Ремонтът на столичните ул. "Шишман" и ул. "Шести септември" ще е до есента на 2022 г.

Така ще изглежда бъдещата полупешеходна ул. "Цар Иван Шишман", визуализация.

© район

Така ще изглежда бъдещата полупешеходна ул. "Цар Иван Шишман", визуализация.Трима са кандидатите за ремонта на двете централни улици "Цар Иван Шишман" и "Шести септември" в София. Обществената поръчка е с прогнозна стойност 5.4 млн.лева без ДДС, а срокът на изпълнение - до 220 дни. 130 дни за първата улица и 90 дни за втората. Строителните работи грябва да започнат идната пролет.


През цялото лято ул. "Цар Иван Шишман" беше разкопана за полагане на нови тръби на "Софийска вода" и "Топлофикация София". От няколко дни е поставен временен асфалт.
"За зимния период на ул."Шишман" е положена временна настилка. Предвижда се през пролетта да започне работа по изпълнение на нова настилка. Обявена е процедура за избор на изпълнител", обясниха от Столичната община за "Дневник".


Единият кандидат за поръчката е ДЗЗД "София прогрес", където участват "Галчев инженеринг" и "Ситипрогрес", вторият е "ЦГС 2021 Зона 2" - обединение между "Геострой" и "АВ Билд", съобщи "Медиапул". Възложителят Столичната община изисква поне 5 години гаранционен срок на строителните работи.
Спечелилият поръчката ще изпълнява проекта на архитектурно бюро А.Д.А. То е автор и на дизайна на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди", който предизвика спорове сред софиянци.


Замисълът е ул. "Цар Иван Шишман" да стане полупешеходна като нивото на тротоарите ще се изравни с уличното платно. Автомобили ще се движат, но с до 20 км/ч, като възпиращ ефект ще оказват огромни кашпи. Те ще се наредят шахматно и така колите ще са принудени да карат на зигзаг.


Огромни кашпи по уличното платно ще укротяват скоростта на автомобилите, визуализация.

Огромни кашпи по уличното платно ще укротяват скоростта на автомобилите, визуализация.


Проектът е одобрен от Направление "Архитектура и градоустройство", но критиките към него са от много посоки. Улицата е търговска и трябва да стане изцяло пешеходна, предлага общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София". За да не се претрупва пространството на и без това тясната улица той иска да отпаднат планираните стълбове за улично осветление и то да се окачи високо на въжета между сградите.


"При положение че се запазва автомобилното движение, е абсурдно осветлението да не е аксиално (окачено) на фасадите. И без това тесните тротоари ще се затормозяват допълнително със стълбове", отбеляза той.


Кашпите ще отнемат паркоместа, негодуват живеещите срещу одобрения проект, визуализация.

Кашпите ще отнемат паркоместа, негодуват живеещите срещу одобрения проект, визуализация.


Проектът предвижда ресторантите да слагат маси на улицата, но това се посреща отрицателно от живеещи на улицата. Те заедно с представители на бизнеса по улицата са обединени в затворена фейсбук група "Ремонт "Шишман". Членовете й са около 400 и вече имали уверението на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов, че маси и кашпи по уличното платно няма да има.


За ул. "Шести септември" проектът е по-консервативен и там промените са в увеличаването на броя на паркоместата при градината "Свети Седмочисленици". Обновяването на двете улици ще започне идната пролет и трябва да приключи до есента на 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK