Митове, един документ и факти: ваксинирането на бременни срещу COVID-19 в България

Митове, един документ и факти: ваксинирането на бременни срещу COVID-19 в България

© Associated PressПреди повече от половин година Мария се разболява от COVID-19 и в продължение на 40 дни има температура над 37 градуса. Малко след това забременява. Пита лекаря си дали да се ваксинира и той я съветва да не го прави.


Историята е истинска, макар и името на жената да е сменено по нейно желание. Мария е една от многото бременни в България, които отказват ваксиниране срещу COVID-19, а причините за това започват от личните колебания и страхове и стигат до съвета на медицинско лице.


Оказва се, че случаите, когато лекари демонстрират недоверие към ваксините съвсем не са изключение, а едно от обясненията за мнението им може да се търси в спорната информация за последствията от имунизирането на бременни, кърмещи и планиращи бременност, която се разпространи в България през последните месеци, дори от официални източници. Резултатът е, че много от бременните жени не смеят да си поставят инжекцията, която защитава от тежко преболедуване на COVID-19, въпреки че редица държави вече приеха за напълно безопасна процедурата и дори насърчават ваксинирането, за да предпазят и бъдещите майки, и бебетата им от болестта. Междувременно в България от COVID-19 починаха няколко бременни жени, като нито една от тях не е била ваксинирана.
"Дневник" обобщава хронологията на противоречивите съобщения в страната и представя изводите на световни научни и медицински организации за ваксинирането срещу COVID-19 при жени, които искат да забременеят, бременни и кърмещи. За обясненията на научната информация съдейства имунологът д-р Цветелина Великова.


Първоначалната предпазливост


През февруари 2021 г., когато и количествата ваксини срещу COVID-19 в България, и сведенията за действието им бяха много по-малко от сега, Министерството на здравеопазването изиска становища от всички експертни съвети в различните медицински специалности за това кога е подходящо да се ваксинират хората, и кога е препоръчително да се въздържат.


В становището на експертния съвет по акушерство и гинекология беше записано кратко, че бременните не трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Не бяха посочени обаче аргументи за това. Препоръчваше се също жените, които планират да имат дете, да бъдат ваксинирани най-рано половин година преди да забременеят.


В началото на годината информацията за безопасността на ваксинирането на бременни жени все още бе относително малко. Заради недостатъчните данни тогава Световната здравна организация (СЗО) също не препоръчваше изрично бременните да бъдат ваксинирани, макар да предупреждаваше, че те са в по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в случай, че бъдат заразени.


Половин година по-късно: без промяна


Половин година по-късно - след милиони направени имунизации по цял свят и събирането на значително количество информация, през август водещите акушеро-гинекологични организации в САЩ и Европа актуализираха препоръките си за ваксиниране на бременни, акцентирайки, че не само е безопасно, но е желателно бременните да се ваксинират.


В България нови препоръки не са оповестявани. Становището на експертния съвет по акушерство и гинекология от февруари пък вече не може да бъде намерено на информационния портал за коронавируса.
"Дневник" изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването дали има промяна в позицията на експертния съвет и поиска актуалното становище, ако има такова. До публикуването на този текст отговори не бяха получени. Отговори не дойдоха и от болница "Майчин дом", където работи проф. Асен Николов - главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология.


Становището не е задължаващо и не поражда правни последствия, защото експертната група е съвещателен орган, обясни за "Дневник" адвокат Мария Шаркова, специализирана в медицинското право. "В същото време обаче медицинската помощ в страната, според закона за здравето, се оказва според утвърдените от науката и практиката методи. Това означава, че щом в практиката е споделено становище от експертен съвет, то може да повлияе върху решенията на лекарите дали да поставят ваксина на бременна жена, защото може да се чувстват застрашени да не би да носят отговорност впоследствие", казва Шаркова.


Подобно становище има два негативни ефекта: възпиращ върху лекарите да ваксинират бременни и върху бременните да направят информиран избор да се ваксинират


Мария Шаркова,

адвокат


Към края на ноември единствената нова официална информация за имунизирането на бременни жени срещу COVID-19 в България се свежда до публикация в страницата на здравното министерство във "Фейсбук", качена и в информационния портал за коронавируса. Акцентът в текста е, че ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. По-надолу в съобщението властите се позовават на информация на Кралския колеж по акушерство и гинекология във Великобритания, който препоръчва ваксинирането по време на бременност. Посочва се и позицията на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, според която ваксинирането срещу COVID-19 се препоръчва на хора на и над 12 г., включително бременни и кърмещи жени, както и на жени, които планират забременяване. (Още за препоръките в САЩ четете тук)


Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че предстои да бъде открита и телефонна линия, на която хората могат да задават медицински въпроси за COVID ваксините. "Всеки гражданин ще може да се обръща към тях в медицинския аспект: дали ако имаш определено заболяване, можеш да се ваксинираш, ако си бременна, ако си кърмачка, родилка и всякакъв друг тип такива въпроси, които могат да възникнат при даден човек", обясни Кацаров. Засега номерата не са обявени.


Няма риск за бременните и бебетата


Редица световни акушеро- гинекологични организации публикуваха препоръки, че на бременните и желаещите да имат деца не трябва да им бъде отказана ваксина, докато в България бременни жени все още споделят, че лекари са ги отпращали, други разказват, че са получили доза след уверение, че ваксинацията е консултирана с гинеколог.


"Медицинският консенсус е категоричен - бременните трябва да бъдат ваксинирани. Няма никакъв риск за плода или за тях. Единственият риск е свързан с повишение на температурата в първия триместър до 12-та седмица, но това се случва рядко и е разрешено при такива проблеми да се приема парацетамол", казва имунологът доктор Цветелина Великова.


Тя цитира данни, според които няма повишение на процента на бременностите, които не завършват благополучно в следствие на ваксинация, напротив тези жени са предпазени от COVID19. "По този начин предпазват и бебето. То остава с антитела до шест месеца след раждане, което е много голям плюс", казва д-р Великова. По думите ѝ кърмата не може да осигури такъв брой антитела, както ваксинирането в някой от триместрите.


Друг мит, част от вълната на дезинформация, е че бременните могат да се заразят от ваксината и да предадат вируса на плода си. "Тази логика не е вярна, защото нито една от ваксините, които са на европейския пазар в момента, не съдържат жив вирус. Те съдържат само спайк протеин (т. нар. шипест протеин, с който вирусът прониква в човешките клетки - бел. авт.), който не може да се свърже с репродуктивните органи. Това е малка част от ваксината, която остава на мястото на убождането и стига само до имунните клетки, за да развие имунен отговор", обяснява още доктор Цветелина Великова. По думите ѝ няма никаква теоретична обосновка да се смята, че ваксините и имунният отговор, който предизвикват, ще атакуват плацентата или бебето в утробата на майката.


Ваксините не водят до стерилитет


Във видео на достъпен език Катрин О'Брайън от СЗО казва, че нито едни ваксини, включително и тези срещу COVID-19, не могат да причинят стерилитет. Същото посочва и Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, който е една от най-авторитетните медицински организации.


Университетът в Маями пък е направил проучване за качеството на спермата сред малка група от здрави мъже след поставяне на двете дози иРНК ваксини (такъв вид ваксини са на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и на "Модерна"). Изводът е, че няма намаляване на нито един параметър на спермата.


Доктор Великова допълва, че, за разлика от ваксините, SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19 - бел. авт.) причинява проблеми, освен на лигавицата на горните дихателни пътища, и храносмилателната система, може да засегне и репродуктивната система. "Той атакува тестисите, води до намаляване нивата на тестостерон, потиска със сигурност репродуктивните функции при мъжа", обяснява имунологът. Допълва и, че вирусът може да атакува яйчниците, защото там има рецептори за него и така може да потисне овулацията.


"Има редици научни статии, потвърждаващи, че вирусът води до потискане на репродуктивните способности за месеци. Все още не се знае за колко дълго време", казва Великова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  При условие че планираме да ваксинираме бебета на 6 месеца (които не с застрашени от КОВИД по никакъв начин), какъв е проблема с бременните ?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Източници по горния коментар:

  Желанието на Файзер да набоцква всички над 6 месечна възраст (Безплатно и Доброволно) по няколко пъти годишно:

  > Pfizer to seek US vaccine approval for children between 6 months and 5 years in November
  https://www.politico.eu/article/pfizer-us-vaccine-approval-children-6-months-5-years-old/

  В статистиката на Швеция се вижда какъв е процента жертвите на КОВИД под 20 годишна възраст:

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Весело

  Когато фактите говорят, Ганьо казва: "такова животно нЕма".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  "Има редици научни статии, потвърждаващи, че вирусът води до потискане на репродуктивните способности за месеци. Все още не се знае за колко дълго време"

  видехте ли ве ?
  ако не се оваксате , няма да мое да евете с месеци .

 5. 5 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Всеки който гласува за Радеффф получава и безплатна вакисина против ЕУ доживот

 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Ваксините не водят до стерилитет!
  Може и да е вярно, но как го разбрахте?
  Кога бяха създадени ваксините?
  Кога ваксинирахте?
  Кога и как изследвахте?
  Може би очаквате по време на ваксинация ваксините да викат - Стерилитет, стерилитет? Ако не викат то няма проблем.
  Аман от продажници, пъкбили и те юристи.

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#2:"Ан Он"]Източници по горния коментар:Желанието на Файзер да набоцква всички над 6 месечна възраст (Безплатно и Доброволно) по няколко пъти годишно:>

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Досега никой в този форум не ми е отговорил на въпроса кога FDA искат да обнародват документацията по одобрението на Файзер .Какъв срок са предложили на Федералния Съдия в делото за укриване на същата информация , заведено срещу тях ???

 8. 8 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Веднага отговарям от личен опит, защото тази история е като на Дойче Веле - пълни измишльотини съшити с бели конци.

  Прителка от МВР си наблюдаваше бременноста тази пролет-лято. Акушер-гинекологът и казва бебето е супер здраво (4ти месец) ваксинирай се така е по-добре и за теб и за бебето. Тя се доверява и малко след това този здрав плод умира без никакво друго обяснение - налага се спешна операция застрашаваща и живота на майката. слава Богу тя оцелява, но не е ясно все още какви са отраженията върху репродуктивните и възможности от тук нататък.

  Разбирам, че си тр0л и за това ти плащат има и много пишещи без никакви аргументи, наблюдения и факти просто бодете се при вдякакви обстоятелства независимо от личния ви опит и това е "чудесно", но ако искаме да сме в добро здраве и желателно да черпим опит и да прилагаме разум поне когато жената е БРЕМЕННА! За вашето становище за бебета на 6 месеца просто нямам коментар освен да се моля да нямате бебе точно в момента или Господ да е милостив към вашето лекомислие.

  Здраве и разум пожелавам!

  Един Българин
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  И все пак ваксинацията е нужна

  https://www.yahoo.com/news/scientists-mystified-wary-africa-avoids-074905034.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  При условие че планираме да ваксинираме бебета на 6 месеца (които не с застрашени от КОВИД по никакъв начин), какъв е проблема с бременните ?
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Това че малко деца умират от ковид не изначава, че не е опасен за тях. Значителен брой деца са хоспитализирани с ковид или страдат от пост ковид синдроми 6/12 месеца след като са боледували. При ваксините рисковете са с хиляди пъти по ниски.

  Четвъртата вълна: 99 деца са в болница с COVID-19
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/chetvartata-valna-99-deca-sa-v-bolnica-s-covid-19-obzor.html

 11. 11 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Любопитно

  Когато фактите говорят, Ганьо казва: "такова животно нЕма".
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Или "Мое да има ама не у наше село"😂
  Всички помним митовете и легендите за БЦЖ ваксината нали?? Как в България няма да има болни и е почти "невъзможно" да има починали защото всички били ваксинирани..... е може би за това БГ държи здраво второто място по смъртност в света на милион.........

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#7] от "stenlyaka":

  > кога FDA искат да обнародват документацията по одобрението на Файзер .

  За момента няма одобрение при 'нормални условия' а само 'Emergency Use Authorization'

  https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/emergency-use-authorization #covid19euas

  Ясно е че при спешно реагираш първосигнално.

  Като/ако приключи 'извънредното положение', на тези препарати автоматично ще им се наложи да минат по стандартната пътечка за одобрение.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#10:"Ал Бънди"][/quote]

  :::::::::::::::::::::::::::::;;

  FDA лично на Вас ли изпратих документацията на Файзер ?
  Значи Вие сте моят човек !
  Та кога ще я публикуват за обществен достъп ???

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  Предполагам че не се усещаш че повтаряш изявления чиито източник няма нищо общо с медицината (самия ти източник не е примерно ланцет а медиен канал).

  Така че няма смисъл да продължаваме дискусията. Просто няма да се получи.

  Лек ден и крепко здраве желая.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Любопитно

  До коментар [#8] от "Един Българин":

  Единственото което не намерих във Вашият коментар е причината за плода да почине и ДОКАЗАНАТА връзка с ваксината която е получила майката?
  Ако това не напишете се приравнявате на този когото критикувате и обявявате за трол и влизате в графата "прочетено във ФБ" или в най-добрия случай "Една жена на пазара ми каза"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Брех - навремето не хвалеха другарят Сталин толкова колкото страхотните Ковид ваксини днес...

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (20)31647-0/fulltext

  Impacts of COVID-19 on childhood malnutrition and nutrition-related mortality

  Изследването е старо, ама оценката им към оня момент е била че към 6.7 милиона деца В ПОВЕЧЕ ще страдат от недохранване заради Мерките.

  > We estimate this would translate to an additional estimated 6·7 million children with wasting in 2020 compared with projections for 2020 without COVID-19

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  Each day, 25,000 people, including more than 10,000 children, die from hunger and related causes. Some 854 million people worldwide are estimated to be undernourished, and high food prices may drive another 100 million into poverty and hunger.

  10000 деца. Умират. От глад. Всеки ден.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#7] от "stenlyaka":> кога FDA искат да обнародват документацията по одобрението на Файзер .За момента няма одобрение при 'нормални условия' а само 'Emergency Use Authorization'https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-legal-regulatory-and-policy-framework/emergency-use-authorization #covid19euasЯсно е че при спешно реагираш първосигнално.Като/ако приключи 'извънредното положение', на тези препарати автоматично ще им се наложи да минат по стандартната пътечка за одобрение.
  —цитат от коментар 12 на Ан Он


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;
  Това е повече от ясно .
  Но защо не искат да публикуват документацията ????
  Всъщност искат , но предлагат да я публикуват 2076-та година !
  Не , не е майтап !
  Искането на защитата е да им се даде време до 2076-та година !

 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един Българин":

  > За вашето становище за бебета на 6 месеца просто нямам коментар

  Това не е мое становище, а план на един от производителите на съответните препарати.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#19] от "stenlyaka":

  > Всъщност искат , но предлагат да я публикуват 2076-та година !

  Когато гасиш пожар, не се занимаваш с документация. Първата цел е да спасиш хората и имуществото.

  Като ни спасят всички, после ще имат време на спокойствие да и оформят там каквито бюрократични документи се изискват.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Весело

  До коментар [#7] от "stenlyaka":

  След поне 50 години. Май е с гриф "строго секретно". 😀

 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  всяко лекарство за бременни е опасно, може да увреди детето.

 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  > 10000 деца. Умират. От глад. Всеки ден.

  А на КОВИД в Швеция за 2 години са записали на КОВИД 9 смъртни случая на деца под 10 години. По един на три месеца.

  През тези три месеца според статистиката от глад са умрели 900 000 деца. Глад - изключително мъчителна смърт.

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  тъжно, но факт - виновни, че са се родили.

 26. 26 Профил на whatever123
  whatever123
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Гледах ей сега някакво интервю по BTV с тези "новоспечелилите"....щяли да ни задължават всички да се тестваме, че после да стоим в карантина?! В арена армеец?! В лагер?! ...Ч, ей алооооу!!!!
  Нещо сте се объркали!!!
  Ваксинирах се, защото вярвам в науката. Но Никога, ама Никога няма да ме принудите да се тествам насила, и да стоя ЗАТВОРЕНА, психопати нещастни!!!!!!!

 27. 27 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Световните господари трябва да са страшни глупаци, че се опитват да уморят с ваксини покорната част от населението. След като набодените балъчори измрат или се стерилизират, световните господари ще останат да се разправят с будните и непокорни умове - антиваксъри, които ще им създават само проблеми. Не ми побира ума как не са го преценили.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тsonkooo":

  Тъпотията на родителите и лекарите е значително по-опасна.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  лекарите не са тъпи, но ги превърнаха в търговци.

 30. 30 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 40 Неутрално

  УЧЕНИ ОТКРИХА, ЧЕ ЗЪБОБОЛЪТ ИЗЧЕЗВА НАВЕКИ, КОГАТО ТИ ОТРЕЖАТ ГЛАВАТА

  Започна се с едно писмо, което достигна до мен като… всъщност, няма значение как е достигнало до мен. Не е нищо секретно, поне още 20 хиляди български лекари са го получили.

  Озаглавено е „Информация от СЗО във връзка с правилата за кодиране на умиранията по причини и отражението и в статистическата практика“.
  Интересна тема, не мислите ли?

  Зачитам се в приложения файл, който разхожда читателя из МКБ (Международната класификация на болестите). И нали съм си любопитен, аз изчитам всяка буква. Благодарение на което достигам до информацията, че „Във връзка с разпространението на COVID-19 се въвеждат нови кодове както следва…“. (Нека поясня, че въвеждането на нови кодове се извършва от СЗО.)

  Стигам до текст, при чието прочитане зениците ми удвояват размера си, пулсът се вдига с 20-30%... надбъбречните жлези включват на продукция на адреналин.

  Текстът е наглед простичък, но аз съм си проклетичък:

  „U 12.9 – Неблагоприятни реакции при терапевтично прилагане на ваксини срещу COVID-19, неуточнен.“

  Неблагоприятните реакции при прилагане на ваксини не са никаква новост за мен. Рано или късно трябва да влязат в МКБ и явно вече е достатъчно късно, та СЗО са решили, че вече няма накъде.

  Това, заради което ми се изръсва адреналинът, е словосъчетанието „терапевтично прилагане на ваксини“.
  През целия дълъг период, през който ваксини „спасяват милиарди хора“, те винаги са били промотирани като средство за превенция на инфекциозни болести. ПРЕВЕНЦИЯ. Превенция означава предотвратяване на някаква болест, т. е. превантивното средство се прилага ПРЕДИ тази болест да се е развила.

  „Терапевтично прилагане“ означава средството да се прилага СЛЕД КАТО болестта вече се е развила. Което означава, че за превенция вече е късно. Което пък означава, че не следва да се използва терминът „ваксина“.
  Но някой смята, че няма проблем. Сто прочели, десет разбрали, един реагирал, нула са го чули.

  Воден от проклетията си (преди ковид-кампанията това се наричаше „научно любопитство“), аз се качвам на сърфа и тръгвам да сърфирам из виртуалното пространство.
  И откривам… това, което и очаквам да открия.

  Обърнете внимание, че коментарът ми е върху едва втория интересен материал, на който попаднах. Такива сигурно има още хиляди.

  Откривам този материал не къде да е, а на официалния сайт на авторитетния „Nature”. (Мимоходом да припомня – „тръгвам“ от официално писмо на МЗ, разпратено до всички лекари в България; „минавам“ през официалната МКБ на СЗО; и стигам до официален авторитетен източник. Т. е. дотук елементът на конспиративност би трябвало да клони към абсолютната нула.)

  Та на сайта на „Nature” попадам на статия на няколко японски момци (допускам, че може да има и моми – всичките са с японски имена) под заглавие:
  „Therapeutic vaccine for chronic diseases after the COVID-19 Era“.

  И ето къде се оказва заровено кучето.

  Не че не го подозирах преди известно време. И не че го откривам сега. Тази тенденция ми е ясна не от вчера. А аз съм абсолютно посредствен, средно интелигентен български лекар. Което означава, че изтъкнатите ни лекари, светилата, експертите… знаят това, което аз знам, много по-отдавна. (Ама не казват.)

  Световната научна общност работи не от вчера върху ваксини не за превенция на инфекциозни болести (каквото до вчера бяха ваксините), а за ТЕРАПИЯ. НА ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ.

  Защо им е да го правят?

  Главните причини, които сега ми идват на ум, са две:

  1. Инфекциозните болести са ограничен брой и повечето от тях биват държани далеч от съвременния човек чрез обикновеното миене на ръцете и зъбите, чрез редовното къпане и чрез централното водоснабдяване.
  Хроничните, обаче, са безброй. И ще се увеличават.
  На кое бихте заложили, ако произвеждате медикаменти?

  2. Инфекциозните болести идват и си отиват, на вълнѝ.
  Хроничните са тук непрекъснато.
  На кои бихте заложили, ако искате да продавате повече медикаменти?

  Въпросният екип от японци тръпне от перспективата „утре“ да започне ваксинация на хора с хипертония, дислипидемия, Алцхаймер, рак, хронични възпалителни болести. И изобщо не се боят да говорят за ДНК-ваксини.

  Чрез тези неща, абсолютно превратно наричани „ваксини“, ще се провокира производство на антитела срещу нормални човешки ензими.

  Т. е. след като разбрицахме имунната система на милиарди хора до степен самата имунна система да не може да се познае, наред е ендокриниумът и най-фината биохимия на човека.

  Идеята, очевидно, е да се работи в абсолютно всички направления.

  Няма да минат и 2-3 години и ще бъдем зарадвани с „ваксини“ срещу главоболие, болезнена менструация, подуване на корема, „шипове“, хемороиди и каквото ви дойде на ум. (На тези умници им е дошло на ум много преди вас.)

  И няма да мине и година след въвеждането на тези „ваксини“ и ще се надигнат мощните гласове на учени и експерти „ваксинацията“ с тези „ваксини“ да стане задължителна. Иначе няма разходка сред природата, няма ресторант, няма работа, няма вода, няма въздух.

  А подобна арогантна и безумна намеса в работата на човешкия организъм без съмнение ще доведе до поява на болестни състояния, каквито днес не можем дори да си представим.
  Земята просто ще се изпълни с Франкенщайновци. Раждащи Франкенщайновци. "Лекувани" от Франкенщайновци.

  Оставихме твърде дълго детето да си играе с пистолета. То отдавна го държи насочен срещу нас.
  И вече откри къде е спусъкът.
  Сега няма търпение да види какво ще стане, когато го натисне.

  Ковид ще им стане безинтересен много скоро. Защото е само репетиция, а те тръпнат да започне истинското представление.

  Бруталната безбожна и безчовечна преса да се ваксинираме „срещу“ ковид е само подготвителният период, през който трябва да ни счупят гръбнаците.
  За да нямат проблемите с масовото прилагане на любимото им творение, за което тепърва ще научаваме.

  „Ваксини“ за всичко. „Ваксини“ за всички. Задължително.

  Освен ако...

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един Българин":

  > За вашето становище за бебета на 6 месеца просто нямам коментар

  Ето ви информация директно от производителя:

  Topline readouts for the other two age cohorts from the trial – children 2-5 years of age and children 6 months to 2 years of age – are expected as soon as the fourth quarter of this year.

  https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-positive-topline-results

  Само още малко търпение е нужно, и ще спасим и пеленачетата. Няма да се налага да ги държим изолирани по 14 дни (за да не заразят родителите си) ако докарат положителен резултат от КОВИД тест.

  કટાક્ષ
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Нека публично всички политици си ваксинират децата - и малките и големите и бебетата.
  Също публично известни личности, които са бременни - да се ваксинират.
  Я да видим кои звезди са бременни? Има ли политици, чиито жени чакат деца?
  Макрон отпада. Други?

 34. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  публичното ваксиниране не е доказателство, никой не знае какво има в спринцовката.

 35. 35 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тsonkooo":
  Хаха викаш, ще си изработят и те фалшивия сертификат и фалшивото ваксиниране!

 36. 36 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Кои факти, като ей тоя ли?

  https://publichealthscotland.scot/media/10181/21-11-17-covid19-publication_report.pdf

  Страница 50 ;)

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  На инфографиките ваксината действа много просто и спретнато - инжектират ти иРНК увита в мастни молекули, нещо като структурата на мицеларната вода. Оттам иРНК влиза в мускулните клетки, създава спайк протеина, който се "показва" на повърхността на клетката и имунната система трябва да реагира.

  Така, това е на картинка и на теория. На практика всеки бие кой как може инжекции и не всички сестри са обучени. Уцелват ти кръвоносен съд и тези молекули иРНК тръгват където им падне и се експресират от каквито им падне клетки, където капнат - там. Може да попаднат на стената на кръвоносен съд и айде земи тоя тромб. Или като цяло така да алармират имунната система, че да почне да напада всичко що види - мускули, нервни клетки, органи.

  Като нищо може да стане сакатлък и с растящ плод, имайки предвид, че имунната система на бременната и без това е в много ненормално състояние. От една страна е с повишена активност, от друга - подтисната, за да не отхвърли плода. И на тоя фин баланс да му хвърлиш крива топка, само защото в спретнатата инфографика така пише - ами давайте, ваши са си телата и бебетата...

 38. 38 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":Веднага отговарям от личен опит, защото тази история е като на Дойче Веле - пълни измишльотини съшити с бели конци. Прителка от МВР си наблюдаваше бременноста тази пролет-лято. Акушер-гинекологът и казва бебето е супер здраво (4ти месец) ваксинирай се така е по-добре и за теб и за бебето. Тя се доверява и малко след това този здрав плод умира без никакво друго обяснение - налага се спешна операция застрашаваща и живота на майката. слава Богу тя оцелява, но не е ясно все още какви са отраженията върху репродуктивните и възможности от тук нататък.Разбирам, че си тр0л и за това ти плащат има и много пишещи без никакви аргументи, наблюдения и факти просто бодете се при вдякакви обстоятелства независимо от личния ви опит и това е "чудесно", но ако искаме да сме в добро здраве и желателно да черпим опит и да прилагаме разум поне когато жената е БРЕМЕННА! За вашето становище за бебета на 6 месеца просто нямам коментар освен да се моля да нямате бебе точно в момента или Господ да е милостив към вашето лекомислие.Здраве и разум пожелавам!
  —цитат от коментар 8 на Един Българин


  Ваксинира се и моя бременна приятелка, но в края на шести месец на бременността и преди двайсетина дни роди живо и здраво момиченце.

 39. 39 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Я пусни един линк към снимка на дипломата ти, да знаем че си разбиращ по темата.
  Че така да ми пишеш случайни мнения - някак си леко стои. Не ти вярвам.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#33] от "Cheshire Cat":

  Някое друго желание, ваше височество? Едно хорце да ви друснем? Какво би успокоило антиваксърската ви душа днес?

  България, къде е нашия change we can believe in?
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#30] от "Зоро":

  Поздравления за коментара!

  Обаче аз се чудя дали колективното полудяване не е някакъв фин природен механизъм за ограничаване и намаляване на нашия вид, отдавна изпуснат от контрол. Нещо като увеличаване на хомосексуализма и третия и петия пол.
  Природата малко бавно мисли защото мисли в десетки хиляди години ама рано или късно решенията и сработват. И този вид, който и се пречи - изчезва.
  Така, че има място и за оптимизъм.

 44. 45 Профил на az
  az
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само да попитам никой ли не чете листовките на ваксините щото там черно на бяло пише,че може да доведе до стерилитет? За какво спорим ?

 45. 46 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Аз пък имам една приятелка, която с мъжа си правиха две неуспешни инвитрота, ваксинираха се и вече е в четвъртия месец при третия опит.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 46. 47 Профил на az
  az
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#44] от "Paines Prosta":

  То да беше само Африка

 47. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gavril":

  > Я пусни един линк към снимка на дипломата ти, да знаем че си разбиращ по темата.

  Искаш да знаеш каква ми е оценката по английски ли ??

  Ето какво обещава доставчика:

  Topline readouts for the other two age cohorts from the trial – children 2-5 years of age and children 6 months to 2 years of age – are expected as soon as the fourth quarter of this year.

  https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-positive-topline-results

  Ако трябва, мога да ти го преведа на руски.

  કટાક્ષ
 48. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gavril":

  За дечицата от 5 до 11 година получиха одобрение да ги боцкат 'по спешност' преди почти месец.

  FDA Authorizes Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Emergency Use in Children 5 through 11 Years of Age

  October 29, 2021

  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use-children-5-through-11-years-age

  Сега борбата е да получат одобрение да боцкат и най-застрашената част от популацията - тия от 6 месеца до 5 годинки.

  કટાક્ષ
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#46] от "fpyyh":

  да.
  след ваксинацията сакатите прохождат , слепите проглеждат, безплодните зачеват , старците започват да го дигат без виагра , на плешивите им пониква косата ...
  алелуя ....

 51. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ал Бънди":

  мда, а колко деца развиват миокардит и още какво беше м?

 52. 53 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Няма как ваксините да водят стерилитет при хора, които са умрели от ваксините.
  При условие, че сериозните ефекти от ваксините са предимно при младите хора, които пък най-леко карат вируса, а и повечето вече са го карали, с или без документ, не разбирам тази мания да предизвикаш буквално човешки трагедии!

  Защото докладваните случаи на смърт са за Австралия, САЩ и Европа са 1 на 40 000 . Сериозните неврологични последици са 1 на 2 000. Основно при млади и основно при мъже. Имайки в предвид, че в България няма нито един докладван/доказан случай, само показва, че честотата е доста по-голяма, но е потулвана.

  Имайки в предвид, че за последните 4 седмици случаите, хоспитализациите и смъртните случаи в Минесота са половината на ваксинирани и делът само расте, избутва на преден план дали наистина си струва да подлагаме младите на гореспоменатите рискове! Говоря за хората под 60 години!

 53. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3232 Любопитно

  До коментар [#49] от "Ан Он":

  Приемаш ли бегълци в бункера, че след нова година ще има много съфорумци, дето в момента ни громят.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 54. 55 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ан Он":

  ИЗ-ЧЕЗ-НИ. Никой няма интерес нито да те чипира, нито теб нито челядта ти.
  Пий си хомеопатията и спри да ръсиш глупости.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 55. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  > Приемаш ли бегълци в бункера

  Не става. Жизненото пространство е минимално, ситуацията с припасите също започна малко по-малко да става притеснителна (все пак се надявам до март 2026-та да изкарам).

  > че след нова година ще има много

  Да са му мислели навреме.

  કટાક્ષ
 56. 57 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ан Он":ИЗ-ЧЕЗ-НИ. Никой няма интерес нито да те чипира, нито теб нито челядта ти. Пий си хомеопатията и спри да ръсиш глупости.
  —цитат от коментар 55 на Gavril


  сигорен ли си? Имаш ли престава колко харчи българия за вътрешно разузнаване или другите развити държави? При нас е 150 милиона лева годишно средно да ни послушват и други работи дето и неможем си помислим.

 57. 58 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gavril":

  > Никой няма интерес

  Интерес има бая.

  > Third-Quarter 2021 Revenues of $24.1 Billion, Reflecting 130% Operational Growth; Excluding Comirnaty(1), Revenues Grew 7% Operationally to $11.1 Billion
  >
  > Raises Full-Year 2021 Guidance(4) for Revenues to a Range of $81.0 to $82.0 Billion

  https://investors.pfizer.com/investor-news/press-release-details/2021/PFIZER-REPORTS-THIRD-QUARTER-2021-RESULTS/default.aspx

  કટાક્ષ
 58. 59 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  > Приемаш ли бегълци в бункера,

  Евентуално мога да направя компромис за някоя бегълка, ако не яде много.

  Че взе да става скучно.

  કટાક્ષ
 59. 60 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1939 Любопитно

  До коментар [#27] от "motochristo":

  Простичко е. За едни пари става дума. Едни корпорации продават мноооооогооооооо продукт при условия и цени определени от тях на клиенти които са държави. Пей сърце, подписваш само един договор с една група бюрократи и след това с години пълниш сметките с редовни тлъсти преводи от обществени средства.

  Кое точно ти е сложно да разбереш в горното?

 60. 61 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Бременните и беналгин не могат да пият, ама айде да им даваме коктейли с мРНК.
  Когато ти липсва Комон Сенса...никой не може да ти помогне, дори Божинката, който го е казал много добре за псевдоинтелектуалците, предоверяващи се на нАуката.

 61. 62 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gavril":


  До коментар [#49] от "Ан Он":ИЗ-ЧЕЗ-НИ. Никой няма интерес нито да те чипира, нито теб нито челядта ти. Пий си хомеопатията и спри да ръсиш глупости.
  —цитат от коментар 55 на Gavril


  Не е добре човек да е толкова наивен. Нямаш никаква идея кой какъв интерес има. Особено на свръх богатите и техните кръгове!

 62. 63 Профил на bobby_
  bobby_
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Надявам се, че някой Ви плаща за подобни статии.
  Защото иначе безплатно правите реклама на генни терапии които карат тялото да произвежда спайк протеин.
  Знаем отдавна, че в Япония издледване доказа че спайк протена отива в яйчниците и в тестисите. Престанете за прокарвате абсурдни тези.

  За сведение, Файзер спря преди около месец лекарство против тютюнопушенето след 15 години. Причината? Канцерогенно.
  Можем само да гадаем какво ще докарат тези генни терапии след няколко години.

 63. 64 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#44] от "Paines Prosta":

  може би липсват много +70 годишни африканци,че и +60 такива

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gavril":
  Колегата е дал линк от Статиста в друг свой постинг в темата за починалите по възрастови групи в Швеция. Погледнах на сайта и за състоянието на ваксинацията към 16 ноември в различните европейски страни. България убедително води(отзад напред) с 45 дози на 100 човека от населението. Преди нас е Румъния с 72 /100 и Русия 79/100. Изобщо гледам, че страните от бившия соцблок са на дъното. Интересен феномен..
  За здравните последствия от ваксинирането.. Не знам за бременните как стои въпроса, но почнах и аз да се замислям за необходимостта от по-сериозен, балансиран подход. Бигфарма е лишена от скрупули. Жена ми се ваксинира с Файзър(два пъти) през пролетта и сега се оплаква от проблеми със сърцето. Тя е спортен тип и не е имала подобни проблеми преди това. Аз не видях при мен да има особени последствия. Та..риск печели, риск губи.

 66. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Право на всеки човек е сам да си преценя. Това по никакъв начин обаче не защитава преценящият от подигравки обиди или пък изключване от привилегии. Откъде-накъде да се държа учтиво с някакви мърляви конспиралници? Те още малко мусака ще искат да им направя горките нежни снежинки. Само гавра заслужават да си знаят мястото.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 68 Профил на pastet89
  pastet89
  Рейтинг: 59 Неутрално

  https://cf5e727d-d02d-4d71-89ff-9fe2d3ad957f.filesusr.com/ugd/adf864_2bd97450072f4364a65e5cf1d7384dd4.pdf

  In this article, we draw attention to these errors and recalculate the risk of this outcome based on the
  cohort that was exposed to the vaccine before 20 weeks’ gestation. Our re-analysis indicates a
  cumulative incidence of spontaneous abortion 7 to 8 times higher than the original authors’ results
  (p < 0.001) and the typical average for pregnancy loss during this time period. In light of these findings,
  key policy decisions have been made using unreliable and questionable data. We conclude that the
  claims made using these data on the safety of exposure of women in early pregnancy to mRNA-based
  vaccines to prevent COVID-19 are unwarranted and recommend that those policy decisions be
  revisited.

 68. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1882 Неутрално


  "Той [вирусът] атакува тестисите, води до намаляване нивата на тестостерон, потиска със сигурност репродуктивните функции при мъжа", обяснява имунологът [д-р Цветелина Великова] .
  —цитат от коментар 0 на статия


  Даже не се изрича хипотеза "той МОЖЕ да атакува тестисите", а направо се твърди факт: "атакува тестисите, намалява нивата на тестостерон, потиска репродуктивните функции...".

  Ето вариант за последващо заглавие на статия по темата:
  "Жени, ако искате да има мъже, ваксинирайте ги".

 69. 70 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Само да попитам никой ли не чете листовките на ваксините щото там черно на бяло пише,че може да доведе до стерилитет? За какво спорим ?
  —цитат от коментар 45 на az


  Листовките лъжат. Това ще ти го каже всеки "нормален" ваксър.

 70. 71 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Е браво, на партньора ѝ му се е искало така на топличко, нали? 40 дни с температура, ама то не пречи на другото :D Умрем си да гледам пропаганди навсякъде, ша знайш.

 71. 72 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Абе не знам кое и как точно става, но поп Малтус се върти в гроба си от завист какво измислиха днешните му последователи. Земята е пренаселена, твърдеше Малтус, когато населението на планетата нямаше и 1 милиард. Значи настанало е крайно време за действие. Най-големият филантроп на сички времена поп Билиус, твърди, че с ваксините може да се постигне "редуциране" на населението с около 15%. А пък вие си вЕрвайте, че някой много се е загрижил за здравето на изтрепаните преди 2 години 50 000 живи и здрави прасета у нас. А свинете са най-близо до човека, по ред признаци.

 72. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Друг мит, част от вълната на дезинформация, е че бременните могат да се заразят от ваксината и да предадат вируса на плода си. "Тази логика не е вярна, защото нито една от ваксините, които са на европейския пазар в момента, не съдържат жив вирус. Те съдържат само спайк протеин (т. нар. шипест протеин, с който вирусът прониква в човешките клетки - бел. авт.), който не може да се свърже с репродуктивните органи. Това е малка част от ваксината, която остава на мястото на убождането и стига само до имунните клетки, за да развие имунен отговор
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Мит, немит - колко да е мит?
  В Норвегия има записани 17 кърмачета поболели се до 3 дни след като майка им се е ваксинирала
  https://legemiddelverket.no/Documents/English/Covid-19/20211111 Reported suspected adverse reactions coronavirus vaccines.pdf
  Пак оттам странични ефекти след ваксиниране
  Symptoms relating to the reproductive organs and breast
  E.g.: Breast pain and menstrual disorder - 2.814 случая

  За Шпайка учЕните отдавна откриха че не седи на едно място, ами се движи из цялата кръвоносна система и прави тромби
  https://portlandpress.com/bioscirep/article/41/8/BSR20210611/229418/SARS-CoV-2-spike-protein-S1-induces-fibrin-ogen
  https://www.mdpi.com/1422-0067/22/19/10791/htm

 73. 74 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 173 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Имунната система е натоварена след ваксина . Хипер стимулирана и изхвърля плода.
  Сигурна информация от турция че не правят инвитро на ваксинирани докато не мине поне 6 м от ваксината а даже 1г. Казали са ако искаш да износиш бременност никаква ваксина.

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 76 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Хаха, отново ми триете коментара :)
  Явно Дневник държи бременните и у нас да се ваксинират, щом трие мненията различни от официалната пропаганда.

  Добре, нека попитам:
  Как точно разбрахте с какви изследвания - че ваксините са безопасни и жените няма да пометнат?
  Предлагам Дневник да намери и излъчи доброволки-бременни от своите семейства или роднини и да ги ваксинират публично. Но с удостоверение за брак с журналист или член на екипа на Дневник. И с реални ваксини и сертификат за съдържание на ваксините.
  Аз съм доброволец за свидетел!

 76. 77 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#76] от "Cheshire Cat":

  Пате, ти дирника си не можеш да намериш с карта и компас, ще ми иска доказателства.
  Какво ти разбира проветривата кратуна от медицински теми?!?

  България, къде е нашия change we can believe in?
 77. 78 Профил на pastet89
  pastet89
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Рискът от остър коронарен синдром значително се увеличава при пациентите, приели иРНК Ковид-19 ваксина, цитирано от доклад на Американската Здравна Асоциация на Scientific Sessions 2021, 13-15 ноември 2021.

  Източник: https://www.thecardiologyadvisor.com/home/topics/acs/acute-coronary-syndrome-acs-biomarkers-mrna-covid19-vaccine/

  Научна публикация: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.144.suppl_1.10712

 78. 79 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#77] от "Gavril":

  Ваксинирай първи бременната си жена умнико.

 79. 80 Профил на Nickey Dickey
  Nickey Dickey
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#4] от "pavur":

  Къде са тези научни статий? Не дезинформирайте или по просто не лъжете!

 80. 81 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Вече въобще не ме интересуват "научни доводи" и статистика ... След като набоцканите могат свободно да разнасят вируси, а мен ме третирате като прокажен, само защото съм здрав и НЕваксиниран - нещата стават принципни. Твърдо НЕ на сегрегацията по ваксинационен статус. - най-вече защото е лишена от елементарна логика !!!

 81. 82 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Понеже виждам, че много експерти са се изказали под статията,да споделя лично:
  Жена ми се васкинира през април бременна в 8 месец. Детето ни е живо и здраво, както и тя. Тук, където живеем (в Сащ) това е препоръчително.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 82. 83 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  Да погледнем от добрата страна - поне все още използват "бременни жени", вместо "бременни хора", щото нали не всеки, който е бременен, се идентифицира като жена...

 83. 84 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 126 Неутрално

  До коментар [#81] от "Булаир":

  Подкрепям!!!

 84. 85 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  На 2.11.2021 сенатор Джонсън направи събитие с експерти и хора, получили увреждания от експерименталните течности, които уж трябва да спасяват и освобождават от ограничения. Смъртността от тези ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ИНЖЕКЦИОННИ ТЕЧНОСТИ е 220 пъти по-висока, от тази при ваксините за грип. Само за 10 месеца и само по данни на VAERS (американската система). Да повторим отново - 220 ПЪТИ повишена смъртност - регистрирано, доказано, потвърдено. При това само от докладваните случаи. Гледайте видеото - само 2 мин. е.

  https://www.youtube.com/watch?v=0G6UcMl8JBw

 85. 86 Профил на juliadelta
  juliadelta
  Рейтинг: 459 Разстроено

  https://twitter.com/i/broadcasts/1yoJMWbqYrpKQ

  LIVE IN D.C.: EXPERT PANEL ON MEDICAL MANDATES & VACCINE INJURIES Doctors & medical researchers treating COVID-19 vaccine injuries gather with vaccine-injured patients to discuss the growing problem.

 86. 87 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  При условие че планираме да ваксинираме бебета на 6 месеца (които не с застрашени от КОВИД по никакъв начин), какъв е проблема с бременните ?
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  За 6-месечните бебета не знам, но почина бебе на 7 месеца от ковид.

 87. 88 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#46] от "fpyyh":

  ''и вече е в четвъртия месец при третия опит.''

  Тя може да е поела кожената инжекция на дофтУръ )

 88. 89 Профил на jko24687229
  jko24687229
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Излязоха първите 40 страници от документацията за ваксината на Пфайзер. В раздела бременностти, се казва - извадка 270 бременни жени. Спонтанни аборти - 23. Неонатална смърт - 5. Та това е. Все още има хора които могат да четат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK