Инвеститорът отказва да премахне строежа край Алепу, щял да предизвика екокатастрофа

Инвеститорът отказва да премахне строежа край Алепу, щял да предизвика екокатастрофа

© DronburgasИнвеститорът на проекта "Алепу вилидж" Стоян Василев заяви, че няма да премахне укрепителното съоръжение въпреки решението на Върховния административен съд. Пред БНТ той заяви, че не е съгласен с него и ще потърси правата си извън България.


Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy. Върховните магистрати са приели изцяло изводите на Бургаския административен съд, че в нарушение на Закона за устройство на територията инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешението за строеж, са издадени на "ГБС турс" ЕАД, а не на титуляра "Алепу вилидж" АД. Делото беше образувано по искане на държавното обвинение, което миналия юни започна проверки заради общественото недоволство, че на плажа в защитената местност се строи хотел. Тогава инвеститорите обясниха, че става дума не за хотел, а за подпорна стена.


Днес Василев коментира, че не е съгласен с една част от мотивите на съда, и се притеснява, че решението ще предизвика сериозен проблем в строителния бранш, тъй като един от мотивите ще направи незаконни голяма част от действащите разрешения за строеж, без да конкретизира. Според него решението също така е популистко. Василев повтори, че досега построеното е укрепително съоръжение, а при втория етап от строителството е било планирано ваканционно селище.
"В държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения, е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти. Ще си потърся правата извън страната. Ако ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа. Пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира наново", заяви Василев.


На 18 февруари тази година Административният съд в Бургас обяви нищожно строителното разрешение на курортен комплекс "Алепу вилидж", издадено от регионалната инспекция по околната среда и водите. Обявяването на нищожността стана след протест на прокуратурата. За първи път строежът на т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Междувременно проектът беше купен от новия инвеститор Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK