МВР проверява три университета за обществени поръчки за ремонт на общежития

МВР проверява три университета за обществени поръчки за ремонт на общежития

© Надежда Чипева, Капитал



Служители на Главна дирекция "Национална полиция" извършват проверка по сигнал в три висши училища в София - Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Техническия университет. Това съобщиха от пресцентъра на МВР и опровергаха твърденията на ректора на Софийския университет и кандидат за държавен глава проф. Анастас Герджиков, че акцията е за купуване на гласове.


С Постановление на Министерския съвет от 2020 г. са отпуснати целеви средства на държавните ВУЗ, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 68 000 000 лв., припомнят от пресцентъра на МВР. С друго постановление от тази година допълнително са отпуснати още 10 000 000 лв.


С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители.




В хода на започналата проверка служители на Отдел "Икономическа полиция" на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.


На 17 и 18 ноември служители на МВР не са посещавали университетите във връзка с изборния процес, подчертават от ведомството. По време на предизборния дебат вчера (18 ноември) ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е кандидат за държавен глава, подкрепен от ГЕРБ, заяви в ефира на БНТ, че в сряда, 17 ноември полиция е влязла в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а ден по-късно от Главна дирекция "Национална полиция" са изискали документи, които да бъдат изпратени най-късно до днес.


Герджиков твърдеше, че става дума за акция на служебния министър Бойко Рашков за купуване на гласове. По време на Дебата Герджиков нарече Рашков началник щаб на предизборната кампания на Румен Радев. Самият Радев отговори, че Рашков е служебен министър, а МВР работи по сигнали. Когато има сигнали, те могат ли да останат без последствия, добави още Румен Радев.


Гледайте изборното студио на "Дневник" в деня на балотажа в неделя с коментари, реакции и анализ на резултатите.



Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK