Съдът отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

След решение на ЦИК разписките от всички машини ще бъдат броени.

© Надежда Чипева, Капитал

След решение на ЦИК разписките от всички машини ще бъдат броени.Върховният административен съд отхвърли жалбата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и на "Демократична България - обединение" срещу решение на ЦИК, след което се броят всички контролни разписки от машините за гласуване. Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.


Основното изменение в Методическите указания е направено с решение на ЦИК, което е влязло в сила. С това решение е предвидено преброяване на контролните разписки да се извършва от 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК. С атакуваното решение това е изменено, като вместо това е предвидено преброяване на контролните разписки да извършва 100% от секционните избирателни комисии.


Изменението в тази насока обаче не е в противоречие с решение от 4 ноември по административно дело №10928/2021г. на ВАС, посочват съдиите. "Така е, защото в последното решение видът и обемът на преброяването на контролните разписки изрично са обсъдени в мотивите на съдебното решение", се посочва в съдебното решение.
Изрично е посочено, че "съгласно чл. 57 ИК Централната избирателна комисия има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им.


С оглед тези правомощия и законовата делегация по чл.57, ал.1, т.29 ИК, във връзка с чл.271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки. Определянето на вида и обема на контрола - частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия. Този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл.271, ал.1 ИК и не може да го промени", мотивират се още съдиите.


Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив - доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени за неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК. Стопроцентовото преброяване се върна на дневен ред дни преди изборите заради информацията около по-големия брой машини, внесен в страната, и съмненията на ГЕРБ, че се готвят манипулации на изборния резултат чрез тях и чрез фалшиви преброителни карти. Предложението за това беше направено от Емил Войнов (БСП).


След това Росица Матева предложи и допълнителен одит чрез извадково броене заради очаквани множество грешки на преброителите, но то не беше прието. Така контролните разписки ще се броят ръчно във всички секции, в които има машини, както в страната, така и в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK