МВР и Агенция "Митници" ще могат директно да сезират Кьовеши за престъпления

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска разширяване на обхвата на институциите, които могат да подават сигнали с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

© Юлия Лазарова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска разширяване на обхвата на институциите, които могат да подават сигнали с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.България нотифицира още две институции, които ще могат да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура, съобщиха от Министерството на правосъдието.


МВР и Агенция "Митници" ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване. След нотификацията ръководената от Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да минава през Върховната касационна прокуратура.


За подобно действие настоя европейският главен прокурор Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията, посочват още от министерството.
Действията на правосъдното ведомство идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи в България.


МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи, до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.


Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност. От ведомството подчертават, че работят активно, за да улеснят процеса на подаване на сигнали.


Всички граждани също имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук. Престъпленията, които Европейската прокуратура има правомощия да разследва, са свързани с финансовите интереси на ЕС - умишлени престъпления, сред които измами, корупция, изпиране на пари и присвояване на евросредства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK