На Въведение Богородично се чества християнското семейство

Православна икона от XVII или XVIII век изобразяваща Въведение Богородично, <a href="https://heritagemalta.org/muza-national-community-art-museum/">Национален музей на изящните изкуства</a>, Валета (Малта). Снимката се разпространява под лиценз Creative Commons <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/">CC BY-SA 3.0</a><br /><br />

© Wikimedia

Православна икона от XVII или XVIII век изобразяваща Въведение Богородично, Национален музей на изящните изкуства, Валета (Малта). Снимката се разпространява под лиценз Creative Commons CC BY-SA 3.0Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично - празник, посветен на християнското семейство и на християнската младеж.


На този ден 3-годишната Мария била отведена от родителите си Анна и Йоаким в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Така двамата изпълнили обещанието, което дали преди зачеването на дъщеря си. Светата Дева била оставена на първото стъпало пред храмовия вход и - за почуда на всички присъстващи - неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих.


Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ Йосиф. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.


Празникът е въведен в Константинополската църква през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - през 1374 г. от папа Григорий Единайсети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK