Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Правителството продава и подарява ваксини на Босна и Херцеговина

България ще препродаде 259 740 дози ваксини на Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH на Босна и Херцеговина, като ще дари и 258 570 дози от същите препарати на страната, съобщи правителствената информационна служба. Всички разходи по доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.
Кратки новини

© Велко Ангелов


До момента България е дарявала и продавала ваксини на Норвегия, Северна Македония, Бутан и Бангладеш.

С допълнителни 250 млн. лв. ще се финансира мярката 60 на 40

Правителството осигури допълнително 250 млн. лв. за запазване на заетостта на около 65 000 работници и служители по мярката 60 на 40, съобщи правителствената информационна служба. Средствата ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за 2021 г. по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19 и други, както и съгласно направените промени в Закона за държавния бюджет за 2021 г.
Кратки новини

© Георги Кожухаров

Статистическият институт получи допълнителни 5.9 млн. лв. за преброяването

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Националния статистически институт за ресурсно осигуряване на Преброяване 2021 в размер на 5.9 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба. Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен в следствие на малкия брой електронно преброени. Било е установено, че наетите около 25 хил. преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31% повече население и 30% повече жилища от първоначално предвиденото.
Кратки новини

© Юлия Лазарова


Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Заведенията поискаха спешни помощи със задна дата, били подложени на геноцид

Кратки новини

© Велко Ангелов


Сдружението и асоциацията на заведенията в страната поискаха, докато текат преговорите за съставяне на правителство, да не бъдат забравяни и в най-спешен порядък да им бъде осигурена държавна подкрепа със задна дата - от въвеждането на COVID сертификатите. В отворено писмо с адресати "евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото към момента служебно" се посочва, че малкият и средният български бизнес е поставен на колене и фалитите са далеч повече от оставките на лидери, чиито партии не са постигнали очакваните резултати.


"В условията на частичен локдаун с безумни цени на тока, намалено в пъти потребление, 100% разходи, никаква държавна подкрепа и тотална липса на интерес към малкия и средния бизнес сме подложени на геноцид", пишат от заведенията.


Според тях в сегашния си вид мярката 60/40 е напълно недостъпна, тъй като спад в оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит. Нямали и реален достъп до кредити от Българската банка за развитие.


"Очакваме от вас ясна финансова политика по отношение на сектор туризъм, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока", пише още в писмото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK