Три разследвания срещу Иван Тотев са прекратени преди изборите през април

Три разследвания срещу Иван Тотев са прекратени преди изборите през април

© Юлия ЛазароваМинистърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет документи по три дела, свързани с дейността на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, съобщава "Дарик радио". Пред медиите той поясни, че те са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно събрание. Разследванията са били свързани с градския транспорт в Пловдив, зоопарка и почистването на гробищния парк.


До този момент бе известно прекратяването на наказателното производство срещу Тотев за злоупотреби със средствата за местния зоопарк.


Според документите на министъра две от разследванията са прекратени по едно и също време - през март тази година, а през април е прекратено и третото. Тотев участва в изборите за парламент и бе избран за депутат в 45-ото, 46-ото, и 47-ото Народно събрание. Според Изборния кодекс от датата на регистрацията на кандидат-депутат той не може да бъдат задържан или привличан като обвиняем освен в случаите на заварено тежко престъпление.
Демерджиев посочи, че по делото, в което Янаки Стоилов иска Конституционният съд да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев e част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата.


Демерджиев посочи, че веднага щом в правосъдното министерство постъпи писмо от прокурорската колегия на ВСС, ще предостави всички данни по случая "Осемте джуджета".


"По този казус има много документи. Основният от тях е доклад на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в който има описани редица разговори, разпореждания, част от които устни. Има и документирани изявления на редица участници в това "неприятно явление", обясни правосъдният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK