На живо

Преговорите за кабинет: Партиите потвърдиха, че искат оставка на Гешев и закриване на спецправосъдието

Надежда Йорданова от Демократична България представи някои от приоритетите за промени в съдебна реформа.

© Дневник

Надежда Йорданова от Демократична България представи някои от приоритетите за промени в съдебна реформа.Дневник" проследи на живо разговорите между "Продължаваме промяната" и представители на други партии в опит да бъде съставено правителство и написана програма, която да изпълнява то. Съдебната реформа е една от големите теми, по които ще се търси консенсус между "Продължаваме промяната" и представители и експерти на останалите три партии, с които победителят в изборите даде заявка, че ще седне на една маса - "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.Как минаха преговорите за икономиката - четете тук
Срещата продължи три часа и половина, а на финала "Продължаваме промяната" обобщиха някои от решенията, по които беше постигнат консенсус по отношение на съдебната реформа. Допълнително ще бъде обсъждано по какъв начин да се случат тези промени в детайли, а Кирил Петков обобщи на финала на срещата, че е много обнадежден за бъдещето на България и промените, които предстоят.

"Бих се радвал главният прокурор сам да си даде оставката, за да не се занимаваме с него. Предполагам, че сега ни гледа. Човек трябва да знае кога е време да се оттегли", заяви Кирил Петков.

Ето някои от основните теми, за които се споразумяха "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ":


- Реформа на Висшия съдебен съвет и разделянето му
- Изборът на председатели на ВКС и ВАС да става максимално прозрачен
- Закриване на специализиран съд и специализираната прокуратура
- Искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев
- Промяна в правомощията на главния прокурор
- Увеличаване правомощието на общото събрание на съдилищата и утвърждаване съдийското самоуправление
- Преразглеждане на мнозинствата в съдийската колегия на ВСС
- Намаляване на мандата на главния прокурор на 5 г.
- Реформа на регулаторните органи
- Реформа на Антикорупционната комисия и разделяне на две
- Въвеждане на пряка индивидуална конституционна жалба
- Пряк избор на висшите органи на адвокатурата
- Реформа в търговската несъстоятелност
- Приемане на законодателство за случаи като санкциите по "Магнитски"
- Създаване на закон за личния фалит
- Реформа на дейността на частните съдебни изпълнители
- Изменения в търговското законодателство
- Деполитизация на ЦИК
- Промени в Закона за обществените поръчки


В срещата участваха Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Представителите на БСП бяха трима - Филип Попов, Крум Зарков и Иван Иванов.


От страна на "Демократична България" присъстваха Атанас Славов, Надежда Йорданова, Иван Димитров и Иван Велов, а от "Има такъв народ" - Радостин Василев, Ива Митева, Андрей Михайлов и Александър Рашев.

Партиите поискаха оставката на Гешев и реформа на Антикорупционната комисия

Оставката на главния прокурор Иван Гешев, реформа на Антикорупционната комисия, закриване на специализираното правосъдие, разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и на прокурорите, въвеждане на възможоност за индивидуална конституционна жалба, както и възможност за съдебен контрол над някои актове на прокуратурата като например отказа за образуване на досъдебно производство. Това са само част от темите, по които се споразумяха партиите след срещата. Детайли за предложенията на всяка партия и хронология на изказванията четете по-долу.

"Продължаваме промяната" обмисля в България да няма главен прокурор

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" посочи, че трябва да има нова постоянна парламентарна комисия за борба с корупцията, която първо да направи анализ на системните проблеми в Антикорупционната комисия, който да бъде внесен под формата на доклад и въз основа на него да се поиска оставката на ръководството на Антикорупционната комисия и Сотир Цацаров.


Лена Бориславова обобщи приоритетите на "Продължаваме промяната" за промени в съдебната система.

© Дневник

Лена Бориславова обобщи приоритетите на "Продължаваме промяната" за промени в съдебната система.


Предлага се да се преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати в светлината на казуса с "Осемте джуджета" и се предлага внасяне на доклад и сигнал в Инспектората на ВСС с искане за проверка.


Реформа на дейността на КПКОНПИ както и разделянето й на две комисии. Предлага се засилване на правомощията на КПКОНПИ, но и контрол и механизъм за отчетност така, че да се гарантира ефективност на дейността й.


"Подкрепяме идеята ВСС да стане от постоянно действащ орган, който взема решения в отделни сесии и да е подкрепен от постоянно действащи комисии, които да улесняват работата му. Предлагаме да отпаднат кариерните бонуси, които създават предпоставки за влизане в този орган с други цели", посочи Лена Бориславова.


Инспекторатът към ВСС да се натовари да прави проверки за почтеност и конфликт на интереси за кандидатите за новия ВСС, независимо дали са излъчени от съдии, прокурори или от народни представители. Идеята е тези проверки да се въведат на входа на ВСС, обясни още тя.


Бориславова каза, че е нужно ограничаване на възможността за безсрочно командироване на съдии и прокурори.


Иска се закриване на специализирания съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. Предлага се засилена отчетност на главния прокурор и задължително 3-месечно изслушване в парламента. Акцент се поставя на електронното правосъдие.


Нужно е да се върви към разделяне на ВСС на съдебен и на прокурорски съвет като може да има промени в тежестта на парламентарната и професионалната квота. Целта е повишаване тежестта на професионалната що се касае до съдийския съвет, а парламентарната да е по-силно застъпена в прокурорския, но без да влизат политици във ВСС, обясни Никола Минчев.


"В дългосрочен план трябва да помислим сериозно за позицията на прокуратурата дали ще бъде в съдебната власт или извън нея, както и дали да отпадне изцяло фигурата на главния прокурор, или неговата дейност да бъде сведена до административни функции", добави още той.


Нужно е и въвеждане на възможност за индивидуална конституционна жалба.


"Участвал съм в създаването само на един закон, но учудващо за мен беше, че голяма част от т.нар. работа по законопроекта се случи в бюфета. Предлагам това да не се случва повече и да има максимална хигиена. Много съм обнадежден, че България ще бъде напълно различна", коментира Кирил Петков.

Кирил Петков: Думата корупция в момента е бранд, с който се свързва България

"Много съм обнадежден. Имаме общи теми и идеи", обобщи Кирил Петков от "Продължаваме промяната", след като чу идеите и предложенията за промени на "Демократична България", БСП и "Има такъв народ".


"Като министър на икономиката, на всеки разговор, свързан с инсвеститор в България, третото изречение беше липсата на правосъдие и корупцията. Думата корупция в момента е бранд, с която се свързва България", посочи Кирил Петков.


"Трябва да го преобърнем и да станем модел за най-бързо изкореняване на корупцията. Не може една държава като Руанда да е по-добре от нас в индекса за корупция. Нека изпълним всичко, което обещаваме по темата, а да не го превръщаме в упражнение по теория", коментира още Петков.


Лена Бориславова обобщи визията "България да бъде държавата, която задава модела и пътната карта, в която да станеш от последен в първенец за борба с корупцията и сигурност за гражданите".

БСП: Има нужда и възможност за спешни мерки в първите 100 дни

БСП посочи, че трябва да се съсредоточат върху неща, които могат да се случат в първите 100 дни и спешни мерки, които обществото очаква.


"Възстановяване качеството на законодателния процес, закриване на спецправосъдието, изменение на чл. 139 от ЗСВ, който разширява правомощията на главния прокурор, съдебен контрол върху отказите за образуване на производства, превръщането на КПКОНПИ от бухалка в нормално работещо звено срещу корупцията", обобщи Филип Попов.


Крум Зарков от БСП посочи, че трябва да се започне с въвеждане на обжалване на определени откази на прокуратурата, както и със закриване на спецправосъдието.

© Дневник

Крум Зарков от БСП посочи, че трябва да се започне с въвеждане на обжалване на определени откази на прокуратурата, както и със закриване на спецправосъдието.


"Гешев не го коментирам - това е целта на всички. Нямаме различия. Желанието е оргомно, за съжаление голяма част от нещата, са записани в Конституцията. С промени в ЗСВ може да докараме нещата донякъде, дори и докрай. Трябва да сме реалисти - няма да се случат промени в Конституцията. С общи усилия трябва да убедим колегите, че тези неща трябва да се направят", подчерта Иван Иванов от БСП.


"Темата правосъдие освен високите етажи на властта касае много пряко и хората. Не е само корупцията по високите етажи на властта", посочи Крум Зарков от своя страна. По думите му, трябва да се започне с въвеждане на обжалване на определени откази на прокуратурата, както и със закриване на спецправосъдието. Иванов уточни, че много внимателно трябва да се прецени по какъв начин да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури и да не се стигне до претоварване на апелативни райони.

Ива Митева: Народното събрание стана за смях със законите, които произвежда

"Трябва да се реформира законодателството и начинът за правене на закони. Трябва да се стъпи на принципите на правовата държава. Апелът ми към всички вас е да има експертни съвети. За да спрем количественото законодателстване на парче да се направят такива съвети, в които да се включат експерти, неправителствени организации и обществото, защото много често не се чува гласът на тези, които трябва да прилагат тези закони", коментира Ива Митева от "Има такъв народ".


Ива Митева посочи, че трябва да се помисли за промяна в ЦИК, деполитизиране на комисията и съставът й да бъде намален.

© Дневник

Ива Митева посочи, че трябва да се помисли за промяна в ЦИК, деполитизиране на комисията и съставът й да бъде намален.

"Народното събрание стана за смях със законите, които произвежда", подчерта Ива Митева.

Според Митева е много важно как ще бъде конституиран самия ВСС, но каза, че е против изцяло премахване на партийната квота, но тя трябва да бъде намалена. По думите й, в момента има много проблеми с конкурсите в съдебната власт, а атестациите "са зациклили". Трябва незабавно да се отменят кариерните бонуси, добави още Митева.


Тя постави и темата за Изборния кодекс като посочи, че ЦИК трябва да бъде деполитизирана, а съставът да бъде намален до 7-9 членове. Резултатите от изборите показват, че имаме проблем с изборната система и да направим анализ защо е тази апатия и протест и да проведем дебата дали не е нужна нова система.

ИТН поиска промени в Наказателния кодекс и реформа на антикорупционната комисия

Противодействието на корупцията може да се случи с промени в Наказателния кодекс и с реформа в Антикорупционната комисия, обобщи Андрей Михайлов от "Има такъв народ".


По думите му, в момента няма текст в НК, с който да са инкриминирани деяния, свързани с обществени поръчки. Нужни са и изменения на текстовете за престъпления по служба и търговия с влияние.


Предлага се да се извади оперативната дирекция, която беше в ДАНС, от аникоруцпионната комисия или друг подход - повишаване контролът над дейността над цялата комисия. "Много са опциите за решене на въпроса, единственото задължително е засилване на контрола", коментира Михайлов от ИТН.


"Кръгът от контролирани лица е широк до безумие т.е. не е ефективен. Трябва да се свие до по-малък кръг, но контролът да бъде жесток", посочи още Михайлов.


От "Има такъв народ" също обявиха за акцент и закриването на спецсъдилищата и прокуратурите. Те държат да се преустанови практиката на съществени законодателни промени, които да се въвеждат с преходни и заключителни разпоредби.

Радостин Василев: България страна от дефицит на доверие към институциите

Радостин Василев от "Има такъв народ" обясни, че през последните години България страна от дефицит на доверие към институциите. Той обобщи 3 големи модула - осигуряване правата и законните интереси на гражданите, бизнеса и държавата и осигуряване на истински независима съдебна власт.


"Убедихме се, че съдебната система е дебалансирана и не функционира добре особено във фигурата на главния прокурор", коментира Василев. Нужни са още ефективност и прозрачност в съдебната система.


"Реформата е належаща, неизбежна и тя ще се случи. Промените във ВСС са най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт така че да имаме ефективна и справедлива съдебна власт. Има два инструмента - чрез Закона за съдебната власт и чрез промени в конституцията", посочи Андрей Михайлов и уточни, че промени в конституцията в момента е "политически трудно".


Той също обяви, че би трябвало ВСС да се раздели. "По отношение на главния прокурор е изключително наложителна. Имахме възможност на няколко пъти в последния парламент с Иван Гешев да кръстосаме шпаги. А сезирането на КС от негова страна е неприемливо и оронва престижа на съдебната власт. Нужно е да се ограничат правомощията на главния прокурор", каза още Михайлов.


От "Има такъв народ" посочиха и че е нужно да се създаде и независим инспекторат, който да контролира съдебния и прокурорския съвет (които ще наследят двете колегии на ВСС - бел. ред.).


Назначаването на съдии, прокурори и магистрати е проблем, атестирането им също е проблем, както и кариерното им развитие, подчерта още Михайлов.


Той акцентира и на нуждата от електронно правосъдие. "Болезнено наложителна е реформа в Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, за Енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията", подчерта Михайлов и акцентира върху нуждата от реформи на специалните регулатори като посочи, че те са независими "само по маска", но на практика не са.

Атанас Славов: Антикорупционната комисия трябва да се раздели на две

Антикорупционната комисия КПКОНПИ привлича вниманието обикновено с действия отвъд законовите стандарти. Антикорупционната комисия в този вид няма как да продължи да съществува, заяви Атанас Славов от "Демократична България". По думите му, тя трябва да се раздели на две - антикорупционна и за конфликт на интереси.


Атанас Славов обясни, че е нужно разделяне на Антикорупционната комисия.

© Дневник

Атанас Славов обясни, че е нужно разделяне на Антикорупционната комисия.


Функцията по гражданска конфискация трябва да съответства на европейската правна рамка, правото на защита да бъде гарантирано. По думите му, в момента лицата, срещу които е започнало производство по отнемане на имущество са с по-малко права отколкото тези, срещу които се води наказателно производство. Славов посочи, че е важно да има системни проверки за почтеност и интегритет на служителите.


"Има голям риск, ако се дадат разследващи правомощия на антикорупционната комисия, без да сме реформирали прокуратурата, то резултатът ще капитупира", каза още Славов.


Той посочи, че е нужна реформа и на юридическото образование, както и въвеждане на електронно правосъдие. Да се въведе индивидуална конституционна жалба, да се подобри достъпът до правосъдие чрез намаляване на съдебните такси, са други предложения. Трябва да се въведат гаранции за независима адвокатура, подчерта Иван Димитров.

Надежда Йорданова: Незабавно трябва да се прекрати мандатът на Гешев

Специализираното правосъдие в момента работи като изкривяване на правосъдието и трябва незабавно да бъде преустановено. Трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандата на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години.


Промяна на правомощията му на законово ниво и да се ограничат само в повдигане и поддържане на наказателно обвинение и всички останали функции максимално да бъдат ограничени. Да бъде въведен контрол на отказите за образуване на предварителни производства.


Трябва да има случайно разпределение на преписките, по които се работи. Да се създадат критерии и механизми за търсене на отговорност за работата на контролните органи.

"Демократична България": Политическото кадруване във ВСС трябва да спре

Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии. Това заяви доц. д-р Атанас Славов от "Демократична България" като посочи, че това е един от приоритетите в съдебната реформа и подчерта, че ВСС трябва да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.


Славов каза, че един от важните въпроси е политическото кадруване във ВСС да спре. Изборът на председателите на ВКС и ВАС не трябва да стават на "маса с бяла покривка", а пред очите на всички. По думите му, не трябва да има скрити договорености, а да са носители на професионални качетсва, етика и стандарт.


Нужно е да има независим съд, реформа в прокуратурата, която да стане ефективна и демократично отчетна, реформа в регулаторните органи така, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес, заяви от своя страна Надежда Йорданова.


По думите й е нужна реформа и на антукорупционната комисия КПКОНПИ така, че да води до борба с корупцията, а не да бъде бухалка. По-добър достъп на гражданите до правосъдие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK