9. 9 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  В България живеят 5% население с турско самосъзнание, а ДПС печели 10% от всички гласове. Очевидно двойно по-голям процент от етническите турци гласуват спрямо етническите българи. Половината от българските турци заминаха за Турция, докато доста по-малко от половината българи са емигрирали в други държави. И оттам сред българите в чужбина голям % гласуват за ДПС. Ясно е къде - в Турция има най-много избирателни секции от всички други държави.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#9] от "vankata1":

  във ФРГ има много български турци. Още от 1970-те години. Вместо в Турция те са се установили в трета държава.

 12. 12 Профил на wfb351050861
  wfb351050861
  Рейтинг: 45 Неутрално

  На миналите избори във Франкфурт имаше над 100 метра опашка, сега по същото време нямаше никаква и хората бяха значително по-малко.

 13. 13 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е как няма да води ДПС, като всичките протоколи от Турция са обработени, а половината протоколи от Европа и нито един от Америка не са обработени? изчакайте до довечера и резултатът ще е различен. Но има и друго: етническите турци както живеещите в България, така и емигриралите в Турция, гласуват много дисциплинирано с голям процент гласуващи. Това не се случва при българите.
  —цитат от коментар 3 на vankata1


  65 процента от протоколите са обработени. Което показва,че най-вероятно ДПС ще е първа политическа сила в чужбина. Освен това турците са в пъти по-малко от българите в чужбина. Което означава,че процентно са гласували в пъти повече.
  Ама те не дават акъл по форумите,а гласуват.

 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Съветвам тия които промениха закона за да изцедят още някой и друг глас от чужбина добре да анализират резултатите защото заради кокошка подариха кон. Как така уж са против ДПС и те били мафия, а направиха промени в закона толериращи ДПС? Какво е това двуличие?

  април юли ноември (65%)
  ИТН 52 317 60 357 9 588
  ДБ 29 889 31 565 13 033
  ДПС 23 004 29 609 48 106
  ПП - - 25 635

  Вярно че снощните резултати са още на 65% протоколи но колкото и да качат не подариха ли едни 25 хиляди гласа на ДПС при очевидно минимални ползи за партиите прокарали промяната. Не са ли двуличници и интересчии на дребно?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 15. 15 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 709 Неутрално

  На миналите избори във Франкфурт имаше над 100 метра опашка, сега по същото време нямаше никаква и хората бяха значително по-малко.
  —цитат от коментар 12 на wfb351050861


  Нормално, хората се умориха да гласуват лъжци и калинки.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nick F":

  с какво са по-приемливи?


  До коментар [#5] от "Nick F":

  неучастието в игрите на тарикатите е единствената достойна позиция
  само дето бойкотът на изборите е само ПЪРВА крачка
  и мъдрият народ (масово неваксиниран поради "мъдрост") го е страх да направи следващата, и следващата, и следващата


  да подчертая още веднъж мъдростта на "сънародниците", които по-лесно "обичат Родината" отдалеко: много е гот да съучастваш в експерименти с белите електорални мишки, при положение че самият ти си извън тетариума, в който се провежда експериментът
  и както някои се възмущават от турските гласове (а там вече гласуват младежи с гражданство, които не познават ни кирилица, ни поне 100 български думи), така би трябвало да се възмутят изобщо на гласове от чужбина
  вместо това се радват на "новите спасители" (слушах одеве по радиото персонажа Красимир Гаджоков, от чиито мнения по разни въпроси съм онемявал в блога на Григор Гачев)

  гласувахте за двамцата усмихнати млади тарикатчета - получавате дъртия намръщен Ррадев и особено централата, от която го управляват като робот

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#15] от "alfanero":

  това с "умората" е доста нелепо обяснение

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#13] от "qxg511087452": Ами той Буци ви каза на кой се набива акъл и накой нещо друго,ма вие си ходете за гъби,пък после уффф кой ми …а у гащите!

 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нинов":

  Сигурно си прав. Все пак в Германия живее много голяма турска общност, дошла от Турция, та и българските турци имат турскоговоряща среда, в която да се закрепят.
  Но в Турция няма много други български емигранти, освен турските изселници от България. Докато в Германия съотношението едва ли е същото.

 20. 20 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 641 Гневно

  До коментар [#9] от "vankata1":

  Нашата е същата като на македонците Те докато се плюеха един друг кой е български агент и се вардеха от България ,шиптарите ги превзеха Ние пък все от Русия ни е страх и все руски агенти виждаме и в крайна сметка ДПС ще съставят правителство

  ГоШо
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Резултатите от изборите в чужбина че по горе не излязоха добре

  _______април___юли_____ноември (65%)
  ИТН___ 52317____ 60357___988
  ДБ ____29889___ 31565___ 13033
  ДПС ___23004___29609__ 48106
  ПП ____________________25 635

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#2] от "Шоршо":

  "Хаджигенов и компания, ИТН и ДБГ позволиха това да се случи. Това заседание май го гледах, помня колко много се радваха."
  =============
  Те са прави, когато съгрешат дори.
  И феновете им са прави.
  Ще тракат минуси гневно, защото помниш грешките им.

  Еретик
 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Бостафа Къръдъйъ на Балотаж !

 24. 24 Профил на Ivan Cholakov
  Ivan Cholakov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#14] от "emil":

  Просто са глупави!

 25. 25 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#9] от "vankata1":Нашата е същата като на македонците Те докато се плюеха един друг кой е български агент и се вардеха от България ,шиптарите ги превзеха Ние пък все от Русия ни е страх и все руски агенти виждаме и в крайна сметка ДПС ще съставят правителство
  —цитат от коментар 20 на Гошо


  Много си объркан !!!
  ДПС не е про Турска а е про Руска !!!
  Помниш ли , че Доган и Пеевски имаха забрана за влизане в Турция ?!?
  А когато Доган "отсреляха" Лютви Местан той се скри в Турското посолство!!!

 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Весело

  А Сидера,бензинджията и релсата събраха колкото Луна😂😂😂

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#19] от "vankata1":

  Преди години на бълг. избори във Франкфурт (Майн) първа партия беше ДПС.
  Карали са хора с микробуси.
  Предимно цигани и туктаме някой кьорав турчин.


 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "qxg511087452": Ами той Буци ви каза на кой се набива акъл и накой нещо друго,ма вие си ходете за гъби,пък после уффф кой ми …а у гащите!
  —цитат от коментар 18 на angeles


  Това се отнася до такива като теб.В България ДПС НЕ Е първа политическа сила,за разлика от чужбина. Иначе сте много активни да давате акъл по форумите,а като трябва да гласувате пасувате.

 30. 30 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#21] от "emil":

  Сред останалите 35% гласове от чужбина ще има още 45 000 общо за ПП, ИТН, ДБ и Възраждане и съвсем малко за Герб, а за ДПС няма да има повече, те почти са изброени.
  Но си прав за увеличаването на гласовете за ДПС от Турция поради промените в правилата.
  Не държа непременно емигрантите да гласуват. Не повече от 200 000 гласуват от чужбина, а в България гласуват 2 000 000. Кой тогава избира управляващите, емигрантите ли?

 31. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  По - интересно е , с кои ще преговаря Възраждане ?

 32. 32 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Това е оксиморон. Герб и ДПС нямат достатъчно гласове дори ако се добави Възраждане, така че няма как Възраждане да преговаря за кабинет с партиите, които няма да са в правителството.

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#29] от "qxg511087452":

  Българите (в страната и чужбина) са много добри в областта на даването на акъл.

  Вчера мой авер сподели колко много експерти професионално представят анализи в медиите при исторически ниската избирателна активност.
  Сравни го с футбола, където преди мачове от англ., испанска, итал. или френска лига по бълг. телевизия имало всякакви експерти.
  Футбол обаче българите не играели.

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  До коментар [#13] от "qxg511087452":

  Турците са си в Турция, в големи компактни общности. Българите са пръснати по целия останал широк свят и не се трупат на стада. Затова и не могат да гласуват, като стадо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "qxg511087452":Турците са си в Турция, в големи компактни общности. Българите са пръснати по целия останал широк свят и не се трупат на стада. Затова и не могат да гласуват, като стадо.
  —цитат от коментар 34 на Незнайко в Слънчевия град


  Е кой е казал,че трябва да гласуват за една партия?Да си гласуват за различни .Ама е видно,че общо гласувалите българи в чужбина са много малко .

 36. 36 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  До коментар [#29] от "qxg511087452":Българите (в страната и чужбина) са много добри в областта на даването на акъл.Вчера мой авер сподели колко много експерти професионално представят анализи в медиите при исторически ниската избирателна активност.Сравни го с футбола, където преди мачове от англ., испанска, итал. или френска лига по бълг. телевизия имало всякакви експерти. Футбол обаче българите не играели.
  —цитат от коментар 33 на Нинов


  Много добра съпоставка...и много вярна 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Турският вот не е нещо огромно като брой около 300 000, и при тази избирателна активност, нормално.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  У нас има два вида вод: корпоративен с пополистки маски и инфантилно социален.
  Разпределението:
  ГЕРБ – корпоративен с проевропейска маска.
  ДПС – корпоративен, етно-религиозен с проевропейска маска.
  Възраждане – корпоративен, етно-религиозен с патриотично-социална маска.
  БСП – корпоративен със социално-идеологическа маска.
  Има такъв народ – социален, инфантилен.
  Демократична България – неопределен, инфантилен, с правна маска.
  Продължаваме промяната – културно-социален, донякъде – инфантилен.
  Корпоративните вотове са по-устойчиви от социалните.
  Все пак последните имат и шанс – да внушат усещане за справедливост и да утвърдят европейската ориентация по отношение на ценностти и перспективи.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Драма няма. Избирателите на ДПС показват активна гражданска съвест. Ръководителите на ДПС показват отлични организаторски способности.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  Може би трябва ДПС да станат 1ва политическа сила, а защо не и самостоятелно да имат над 50%, за да си размърда, българина, претенциозния, задник да отдели 30мин, от толкова натовареното си ежедневие, ДА ГЛАСУВА.

  При това безхаберие, липса на какъвто и да е инстинкт за самосъхранение, какви са тези претенции за качествен живот. Двете корпурации ще продължават да смучат докато на територията не останат само едни безмозъчни шушулки.

  Положителното е че натискат от ЕС ще се засилва и който и да е на власт няма да може толкова лесно да разгръща схемите за крадене.

 41. 41 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Корпоративният, етно-религиозен вот оцелява единствено поради ниската избирателна активност.

 42. 42 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#29] от "qxg511087452": Първо се погрижете за вас самите,но не го правите,39% е жалка картинка! Доста изказвания тук са че емигрантите не трябва да определят политиката в БГ,еми сега,що пък не гласували! Няма угодия ей!)))))

 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Макар, че е още малко рано да се каже със сигурност, струва ми се, че българите в чужбина се изложихме.

  Което по никой начин не оневинява българите в българия, които също се изложиха.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Турският вот не е нещо огромно като брой около 300 000, и при тази избирателна активност, нормално.
  —цитат от коментар 37 на hamiltonf


  Тук става въпрос само за гласувалите в чужбина. Не е нормално ДПС да е първа политическа сила в чужбина при положение,че българите са в пъти повече от турците в чужбина.

 45. 45 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ходжите си свършиха перфектно работата! Дисциплината е най-вана в такива моменти.

 46. 46 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 439 Неутрално

  МИНАЛИЯ ПЪТ НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ РОМИТЕ У ФАКУЛТЕТА ИЗЛЯЗОХА НАЙ ГРАМОТНИТЕ У БЕГЕТО НЕМАХА СГРЕШЕНИ БЮЛЕТИНА , АЛООО !!! СЕГА ТИЯ ОКОЛО МЕНЕ СЕ ЗАТРУДНИХА МАКСИМАЛНО С ДВЕ В ЕДНОТО И АЗ , ПОВЕЧЕТО СА КОМПЮТЪРНО БАЯ ГРАМОТНИ , НЕ ОБИЖДАМ ХОРАТА ОТ ТУРСКИЯ ЕТНОС АМА КАК ТАКА СТАВА СЛЕД КОТО ПОВЕЧЕТО НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ БЪЛГАРСКИ НЯКОИ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ , КАК СА ПРЕБОРИЛИ МАШИНИТЕ ТИЯ ХОРА , А КАЖЕТЕ МИ

 47. 47 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  От корпоративните вотове най-близко един до друг са разположени ГЕРБ и Възраждане.
  От Социално-инфантилните - Продължаваме промяната и Демократична България.

 48. 48 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Резултатите от изборите в чужбина че по горе не излязоха добре_______април___юли_____ноември (65%)ИТН___ 52317____ 60357___988ДБ ____29889___ 31565___ 13033ДПС ___23004___29609__ 48106ПП ____________________25 635
  —цитат от коментар 21 на emil


  Данните за Турция от снощи май не са актуални? Тук чета:

  ДПС подобри резултата, но само благодарение на Турция и Ердоган, и това трябва да е кристално ясно. Още в 15 часа вчера в Турция бяха гласували два пъти повече избиратели, отколкото през юли. В края на деня - 3 пъти повече гласове от Турция! 91 хил гласа от Турция сега срещу 30 000 през юли. Блестяща организация... в Турция. Страхотна кампания - пак в Турция. А в България положението на ДПС не е толкова блестящо. То си е такова, каквото беше. Но Турция даде всичко от себе си. А половината от гласовете, които бяха дадени от чужбина, бяха дадени от... Турция.

  https://www.segabg.com/category-observer/promyanata-se-sdobi-nova-versiya

  Сам съм, други няма...
 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#42] от "angeles":

  Доста хора обезвериха, две седмици всички социол. агенции повтаряха от сутрин до вечер, Герб сигурен победител, борба за второто място, Герб води с 8%...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 50 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#35] от "qxg511087452":

  https://results.cik.bg/pi2021_07/rezultati/32.html

  През юли от чужбина са гласували около 140 000 за български партии и 30 000 за ДПС:
  - 60 357 за Има Такъв Народ
  - 31 565 за Демократична България
  - 15 261 за Герб
  - 10 555 за Възраждане
  - 6 222 за Изправи се
  - 5 995 за БСП
  - 4 497 за партията на Божков
  - 1 733 за Патриотите
  - около 2 500 за други
  - 29 609 за ДПС

 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Тези избори са голям срам, за тази част от българския етнос, загърбила националното си достоинство, нежелаещи да бъдат граждани и предоставящи на етнос с чуждо самосъзнание и КириакСтефчовци да определят бъдещето на децата ни!
  Срамувам се за тях!

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС влизат в драматичен период!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС

  Възраждане няма да преговаря с никого разбира се. Те не са в парламента за да се опитат да съставят правителство, а за да се опитат да опорочат съставянето на такова. Искрено съжалявам тези, които са гласували за тези популисти, които влязоха в парламента черпейки дивиденти от смъртта на хората!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#49] от "hamiltonf": Бе честно,и аз си мислех че гробарите ще спечелят,не съм очаквал тая развръзка! Само знам че Ристю и оня коколатия гном(шефа на партията за която винаги съм гласувал) ако не се махнат след тоя резил,няма да имат моя глас!

 56. 56 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#42] от "angeles":Доста хора обезвериха, две седмици всички социол. агенции повтаряха от сутрин до вечер, Герб сигурен победител, борба за второто място, Герб води с 8%...
  —цитат от коментар 49 на hamiltonf


  Монетата има две страни...
  Много не отидоха да гласуват за ГЕРБ , защото бяха сигурни в победата подлъгани от социолозите !!!

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Ходжите си свършиха перфектно работата! Дисциплината е най-вана в такива моменти.
  —цитат от коментар 45 на iliyapopov


  Колкото повече политиците отвращават народа , толкова по-могъщи са ислямско-турската групировка ДПС и принадлежащите и корпорации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Хората са разделени на две групи- “за” и “против” статуквото. Затове гласовете преливат от една в друга реформаторска партия, но не отиват към Герб. Хайде вече да се споразумеят и да направят правителство.

 59. 59 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Да не забравяме и Биков пред БТВ, като на включен запис говореха

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  Цитат:” Радев си създаде партия и използва протестните партии, като ги задуши буквално. Той направи първа крачка към завземане на цялата власт в България и затова трябва да бъде победен на втори тур на президентските избори", каза Митов пред БНТ.”

  ОПГ-то защитава протестните партии!
  Ти да видиш!

 61. 61 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Монетата има две страни...
  Много не отидоха да гласуват за ГЕРБ , защото бяха сигурни в победата подлъгани от социолозите !!!
  —цитат от коментар 56 на drill


  Абе в каква победа са били сигурни, какво подлъгани, прогнозите бяха 28% за Герб. Каква победа е това? С 28% правителство не се прави, особено като знаеш, че никой не иска да се коалира с теб. Победа е 51%.

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  "Радев си създаде партия и използва протестните партии, като ги задуши буквално. Той направи първа крачка към завземане на цялата власт в България и затова трябва да бъде победен на втори тур на президентските избори"

  ами доста правдоподобно е
  дори повече - изявлението на Кирчо, че е гласувал за Радев - пряко указание към феновете на двоицата свети нови спасители
  неслучайно канадчето е било в служебното правителство, неслучайно се "отцепи" и се престори на "независимо"
  креатурки на Ррадев
  който пък е дистанционно управляем дрон на Путин

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":

  " как няма да води ДПС, като всичките протоколи от Турция са обработени, а половината протоколи от Европа и нито един от Америка не са обработени?
  изчакайте до довечера и резултатът ще е различен. Но има и друго: етническите турци както живеещите в България, така и емигриралите в Турция, гласуват много дисциплинирано с голям процент гласуващи. Това не се случва при българите."

  Ами да гласуват, въпреки че секциите наистина са малко ! Да не оставят турците само да си подкрепят ДПС, а да българите да подкрепят промяната у нас !!!

 64. 64 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#58] от "half truth":

  кво е това статукво дето сте портив, и какво е това което искате ? Вазраждане :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Като падне избирателната активност на 30%, може ДПС да стане и втора :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#58] от "half truth":

  понятието "статукво" е лишено от ясен смисъл
  също както и тезисът за "промяната"

  това са просто кухи думи

  партиите са политически (всъщност - лобистки) обръчи около бизнес групировки (доста от тях - със солидно чуждо участие/покровителство), това е истината

  а вие всички се хванахте на умело "случайно изтърваната" фраза на изпечения дезинформатор и доносник Доган за "обръчите от фирми"
  казал го е, за да забравите, че партиите са части на обръчите около фирмите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#9] от "vankata1":

  В България живеят не само турци, но и помаци - около 3% от населението, и роми, над 10% от населението.

 68. 68 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Радев си създаде партия и използва протестните партии, като ги задуши буквално. Той направи първа крачка към завземане на цялата власт в България и затова трябва да бъде победен на втори тур на президентските избори", каза Митов пред БНТ.

  Сачева разви същата мнение пред "Нова телевизия",

  Хахах, жалкари, какво гледате в чуждата паница, гледайте си във вашия двор! Вие се ос*ахте до ушите в ла*на, какво ожалвате партиите на протеста, които ви поискаха оставката? И новите ви искат оставката, и те се заканват да ви съдят!

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предвиди, че ще бъде съставен кабинет, но той ще бъде слаб. "Правителство ще има, защото такова е желанието на американското посолство, защото те диктуват политиката у нас. "

  Който подкрепя подобни типове, сега ще им сърба попарата поне до следващите избори !!! И ще им длуша безумието ! Американското посолство у нас искало редовен кабинет ! Уникум !!!

 70. 70 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Тук пак се рее ехото на мантрата на ХИ - депесе, депесе. Едно, че той загуби с нея, друго, че глупаците продължават да я дъвчат, умело насочвани от лепкавия сайт на Бузльо. А през това време гнусната подмяна си плете паяжината. Даже и Лозан се отврати.
  —цитат от коментар 54 на voodoo_child  До коментар [#54] от "voodoo_child":

  Казваш, че ХИ лъже?!
  Погледни “възхода” на етноската “партия” с небългарската Родина!
  И да, глупаците продължават да “дъвчат” всичките лъжи на КириакСтефчофците!

 71. 71 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#69] от "samoedin":

  оу те се опияняват, щото чуват това което искат :) познавам 2 фенове на Копейкин

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 72 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  А, най-после оправиха процентите с близки до истината, както казах, ДПС ще са около 13%.

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  кво е това статукво дето сте портив, и какво е това което искате ? Вазраждане :)
  До коментар [#64] от "Вилдирас Владиленов":

  Най-грубо казано, искаме правителството да скъса с порочната практика да служи на олигарси и мафиоти извън закона. Искаме правителство, което да не излиза извън закона.

 74. 74 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#73] от "half truth":

  е, предстои ти разочрарование...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#63] от "samoedin":

  ти приемаш ли хора от съседно село да определят кой ще е кмет на твоето?
  особено когато (по правило) има караници чия нива чия всъщност е, на това село или на съседното?

  по силата на каква логика е позволено на постоянно живущи в чужбина хора да определят управниците в страната, в която не живеят?
  (то тогава и срещу диктата на брюкселските чиновници не бива да има възражения - и те са европейци, и ние сме европейци, значи ще ни налагат своето, щом ние не можем да сторим същото на тях)


  но на едро трагедията ви е смешна
  при всеки резултат от избори на власт остават хора от един и същ кръг
  който спрямо населението е малцинство
  което се нарича ОЛИГАРХИЯ според тълковните речници (не броим руските подмятания от времето на голямата измама "перестройка")
  НИЩО ОБЩО с демокрацията
  за демокрация е нужно усилие на самите граждани
  самоорганизация, съпротива срещу бюрокрацията, самоуправление

  обаче - страх ви е, българи-юнаци, да го правите
  затова, както се фукаха вчера по радиото, бръснете се, обличате нови дрехи... и отивате да гласувате някому правото да ви онождат както си поискат
  юнаци
  хмък

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Възраждане" няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС"

  И как точно Копейката въобще ще преговаря с тях след като довчера го преследваха ?

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Неговият заместник Цончо Ганев добави пред Би Ти Ви, че "Възраждане" няма да води каквито и да е разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на кабинет."

  А с кого ще ги води ? И какво ще прави в парламента ? Циркове ? Проруски акции ? Протести срещу......себе си ? Какво ? Или започваме официална пропаганда за присъединяване към Русия - Беларус ?.......

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#59] от "doctor.no":

  биковци само така говорят
  те са касетофони с крачета и ръчички

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По - интересно е , с кои ще преговаря Възраждане ?
  —цитат от коментар 31 на pro_bono


  Дано не се налага да се преговоря с тях. Възможно е. Важно е, че тези избори бяха лебедовата песен на ГЕРБ. На следващите ще гонят 4-те процента.

 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Весело

  Като падне избирателната активност на 30%, може ДПС да стане и втора :)
  До коментар [#65] от "Вилдирас Владиленов":

  Вчера по едно време се чу, че избирателната активност е 26%. И българските турци в Турция отведнаж си повярваха, че могат да направят Карадайъ’то президент.

 81. 81 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тези избори са голям срам, за тази част от българския етнос, загърбила националното си достоинство, нежелаещи да бъдат граждани и предоставящи на етнос с чуждо самосъзнание и КириакСтефчовци да определят бъдещето на децата ни!Срамувам се за тях!
  —цитат от коментар 51 на batzdravo


  Най-жалкото е че негласуващите се имат за големи мъдреци и ехидно гледат как "балъците" се редят пред урните да избират "все едни и същи". Резултат - Копейкин, 15% за ДПС, и т.н. Логика съпоставима с това да ти е все тая дали живееш със сериен убиец или джепчия от тролея.

 82. 82 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Корекции за снощните избори при 79% протоколи. ДПС качва значително на 70 хиляди. Другите крепят статуквото. Сега на тия дето промениха закона и на които ДПС уж им бяха трън в окото трябва да им се ударят по 100 пръчки на голо. Излакомиха се и продадоха хубава Яна за 30 гласа! На всичкото отгоре мислеха че ще векуват.

  _______април___юли_____ноември (78.89%)
  ИТН___ 52317____ 60357___17702
  ДБ ____29889___ 31565___ 13098
  ДПС ___23004___29609___70603
  ПП ____________________34 581

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 83. 83 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#46] от "reply":

  казвам ти - гласуваха на хартия.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#73] от "half truth":

  не си добре
  правителството - ТО Е ОЛИГАРСИ И МАФИОТИ

  горкия Ботев
  на нищо не успя да ви научи
  даже ваксърите остават тъпи и невежи относно същината на социалното битие
  все едно в саксия сте расли... и до смъртта си сте в саксии
  илюзиите ви пречат да виждате реалността
  затова последното, което умира, са те
  ако умират изобщо
  просто сменят гостоприемника

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Движението за права и свободи (ДПС), които получават най-много гласове от Турция, са трети с 13.79%. "

  Вотът в Турция трябваше да се ограничи, но тук вина имат ДБ, ИНИ, ИТН, които наивно увеличиха броя на изборите секции, а сега техния резултат от чужбина ерозира за разлика от този на ДПС.....

 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#68] от "vankata1":

  това, че тия са до ушите във фъшкии (според мен - доста над ушите, но това им е естествената среда), не значи, че специално тук не казват нещо точно и вярно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 87. 87 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#80] от "half truth":

  както е тръгнало, следващия път ще трябва да ходят на балотаж в Турция...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#85] от "samoedin":

  или ограничаваш (абе направо отрязваш) изобщо вота от чужбина, не само от Турция, или не мрънкаш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "шести са "Демократична България" с 6.11%"

  По една хубава новина всеки ден!

  И в морето ми е до колене .....................
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Теллалов":

  От тролове на статуквото приказки срещу корупцията и турския етнически рекет даже не слушам ! Кой се прегръща вече и официално с турците ? Сложен въпрос, нали ?

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  Как е правилно фа се ксже :
  1. "води на" или "води пред"
  2. "питай на него" или "питай го" 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  е, предстои ти разочрарование...
  До коментар [#74] от "Вилдирас Владиленов":

  Мислите, че новото правителство няма да е различно от старото? Ще се сменят само хората, но не и системата? Ами ако все така става, значи че не ги наблюдаваме добре. Ще ги гледаме с 4 очи и след изборите, И ще дърпаме уши, когато трябва.

 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#92] от "DDR":

  правилно е "хальт ди клаппе!"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  ИТН, БСП и ДБ им намаляха гласовете за сметка на ПП, но те имат шанс да управляват България съвместно, а ГЕРБ и ДПС въпреки, че не изгубиха гласове ще останат извън властта.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#79] от "Vesselin Velkov":

  Това ДБ сте уникални!! Видяхте докъде се докарахте с подобни дивотии

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 100. 100 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1542 Весело

  както е тръгнало, следващия път ще трябва да ходят на балотаж в Турция.
  До коментар [#87] от "Вилдирас Владиленов":

  Голяма еуфория стана в Турция покрай българските избори. Само не разбрах какво пък би спечелила Турция, ако българският президент е етнически турчин. Или какво и липсва ако е българин. Аз националистите по принцип не ги разбирам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK