Фандъкова закрива Столичния инспекторат и увеличава администрацията си

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаСтоличният инспекторат с 424 щатни служители се закрива от 1 януари. Докладът с предложението на кмета Йорданка Фандъкова е внесен в комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, а утре ще бъде гласуван на сесията на Столичния общински съвет.


От досегашния състав на инспектората само 71 служители ще преминат към новата дирекция "Контрол по чистотата, околната среда и търговката дейност", която ще е на пряко подчинение на кмета. Сегашният директор на структурата - Ивайло Иванов, който бе спуснат на този пост на 1 октомври след отстраняването му като главен секретар на МВР на 14 май заради полицейското насилие над задържани протестиращи, ще заема длъжността до 1 януари. Дотогава кметът Фандъкова ще обяви конкурс за ръководител на новата дирекция, на който не е ясно дали Иванов ще се яви, каза тя пред медиите.


От закритите бройки в инспектората Фандъкова прехвърля към своите заместници общо 30 нови щатни места. На зам.-кмета по околната среда - три, на зам.-кмета по строителството - шест, по транспорта - четири, по културата и образованието - три, по финансите и здравеопазването - две, по социалните дейности - четири, по дигитализацията - две, на главния архитект на София - шест.
Към всеки от 24-те района на София ще има по един допълнителен щат за дейността "Поддържане и чистота на междублоковите пространства", предлага Фандъкова като кметствата в Иваняне и Лозен също да получат по един.


В края на доклада на Фандъкова за промени в администрацията на Столичната община се посочва, че тя утвърждава 256 обща численост на щатните служители за дейност "Чистота" към новата дирекция "Контрол по чистотата". Със закриването на 424 щатни места от Столичния инспекторат и заявеното преустройство излиза, че администрацията на общината няма да се намали, а ще се увеличи с още 7 щата - общо с 431 щата.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Преливане от пусто в празно. Оставка!

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Тая още ли не е подала оставка ? Жалка работа ! Подари концесиите по чистотата на вълци, мутри и редници, сумати милиони прахоса в ремонти с гербаджийски фирми, обаче продължава да пречи на столичани да се освободят от хватката на ОПГ ГЕРБ......

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  При Фандъкова София заприлича на Самоков.

  На един конкретен квартал (махала).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 436 Неутрално
 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Много гладни трябва да бъдат приютени.

 6. 6 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Фандупкова се оказа най-лошото решение за София. Толкова години разруха, некачествени ремонти, ремонти на ремонтите. Забатачена в дългове Топлофикация, 10 000 деца извън детските градини, отвратителния въздух, който дишаме, немиенето на улиците, уличните кучета, недостъпната среда за хора в инвалидни колички, рушащи се паметници на културата, подлези пълни с клошари, презастрояване на цяла София, липса на паркинги и гаражи. Едно метро, което направи с европейски пари и то протича всяка зима. Нито един от проблемите на София, който съществуваше преди Фандъкова да дойде не е решен, а са още повече задълбочени. Тази жена спешно трябва да си ходи, заедно с хунтата в СОС.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Със закриването на 424 щатни места от Столичния инспекторат и заявеното преустройство излиза, че администрацията на общината няма да се намали, а ще се увеличи с още 7 щата - общо с 431 щата."

  Има си хас...

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darkman":

  “Толкова години разруха, некачествени ремонти, ремонти на ремонтите.”

  Т.е. яко крадене. Защото пари има, а уличните настилки са като алпинеуми, по тротоарите ходиш като през къра, фасадите на сградите са като след бомбардировка, всичко е омазано в графити, подлезите са като от холивудски хорър филм, велоалшете са подигравка с пишеходци И велосипедисти - всичко е, колкото да се откраднат едни пари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Весело

  герберска трудова борса - калинките се преместват при кърлежите.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калник":

  ++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Нека позная. На следващите местни избори Бойко ще издигне за кмет на София Герджиков... И на него трябва да му се намери място.

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Весело

  "... увеличава администрацията си"
  Дали може да назначи всички калинки, или ще е само за заслужилите?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  В процеса на реорганизиране на администрацията да не изчезнат архивите с документи за последните 12-тина години?

  Герберите май загряват вече, че изхвърчат от властта и започват основно чистене по места.

 14. 14 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1113 Весело

  ОСТАВКА, Юрдечке!
  —цитат от коментар 4 на koliok5


  не крескай
  нема да има оставка
  цел трети мандат ша си кара Данче
  колку кметицата на крдсно село подаде ))))))))))))))))))

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#14] от "bruno__dante":

  На кукуво лято.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Да живей кметицата на Факултета и Христо Ботев!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Тези колкото пъти съм пуснал сигнал за нещо в call.sofia.bg уж все бързо отговарят, пишат ми писмо, че вземат мерки, сигнализират до районния кмет или до някое друго отговорно лице... и проблемът си седи, само че тикета в дашборда го отчитат като затворен.
  Последно пусках сигнал за някакъв ресторант до нас, който от миналата година е затворил (може би заради Ковид), но масите му и кашпите продължават да стоят на тротоара. Очевидно вече не плаща тротоарно право - той е фалирал. Писаха писма, даже ме копираха и мене, до собственика на фирмата как трябвало да освободи тротоара или ще бъде глобен - добре ама още си стоят и ги заобикаляме по тротоара. Ефективна дейност би била да докарат един бус да ги вдигне, ако щат да ги конфискуват и да ги продават на търг, ако щат да ги хвърлят на боклука. А не само да пишат писма.
  За паркирането, мръсния въздух, сторителството и други подобни наболели проблеми не ми се говори, защото те нямат лесно решение. Но дори за елементарни работи, като да освободят тротоара от кашпи, те нищо не могат да свършат цяла година. Има си наредба, има си закон, имат и 400+ души на щат, какъв е проблема да свършат малко работа не мога да разбера.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  Започна и да да виждаш видимото от години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Нека позная. На следващите местни избори Бойко ще издигне за кмет на София Герджиков... И на него трябва да му се намери място.
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Ректорът на ректорите да стане кмет на кметовете. Напълно в стила на Тато ди тути Тати.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  СО е последно пристанище за калинки

 21. 21 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  Абе човек.... пуснал съм три сигнала за:
  Има два строежа на съседната улица, единия е до пета плоча, другият е завършен но няма акт 16, и двамата "инвеститори" се водят фалирали. Този с изоставеният недовършен строеж си го ползва за склад за кофражи и неща на новият си строеж.
  Тротоара, някога широк, красив с плочки от пясъчник, големи зелени площи и две вековни дървета е напълно унищожен! И така стои вече 10 години ! Дърветата вече са изсъхнали
  НИЩО! сигнали вече не подавам, резултат няма никакъв!
  НЕ Е ВЪЗМОЖНО държавата да няма начин да ги задължи тези псевдо бизнесмени да си оправят тротоара! Това е недопустимо!

 22. 22 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1011 Гневно

  Тая се гласи да векува... Гнус абсолютна!!!

 23. 23 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 331 Неутрално

  На крадливата гербава калинка не й остава много, та си е рекла да краде с по-бързи темпове и в по-големи мащаби дори спрямо собствените си вече завидни стандарти.

 24. 24 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Оставаме , оставаме и нека .....

  Не драга , Оставка !!!!

 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Гневно

  КОГА СМЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТАЯ ГЕРБЕРАСТКА КАЛИНКА??????? Ние сме си виновни, ние я търпим!

 26. 26 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 798 Гневно

  Това е само началото. Колко още калинки има за махане от държавната администрация. Всички трябва да се трудоустроят. Къде? В София разбира се.
  Даскалицата е много вредна. Винаги е била. Някога Бойко с авторитета си я защитаваше. Сега и двамата нямат авторитет. По-бързо да идват нови избори за местна власт и да я махаме. И в Пловдив, Варна, Бургас и ... .

  Миша
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Всички гербаджии трябва да бъдат уредени на държавна служба, щото за друго не стават. Още две години и после?

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Спешно се търсят места за калинки и бръмбарчета. Тоест, за нашите хора.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мамуна":

  “НЕ Е ВЪЗМОЖНО държавата да няма начин да ги задължи тези псевдо бизнесмени да си оправят тротоара! Това е недопустимо!”

  Ами те са се отчеле в нечие чекмедже и ако решат, могат да ти съборят къщата, както си вътре. Бъде благодарен, че само дърветата и тротоара са ти бастисали,

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Със закриването на 424 щатни места от Столичния инспекторат и заявеното преустройство излиза, че администрацията на общината няма да се намали, а ще се увеличи с още 7 щата - общо с 431 щата."

  ГЕРБ имат традиции в раздуването на администрацията

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Оставка на ОПГ Гроб, предсрочни избори за кмет и да идва Борис Бонев да спаси града.

 32. 32 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 962 Разстроено

  и 70 души да проверяват чистотата на подлеза до Спортната палата , все ще в кочина

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Любопитно

  Всъщност тези 400 плюс получатели на заплати са оцелели от 2005г., когато е заместник на Борисов и в последните 12 г., в които е кмет. Колко още гражданите на столицата ще търпим подобно безумие?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  400 души администрация в СО - баси чудото невиждано, това е покъртително. И колко инспектори имало по чистотата, явно затова София е най-мръсната столица в Европа (и не само). Ама заплатите си ги взимат най-редовно, нали? А, че на две магарета една бала сено не могат да разделят - на кой му пука...

  Крайно време е населението на този град да изрине тази пасмина от СО, щото ставаме за смях пред цяла Европа...

 35. 35 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Разбира се,че всяко "съкращение на щата" води до увеличаването му!Наследство още от социализЪма......Няма да ги оставим гладни некадърниците,я!

 36. 36 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1103 Весело

  Колкото повече калинки, толкова по-добре.
  Проблема на България е, че няма достатъчно хора да я администрират и проверяват, а пък бачкаторите са ни в повече…

 37. 37 Профил на
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darkman":

  Много лицемерно племе сте шопите, обаче. 12 години наред неотлъчно си гласувахте послушно за тая дето обираше държавата за да ви построи метро и тангети, сега изведнъж се правите на великомъченици щото служебното правителство заговори за децентрализация.
  Отваряй си ушите широко: София вече е бита карта. Главоломно историческият център се обезличава, строят се нови квартали без никаква мисъл и мигрантите са превзели района на Женски пазар. Вече няма връщане назад. Да си мислил преди да гласуваш за начална учителка по руски, само защото е човек на сикаджийската мутра. Баце и магаре да беше издигнал за кмет през 2009-а пак щеше да бъде избрано.

 38. 38 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Няма нужда да назначава никого. И без това никаква работа няма да свършат, поне да си знаем, че няма такива плужеци, дето цъкат смартфоните по цял ден, а ние им плащаме за нищоправенето. Стотици примери мога да дам - садят дървета, никой не ги полива. Подавам сигнал, даже поливахме с жена ми месеци наред най-близките, и нищо. Стотици сухи новопосадени дръвчета из цяла София. Платени с нашите пари. Десетки снимки на препълнени и/или изпочупени контейнери за боклук. И т.н. .......... Подтискащо безсилие и безхаберие. Десетки години. Аман.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 39. 39 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Няма нужда да назначава никого. И без това никаква работа няма да свършат, поне да си знаем, че няма такива плужеци, дето цъкат смартфоните по цял ден, а ние им плащаме за нищоправенето. Стотици примери мога да дам - садят дървета, никой не ги полива. Подавам сигнал, даже поливахме с жена ми месеци наред най-близките, и нищо. Стотици сухи новопосадени дръвчета из цяла София. Платени с нашите пари. Десетки снимки на препълнени и/или изпочупени контейнери за боклук. И т.н. .......... Подтискащо безсилие и безхаберие. Десетки години. Аман.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 40. 40 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 871 Неутрално
 41. 41 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Сега се замислих - площа на София е 492 кв. км. Това означава по 1 кв. км. на инспектор!!!! Хиляда крачки на хиляда крачки. И нищо не е като хората. Безсрамна работа.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Що да не я увеличи, нали има съгласни роби да плащат местни данъци и такси до припадък?! От нова години половин София става зона. Догодина и другата половина. Роба плаща за зона по 100-200 лв без да получава никаква услуга насреща. Освен, че от време на време плаща и за скоба или принудително отстраняване. Нека, да му дойде акъла!

 43. 43 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#25] от "SEAL":

  Имаме организиран протест на всеки 4 години. Викаме му избори. Можем да го използваме, ако искаме. Опитът показва, че населението явно не иска.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#37] от " ":

  Като шоп потвърждавам, че никой, освен оскотялото население на столицата, не е виновен за това положение.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 45. 45 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Неутрално
 46. 46 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 36 Гневно

  Фандупкова се оказа най-лошото решение за София. Толкова години разруха, некачествени ремонти, ремонти на ремонтите. Забатачена в дългове Топлофикация, 10 000 деца извън детските градини, отвратителния Нито един от проблемите на София, който съществуваше преди Фандъкова да дойде не е решен, а са още повече задълбочени. Тази жена спешно трябва да си ходи, заедно с хунтата в СОС.
  —цитат от коментар 6 на Darkman


  Тази жена е бедствие. Тя не трябва само да си ходи, а да бъде съдена и да плати всички предизвикани от нея безобразия и щети!

 47. 47 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 815 Неутрално

  руската даскалица никога не е била кмет на София,тя си е сламен човек който да покрива и урежда далаверата...като цяло над 90% от хората които са на подобни позиции са абсолютно в същото положение...а може и процента да е повече...така работо 'дълбоката корупция'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 48. 48 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 999 Неутрално

  71+30+24+256=381 ????? Излиза, че авторът не може да смята или има едни 50 бройки , за които знае само той, но не и ние читателите.

 49. 49 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#37] от " ":

  Селтик, колко са шопите в София?
  Комплексирани писаници на нереализирани селяндури, под статия за София не са нужни на никой, решавай проблемите на населеното място, в което живееш.

 50. 50 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Те са безплатни, така че не е фатално, едва ли взимат заплати.

 51. 51 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Истината е една , за мизерията в София са виновни само и единствено софиянци.Трети мандат !!!! Срам и позор защото или не ходят да гласуват или не мислят като го правят.

 52. 52 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  До коментар [#25] от "SEAL":


  КОГА СМЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТАЯ ГЕРБЕРАСТКА КАЛИНКА??????? Ние сме си виновни, ние я търпим!
  —цитат от коментар 25 на SEAL


  А кой я избра?
  (Не, че Мая щеше да е по-стока...)

  Fu*k Your Opinion
 53. 53 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Миграция на калинки, или по-точно размножаване на кърлежи

 54. 54 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Като чета коментарите ще си каже човек, че София преди Фандъкова е била като Виена. Истината е , че се направиха много неща в София, но и се допуснаха много грешки. Който не е идвал в София дълго време, в повечето случаи споделя, че е много по-добре сега. Факт е , че се спускаха фирми, които да правят ремонтите и в повечето случаи се осираха. Но нали са наши фирми, не се пипаха.
  Плюсовете са - южната дъга, северната, метрото, завод за боклук, ремонтите на витошка и градинката на НДК, централна гара, парковете са супер, много по-чисто е.
  Минуси - тротоарите, кварталните улици,въздуха.

 55. 55 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#37] от " ":
  Фандъкова нищо не е построила. Държавната АПИ построи тангентата и дъгата. Държавата плати с национални и ЕС пари метрото. Фандъкова само ходи да се снима по тези обекти, винаги в сянката на баш бат кмета.

 56. 56 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Е даже и името на дирекцията ли не можаха правилно да го измислят?

 57. 57 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Е даже и името на дирекцията ли не можаха правилно да го измислят?

 58. 58 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 550 Гневно
 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Гневно

  До коментар [#37] от " ":

  Никога не съм гласувала за Фандъкова, Безименний!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK