Пешеходният мост от "Люлин" към Западния парк най-сетне е факт

Новият пешеходен мост над река Суходолска към Западния парк.

© Аделина Ангелова, Столична община

Новият пешеходен мост над река Суходолска към Западния парк.Нови спортни и детски площадки, и нов пешеходен мост от "Люлин 10" към Западния парк са открити от днес, съобщават от Столичната община. Съоръженията са в пространството между бул. "Петър Дертлиев" и река Суходолска. Оформени са зелени площи, тротоари, пешеходни и велоалеи, пейки и осветление на площ от 10 дка.


Фандъкова: Това е част от програмата за създаване на нови зелени пространства


Парковата зона, която свързваме със Западен парк, е част от Програмата на Столична община за създаване на нови зелени пространства и възстановяване на паркове в града ни", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и районния кмет на "Люлин" Милко Младенов.
Пешеходният мост е със стоманена конструкция, дълъг е 31 м и минава над река Суходолска. Предстои доизграждане на няколко метра от алейната мрежа, както поставяне на ограда към реката. Започна засаждането на дървесната и храстова растителност. Новите дървета са от вида ливански кедър, сребриста ела, бяла бреза, каталина, липа, явор, чинар. Ще бъдат засадени и над 100 вида храсти.


Защо мостът в началото бе "невъзможен за изпълнение"


По време на големия ремонт на Западния парк от юни 2018 до март 2021 г. Столичната община поиска от Управляващия орган на проекта по ОП "Региони в растеж" (ОПРР) пешеходният мост да отпадне. Фирмата изпълнител "Галчев инженеринг" отказала да го построи с мотива, че бил "невъзможен за изпълнение". По тази причина от общия бюджет за ремонта в размер на 11 млн.лева бяха приспаднати 63 654 лева с ДДС. На толкова е било оценено най-сложното съоръжение в целия проект.


Обновеният Западен парк обаче остана без достъп от 120-хилядния "Люлин" и в началото на лятото Столичната община поръча изработването на нов проект за мост. "Ние ще го финансираме и проектът ще е различен", обясниха тогава от общината, а кметът на района Милко Младенов се зае да го построи. Цената му вече е друга - около 300 000 лева.


Това е по-реалната цена за 31-метров мост, отколкото приспаднатата от бюджета на ремонта, коментираха проектанти. В проекти със сложни съоръжения някои фирми-изпълнители умишлено залагат в общия бюджет ниски цени за тях. Презумпцията им е, че ако не ги изпълнят, загубата от удържаната сума няма да е голяма, обясниха те "хватки", практикувани при калкулирането на строителните дейности при ремонтите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK