Арменската църква в България се възмути от изказване на Плевнелиев за конфликта в Нагорни Карабах

Арменската църква в България се възмути от изказване на Плевнелиев за конфликта в Нагорни Карабах

© Юлия ЛазароваАрменската апостолическа православна в България църква излезе с остра позиция срещу бившия президент Росен Плевнелиев. Според разпространена декларация на църквата на официален форум в Баку на 11 ноември Плевнелиев "си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата световна война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ".


В текста се осъжда изказване на Плевнелиев по време на Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19". Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) поздрави в Баку президента Илхам Алиев за военната победа на Азербайджан в Нагорни Карабах и критикува арменците и Европейския съюз. Част от думите му прозвучаха и като подкрепа за уреждане със сила и на спорове на Балканите. Местната новинарска агенция "Тренд" цитира думите му, че изпитва гордост от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили тази несправедливост и успели да решат продължителен конфликт на основата на международните закони и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Азербайджанската армия действа много оперативно и достойно се справи със задачата си", допълва Плевнелиев.


"От свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев", пишат по този повод от Арменската църква.
"Изказването му провокира и въпроса в качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военноплениците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни ценности от световно значение.Твърдим отговорно, че арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели. И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава, обединител на европейска България, или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азербайджан?

"Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите."


С отворено писмо излязоха и от Асоциация "Арменска общност - България"


"Дори в политиката трябва да има мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа. Когато един политик прекрачи тези граници, той злепоставя не само и не единствено себе си, а и хвърля грозна сянка върху политическата сила, която го лансира, неговата дейност девалвира, обезстойностява се дори положителното (ако има такова), докато е бил под "светлината на прожекторите".


Бившият български президент Росен Плевнелиев наруши с изявленията си, направени в Баку по време на осмото издание на Глобалния форум на тема "Светът след COVID-19", не просто границите на добрия дипломатичен тон, а най-вече този на човешката нравственост, на хуманитаризма и на универсалните човешки ценности. Пристрастността към отделна държава (в случая Азербайджан), поддържането на провежданата от нея агресивна политика, дори ако е налице подплатяване на подобна подкрепа с добро материално възнаграждение, не дава право на един бивш държавник да говори от името на българския народ, както и да въвежда родината си в дипломатически тупик. Още по-малко да възхвалява военни победи и да афишира разрешаването на каквито и да било "замразени" конфликти по пътя на експанзията и войната", пишат от асоциацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK