ВСС изиска от министъра всички доказателства за прокурорите от "Осемте джуджета"

Предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

© Красимир Юскеселиев

Предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министъра на правосъдието Иван Демерджиев в 7-дневен срок да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки срещу трима прокурори, занимавали се с казуса "Осемте джуджета".


Предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата, съобщава lex.bg.


На 11 ноември Демерджиев съобщи, че е предложил на колегията да започне дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на "Антикорупционен фонд", станало известно като "Осемте джуджета".
"Касае се за доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това не може да се случва в болнично заведение, а само в ареста и самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата", коментира тогава министърът.


След като днес колегията е разгледала предложението на министъра, бе взето решение да се укаже на министъра в срок "да отстрани нередовността на предложенията, като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага".


На 11 ноември министърът каза, че за "Осемте джуджета" сезирал първо главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но те не реагирали.


"След като не последваха никакви действия, а административният ръководител на Специализираната прокуратура г-жа Валентина Маджарова обяви, че това е семейна драма, решихме, че трябва министърът да упражни правомощията си", каза тогава Демерджиев.


Разследването беше публикувано миналата година и в него асансьорният производител Илия Златанов разказва как в опит да реши в своя ползва спора за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към бившия шеф на следствието Петьо Еврото.


Няколко дни след това Илия Златанов е арестуван, от него са иззети монети и пари, които така и не са му върнати. Илия Златанов също е принуден да прехвърли голяма част от бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова. В продължението на разследването, публикувано преди месец, Явор Златанов потвърждава разказа на баща си и разказва как също е бил заплашван и в крайна сметка принуден да прехвърли бизнеса.


През последния месец по случая бяха викани за разпит бившият следовател Петьо Петров-Еврото, дъщерята на бившия министър Младен Маринов, както и бившият съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов. Междувременно ГДБОП започна проверка за връзки на фирмата с Маринов, а МВР отне лиценза й за охранителна дейност.


Първият епизод от интервюто с Явор Златанов - тук, вторият - тук
Първи епизод от разследването - тук
Втори епизод - тук
Трети епизод - тук
Четвърти епизод - тук
Анализ на фактите по разследването - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK