Съд разреши на "Артекс" да строи "Златен век" до 17 декември 2024 г.

Снимката е от лятото на тази година

© Велко Ангелов

Снимката е от лятото на тази година"Артекс" има право да строи небостъргача "Златен век" до 17 декември 2024 г, постанови вчера Административният съд София-град (АССГ), съобщи сайтът lex.bg. След продължила повече от две години и това решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


През май тази година Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно, че спирането е било незаконно и изграждането на небостъргача може да продължи. От дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) контраатакувха с твърдението, че разрешението за строеж е изтекло на 11 януари 2020 г.


Затова от "Артекс" заведоха иск, с който да се установи, че имат законно право на строеж, а разрешението за него е валидно до 5 септември 2030 г. или поне до 18 декември 2024 г.


За да стигне до решението си от вчера АССГ първо установява до кога е било валидно разрешението за строителството на "Златен век", а след това го удължава с 24 месеца и 28 дни - времето, през което дейностите на обекта бяха спрени с прогласената за незаконосъобразна заповед на строителния надзор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK