Опозицията атакува доклад на ГЕРБ за спасяване на "Топлофикация София"

ТЕЦ "София" е съоръжение на "Топлофикация София", която осигурява топлина за 450 хиляди домакинства.

© Надежда Чипева

ТЕЦ "София" е съоръжение на "Топлофикация София", която осигурява топлина за 450 хиляди домакинства.Кметът Йорданка Фандъкова да започне изпълнението на плана за обновяване на "Топлофикация София", изготвен от американската консултантска компания "Black & Veatch". Това иска доклад, внесен спешно от ГЕРБ като допълнителна точка в дневния ред на общинската комисия по икономика.


Въпросната програма за модернизация и финансова стабилизация на софийското парно бе поръчана от Столичния общински съвет (СОС) на 22 април. Изготвянето й струва 921 хил.долара, които бяха платени като безвъзмездна помощ към общината от Агенцията за търговия и развитие на САЩ.


На 29 октомври програмата за спасяване на "Топлофикация София" беше представена от ГЕРБ след като опозицията на сесията на СОС предишния ден вдигна скандал, че тя умишлено се скрива. Така се разбра, че според консултантския анализ парното на София е с много остаряло оборудване (на 70 години) и е пред технически срив, и ще трябват капиталови разходи от 860 млн.евро (1.67 млрд.лева) за технологично преустройстройство и обновяване. Тези пари трябва да се осигурят с банкови кредити, които Столичната община ще изплаща.
Как при толкова натрупан дълг ще се тегли нов заем


Предвид натрупаните дългове от 840 млн.лева на "Топлофикация София"към държавния Български енергиен холдинг" Милка Христова от БСП запита защо не са проведени консултации с него. "Възможно ли е да приемем решение силно задлъжняло дружество да се ангажира с бъдещи заеми без да сме се консултирали с БЕХ", запита тя.


Един от вносителите на доклада Прошко Прошков обясни, че БЕХ няма да има проблем, ако се предложат нормални пазарни условия за изплащане на кредита - "разумен гратисен период и разумна лихва от 3%". Софийското парно е част от енергийната структура на страната, тъй като осигурява отопление на близо ¼ от населението й и няма как нещо да се случи без помощ от държавата, подчерта той.


Опозицията: Защо се пришпорва този проект сега, между двата избора


Как е избран точно този вариант за спасяване на "Топлофикация София" и защо не е имало и други, за да се оцени кой е най-добрият, запита инж. Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България" в СОС. Тя е имала онлайн разговор с консултантите от САЩ и те са я уверили, че "честна дума, това е най-добрият вариант", обясни тя за "Дневник". Като научен сътрудник Стефанова смята, че за всяка разработка се предлагат три варианта и тогава се избира кой е най-добър.


"Защо сега се пришпорва този проект за толкова много пари между двата избора - парламентарните и балотажа, и ни се внушава "на честна дума", че това е най-доброто решение? Явно се иска набързо да дадем право на Фандъкова и на "Топлофикация София" да се разпореждат", смята тя.


Подобно притеснение изказа и Христова: "С кого е консултирана технологичната страна на плана и защо се доверяваме 100% на консултанта? Правени ли са опити за допълнителни становища за предлагания път за технологично обновление на "Топлофикация София".


Всеки преподавател по топлотехника може да обясни, че няма по-добър вариант от предложения, кратко препоръча на опозицията Прошков.


В доклада за спасяване няма и дума за екология


Защо и как е избрана точно тази консултантска компания, която, освен програма за обновяване на парното, предлага и да осигури кредитирането на проекта от международна финансова институция? Този въпрос на Васко Тодоров от БСП предизвика друг от вносителите, Николай Стойнев от ГЕРБ, да отговори: "Консултантът бе избран от Агенцията за търговия и развитие на САЩ". Това е институцията, която безвъзмездно плати 921 хил.долара на "Black & Veatch" за изготвянето на програмата, вместо Столичната община.


В доклада на вносителите от ГЕРБ са включени само два въпроса от общи единайсет в договора за техническо консултиране, приет от СОС на 18 юни. Само технологичната и финансовата част са включени, но нищо не се споменава по екологичните проблеми, по инфраструктурата, съответствието с правната уредба, управленския модел и др., отбеляза Христова.


Дискусията в комисията приключи с обяснението на Прошков, че сега докладът разглежда само напредъка по реализацията на договора за техническо консултиране и предстоят още обсъждания.


"Не казвайте, че това предстои, защото ние вече ще възлагаме на кмета Фандъкова и на изпълнителния директор на "Топлофикация София" да започнат изпълнение на препоръките от плана", предупреди Христова. Докладът предстои да се обсъди и в други комисии, а след това да се гласува на сесия на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK