Здравното министерство търси нови 2.4 млн. тестове за малките ученици

Здравното министерство търси нови 2.4 млн. тестове за малките ученици

© Министерство на образованиетоМинистерството на здравеопазването търси да купи нови 2.4 млн. тестове за връщането и задържането на малките ученици (от първи до четвърти клас) на присъствено обучение в общините със заболеваемост над 250 нови заразени на 100 хил. население. Това се разбира от публична покана, обявена от ведомството на 22 ноември.


Министерството изисква от договорните партньори да доставят тестовете до седем дни след подписването. В офертата се посочва изрично, че тестовете са за нуждите на учениците от първи до четвърти клас, като не става известно дали изследванията ще може да се използват за връщането към присъствено обучение и на по-големите ученици. Преди дни министърът на образованието проф. Николай Денков обяви, че заради недостига на тестове не може да предвиди кога ще има такава възможност.


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пък отговори, че към петък (19 ноември) около 60 хил. от т.нар. щадящи тестове са използвани за изследване на учениците от първи до четвърти клас, при предоставени около 900 хил. теста на Министерството на образованието. По думите на Кацаров тогава трябваше да бъде обявена нова поръчка за 1 млн. тестове, но изглежда намеренията за доставки са се увеличили повече от двойно.
Фирмите, желаещи да доставят тестове по настоящата покана, могат да подадат оферта най-късно до 17.30 часа в петък (26 ноември). Сред изискванията към тестовете е да са т. нар. щадящи, тоест да се изследва слюнка, а не секрет от носа и гърлото, да са признати от Европейския съюз, да са с чувствителност над 90% и със специфичност над 98%


Специфичност означава възможността на теста да разграничи само и единствено патогена, който търси, а не близки на него молекули. Чувствителността означава да хване със сигурност и най-ниската концентрация на търсеното вещество или на търсения патоген.


Българската национална телевизия (БНТ) пък съобщава за предложение на Министерството на образованието, според което, ако в дадена паралелка половината ученици имат сертификат за ваксиниране, преболедуване или антитела, те да могат да се върнат в клас без да бъдат тествани. Така възможност за присъствено обучение ще може евентуално да имат и по-големите ученици, но предложението засега не е одобрено от здравното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK