Преговорите за кабинет за образованието: Много общи принципни позиции, но и много по които предстои дебат

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Образованието трябва да е децентрализирано.

  Като сме били под турско робство не е имало Министерство на Образованието, обаче е имало училища, учители и нещо като матури даже или изпити накрая. :)

  Някои английски кореспонденти отразявайки Априлското въстание, твърдят че българското образование тогава не е отстъпвало кой знае колко на английското и френското.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Ако някой шеф на фирма в някое градче или село иска да има 1-2 паралелки дето да му подготви кадри за фирмата му е много по-лесно да отиде да се договори с директора или с кмета или с общинския съвет, отколкото с някой в министерството или с някой депутат.

  Централизацията е вредна във всяка една област с изключение на отбрана, външна политика, монетарна политика и сигурно има още други.

 4. 4 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Не вярвам на големите стратегии и грандиозни планове, още по-малко смятам, че МОН е способно на някакви радикални реформи без значение кой е на власт. ето 3 конкретни действия:
  1. Учебната година да започва на 1 септември и първият срок да завършва преди Коледа
  2. Учебният ден да започва по-късно - в 8:30 в София и 8:00 в провинцията, за да имат децата повече време за сън и транспорт.
  3. Да се премахнат решетките по прозорците на училищата и високите огради - сега приличат на затвори.
  4. Имаше една гражданска инициатива за чисти тоалетни и топла вода в училищата, което в 21 век в България не е реалност...

  Истината ни прави свободни.
 5. 5 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 290 Неутрално

  На дОбър час, Ицо, голям си! Много е важно да прокопсате, че специално образованието е трагедия...

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4733 Неутрално

  Отваряйте всички училиша за всички ученици! За учителския песонал - задължителна ваксинация! Вече трета учебна година проваляте на децата! Преди нямаше ваксини, но сега има!

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Имало е училищни настоятелства от актоивни граждани с позиция. Често същите са били и в църковното настоятелство. Те са определяли и заплащането на даскала и очакваните резултати от обучението. Може да ви звучи жестоко, но тогава е битувал израза на бащата-родител: "Даскале, месо ти го давам, кокали да ми го върнеш, но да го изучиш!"
  Доста строги май са били родители и даскали, и пръчката е била сериозен възпитателен иснтрумент...

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  "Ако някой шеф на фирма в някое градче или село иска да има 1-2 паралелки дето да му подготви кадри за фирмата му е много по-лесно да отиде да се договори с директора или с кмета или с общинския съвет, отколкото с някой в министерството или с някой депутат."
  ==========
  И сега може. На времето му викахме практика и аз съм работил в ДАП и СБА, докато бях ученик в техникум по автотранспорт. Сега му викат дуално обучение. Само че тогава никой не се срамуваше, че може да стане монтьор или електротехник, пък сега претенциите започват от зам-директор.
  Познавам хора, които веднага дават 1000 лева чисти /в провинцията/ на младеж, който иска да стане сервитьор или шлосер.
  И най-големият киртак си мисли, че е поне за салонен управител или началник цех.

  Еретик
 9. 9 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Христо Петров: Умея добре да отправям послания и те да стигат до много хора
  ===
  Този Христо Петров не е ли всъщност Ицо Хазарта ?
  Сещам се за Тодор Колев "Ооо, пурко, станал си господин :)"

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Не било врат ми шия....

  Това са ни "експертите" май. Така де, тези които са допуснати да представят НПО чужбинските интереси. Заклинания и мантри.
  Плюс недалновидни "решения", които уж променят, а реално затвърждават статуквото.
  Заклинания и мантри!
  Колко ли пък толкова много пари има да си усвояват в туй пусто средно и начално образование, та така са се ВКОПЧИЛИ В НЕГО?!

  ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ГЛУПАЦИ!
  Ама не за всички от кол и въже...

  А с това либералничене в средното образование ще постигнете само ОЩЕ ПО$ГОЛЯМ НАПЛИВ към терминал 2! Всички досегашни реформа там преследваха една цел - ИЗТОЧВАНЕ на ЧОВЕШКИ ПОТЕНЦИАЛ в полза на други общества. И тези сега предлагат ОЩЕ ОТ СЪЩОТО!

  А това предложение на ИТН за мандати на директорите САМО НА ПРЪВ ПОГЛЕД РЕШАВА ПРОБЛЕМ!
  Реално - ЩЕ БЕТОНИРАТЕ СЕГАШНОТО СТАТУКВО!
  Мандат може НО, когато изпоуволните всички СЕГАШНИ Директори и Заместник Директори. Ако го въведете сега той ще действа ЗАНАПРЕД. СЕГАШНИТЕ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ!!!!
  Какво ще сте променили?!
  Нищо! Сегашните директори ТРЯБВА ДА ВИ РАЗЦЕЛУВАТ!
  И ще си платят де, .... с удоволствие!:)
  Ако искате да решите проблема с директорите - ЛИШЕТЕ ГИ ОТ МОНОПОЛНАТА ИМ ВЛАСТ на ФЕОДАЛИ!
  Те са такива само заради ВЛАСТТА. Е, И МИЛИОНИТЕ дето връткат!
  Вземете им едното и другото и сами ще почнат да подават оставки! Тогава ще има ефект!
  Прехвърлете ПРАВОМОЩИЯТА ИМ НА ИЗБИРАНИ ОТ УЧИТЕЛИТЕ Председатели на примерно Педагогическия съвет. Обаче под контрола на Съвета! Направете ги с мандат! Две години стигат Въведете ЗАДЪЛЖЕНИЕТО всеки учител /след примерно пет години стаж/ да СЕ ИЗБИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за Председател. Така ще се "извъртят" всички в едно училище и няма да има МОНОПОЛ. И ще получите ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ на властта вътре в училището!!!!! И ОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ!

  Трябва УМНО да се действа!

  !!!
  !

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2539 Весело

  ДрОгарЕ, защо така, нямали да се борите за потиснатите и и онеправданите...?!

 12. 12 Профил на knd081048908
  knd081048908
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Преживял съм много реформи в образованието, много идеи, виждания, стандарти, компетентности и накрая резултатът е един и същ. Който има желанието да учи и да се развива успява, а онзи, който не желае да учи и да се развива, колкото и усилия да се полагат от страна на преподавателите и министерството на образованието резултатът остава доста неудовлетворителен. Сега ще се случи същото - много ще се говори, велики мисли ще се изкажат, чудесни предложения ще се направят и накрая ситуацията, генерално погледнато, ще си остане същата. Като дългогодишен преподавател мога да кажа, че в основата на успеха на едно начинание стои интересът, мотивацията. А най-голямата мотивация е заплащането, защото така се постига спокойствие и желание за развитие, а и има финансова обезпеченост за осъществяване на развитие. Вярно е, че има много, които не заслужават високо заплащане, но няма, повярвайте ми, няма критерий, който да отсее можещия от неможещия или живуркащия, такава е образователната система. Преподаването може да бъде много консервативно и суховато, но може да бъде много интересно и завладяващо, но това опира не до невероятната подготовка на учителя, до дарба. Или я имаш или я нямаш, това не се придобива, с това се раждаш. Таи дарба, обаче е рядкост и това вече е трагедия, защото каквото и да се предприема, каквито и програми да се напишат, каквито и наредби да се напишат, каквито и обучения да се направят, ако не си роден за преподавател не става и не става. И понеже нещата са простички и пределно ясни, трябва да се направи онова, което е универсално и което не зависи от това дали някой е даровит или не - високи заплати, за да има стимул за всеки, който иска да се развива, опростени знания -сложните се придобиват в университети; образователната институция да е първостепенен разпоредител на средствата, заплатите да са целево финансирани; а всичко останало да зависи от броя на учениците или студентите и да се финансира по друга линия, броят на децата в групи и паралелки да е между 15 и 20; преподавателската норма да е еднаква, независимо какъв предмет се преподава; директорите да могат да бъдат отстранявани от колектива на учебното заведение с квалифицирано мнозинство; да отпаднат текущите оценки и отсъствията, като неефективни и да се въведе система от изпити, в които се включват всички предмети без изключение; да се опростят учебните програми и още много други. Има начин да се направят качествени неща, но трябва да се питат тези, които ги реализират, защото от тях зависи всичко, другото е много шум за нищо!!!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  "БСП предлагат учебни програми, които не допускат "джендър идеология""?!
  Опс, тук ще има проблеми...

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Прав си!
  Най-много ще квичи Николай Денков!
  !

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  БСП предлагат учебни програми, които не допускат "джендър идеология"

  Абсолютно правилно, всичките НПО-та и хранилки гласещи се да папкат пари за промиването на мозъците на децата вън от училища и градини. Там е място за образование, а не проповядване на идеологията на сбърканите по природа...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "БСП предлагат учебни програми, които не допускат "джендър идеология""

  Другарката Мустафа ще се върти като турбина на стола си, а другарите от ПП ще се видят в чудо на кого какво да обещават.

  Не били докрай единни неосоциалистите със старите социалисти.

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Старибратов се е изхвърлил най-лековато. ИНДИВИДИУАЛНА ОЦЕНКА иска видите ли на ВСЕКИ ученик! СЕГА! ВЕДНАГА!
  Абе Старибратов ТИ знаеш ли колко са учениците в България?:)
  Как си го представяш това?!
  МАТУРА НА ВСИЧКИ ВЕДНАГА, от първи до дванадесети клас, А Старибратов?! По всичко?!

  Абе що бъркате писането на ненужни дисертации с управлението на една система с 800 000 човека в нея?!?!?!
  Старибратов, ще вземеш да похарчиш парите вместо за дигитализация, за писане на дисертации върху индивидуалното обучение на ВСЕКИ от тези 800 000 хиляди ученици...:)

  Просто ги съжалявам ДБ. Още пролетта писах, че програмата им за образование е нефелна. Обаче вече надминават и себе си.
  Спрете се бе! Съвсем ще ни откажете да гласуваме за вас.
  !

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  БСП предлагат учебни програми, които не допускат "джендър идеология"
  =======================
  Бахмааму!!!
  След кражбите на Станишевото правителство - твърдо се бях зарекъл, че никога и за нищо на света няма да гласувам за БСП.
  А Нинова от ден на ден ме разколеба.
  Че и като гледам какви са алтернативите.... Комай БСП остана единствената партия със свестни виждания относно управлението.

 21. 21 Профил на knd081048908
  knd081048908
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До момента БСП, колкото и да не са ми симпатични, по ред причини, дадоха най-смислени идеи, а най-витеавато и отвлечено говориха от ДБ.

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2539 Весело

  Добре, че се ваксинирах много преди да изгрее звездата на киро канадеца...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на cav16646646
  cav16646646
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кампания за ваксинация да се прави само след осигуряване на нови ваксини - Валнева, Новавакс, и ако се одобри за ЕС - Спутник. На практика повечето хора не искат да се ваксинират точно заради лошия имидж на наличните ваксини. Валнева е от класически тип с много по-нисък риск от странични ефекти, без ДНК, РНК и пр. простотии.

 25. 25 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Още не се е извинил за "лъжата". С кампания за ваксинация , след година правителството пада. Дано здравния министър е от ИТН

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7580 Неутрално

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Съгласна съм, учителите трябваше да са първи по ваксинация.Но...няма ги едновремешните учители-будители. Сега се говори само за заплати и с това приключва реформата.

 28. 28 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  "Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология".
  Никога досега не съм подкрепял така БСП за нещо. Доживях.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 29. 29 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Ами да - нали най-напред трябва! да уточнят какво е "джендър"!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7580 Неутрално

  БСП направо да вземат руските учебници.

 31. 31 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 253 Любопитно

  До коментар [#25] от "pitanka_3":

  Що? Той не е ли зает да "измисля" българска ваксина?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2142 Весело

  "Кирил Петков лично ще води кампания за ваксинацията"
  Тоз Бил ГейЦ мирка нема, доде не чипира най старият народ в Европа (и исторически и демографски) - само как извърте работата и сложи за шеф на държавата канадско български шорошоид 😂

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  "Аз лично ще се наема да направя обстойна кампания, никой не е обяснил на хората за съпътстващите заболявания, например", заяви Петков в панела за образование."  Поздравления, подходящ човек е, умее да убеждава, дано пробие повече чугунени кратуни.

  USD (долар) Назва підприємства / company Name: ФОНД ЗНБ БО IBAN Code: UA913052990000026006046807167 Назва банку/Name of the bank: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE SWIFT code банку/Bank SWIFT Code: PBANUA2X Банк-кореспондент/Correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York, USA https://butusov.com.ua/?fbclid=IwAR3IJ9aAX_ginaCZM5xD_eAbV91b463hICBn4Kddul1LaZRZFRoLydB845s Войната не е свършила, едно дарение не стига! Не е важно да се даряват хиляди, важното е ние да сме хиляди!
 36. 36 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Мале мале, 10 години на "сухо" и толкова приказки за другарите Станишев и Михов как щели да ги разорят, а накрая тия взели да си седнали на четерибуквията. Пак миришат на ушанки и приличат на албански реотани, но трябва да се отбележи че са си налегнали парцалите до колкото имат капацитет за това. Не знам дали да плача или да се смея. А ако някога съм мислел за миграция, то сега мисля, че е време да си направя бункер на село.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 37. 37 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1860 Любопитно

  "Кирил Петков лично ще води кампания за ваксинацията"

  Кампания?!? Българският Трюдо няма ли да ни приложи канадските мерки? - уволняване от работа, локдауни пък може и малко австрийски опит - затваряне по къщите или австралийски - пращане в Ковид лагери?

 38. 38 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че лично ще води кампания за ваксинирането на хората, защото те имат нужда да им се обяснят някои неща.
  ===
  Малеее, ще се окаже, че усмивката на кире наистина е идиотска, а не просто жизнерадостна.
  Аз лично имам нужда кире да ми обясни що излъга президента/главнокомандващият българската армия.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 39. 39 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ Ректор НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Стюпид в учебниците от поне 10 години пише небивалици и немалко от историята е смекчена в един политкоректен вариант. За учебниците от последните години не ми се мисли колко е зле.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на DeepBlue
  DeepBlue
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че лично ще води кампания за ваксинирането на хората, защото те имат нужда да им се обяснят някои неща.

  Киро ще ни чипира.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#37] от "jazzdevil":

  Съмнявам се, всъщност се радвам че сме в България, където леви ти предлагат плоски данъци и забрана за 'джендъри' , десни които напират за ИК и раздават пари на тепсия, патриоти които се кланят на чужди флагове и идеи и либерали които искат да ти наложат правилния начин на мислене и да те натикат в Белене ако не си съгласен с тях. Такава манджа с грозде е, че ако сгафят ще гледаме Баце на бял кон. А никой не иска Баце на бял кон, дори Баце.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7580 Неутрално

  И най-добре, никакви партиини кадри в образованието и здравеопазването . От горе до долу.

 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#44] от "Роси":

  Глупости бе Роси. Как въобще ви идват на ум такива небивалици за политическа стерилност в ОБЩЕСТВО изградено на принципите на ПОЛИТИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ. Това е демокрацията - гражданско общество на граждани - =политически животни"по Аристотел.
  Ако търсиш политически и партийно неутрални хора, то как такива стерилни индивиди ще обучават, учат и образоват децата да стават ГРАЖДАНИ?!
  Или може би не искаме гражданско общество и демокрация...?
  Изкуството на управлението е точно обратното!
  Поне в демократично общество!
  !

 46. 46 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#29] от "Iordanka Strauss":

  Ами джендър е чуждица която е синоним на пол (биологичен). Но преди време едни антрополози (най-безполезните хора преди HR-ите) решават, че за да живеем всички в хармония и да не се захласваме към едни идеологии от 30те, въвеждат идеята за културен релативизъм. Сиреч, че няма кой е по по най от културна и цивилизационна гледна точка и културата на някое не напреднало племе в Амазония не е по-малко стойностна от европейската. Нали дотук добре, но какво правим с реалните разлики между различните култури, че и под култури. Ето ново 20, въвеждаме идеята за социалният конструкт. Иначе казано всяко едно нещо без значение какво означава, важно е какъв смисъл му се придава. Например девиантното поведение на някои хора, което някои тук като Стюпида приемат за културни особености. Или друг пример за социален конструкт е турското робство, което може да е иго(най-правилния термин) или "присъствие", което безизвестно беше и написано в едни учебници. Та така и полът според някои вдигнали ръце психолози и психиатри е социален конструкт който може и трябва да бъде нагоден към лица, които имат проблем с реалността и имат нужда от сериозна помощ, поради невъзможността си да се асоциират към даден пол или сексуалност или прочие. Та понеже в българския нямаме две или три думички за пол, както е в английският и мисля, че и немският. Е малко по-трудно да се жертва едната думичка в името на социалният конструкт и да се замени с нова от нашите спонсори. А именно "социален пол", каквото и да означава това в нечия сбъркана глава.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#46] от "Deadpudding":

  Не е толкова просто. В ИК под джендър се разбира "социална роля". Това е правният конструкт. И като правен текст става задължителен. Става субект на право.
  От там и задължителното ОВЛАСТЯВАНЕ на "социалната роля". ПАк според ИК. А когато става въпрос за власт се навлиза в полето на демократичната доктрина за която източник на власт е гражданинът. С ИК гражданинът трябва да раздели властта си с това новообразУвание "джендър". Джендърът придобива привилегия спрямо властта. Възниква въпросът, кой е суверен на властта. Пак с ИК се въвежда принципът за колективно право в противовес на индивидуалното право. И последното - Привилегия на колективното право над индивидуалното.- Като за капак колективното право Е ПРИВИЛЕГИЯ само на "полово" обособените правни конструкти.

  А конвенциите имат ПРИМАТ над вътрешното законодателство!!!!!

  Следователно с ИК ще се ПОДМЕНИ сегашната ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА и вместо демокрация, ще се получи нещо съвсем друго.

  Изобщо не става въпрос че "джендър" е само академичен въпрос за лингвисти!
  !

 49. 49 Профил на mesambria
  mesambria
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Христо Петров даде пример с колежи в Америка, където на преподавателите е разрешено да преподадат само един роман за цялата година. Защото ако за цяла година, вие преподавате един роман на Достоевски, освен този рома, вие ще може да преподадете какво е радост, страдание, чест, какво е война, християнство. На края на тази година децата ще знаят наистина, а не наизуст отговорите на тези въпроси", каза още бъдещият депутат от "Продължаваме промяната".

  Експериментите започват!

 50. 50 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Още един, дето хал хабер си няма понятие от вируси, имунитет и даже медицина, но се натиска да обяснява на хората. Аман!

 51. 51 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ Ректор НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  С удоволствие, за разлика от теб съм доста толерантен и нямам нужда да прибягвам към цинизми. "След османското завладяване, българите са запазили християнската си вяра, езика и ДОСТОЙНСТВОТО си. В империята те са живеели заедно с гърци, турци, евреи, арменци и други" на това ако не му викаш "съжителство аз не знам какво е. NPCтата като тебе, чували ли са за джизия(данък за гяури) и девширме(кръвен данък) или викаш е синоним на ДОСТОЙНСТВО да работиш на ангария, която също е била задължителна към местния феодал, да те колят, да ти вземат децата и да им промиват мозъците и да плащаш екстра данък защото си от друга религиозна общност ? Защото в старите учебници пишеше за това. Ако бяхме участвали и спечелили войната, сигурно щеше да пише и защо е разделено царството на 2(всъщност 3) и сигурно щеше да се учи и Жидов гроб, който умело се избягва, че е писан от Вазов. Така както русофилите не искат да чуят за архивите взети 44та.
  https://www.bulgariasega.com/files/gledishte/bylgarino4.jpg
  https://www.bulgariasega.com/files/gledishte/bylgarino2.jpg
  Ето ти скрийншотчета от учебника серсемино, учебник на издателство "Просвета" за 3ти клас за предмет, Човекът и обществото.

  ПП Учебникът на издателство Домино е по-нормален.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#48] от "AzDebil":

  Да много си прав. Нали жената питаше какво означава джендър. Това което означава на улицата и това което означава в международното право и отделно както сам каза за принципът на колективното право и като цяло от юрисдическа гледна точка са малко по-тегави неща. Но нали самата идея както я описах в последствие ни бива пробутвана в съвсем друга светлина с този документ, който много добре описа.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 54. 54 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 79 Неутрално

  "Христо Петров: Ако заглушим гласа на добрите учители, след 20 години няма да ни има"

  Хазарта не знае, че един от резултатите от управлението на омразния ГЕРБ е значителният ръст на учителските заплати, като по добра мярка от тази за задържане на добрите учители - здраве му кажи. Сигурно по това време е бил на интелектуален дебат с Камелия и Преслава в къщата на Биг Брадър.

 55. 55 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сенсей НАНАЙ Ректор НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Чукча писатель е ситуацията. 'Начи виж ся стюпид. Туко що ти написах в прав текст на кое издателство е учебника и също така кое издателство има и нормален учебник, естествено премерен като за 3ти клас, което не се различава от това по което аз съм учил като съм бил лапетия. Айде либерален рев след 3....2.....1.....
  2025та изборите 3% и 0% свършена НПО работа заради Корнела и Слави докато дойде този заветен момент.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 56. 56 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "hocker":

  И повишението как промени качеството на обучението, ама чеСно?

 57. 57 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 2674 Весело

  и са се обединили около обща визия как трябва да изглеждат научните изследвания. "Да са на много високо ниво, но и да са на конкуретно ниво, за да са полезни на икономиката".


  Малей, сега сгазиха лука :)))
  Айнщайн никога нямаше да може да пробие за научни изследвания при тези идеи.
  Да не говорим за математиците или тези които се занимават с фундаментална наука.
  Очаквам весели и шастливи научни работници, спонтанно митингуващи и възхваляващи тоз гений канадско/български.

  Къро:"ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа - ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 58. 58 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 326 Разстроено

  "Аз съм тук, защото вярвам, че българското образование, е единственият начин за постигане на истинска промяна"!

  - това заяви от "Продължаваме промяната" Христо Петров известен още като Ицо Хазарта! по време на панела за образование където той призна, че в началото е бил притеснен, но след като "всички партии"?! - БСП, ИТН и "Демократична България" си представиха идеите, то той е "изпълнен с удовлетворение"!

  Петров даде пример с неговия учител по литература, който е казвал, че тя е повод да се говори за "Човека в обществото" - въпроса "КОЙ е човека"? и в какво Общество той живее?!

  "Човек има един живот и няма как да преживее 100 живота!" без да си послужи с литература,но тя дава възможност да разбереш какво е любов, грешка, може да ти помогне да добиеш социален опит".
  Той говори от позицията на родител на три деца и по негови наблюдения проблемът с грамотността е много сериозен!
  Петров даде като пример това, че колкото повече пада нивото на грамотност, толкова повече се увеличават изискванията към децата! и като резултат те стават още по НЕГРАМОТНИ!
  Една от точките, около които се обединиха партиите, е че трябва да има ревизия на учебните програми! - та те програмите и до сега непрекъснато ги РЕВИЗИРАХА! и като резултат какво става? - те децата стават още по "НЕ- ГРА- МОТ- НИ"!!! и след това "one line" обучение нещата се влошават още повече, но няма КОЙ да си признае, че "царя е гол....?!"
  Петров даде за пример програмата по литература за осми клас където "се започва с античността, старогръцки етнос, Черноризец Храбър, засилваме се към средновековието и стигаме до символистите Декамерон! И от цялото това препускане на един ученик в края на тази учебна година му е останало умението единствено да може да решава кръстословица"?!!!! а защо не и "со- до- ку!" На края на тази година децата не знаят нищо или почти нищо?! а не наизуст да запомнят отговорите на някои въпроси", каза още бъдещият депутат от "Продължаваме промяната".

  "Родител съм и вероятно за много хора изглежда странно, че съм тук и говоря по темата за образованието! Но щом дори такъв като мен се е сетил, че това е най-важното, значи положението е сериозно и нека не заглушавме гласът на родителите и на добрите учителите! Заглушихме гласа на добрите лекари, но ако заглушим и гласа на добрите учители, то след по=малко от 20 години няма да ни има!!!"

 59. 59 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 2674 Весело

  Чета в други медии, че предлагат

  - Един учебник по предмет за всеки клас.

  Навремето, в Математическата, не помня колко учебника имах по математика вече, отдавна беше .. но си спомням поне 4 допълнителни сборника.

  Искам да видя как ще покрият изискванията на елитните училища с тези на не--толкова-елитните.

  Къро:"ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа - ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 60. 60 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#54] от "hocker":И повишението как промени качеството на обучението, ама чеСно?
  —цитат от коментар 56 на golqmsmotanqk


  Е ти ако не можеш да си обясниш какво е значението на по-високото заплащане като основен фактор за привличане/задържане на по-високо квалифициран персонал, какво има да се говори изобщо.

 61. 61 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "БСП предлагат учебни програми, които не допускат "джендър идеология""?!Опс, тук ще има проблеми...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  А дали са поискали от БСП да им обясни какво означава джендър-идеология? Може ли в сериозни преговори да се използват нищо незначещи термини?

 62. 62 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  [quote#61:"evpetra"][/quote]
  “Джендър идеология” е толкова ясен темин, колкото “либерална демокрация”, “демокрация”, “свобода”, “равенство” и пр. Според джендър идеологията “мъж” и “жена” също са неясни, флуидни термини.

 63. 63 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Кирил Петков лично ще води кампания за ваксинацията"Кампания?!? Българският Трюдо няма ли да ни приложи канадските мерки? - уволняване от работа, локдауни пък може и малко австрийски опит - затваряне по къщите или австралийски - пращане в Ковид лагери?
  —цитат от коментар 37 на jazzdevil


  Така трябва да стане и у нас. Дървените глави не се поддават на убеждаване. Йенс Шпан: До пролетта всички ще са ваксинирани, оздравели или умрели.

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Хм, все си мисля, че явяването на Ицо Хазарта като ТРУБАДУР на ОБРАЗОВАНИЕТО от името на този проект "Непорочно зачатие" :) Е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ!
  Точно този "талант" на просташкият език и вулгарно мислене да НАПРАВЛЯВА бъдещето на нацията.....
  Има някакъв не съвсем добре прикрит САДИЗЪМ в това.
  Едва ли е за добро УРОДЛИВОСТТА да се МАНИФЕСТИРА като НОРМА!
  !

 65. 65 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#37] от "jazzdevil":Съмнявам се, всъщност се радвам че сме в България, където леви ти предлагат плоски данъци и забрана за 'джендъри' , десни които напират за ИК и раздават пари на тепсия, патриоти които се кланят на чужди флагове и идеи и либерали които искат да ти наложат правилния начин на мислене и да те натикат в Белене ако не си съгласен с тях. Такава манджа с грозде е, че ако сгафят ще гледаме Баце на бял кон. А никой не иска Баце на бял кон, дори Баце.
  —цитат от коментар 43 на Deadpudding


  +++++

  Истината ни прави свободни.
 66. 66 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Много ще се радвам, ако преди пускането на статия за езиковата грамотност ползвате проверка за грешки.

 67. 67 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Ролята на учителя няма как да бъде надценена. Ицо е умно момче и добре го разбира. Като бивш учител с повече от 10 години стаж мога да кажа, че не можеш да направиш от глупави деца умни, нито от умните глупави, но можеш да помогнеш и на двете групи, а най-вече на тия по средата.
  Качеството на учителите е по важно от всякакъв вид програми, компютри, методики и т.н. Заплатата на един учител трябва да бъде поне два пъти по-висока от средната за страната. Това ще доведе до вдигане престижа на професията и постепенно ще отсее слабите.
  Резултатите ще се видят чак след 20 години, но дългосрочната стратегия е най-добрата.

 68. 68 Профил на ezs
  ezs
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Много граматически, пунктуационни и смислови грешки в статия за образованието. Мета.

 69. 69 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Чета в други медии, че предлагат- Един учебник по предмет за всеки клас.Навремето, в Математическата, не помня колко учебника имах по математика вече, отдавна беше .. но си спомням поне 4 допълнителни сборника. Искам да видя как ще покрият изискванията на елитните училища с тези на не--толкова-елитните.
  —цитат от коментар 59 на The Polite Moose


  Няма нужда, те елитните училища (предимно гимназии с различни профили) затова са елитни, защото събират (трябва да събират) деца, които по-бързо възприемат и учат и е нужна по-специална програма, за да се развиват по-добре. Основните училища са тези, в който трябва да има еднакви базови изисквания.

  Иначе по спомени от математическа гимназия, учебника беше показван един път в годината, в първия учебен час, и след това беше захвърлян някъде.

  Големият проблем обикновенно беше, когато отидеш на състезание по математика как да разбереш, кое от това което знаеш е част от материала за съответната година и може да се използва наготово и кое е допълнително и трябва да се доказва преди да го използваш, за да решиш определена задача.

 70. 70 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#48] от "AzDebil":

  "Следователно с ИК ще се ПОДМЕНИ сегашната ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА и вместо демокрация, ще се получи нещо съвсем друго."

  Може ли да пишете такива глупости?! Така ли лесно се подменя политическа система? А пък ако искате да кажете, че политическата система в България е демократична, объркали сте се - тя е олигархична, автократична и всякаква друга само не и демократична. Ако Истанбулската конвенция може да промени политическата система в България, аз съм "за"!

 71. 71 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#54] от "hocker":

  "...значителният ръст на учителските заплати, като по добра мярка от тази за задържане на добрите учители - здраве му кажи."

  Напротив, към училището се устремиха хора, които нямат призвание за това и изобщо не ги интересува дали учениците научават нещо - тях ги интересува само заплатата.

 72. 72 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#63] от "evpetra":

  Ако имаше малко мозък в гумената си (не дървена) глава, щеше да схванеш, че Шпан поставя технически три опции, а не една. А иначе за войнстващите хипохондрици като теб една пикантна новинка от Дойчланд - от утре нямат юридическо основание за Локдауни на федерално ниво, защото изтича валидността на закона за епидемичното извънредно положение. Правителството на светофара започва с "летящ" старт.

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 73. 73 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#54] от "hocker":"...значителният ръст на учителските заплати, като по добра мярка от тази за задържане на добрите учители - здраве му кажи."Напротив, към училището се устремиха хора, които нямат призвание за това и изобщо не ги интересува дали учениците научават нещо - тях ги интересува само заплатата.
  —цитат от коментар 71 на evpetra


  Що за глупост? Тогава най-добре да ги върнат на минимална работна заплата и да останат само "призваните". Така най-сигурно ще се очисти плявата, която се "устреми" за да забогатее от заплати.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Това учене на Биология, Физика, Химия в прогимназията го има навярно само в България и Русия. Достатъчно е само Природознание. Още с тия предмети от филосовски цикъл за гимназиалния етап - психология, логика, философия. Още много други предмети които в западните страни се изучават само в университетите. Всичко това е да се намери работно място на хиляди учители. За сметка на това нищо не се прави за изграждане на лидерски умения, финансова грамотност и практическа насоченост на образованието. Затов вече сме на последните места в Европа по тестовете ПИЗА.

 76. 76 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  До коментар [#21] от "knd081048908":

  Накрая ще станем всички равни, някои с родословие по-равни от другите. Не знам какво сте преживели като реформи в образованието, но учебниците по математика, физика, литература, химия и биология, по които аз съм учил бяха доста различни от тези в техникумите, т. е. 6ца по техните трудно стигаше за 3+ по нашите.

 77. 77 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#75] от "dorn":

  Как да не се прави? В учебника по математика на синковеца се появи задача, която се решава с принципа на Дирихле. Тогава се запитах комарджия ли ще ги правят лапетата?

 78. 78 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  Учебник за 2ри клас

 79. 79 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#75] от "dorn":

  Ти май само в България и Русия си бил

 80. 80 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#69] от "rxa16566952":

  Имате ли представа в момента с какъв се влиза в прилична специалност? Цялата вакханалия е повече от неуместна. За какво ти е елитна гимназия, ако и от обикновена се влиза? В момента няма пирамида, има почти квадрат колко излизат от средното и колко влизат висше, или поне трапец с ъгли много близки до правия

 81. 81 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#58] от "Emil Dimov":

  Човек, които бърка хуманистите в литературата със символистите ли ви е представата за компетенция? Нерде няколко века, кво толкоз

 82. 82 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  Абсолютно никой идот от дебатиращите не е обърнал внимание на материалната база в професионалните гимназии, а искат квалифицирана работна ръка. До всеки струг инженер, щот във висшето са повечко парите. Лумпени

 83. 83 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#79] от "Изгубеният":

  За Бъллгария знам, а за Русия предполагам. За страните в Западна Европа също знам, защото през мен са минавали много удостоверения за завършен клас на деца, преместващи се от тези страни и продължаващи при нас своето образование..

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Погребваме Промяната
  Погребваме Промяната
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Христо Петров: Ако заглушим гласа на добрите учители, след 20 години няма да ни има


  Ицето като в коя експертна група за правителство беше?

  На снегозадържането?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 86. 86 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#75] от "dorn":

  А какви по-точно лидери искаш да се изграждат? Авторитарни, харизматични, популистки, реактивни...
  Как си го представяш това без социалните науки дето си изброил?

  Или лидер от тип "герой на социалистическия труд"? :)
  Или може би лидерки по танци на вертикален кол....
  Май пак трябва поне бегло биология и физика?

  Не става да произвеждаме по 50 000 ЛИДЕРИ на година!
  Ще трябват и ЛОЯЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ!
  :)
  !

 87. 87 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1224 Весело

  До коментар [#70] от "evpetra":

  А дали ще можеш да понесеш това, което си пожелаваш?!
  Глупости говориш.
  !

 88. 88 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1353 Весело

  До коментар [#83] от "dorn":

  Вижте си базовата грамотност на новото гуру на образованието:
  "Петров даде пример с програмата по литература за осми клас. "Там се започва с античността, старогръцки етнос, Черноризец Храбър, засилваме се към средновековието и стигаме до символистите Декамерон. И от тотва цялото препускане на един ученик в края на тази учебна година му е останало умението да решава кръстословица"

  Кой е този символист Декамерон? Нормално е Петров да е гледал Кожен Боздуган 6, щот италианската средновековна еротика му е лека. Дет се вика: Разликата между перверзията( която искат да наложат) и еротиката е както между цяло пиле и перце

 89. 89 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#86] от "AzDebil":

  Изглежда не си давате сметка че където има лидер има и изпълнители. Погледни в спорта къде сме силни - в кои спортове. И ако разбереш нещо няма да ти е весело.

 90. 90 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Христо Петров: Ако заглушим гласа на добрите учители, след 20 години няма да ни има"

  Ако бях на Хазарта щеше да ме е срам да се изказвам в присъствието на толкова професори, да ги забавлявам с общите си приказки, не че каза нещо неправилно, освен, че се изучава Декамерон. Тази книга няма как да се изучава в средното образование заради съдържанието си, ако я беше прочел щеше да разбере. Иначе наистина е добре да се разпусне с някоя шега, за да падне малко стреса и напрежението и да се установят по-близки връзки.
  Колкото до авторите, Тео щеше да му каже, че трябва да се чете много, защото това е базата на която да стъпят децата към висшето образование. Детето трябва да свиква да е концентрирано поне 7-8 часа на ден, работния процес цял живот е толкова време.

 91. 91 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#57] от "The Polite Moose":

  “Айнщайн никога нямаше да може да пробие за научни изследвания при тези идеи.”

  А, дано. От твоите уста, в божиите уши. Тъпаци не ни трябват.

 92. 92 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  До коментар [#2] от "realguru":

  Няма страна, в която образованието да не е централизирано. Никоя страна не позволява създаването на паралелни общества. Това е въпрос на национална сигурност.

 93. 93 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#46] от "Deadpudding":

  До коментар [#48] от "AzDebil":

  И двамата представихте много добър разказ за тази надвиснала катастрофа, по-страшна за човечеството от атомна война. Корените ѝ се проследяват някъде около шейсетте и за условното ѝ начало се счита 1963-та година, годината на убийството на Кенеди. С това убийство, онези, което се бяха заели с постепенното въвеждане на новия ред в света, в който няма мърдане, познат като пост-индустриално общество, с неговия пост-модернизъм—усъвършенстваният до крайност нацизъм— премахнаха от сцената един от най-големите противници на това деградиране, започнато от един тънък, много богат, но и много посредствен елит, който, след интелектуалното окопитване след материалното опустошение на голямата война в две части, щеше да бъде пометен.

  В основата на тази промяна (да ви звучи познат терминът “промяна”?) беше заложена концепцията за така наречената парадигма, което не е нищо друго, освен възпяването на колектива и споделената от него лъжа и приемането на тази колективна лъжа за самата истина, на която членовете на колектива трябва да се кланят и подчиняват. Шейсетте беше времето на преобразуване на класическите две тоталитарни идеологии, които и докараха най-голямото клане в Европа след 30 годишната война, в далеч по-успешно заробване на тълпата и превръщането ѝ в пихтиесто нискоинтелигентно желе, на което никога няма да хрумне да тревожи елита с революции, а ще му се подчини безропотно и даже с радост в сърцето от робската си участ, защото елитът винаги ще му осигури помия в копанята. Такъв начин на принизяване на населението се оказа много по-продуктивен и социално приемлив, отколкото опитите на Сталин да създаде хибрид между човек и маймуна, с нисък интелект, достатъчен да се подчинява, но с яки мускули, достатъчни за да извършва прости операции и да е щастлив, когато му се даде подслон и храна. Но, да не избързваме. Онова, което предстои, е кошмар, какъвто едва ли на някого се е присънвал.

  Това беше само началото, когато пост-индустриалното западно общество превърна всяка дейност в услуга и захвърли производството през девет гори и океани в десета, далеч, далеч, от господарските територии на робовладелеца. Така болниците станаха магазини с лекари-продавачи и болни, които купуват услугите им. Така професорите в университета бяха смачкани до амбулантни търговци, които продават знание на някаква безлична маса, тълпи от купувачи, едно време познати като студенти. Образованието от инклузивно се превърна в ексклузивно, за да може да побере повече купувачи, които да тъпчат алчните гърла на продавачите на услугата образование.

  Това са времената, когато основен враг за осъществяване на плана за превръщане на човека в послушно добиче, беше реалността на понятието истина. Понятието истина трябваше да се разруши. Истината трябваше да се припознае единствено като въпрос на интерпретация, въпрос на гледна точка, на инвенция или най-много на метафора. За това силно допринесе погромът над науката в началото на двайсти век. То този погром беше и нарочно причинен и въздигнат в култ. Поради решаващото знаение и престиж на науката като стожер на истината, погромът над нея е всъщност критичната точка на обръщането на света към окончателната победа на споменатия елит, който днес се чувства абсолютният победител. Това унищожение на науката преля и разврати хиляди новосъздадени катедри по така наречените социални “науки”, които жадно прегърнаха мантрата, че в науката “anything goes”, мантра, която се прилага единствено към раята. Когато дойде реч да се критикува разпадналата се наука, там се възправя стоманена стена и вече няма и помен от “anything goes”. Както няма и помен елитът, мечтаещ да превърне всеки в бедняк и просяк, да загуби и зрънце от богатството си.

  Вече подготвили почвата за интелектуалната контрареволюция, насетне, първо университетите, а после и голямото общество бяха подложени на невиждано развращаване, най-напред чрез наркотизиране, въздигане на веселбата в абсолют и превръщането на всеки в консуматор, в роб на мола и на флагрантните малоумия на някакви сикофанти провъзгласени за модерни философи. Оттам нататък вече небето беше границата. Цялото това упражнение е с цел окончателното превръщане на народите в пихтиеста маса от тъпи индивиди, хомогенизирана, изтрила расите, половите, политическите, националните различия, очакваща единствено безплатните проследими пари от хеликоптера, без които и хляб на масата не можеш да сложиш. Поголовното следене чрез масова цифровизация, определя дали си добър гражданин, за да ти се спуснат безплатни пари. Ти, който си от мириадите, които са нямали шанса да попаднат при микроскопичния елит, вече нямаш нищо, но трябва да си щастлив. Ще си щастлив обаче, ако си получиш порциона, а порционът ще си получиш, ако не се репчиш много много и правиш каквото ти се казва—ваксинираш се, възхищаваш се от зелена сделка, с удоволствие се предоставяш цял еленичък да ти знаят и кътните зъбии ядеш скакалци вместо месо, признаваш, че няма никакви различия между хората, няма пол, няма раса (въпреки че шпицкомандите на властта тръбят обратното: за black lives matter и critical race theory), признаваш, че белият мъж притежавал toxic mascilinity и че белите са Сатана, измъчващи света с white privilege и какви ли още не дивотии. При това, не друг, а самия ти изграждаш на незнаен сървър, чрез логаритъм написан незнайно от кого, собственото си полицейско досие. Няма Гулаг, няма щик в гърба. Ти вече няма и на кого да се сърдиш. Сърди се сам на себе си, че не си се представил добре и не си заслужил порцията си помия в копанята. Ако си събрал много червени точки, хеликоптерът ти спуска точно нула цифрови пари и ти умираш, което е още по-желано от тези, които до 2030 г. ще приключат налагането на ултимативната стратегия за заробване на неелита—The Great Reset. От това няма измъкване. Свършено е с нас.

 94. 94 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 560 Неутрално

  *Да се чете: "Образованието от ексклузивно се превърна в инkлузивно", my bad.

 95. 95 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 326 Любопитно

  Преговорите за кабинет по темата за образованието: "Много общи принципни позиции, но и много по които предстои дебат!"

  До коментар [#67] от "Nedyalko Lazarov":
  Резултатите ще се видят чак след 20 години, но дългосрочната стратегия е най-добрата! ( да така е, но както сме я подкарали при тази демография и "циганизация" не знам какво ще бъде след близките 10 години, а за 20 не ми се мисли?!!!)

 96. 96 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 251 Любопитно

  До коментар [#75] от "dorn":

  ммдаа ,а знаете ли какво е нивото по тестовете ПИЗА в П.У.Т.К.А.?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK