Фандъкова спешно поиска актуализация на бюджета на София

Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо БарбаловАктуализация на бюджета на София поиска кметът Йорданка Фандъкова, за да не спре градския транспорт и строителната програма. Общо 19.9 млн.лева допълнително ще осигури общината за секторите, най-засегнати от пандемията и увеличените цени на горивата и електроенергията.


Предложението ще се внесе за гласуване още на следващата сесия на Столичния общински съвет на 25 ноември.


Действащият бюджет за 2021 на Столичната община е с рекорден размер от 1.9 млрд.лева, но се оказва недостатъчен. "Към намаления брой пътници в градския транспорт в последните месеци се добавиха и увеличените цени на горивата и електроенергията. Тя е основен разход за електротранспорта и метрото. Ето, за юни сметката за ток на метрото беше 1.4 млн.лева, а за октомври вече е 3 млн.лева", посочи Фандъкова.
За градския транспорт да се дадат допълнително 8.5 млн.лева, предлага тя. Още 3.2 млн.лева за уличното осветление, където сметката за ток през октомври е 1.9 млн.лева, а през юни е била 930 хил.лева.


Предвиждат се допълнително 2.5 млн.лева за отчуждаването на имоти за бул. "Тодор Каблешков" и пробива на ул. "Филип Кутев". Още 3.9 млн.лева ще се вложат в поддръжката и изграждането на уличната мрежа до края на годината, отбеляза кметът. Общинските болници ще получат 1.5 млн.лева повече.


Сумата от 19.9 млн.лева ще бъде осигурена главно от повишената събираемост на местните данъци. "Администрацията на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов работи добре и приходите са увеличени с 10 млн.лева", посочи Фандъкова. Други 6.6 млн.лева тя очаква от спечелено дело срещу Министерството на околната среда и водите. То било било заведено от общината срещу наложена финансова корекция от ековедомството. "Тези пари ще бъдат преведени и ще се включат в актуализирания бюджет", добави тя. Останалите 3.3 млн.лева се очакват от държавния бюджет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK