Опозицията атакува доклад на ГЕРБ за спасяване на "Топлофикация София"

ТЕЦ "София" е съоръжение на "Топлофикация София", която осигурява топлина за 450 хиляди домакинства.

© Надежда Чипева

ТЕЦ "София" е съоръжение на "Топлофикация София", която осигурява топлина за 450 хиляди домакинства.Кметът Йорданка Фандъкова да започне изпълнението на плана за обновяване на "Топлофикация София", изготвен от американската консултантска компания "Black & Veatch". Това иска доклад, внесен спешно от ГЕРБ като допълнителна точка в дневния ред на общинската комисия по икономика.


Въпросната програма за модернизация и финансова стабилизация на софийското парно бе поръчана от Столичния общински съвет (СОС) на 22 април. Изготвянето й струва 921 хил.долара, които бяха платени като безвъзмездна помощ към общината от Агенцията за търговия и развитие на САЩ.


На 29 октомври програмата за спасяване на "Топлофикация София" беше представена от ГЕРБ след като опозицията на сесията на СОС предишния ден вдигна скандал, че тя умишлено се скрива. Така се разбра, че според консултантския анализ парното на София е с много остаряло оборудване (на 70 години) и е пред технически срив, и ще трябват капиталови разходи от 860 млн.евро (1.67 млрд.лева) за технологично преустройстройство и обновяване. Тези пари трябва да се осигурят с банкови кредити, които Столичната община ще изплаща.
Как при толкова натрупан дълг ще се тегли нов заем


Предвид натрупаните дългове от 840 млн.лева на "Топлофикация София"към държавния Български енергиен холдинг" Милка Христова от БСП запита защо не са проведени консултации с него. "Възможно ли е да приемем решение силно задлъжняло дружество да се ангажира с бъдещи заеми без да сме се консултирали с БЕХ", запита тя.


Един от вносителите на доклада Прошко Прошков обясни, че БЕХ няма да има проблем, ако се предложат нормални пазарни условия за изплащане на кредита - "разумен гратисен период и разумна лихва от 3%". Софийското парно е част от енергийната структура на страната, тъй като осигурява отопление на близо ¼ от населението й и няма как нещо да се случи без помощ от държавата, подчерта той.


Опозицията: Защо се пришпорва този проект сега, между двата избора


Как е избран точно този вариант за спасяване на "Топлофикация София" и защо не е имало и други, за да се оцени кой е най-добрият, запита инж. Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България" в СОС. Тя е имала онлайн разговор с консултантите от САЩ и те са я уверили, че "честна дума, това е най-добрият вариант", обясни тя за "Дневник". Като научен сътрудник Стефанова смята, че за всяка разработка се предлагат три варианта и тогава се избира кой е най-добър.


"Защо сега се пришпорва този проект за толкова много пари между двата избора - парламентарните и балотажа, и ни се внушава "на честна дума", че това е най-доброто решение? Явно се иска набързо да дадем право на Фандъкова и на "Топлофикация София" да се разпореждат", смята тя.


Подобно притеснение изказа и Христова: "С кого е консултирана технологичната страна на плана и защо се доверяваме 100% на консултанта? Правени ли са опити за допълнителни становища за предлагания път за технологично обновление на "Топлофикация София".


Всеки преподавател по топлотехника може да обясни, че няма по-добър вариант от предложения, кратко препоръча на опозицията Прошков.


В доклада за спасяване няма и дума за екология


Защо и как е избрана точно тази консултантска компания, която, освен програма за обновяване на парното, предлага и да осигури кредитирането на проекта от международна финансова институция? Този въпрос на Васко Тодоров от БСП предизвика друг от вносителите, Николай Стойнев от ГЕРБ, да отговори: "Консултантът бе избран от Агенцията за търговия и развитие на САЩ". Това е институцията, която безвъзмездно плати 921 хил.долара на "Black & Veatch" за изготвянето на програмата, вместо Столичната община.


В доклада на вносителите от ГЕРБ са включени само два въпроса от общи единайсет в договора за техническо консултиране, приет от СОС на 18 юни. Само технологичната и финансовата част са включени, но нищо не се споменава по екологичните проблеми, по инфраструктурата, съответствието с правната уредба, управленския модел и др., отбеляза Христова.


Дискусията в комисията приключи с обяснението на Прошков, че сега докладът разглежда само напредъка по реализацията на договора за техническо консултиране и предстоят още обсъждания.


"Не казвайте, че това предстои, защото ние вече ще възлагаме на кмета Фандъкова и на изпълнителния директор на "Топлофикация София" да започнат изпълнение на препоръките от плана", предупреди Христова. Докладът предстои да се обсъди и в други комисии, а след това да се гласува на сесия на СОС.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на its271081907
  its271081907
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Каква опозиция, нали вече управляват.

 2. 2 Профил на its271081907
  its271081907
  Рейтинг: 236 Неутрално

  А опозицията ще стои ли на студено? Не се дърпайте, на студа ще имате най-голямо основание да плюете и виете.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Колко ли още активисти и партии ще се изредят да източват и крадат Топлофикация и населението , не е истина , важното е ,че хората са държеливи и не правят революция дори като ги рекетират с хиляди ,без да са им доставили никаква топлина , по документи само .

 4. 4 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Добър опит, ама не. Герб все още управлява в София за съжаление.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Фандъкова няма да спасява нищо. Тя и ОС на ГЕРБ са без доверие на софиянци. А похарчиха някой лев, а всичко им се пише на сметката за присъдите.
  Вън ГЕРБ от София!

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Весело

  Фандъкова много бърза да и се гласува доверие за милиард и половина........явно ще да е за последно, това с усвояването им !

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  ГЕП бързат да усвояват като за последно. Учителката кога ще ходи да преподава в сливенския?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Рашков да привика Елен Герджиков (служил съм с него в Нова Загора, не е тъпо момче) и да му даде статут на защитен свидетел.

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Каква опозиция, нали вече управляват.
  —цитат от коментар 1 на its271081907


  Ама всички герберони ли сте еднакво неграмотни?! Кой управляв София?

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1375 Весело

  " Софийското парно е част от енергийната структура на страната, тъй като осигурява отопление на близо ¼ от населението й и няма как нещо да се случи без помощ от държавата, подчерта той."


  D:D:D:D::D айде бе енергиината система на страната може и без ТЕЦ-а
  :D:D:D:D; 3/4 на страната да заплатят топлото на 1/4 айде няма нужда

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Със свито сърце ще чакаме местните избори 2023 година, щото сме... женски полови органи... вместо да станем да изринем Юрдечка Фандупкова с цялата и крадлива герберастка котерия от СОС!!!

  На протестите срещу фандупка преди 3-4 години бяхме 200-300 човека! Слава Богу - нямам вземане-даване с Топлофикация вече, и съм безкрайно против с моите данъци да изплащам каквито и да е дългове на тая черна партийна каса!

  Приватизация, да си инвестират и да си плащат заемите който я купи! АЗ НЕ ЖЕЛАЯ!

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  " Софийското парно е част от енергийната структура на страната, тъй като осигурява отопление на близо ¼ от населението й и няма как нещо да се случи без помощ от държавата, подчерта той."D:D:D:D::D айде бе енергиината система на страната може и без ТЕЦ-а :D:D:D:D; 3/4 на страната да заплатят топлото на 1/4 айде няма нужда
  —цитат от коментар 10 на MititU


  1/4 (25%) от населението прави 40% от БВП. Ако това население се разкиха, 3/4 от населението ще легне болно. В момента МИ2 генериа 192млн. загуби на тримесечие или почти 800млн/година и то при рекордни цени на тока. За година и половина това са парите за обновяване на Топлофикация София, ако се вярва на варианта на американците за сумата.

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Т-София генерира 2Гигавата топлина. За да покрием същото с обикновени отоплителни уреди ни трябват два хилядника ....или с климатици, ще ни трябват 500 мегавата. Ще настанат страшни времена. Икономиката ще се срине и загубата ще е по-голяма. Няма топло, няма училища, няма детски градини.

 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Топлофикация трябва спешно да се одитира, да се промени Закона за Енергетиката и да спрат да се рекетират хората са малоямната сградна инсталация. Топлофикация може да увеличи производството на ток и да продава на свободния пазар, като това да и е основната дейност, а отоплителната да е спомагателна и да се продава на населението на себестойност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Проектът е добър, но преди да се подобри хардуера, трябва да се подобри софтуера. Иначе всичко ще е напразно. Освен ако целта не е да се изпапкат едни парички преди местните избори през 2023.

 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#4] от "avtolik":

  Топлото на София се управлява от Ирена Кръстева, майката на Дебелото - отслабнало. Тя назначава шефа на обществени поръчки и д-р. вождове. Преди да ги назначи ги получава поименно и с всички лични данни от препоръчителите. След това ги праща на шефа на ДАНС, който също е неин избор. Той ги проверява и в зависимост от това го назначават или не. Ако препоръчителят е сбъркал, горко му. Организацията по назначаването се възлага на ББ. Той задейства приближените си да я изпълнят. Милен Цветков го утрепа синът на една от най-приближените бизнес партньорки на Ирена Кръстева (В средите на ДС някога била известна с прякора "Мадам"). Понеже правосъдието изцяло е подчинено на Мадам, синчето и и цялата банда около тях, известна като ДПС, още дълго време ще се точи делото, докато намерят благоприятната формула за измъкване на синчето от панделата в подходящото време. Ако не духне някъде от домашния си арест. Но нещата с кражбите са подобни във всички структури, управляващи големите пари. Особено в НЗОК, фонд "Земеделие", икономиката и т.н. Не случайно Порожанов беше шеф на фонда и Министър на земеделието. Жена му също е от най-приближените бизнес партньорки на Ирена. По същите схеми контролира целият голям бизнес в Държавата. Неудобните буквално ги унищожава. Нищо, че Ирена живее в Белгия. Заслугите в паралелната власт дължи на баща си - видна БКП номенклатура, който лансира внучето си в големите игри още като беше на 20 години.

 17. 17 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Т-София генерира 2Гигавата топлина. За да покрием същото с обикновени отоплителни уреди ни трябват два хилядника ....или с климатици, ще ни трябват 500 мегавата. Ще настанат страшни времена. Икономиката ще се срине и загубата ще е по-голяма. Няма топло, няма училища, няма детски градини.
  —цитат от коментар 13 на alabalko


  Също така Слънцето ще престане да свети, човечеството ще изчезне и като цяло Вселената ще имплодира, ако останем случайно без кацата без дъно наречена Топлофикация-София. Чудя се къде ви намират такива льольовци.

 18. 18 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Безплатен съвет, безплатен доклад, почти безплатен обяд накрая. Бийте ù шута на топлофикация, бе, стойте на студено и си плямпяйте на воля... то какво друго правите? Това да не знаеш какво искаш, но да искаш е пълна первезия, или ...скудоумие!

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#11] от "koliok5":

  А защо ги чакате със свито сърце местните избори, да не се притеснявате че дотогава ДБ може да е изпаднало от парламента и съвсем да се е спихнало? Или не сте убеден че Спасителя ще ни оправи?

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#11] от "koliok5":

  А защо ги чакате със свито сърце местните избори, да не се притеснявате че дотогава ДБ може да е изпаднало от парламента и съвсем да се е спихнало? Или не сте убеден че Спасителя ще ни оправи?

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Весело

  Концесия е единственото решение, кой луд ще даде пари на Топлофикация, те ще му ги върнат, колкото ги върнаха на БЕХ.

 22. 22 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  [quote#12:"alabalko"][/quote]

  :D:D:DD::D
  АДМИНИСТРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ (ОБЩО)* 98 623 98 294 98 797
  І. ЦЕНТРАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ* 56 612 56 128 56 445---В София на заплати многоооо над средната за страната
  ТЕРИТОРИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ 42 011 42 166 42 352

  https://www.nsi.bg/bg/content/3942/наети-лица-в-администрацията-на-изпълнителната-власт


  Което ще рече че всички "търтей"и "кралици " са в София на 2-3 пъти над средната заплата за страната.
  а "работничките" са в страната или иначе казано много вождове малко индианци ;)
  и така с твоята мантра за БВП на София дава 40 % :D:D::D:D
  Всички в софето сте шефове,директори и т.н и чакате периферията да ви дундурка и изкара заплатите ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 23. 23 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Дани Фандани да си ходи заедно с Буци!
  Всяка година едни и същи лъжи за детски градини и некачествени ремонти.... Граф Игнатиев май още няма АКТ 16 и при пресечките се разпада...

 24. 24 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#11] от "koliok5":А защо ги чакате със свито сърце местните избори, да не се притеснявате че дотогава ДБ може да е изпаднало от парламента и съвсем да се е спихнало? Или не сте убеден че Спасителя ще ни оправи?
  —цитат от коментар 20 на m17


  свитото сърце е заради какво още ще опоскат герберугите в София до 2023, какви подводни мини ще заложат, какви послушни калинки ще инсталират, с какви мръсни договори за десетилетия ще ни натоварят и пр.

  Колкото до Спасителя - вие герберугите, възражденците, атакистите и патрЕотите си падате по вождове, месии и спасители. Нормалните хора искаме просто ефективна, почтена и некрадлива администрация - толкова е просто.

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  "...."Демократична България" и БСП попитаха защо няма алтернативни варианти за обновяване"

  Защото посочените от ГЕРБ трябва да си напълнят гушките, спешно.

 26. 26 Профил на kuzmanovv
  kuzmanovv
  Рейтинг: 32 Разстроено

  Вечният въпрос/проблем "Топлофикация София" ... подобен на "Детските градини в София" , "Инсинератора за боклук в София" , "Градският транспорт в София" , "Ремонтите на ремонтите в София" и още и още въпроси, без ясен/смислен/практичен отговор. Вярвам, че по-скоро ще се намери отговор на въпроса "Крайна или безкрайна е Вселената❓" ... 😀.

  Бъди свободен 🤔❗
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  " Софийското парно е част от енергийната структура на страната, тъй като осигурява отопление на близо ¼ от населението й и няма как нещо да се случи без помощ от държавата".
  Значи дружно да платим,за да има парно в София. Ами останалите 3/4 сами си плащат за всичко. ТЕЦ София нееднократно е спасявана и пак затъва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK