Фандъкова закрива Столичния инспекторат и увеличава администрацията си

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаСтоличният инспекторат с 424 щатни служители се закрива от 1 януари. Докладът с предложението на кмета Йорданка Фандъкова е внесен в комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, а утре ще бъде гласуван на сесията на Столичния общински съвет.


От досегашния състав на инспектората само 71 служители ще преминат към новата дирекция "Контрол по чистотата, околната среда и търговката дейност", която ще е на пряко подчинение на кмета. Сегашният директор на структурата - Ивайло Иванов, който бе спуснат на този пост на 1 октомври след отстраняването му като главен секретар на МВР на 14 май заради полицейското насилие над задържани протестиращи, ще заема длъжността до 1 януари. Дотогава кметът Фандъкова ще обяви конкурс за ръководител на новата дирекция, на който не е ясно дали Иванов ще се яви, каза тя пред медиите.


От закритите бройки в инспектората Фандъкова прехвърля към своите заместници общо 30 нови щатни места. На зам.-кмета по околната среда - три, на зам.-кмета по строителството - шест, по транспорта - четири, по културата и образованието - три, по финансите и здравеопазването - две, по социалните дейности - четири, по дигитализацията - две, на главния архитект на София - шест.
Към всеки от 24-те района на София ще има по един допълнителен щат за дейността "Поддържане и чистота на междублоковите пространства", предлага Фандъкова като кметствата в Иваняне и Лозен също да получат по един.


В края на доклада на Фандъкова за промени в администрацията на Столичната община се посочва, че тя утвърждава 256 обща численост на щатните служители за дейност "Чистота" към новата дирекция "Контрол по чистотата". Със закриването на 424 щатни места от Столичния инспекторат и заявеното преустройство излиза, че администрацията на общината няма да се намали, а ще се увеличи с още 7 щата - общо с 431 щата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK