На живо

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Лили Тоушек"Дневник" следи актуалните новини след балотажа за президент и формирането на ново правителство.
Според ГЕРБ Радев трябва да бъде поставен под политическа карантина

Даниел Митов

© Лили Тоушек

Даниел Митов


Румен Радев забърка тежък скандал със САЩ, Украйна и Турция и заради това трябва да бъде поставен в дипломатическа и политическа карантина. Такова мнение изрази зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред Би Ти Ви във връзка с изказването на новоизбрания държавен глава по време на предизборен дебат, че Крим е руски.


Митов определи вота тази неделя, на който подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков загуби балотажа от Румен Радев, като недемократичен. Той повтори тезата, която бе лансирана в нощта на изборите от самия Герджиков, че цялата държавна машина и в частност служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е тормозила членовете и симпатизантите на ГЕРБ и се е опитвала да ги откаже да отидат да гласуват.


"Бойко Рашков не се поколеба дори да стигне до ръба на етнически конфликт и да влоши отношенията ни със съседна Турция, че ние едва ли не работим с ДПС", заяви Митов.


Зам.-председателят на ГЕРБ определи проф. Герджиков като "изключителен кандидат" и "брилянтен академичен ум", който обаче е трябвало да бъде представен по-рано, за да добие повече популярност сред хората. "Герджиков имаше всички шансове да спечели. Дали не ни стигна времето, дали заради репресиите и насилието, дали защото на българите им омръзна да гласуват всяка седмица, или е комбинация от всичко това, тепърва ще става ясно," продължи той.


По думите на Митов не е сигурно дали т. нар. партии на промяната ще успят да съставят правителство, но е спешно да се състави редовен кабинет, защото има много кризи, които трябва да се решават. Той обаче не отговори конкретно на въпроса дали ГЕРБ ще предложи състав на кабинет, ако първия мандат се провали.

"Демократична България" определи първите си преговорни екипи за правителство

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Цветелина Белутова, Капитал


"Демократична България" определи състава на екипите за консултации с представителите на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП. Серията от дискусии по ключови политики ще започне на 23 ноември и ще включва 18 приоритетни области.
Съставът на преговорните екипи по области за вторник, 23 ноември:


Енергетика
Мартин Димитров, Тодор Тодоров, Трайчо Трайков, Георги Стефанов
Икономика
Георги Ганев, Иван Матов, Петър Маринов, Петър Василев
Транспорт
Зорница Стратиева, Михал Сотиров, Виктор Чаушев, Варужан Апелян
Правосъдие
Атанас Славов, Надежда Йорданова, Иван Димитров, Иван Велов

Утре (22 ноември) няма да има заседание на Националния съвет на БСП, съобщават от партията. След дистанционно заседание на Националния съвет на 20 ноември, Корнелия Нинова съобщи, че е получила мандат да представлява партията в преговорите за съставяне на ново правителство и да води левицата до 22 януари. В отговор противниците на досегашния лидер обявиха, че има манипулация и резултатът е обявен преди да е приключило гласуване. В резултат 64 членове на Националния съвет събраха подписи за свикване на присъствено заседание още във вторник.


Днес от партията съобщават, че:


- До този момент в отдел "Деловодство" на БСП не е внесена подписка с 1/3 от членовете на Съвета, каквото е изискването на Правилника за организацията и дейността на Националния съвет.


- На имейли на членове на Националния съвет е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък на 64 души без нито един подпис от тях. Т. нар. подписка е без подписи.


- Изпратеният текст е от [email protected]. В БСП няма такава регистрирана структура. Такива се създават при условията и реда на чл.37 и чл. 38 от Устава на БСП.


Според Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се създава изкуствено напрежение, за да се блокират преговорите за съставяне на правителство.

Едва 328 са гласували на балотажа в Северна Македония

Президентът Румен Радев е спечелил вота в Северна Македония, както в почти всички други държави, но подкрепилите го там са едва 205 души при общо 328 гласували на втория тур на изборите.


Това сочат данните на Централната избирателна комисия в момент, когато Радев се опитва да обвърже съдбата на спора между България и Северна Македония със статута на самоопределящите се като българи, като често намесва в разговора факта, че 120 хил. души имат български паспорти.


Повече можете да прочетете тук.

Турският външен министър поздравява Радев, надява се на формиране на редовно правителство

Министърът на външните работи Светлан Стоев е провел днес телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу по инициатива на турската страна, съобщават от ведомството.


Министърът на външните работи на Турция е отправил поздравления към новоизбрания президент Румен Радев и е изразил надежда за скорошно формиране на редовно правителство. Турската страна е изразила увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с България на двустранно и многостранно ниво. Предложено е двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия на ОССЕ и НАТО.


Светлан Стоев е изразил увереност, че двустранните отношения с Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение.


На 18 ноември вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември Турция се е намесила във вътрешните работи на България, като се позова на медийни публикации. Впоследствие от Министерството на външните работи съобщиха, че е проведена среща между постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок.

Преговорите за правителство започват с по четири експертни дискусии дневно

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Велко Ангелов


От вторник, 23 ноември, до събота, 27 ноември, "Продължаваме Промяната" започва серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев.


Срещите ще бъдат проведени като паралелни дискусии и ще бъдат предавани на живо в страницата на "Продължаваме Промяната" във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg. Коментари от страна на "Продължаваме Промяната" ще има след приключване на пълния цикъл от срещи.


График и теми за провеждане на дискусии:


23 ноември
10 - 13 часа - Енергетика
10 - 13 часа - Икономика
15 - 18 часа - Транспорт
15 - 18 часа - Правосъдие


24 ноември
10 - 13 часа - Здравеопазване
10 - 13 часа - Земеделие
15 - 18 часа - Образование
15 - 18 часа - Електронно правителство


25 ноември
10 - 13 часа - Вътрешна сигурност
10 - 13 часа - Екология
15 - 18 часа - Регионално развитие
15 - 18 часа - Култура


26 ноември
10 - 13 часа - Труд и Социални грижи
10 - 13 часа - Туризъм
15 - 18 часа - Национална сигурност
15 - 18 часа - Спорт


27 ноември
10 - 13 часа - Финанси
15 - 18 часа - Международни отношения


По-рано днес от БСП съобщиха, че изпълнителното бюро на партията е одобрило работните групи за преговорите, без да се дават подробности за техния състав. Екипът за преговори е ръководен от председателя в оставка Корнелия Нинова.

След преизбирането на президента Румен Радев (спечелил убедително втори мандат с двойно по-голям резултат от проф. Анастас Герджиков, но при рекордно ниска избирателна активност) се очаква, че поне процесът за съставяне на правителство ще бъде по-лесен. От държавния глава зависи кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от номинирания за премиер от най-голямата парламентарна група, след което тя има седем дни за предлагането на кабинет. Преди това Радев може да даде необходимото време за консултациите между партиите, които вече започнаха срещи за обединяване в коалиция.


След четири пъти избори тази година (два от които предсрочни парламентарни и един балотаж) всички искат редовно правителство по-бързо ("новият парламент няма право на грешка и протакане", заяви и Радев веднага след победата), но преговорите ще са сложни. Част от прогнозите са, че все пак партиите могат да успеят да се споразумеят и да има кабинет преди Коледа.


Подробности четете тук.

Радев печели с над 800 хил. гласа преднина, сочат окончателните резултати

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Цветелина Белутова, Капитал


Румен Радев получава 66.72% от гласовете на президентските избори при 100% обработени протоколи от Централната избирателна комисия. Според окончателните резултати от балотажа 1 539 650 човека са гласували за досегашния държавен глава, който ще получи нов петгодишен мандат.


Анастас Герджиков получава 733 791 (31.80%) от гласовете, което означава, че разликата между двамата е 805 589 гласа.


С "не подкрепям никого" са гласували 34 169 (1.48%) човека.


Централната избирателна комисия все още не е обявила окончателната избирателна активност. Според последните официални данни към 16 ч. тя е 24.12%.


Подробности - тук.

Прокуратурата е образувала 30 досъдебни производства за купуване на гласове

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Асен Тонев


От началото на предизборната кампания до 10 ч. на 22 ноември са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент. Това сочат справки на прокуратурите от страната.


По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: Апелативна прокуратура-София - 3, АП-Бургас-2, АП-Пловдив - 15, АП-Варна - 9, АП-Велико Търново -1.


С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 145 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

В 6 часа българско време е приключил изборният ден в чужбина

Приключи изборният ден зад граница във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, след като в 6 часа тази сутрин българско време заради часовата разлика най-късно затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, съобщават от Министерството на външните работи.


По информация на дипломатическите и консулските ни представителства всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и предали своите книжа.


Бюлетините и машините са били доставени навреме до 745 секции, посочват от ведомството. Всички 336 машини са били доставени навреме в 208 секции с машинно гласуване. Поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ (секцията в Сейнт Луис), бюлетините са били разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК.

Герджиков печели в едва две държави, сочи вотът в чужбина

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Лили Тоушек


Настоящият държавен глава Румен Радев, който след балотаж отново ще бъде президент на България за следващите пет години, печели пред опонента си проф. Анастас Герджиков и вота в чужбина. Единствено в Турция и Мароко, Радев губи от Герджиков, показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени малко над 96 % от протоколите.


Повече можете да прочетете тук.

След балотажа 38 машини са повредени

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Юлия Лазарова


Повредените на балотажа за президент машини са 38, което представлява 0.3% от общия им брой. Това каза пред "Нова нюз" изпълнителният директор на фирмата-доставчик "Сиела Норма" Веселин Тодоров.


"Това е световен рекорд по най-малка щетимост на устройства, които са работили два дни - и събота, и неделя. Проблемите са от различно естество - няколко принтера, няколко карточетци, един екран. Има и изключена от тока машина, която просто е спряла", уточни той.


По думите му с провеждането на избори 2 в 1 държавата е спестила около 40 млн. лева.

Социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" посочи пред БНР като голям проблем наличието на около 70 депутати в новия парламент, "които допреди месец-месец и половина не са си представяли, че ще управляват държавата". Според него липсата на опит често водила до разочарование на избирателите към новите политически проекти, какъвто е "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.


"Двамата обаче не изглеждат наивни, както изглеждаше формацията на Слави Трифонов. Те не изглеждат неподготвени за политиката. Напротив, изглеждат като хора, които отдавна са чакали своя ред да влязат и влизат с написана домашна работа и с готови формули", заяви Симеонов.

Предаването на изборните книжа в зала "Арена Армеец" е приключило бързо

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Цветелина Белутова, Капитал


Работата на всички секционни комисии е приключила малко след 1 ч. тази сутрин, като не се е стигнало до напрежение, съобщава "Нова телевизия". Предаването на протоколите е ставало много по-бързо, като само в редки случаи е имало грешки. Членовете на комисиите е трябвало да преброят много по-малко разписки и да ги опишат в един протокол, което значително е улеснило работата им.


Около 22 ч. снощи пред залата са се образували опашки, тъй като много бусове пристигнаха по едно и също време. Това обаче не е довело до напрежение или забавяне при отчитането.

"Демократична България" може да осигури подкрепа за кабинет и без да участва в него

След изборите: БСП призна за вътрешно напрежение, което може да блокира преговорите за правителство

© Юлия Лазарова


"Демократична България" може да осигури подкрепа при съставянето на редовен кабинет, но да не участва в него със свои министри. Това се разбра от изказване пред Би Ти Ви на Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение", което е част от обединението. Той уточни, че все още не са водени разговори с "Продължаваме промяната" за имената на бъдещите министри. По думите му те ще бъдат разпределени най-вероятно според гласовете, които всяка партия е спечелила.


Сандов добави, че работните групи, които ще водят разговори по политики преди сключването на коалиционното споразумение, ще имат за цел да отсеят спорното от безспорното. Той уточни, че "Демократична България" би подкрепила Кирил Петков за премиер.


Съпредседателят на "Зелено движение" добави, че президентът Румен Радев заслужено е спечелил толкова убедително втория тур на изборите. Според него държавният глава ще има по-малко поводи да налага вето на някои закони, защото в парламента ще има достатъчно качествен дебат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK