Бивш шеф на Басейнова дирекция и общинари са предадени на съд за взимане на подкупи

Бивш шеф на Басейнова дирекция и общинари са предадени на съд за взимане на подкупи

© Юлия ЛазароваСпециализираната прокуратура предаде на съд за подкуп общински съветници и висши служители в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР). Четиримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и за длъжностни престъпления.


Сред подсъдимите са бивш директор на (БДИБР), юрисконсулт в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и Марица. Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28.02.2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона, които отглеждали водоплаващи птици.


За целта обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона - след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.
След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. След категоричния му отказ го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група.


Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят с 5000 лв. повече от пазарните цени за законяването. Други били уговаряни да платят еднократна "такса спокойствие" в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.


Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK