На живо

Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

Единодушие по почти всички акценти в бъдещата управленска програма в сектор "Регионално развитие" демонстрираха днес партиите, които водят консултации за съставяне на бъдещо коалиционно правителство. Консултациите по темата продължиха почти 5 часа и в тях участваха експерти от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". От близо 40 точки, съгласие имаше по около 30.


Общата визия е за приемане на нови закони за устройство на територията и обществените поръчки, като с втория се ограничи възлагането на инхаус поръчки и поръчки за инженеринг (при които една и съща фирма прави проекта, изпълнява го и упражнява строителния надзор).


Ще се търсят и варианти за по-голяма финансова самостоятелност на общините и реализацията на всички инфраструктурни проекти, които биха намалили разделението между областите в страната. От БСП предлагат създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите, за да настигнат напредналите.
Прието беше също общините без общи устройствени планове до края на 2022 г, да не получават средства за капиталови разходи от 2023 година.


Бъдещите коалиционни партньори искат ревизия на ВиК-холдинга и всички големи държавни дружества в сектора, пълна проверка на състоянието на язовирите и въвеждане на по-големи отговорности на проектантите и строителния надзор. За язовирите се иска още стопанисването да се раздели между министерствата в зависимост от това за какво се използват.


Държавата ще финансира събарянето на всички незаконни строежи


Прие се и идеята в бюджет 2022 да се предвидят средства за финансиране на всички заповеди за премахване на незаконни строежи, като похарчените от държавата пари, после ще се търсят по съдебен ред.


Единодушно беше одобрена и идеята Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти, разположени в обхвата на защитени територии и да се установи дали има нарушения. Ако има такива трябва да се предприемат съдебни действия. При нужда ще се разширят и правомощията на дирекцията.


Спорове предизвика идеята областните управители да имат повече правомощия, включително бюджет за инвестиции. От "Има такъв народ" дори предложиха тази длъжност да се премахне.


Прието беше да започне дискусията по ново разделение на страната на области. При него ще се вземат предвид данните от последното преброяване и научни данни.


Подробности вижте в хронологията

Пълен запис на дискусиите

Ще се дискутира ново разделение на страната по области

Да започне дискусията по ново разделение на страната на области. При него ще се вземат предвид данните от последното преброяване и научни данни, около това мнение се обединиха представителите на четирите партии в консултациите по тема "Регионално развитие".

Партиите в спор за правомощията на областните управители

Спорове предизвика идеята на БСП областните управители да имат повече правомощия, включително бюджет за инвестиции. От "Има такъв народ" дори предложиха тази длъжност да се премахне. До съгласие не се стигна, като дебатите ще продължат на по-късен етап.

Промени в закона ще ограничават инхаус поръчките и тези за инженеринг

Законът за обществените поръчки да се промени, като инхаус поръчки и поръчки за инженеринг (при които една и съща фирма прави проекта, изпълнява го и упражнява строителния надзор) да се възлагат по изключение, като се разработи методология, която ги описва. Около това се обединиха четирите партии, които водят консултации за бъдещо коалиционно правителство.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Скрийншот

Строителният надзор ще проверява всички строежи в защитени територии

Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти в обхват на защитени територии и да установи дали има нарушения при изграждането им, решиха единодушно представители на четирите партии, участващи в консултациите по тема "Регионална развитие". Ако има нарушения ДНСК трябва да предприеме съдебни действия. При необходимост ще се разширят и правомощията на дирекцията.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Dronburgas


Прие се също още от следващата година с пари от държавния бюджет незабавно да се финансира премахването на всички незаконни строежи, за които има издадени заповеди за премахване. След това държавата ще си търси парите по съдебен ред.
Ще се търсят и варианти за финансиране на възстановяването на изоставени сгради, които са паметници на културата.

Спор по идеята капиталовите разходи на общините да се одобряват от парламента

Първи конфликт между потенциалните коалиционни партньори в бъдещото правителство предизвика предложението капиталовите разходи на общините, финансиране от централния бюджет, да се предлагат на проектен принцип, като се одобряват от Народното събрание. Сега това се прави от Министерския съвет.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

Според бившия финансов министър Асен Василев, МРРБ ще помага на общините в подготовката на проектите. "По наше време 99% от проектите нямаха бизнесплан и финансова обосновка, това е порочна практика", подчерта той.


За БСП такава идея няма да се приеме от кметовете, защото ще затрудни много работата им. Споровете приключиха сред преформулиране на точката. Финално тя звучи така: "Капиталовите разходи на общините, извън нормалното капиталово планиране, да бъдат одобрявани на проектен принцип, заедно с бюджета от държавата, от Народното събрание. МРРБ ще помага в подготовката на проектната документация.

Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките

Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите. Това предлагат от "Демократична България", като акцент в регионалната политика на бъдещото правителство.Общинският съветник от София Грети Стефанова посочи, че към момента в панелни блокове живеят 2.7 млн. души в цялата страна. Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.

"Демократична България" настоява за край на феодалната зависимост на общините

Общините в България са във феодална зависимост, по подобие на Русия и на това трябва да се сложи край, каза от името на "Демократична България" Йордан Иванов. Той посочи, че в България местните данъци са 4% от общите, при средно ниво в Европа 40%. Така общините не могат да провеждат собствени политики. От ДБ предложиха и конкретни мерки за гарантиране на повече приходи на общините и финансова самостоятелност. Иска се дори за 1% от бюджета да се решава на референдум за какво да се харчи.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки

Последните 12 години в страната има регионален геноцид. 80% от хората скоро ще живеят в шест града, заради провал на регионалната политика от ГЕРБ, каза Георги Георгиев от "Има такъв народ". От партията искат създаване на регионални инвестиционни бюджети и жилищна стратегия.


Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Велко Ангелов


От "Има такъв народ" смятат, че трябва да се направи пълно конструктивно обследване на всички панелни сгради, преди са се реши какво да се прави с тях - дали да се санират, например.


От партията настояват да се направят функционални анализи на работата на АПИ и ВиК сектора. Подкрепят се предложенията на другите партии за промени в Закона за обществените поръчки.

"Има такъв народ" предлага всеки да е на 30 минути от основни услуги

Предлагаме, когато говорим за регионално развитие да се фокусираме до пет неща - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Ние искаме всеки човек в страната да е на 30 минути от медицинска помощ, училище и дори забавления, каза Гроздан Караджов от партията.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Юлия Лазарова

БСП иска приемане на нов Закон за устройства на територията, защото в сегашния има над 100 поправки. В него трябва да бъдат заложени електронни услуги, това се разбра по време на консултациите за кабинет по темата регионална политика. От левицата смятат, че е нужен и нов закон за обществените поръчки, в който да се предвиди вариант за индексация на вече сключени договори при промяна в цените на материалите. В новия ЗОП трябва да се регламентират по нов начин публичното частно партньорство и инхаус поръчките, е мнението на левицата.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

БСП предлага фонд за сближаване на регионите

Създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите, това предложи да залегне като един от приоритетите в областта на регионалното развитие бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от БСП. Предложението е от него да се финансират проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар. От БСП подкрепят и реализацията на проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Юлия Лазарова


Идеята Агенция "Пътна инфраструктура" да премине към министерството на транспорта, той определи като политическо решение, но изрази мнение, че всички стъпки по отношение на инвестициите са свързани със структури на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което би затруднило работата.

Участниците в консултациите

Поредната тема на консултации между партиите, които искат да съставят коалиционно правителство, е по темата регионално развитие.


По предварителни данни от БСП в тях ще участват Асен Гагаузов (министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей Станишев), Борислав Гуцанов (депутат в три парламента), Генади Събков (бивш кмет на Мездра), Петко Тюфекчиев (областен координатор на БСП за област Велико Търново), Михаил Лисков (бивш кмет на Харманли) и Стефан Начев.


Експертите на "Има такъв народ" включват Гроздан Караджов (предложен за министър на транспорта в проекто-правителството на партията, бивш главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения и Министерството на транспорта), Георги Георгиев (собственик на консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства), Силвия Бакърджиева (номинирана за екоминистър в проекта за кабинет на ИТН с 12 години стаж в държавната администрация и институции на ЕС), арх. Владо Вълков (избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа) и Галя Бърдарска (има 48 години проектански и научен стаж в областта на качеството и управлението на водите).


Експертите на "Демократична България" са Зарко Маринов (бивш зам.-областен управител на Смолян, главен редактор на в. "Отзвук"), Надежда Йорданова (специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС), Йордан Иванов (председател на ДСБ Пловдив), Надежда Бобчева (зам.-кмет на район "Оборище" в София) и Грети Стафанова (член на Националното ръководство, строителен инженер).


"Продължаваме промяната" са представени от бившия финансов инистър Асен Василев, Йордан Терзийски (предприемач, занимава се проектиране и управление на архитектурни и интериорни проекти), и Богомил Петков (председател на представителство в Габрово на Камарата на строителите в България).

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Само сравнете нивото на Дб експертите и останалите партии. Какво разбира гл. Редактор на вестник Отзвук от регионално развитие. Въпреки, че ако се замисли човек той със сигурност ще е по безвреден от др. Гоцанов да речем.😁😁😁

 2. 2 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Може би най-важната тема за България.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 873 Любопитно

  "Има такъв народ" иска всеки да е на 30 минути от основни услуги"
  Значи ли че всички принудително ще ги местите в големите градове.
  Защото в България е пълно с села по 10 -15 човека , за да се направи така че да имат елементарни условия за живот трябват стотици милиарди , дали си заслужава .

 4. 4 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  Тези двамцата от ПППП и ИТН избиха рибата!
  "Ъ-ъ-ъ-ъ", "а-а-а-а"... Аз... ние от ИТН открихме топлата вода... по въпроса за-а ... така....
  "Мораториум върху инженеринга", "тук си водя електронни записки, ъ-ъ-ъ-"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 5. 5 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  Тези двамцата от ПППП и ИТН избиха рибата!
  "Ъ-ъ-ъ-ъ", "а-а-а-а"... Аз... ние от ИТН открихме топлата вода... по въпроса за-а ... така....
  "Мораториум върху инженеринга", "тук си водя електронни записки, ъ-ъ-ъ-"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 6. 6 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  "Инвеститорите предпочитат нови сгради с итонг (!) и пластмасова дограма, а България остава без стари сгради... ъ-ъ-ъ.... повече прилагане на моркова, отколкото на тоягата... повече зелени стимули, щото съм лицензиран по.. ... и така, забравих да честитя Деня на благодарността на всички."

  Леле Боже! Аз съм по-добър специалист по строителство, хахахах.... А за Деня на благодарността, а? Какво ще кажете?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Като прочетеш поредните "експерти" на БСП и почва да ти се гади...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 8. 8 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  "БСП иска нови закони за устройство на територията и обществените поръчки"


  Квото иска БКП, това ще стане. Тя държи ключето от чекмеджето с парите, хахаха...
  Без БКП, ще видят власт, га си видят ушичките.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 9. 9 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  БСП фондове предлагат,
  но с пари не разполагат.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки"

  Супер - само да разкъртим стиропора и мазилката на Бочко.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Весело

  "итн", кои точно бяха тези?

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Като се изритат герберистите и депесарите от общинската администрация може и това да стане!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Весело

  Вечната левундерска мечта - чуждата мандра!!!

 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  Другарчето от ДБ, общинският съветник от Пловдив, адвокатчето е толкова умно, толкова красиво, че въздухът излиза от него под налягане! Типичен пловдивчанин!

  "София за София, Пловдив за Пловдив, а Смолян и Видин могат ли да си гледат работата - данъците за колите и недвижимостите да остават на място... Никакъв централен бюджет и пари от джипката... Да пренапишем картата на световните товари като построим пътя Видин-Кулата (ГЕРБ го построи, ама момъкът откъде да знае Републикански път I-1, хахах) и превозваме всичко по Дунава, хахах... Да увеличим ДОД за физически лица - има недостиг и ние казваме как той би се разрешил"


  Няма по-лошо нещо от надут и предвзет въздухар-комунист.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "Има такъв народ" иска всеки да е на 30 минути от основни услуги"
  Първият етаж на МОЛ-а - полицейско управления, Вторият - Съдебна палата, мазето - затвор и готово! А, на третия етаж - публичен дом и игрална зала и основните услуги за налице. С надпис "Комбинат за битови услуги", по-възрастните го помнят.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ИТН искат да въведат нещо подобно на паспортите на сградите. Покрай които бая намазаха, а хората пустосваха. Но това ще им изяде от електората. Като почнат да питат, кой ги кара да плащат няколко стотин лева за обследване, което може след това да им каже да си махнат остъклението Славчо ще им е на устата.

 18. 18 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Всеки за специалист се представя,
  за нещо, което изобщо не го познава.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  " Предлагаме, когато говорим за регионално развитие да се фокусираме до пет неща - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Ние искаме всеки човек в страната да е на 30 минути от медицинска помощ, училище и дори забавления, каза Гроздан Караджов от партията."

  Тия обикалят ли малките градчета, да видят какво е качеството на здравните услуги, които се предлагат и какво е състоянието на повечето училища ? И на 5 минути да си от подобни услуги, проблема е в липсата на специалисти и обслужващ персонал ! Реално хората се лекуват основно в големите областни центрове у нас, другото крета на хартия ! Същото е и с останалите услуги ! Казвам го от личен опит !

 20. 20 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  От "Има такъв народ" смятат, че трябва да се направи пълно конструктивно обследване на всички панелни сгради, преди са се реши какво да се прави с тях - дали да се санират, например.

  В смисъл, ИТН иска да прави обследване на частна сграда, с/без съгласието на собствениците, за нечия сметка ... преди 'нещо си', което ще реши ИТН какво е точно.
  Само на мен ли това ми звучи абсурдно ?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  " От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки" Този явно не живее в панелка и няма представа как това се организира.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  " От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки" Този явно не живее в панелка и няма представа как това се организира.
  —цитат от коментар 23 на stedim


  И след това щели били "да решат какво да правят с тях.."

  Ако са ТЕХНИ - ще решат какво да правят .. при положение, че 99% от панелките си имат собственоци - какво , как и защо да се прави - решава собственикът!

  Или ще национализират ?

 25. 25 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  Общините в България са във феодална зависимост, по подобие на Русия и на това трябва да се сложи край, каза от името на "Демократична България" Йордан Иванов. Той посочи, че в България местните данъци са 4% от общите, при средно ниво в Европа 40%.

  Някак си, не мога да повярвам, че 'дясна' партия предлага високи данъци.

  Но, нека да си го представим
  Примерно, Видин увеличава общинските данъци до 30%.
  Моментално хората издивяват, защото средните заплати и без това са ниски. Бизнесът изчезва с 200, защото хората/работниците по този повод, с 300 са отишли в София.
  София, понеже и без това има огромни приходи при скромни данъци, не ги увеличава, за да бъде още по-привлекателно място и успява.
  С което, идеята на 'дясната' ДБ претърпява пълен провал и допринася за още по-бързо обезлюдяване на по-бедните райони.
  Найс, а ?

 26. 26 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Мечтите са безплатни...

 27. 27 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Живеейки в страна с местни, щатски и федерални данъци това предложение има много логика, но трябва да започне от прехвърлянето на пътища, училища и полиция към обчините, за да се конкурират.

 28. 28 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Ох, все повече заприличва на предизборна реклама всичко това. Наддаване на добри и неосъществими пожелания.
  Дано не съм прав и дано далеч от камерите да текат и по-смислени преговори, че ми писна от избори.

 29. 29 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Всики за нещо си предлога и настоява,
  без да казва от къде пори ще доставя.

 30. 30 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Като прочетеш поредните "експерти" на БСП и почва да ти се гади...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Ама до тях ще стои г-н Иванов , който

  ще се бори да падне запора от 200 милиона,

  дето и днес съда го е потвърдил

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 31. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Всички много приказват, няма нико да направят,
  след като финансиите напразно се разхищават.

 32. 32 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките"

  И колко точно години ще отнеме да се възвърне инвестицията от тези фотоволтаици на покривите на панелките?

 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Освободете фотоволтаиците от регулации а не да гледате само панелките...щото както сами казвате, че само 2 милиона души живеят в тях...останалите 4-5 милиона живеят в къщи и се побъркват от документи и изисквания ако искаш да си сложиш фотоволтаик на покрива...ДБ са шопската градска десница и си гледат само техния интерес...затова пък на избори провинцията им го начуква...

 34. 34 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост,

  Тези хора на кой свят се намират ?
  Някаква поне елементарна сметка правили ли са, колко струват фотоволтаиците и прилежащите апаратури ?
  Знаят ли изобщо на коя година започват да се изплащат вложенията ?
  Кой точно ще финансира това ?

 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Браво на Демократична България.

 36. 36 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  "Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките"

  Тъкмо се питах, на кой може да му хрумне такава дивотия и предположенията ми се сбъднаха. Това пак е умствения тръст ДБ.

 37. 37 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Фотоволтаици,чипирани карти,всекакви дреболии се "договарят".
  А основното е милиционерите-крадци бързо да бъдат опандизени и накраденото конфискувано.
  Иначе ще видите ПРОМЯНАТА около куковото лято...

 38. 38 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 93 Разстроено

  Сега, да обясня схемата на НОВАТА кражба. Доказано е, при това КАТЕГОРИЧНО, че при нашата географска ширина фотоволтаици на покривите много трудно биха си изплатили цената, да не говорим, че въпросните панели ще изискват възможност за самопочистване и ротация на панелите спрямо слънцето, както и съвремения подход, за максимална ефективност е да се използват микроинвертори за всеки панел. Лидери в тази област за LG, с които дори тук няма да можем да излатим вложените пари, защото:
  - годишно слънцегреене е малко;
  - цената за екефтивни панели и инвертори са високи;
  - има пиково греене през лятото и нищожно ниско през зимата (когато е и най-нужно); Същото е с деня и ноща;
  - няма евтин и ефетивен начин енергията, когато не е нужна да се съхранява;
  - бонуса - ремонт на блока срещу фотоволтаици на тавана ще оскъпи на държавата още повече цялата инициатива;

  И сега, както винаги и за всичко - ще се купят китайски буклуци (на 5-рна цена), вместо най-доброто - тези на LG.
  При очакваната ефективност и крайна цена за "ремонт блок"+панели+инвертори ще е много по-изгодно да купуваме електроенергия и от там следва заключението, че щом се прави въпреки икономическата си НЕцелесъобразност, следва ще е просто кражба и усвояване на средства, за ПОРЕДЕН път на гърба на народа!

 39. 39 Профил на Maggy Thatcher
  Maggy Thatcher
  Рейтинг: 25 Неутрално

  ДБ са шопската градска десница
  —цитат от коментар 33 на BiGman1


  Десница?!

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ще е достатъчно да премахнат законовите спънки за фотоволтаични панели до 20-30 кв. м. - за да може хора да си слагат по къщите (покрива или градината) за лична консумация.

  Или ако искат да ги вържат към енергото, да има малка месечна такса, която енергото да удържа от тока който им продаваш, така и така ти инсталират дву-посочен електромер, вместо целия цирк с регистрира данъчен склад и подобни нелепи процедури само за едни 30 кв. фотоволтаици в семеен имот.

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Явно президента трябва да свика парламента в най-скоро време, защото преговарящите го избиват на глупости и лиготии, след това винаги идва хващането за гушите. Ако ги забави само с 2 дена може нещата да ескалират и пак да няма правителство.

  Миналия парламент Радев се забави само с 2 дена и преговарящите успяха да си прегризат гърлата до невъзможност да се гледат.

 42. 42 Профил на nikolaburzanov
  nikolaburzanov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Тук не става ясно кой ще ги финансира тези панели на покривите, държавата ли?
  Дори целят покрви да е в панели, пак няма да успеят да задоволят потреблението на цял блок, така че не виждам как ще остане печалба, с която да се финансират ремонтите. И трето, сигурно ще отнеме поне 15 години да се избие инвестицията на тези панели.

 43. 43 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "От "Има такъв народ" смятат, че трябва да се направи пълно конструктивно обследване на всички панелни сгради, преди са се реши какво да се прави с тях - дали да се санират, например. "
  Плюс фотоволтаиците/познайте кой ще се нагуши/ се задава сезонът на голямото стригане. Пригответе си по 20 бона за, обследване, паспортизация и "саниране".

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  За нещастие, нивото на тези "дискусии" е отчайващо.

  Стягайте коланите, дето се вика. Както е тръгнало - ще ни разкатаят.

 45. 45 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#34] от "The Polite Moose":

  Тези хора на кой свят се намират ?
  Някаква поне елементарна сметка правили ли са, колко струват фотоволтаиците и прилежащите апаратури
  =================

  Уважаеми, за това казвам да се махнат регулациите...самите фотоволтаици не са чак толкова скъпи...а когато стане масово цената пада...но регулациите ти бърка в джоба...
  Една централа до 30КВТ ти излиза 30-40К сега... а ако е масово ще падне на половина и повече...с този скъп ток ще ти се изплати за 2-3 години а после кяриш...пък и си независим от монополиста...

 46. 46 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  Имам къде по добро предложение.

  Да сложат перки на водостоците.
  Като вали дъжд, перките се въртят и генерират ток.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, другари, не така,
  годни вие за Екватора.

  Там високо, отвисоко: Слънце покрив осветлява.

  В родната ви майнина: То под ъгъл лъч раздава.
  В родната ви татина: кипариси осветлява, с покриви тераси за, на "заслужили" татари.
  Немате си напредстава...

  Та, мислете за вертикални фотоволтаици,
  да гледат хоризонта на изток, юг и запад.
  А не горе, небето, откъдето... нищо.

  Горе, на покрив: Тераса за общо ползване.
  Обезопасена. Облагородена с кипариси, цветенца и скамейки за отдих на чист въздух. Деца да играят, наглеждани от родители.
  Живущи да се наслаждават на над просторни забележителности

  "Преговорите за кабинет:
  Фотоволтаици на покривите
  може да финансират ремонтите на панелките"

 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  До коментар [#39] от "Maggy Thatcher":

  ДБ са шопската градска десница
  —цитат от коментар 33 на BiGman1


  Десница?!
  ============
  Извинявай за грешката...ЛЕВИЦА...

 49. 49 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  др.Гагаузов излезе от мишата дупка! Ще се краде!

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Весело

  До коментар [#39] от "Maggy Thatcher":

  Категорично се %доказаха" като такива, гласувайки целокупно за североизточния пРезидент!!!

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Ще е достатъчно да премахнат законовите спънки за фотоволтаични панели до 20-30 кв. м. - за да може хора да си слагат по къщите (покрива или градината) за лична консумация.
  —цитат от коментар 40 на everlast666


  Че то и сега няма , кой знае какви пречки ..

  Слагай си, ако щеш на покрива, ако щеш на масата в хола соларно устройство и си зареждай лаптопа!
  Ако искаш пък - вземи един бидон, боядисай го черен - и си се къпи, на воля ..

 52. 52 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#49] от "balkantourist":


  др.Гагаузов излезе от мишата дупка! Ще се краде!
  —цитат от коментар 49 на balkantourist


  Яко...гарантирано от Президента...

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Весело

  Цитат : "Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите. Това предлагат от "Демократична България""

  :-) фотоволтаик се самоизплаща за години, а да финасира нещо друго си е фантастика или направо фентази - без магьосник, принцеса и дракон няма как да стане

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Или ако искат да ги вържат към енергото, да има малка месечна такса, която енергото да удържа от тока който им продаваш, така и така ти инсталират дву-посочен електромер, вместо целия цирк с регистрира данъчен склад и подобни нелепи процедури само за едни 30 кв. фотоволтаици в семеен имот.
  —цитат от коментар 40 на everlast666


  Тоест, ти ИСКАШ ДА ПРОИЗВЕЖДАШ И ДА ПРОДАВАШ , на други хора ток?

  И не искаш да си регистриран???????
  Не ти се плащат, да позная - и данъци ????

  Балансиращна мощност и мрежа - и това да позная , нямаш идеш да правиш .. искаш да ти бъде наготово построена от бюджета, а ?

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#34] от "The Polite Moose":Тези хора на кой свят се намират ?Някаква поне елементарна сметка правили ли са, колко струват фотоволтаиците и прилежащите апаратури=================Уважаеми, за това казвам да се махнат регулациите...самите фотоволтаици не са чак толкова скъпи...а когато стане масово цената пада...но регулациите ти бърка в джоба...Една централа до 30КВТ ти излиза 30-40К сега... а ако е масово ще падне на половина и повече...с този скъп ток ще ти се изплати за 2-3 години а после кяриш...пък и си независим от монополиста...
  —цитат от коментар 45 на BiGman1


  ЪХЪ ... нощем си на лунна светлина :-) хайде по-сериозно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Така неусетно, в шеги и закачки минава живота ни. А е само един. А те продължават да правят българите на маймуни, даже излъчват цялата тази простотия. Те отдавна са се разбрали, ако вие това не сте го разбрали. Жалка и тъжна перспектива.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Освободете фотоволтаиците от регулации а не да гледате само панелките...щото както сами казвате, че само 2 милиона души живеят в тях...останалите 4-5 милиона живеят в къщи и се побъркват от документи и изисквания ако искаш да си сложиш фотоволтаик на покрива...ДБ са шопската градска десница и си гледат само техния интерес...затова пък на избори провинцията им го начуква...
  —цитат от коментар 33 на BiGman1


  кой ти пречи да си сложиш фотоволтаик и да си гоползваш със здраве > за седмица ще събереш ток в акумулатора да си свариш едно кафенце :-) пий си го със здраве и не казвай на никого

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#46] от "The Polite Moose":

  Не само това, Мартин Димитров щял да слага перки на опашките на плъховете в канализацията. Всяко пускане на водата в тоалетната ти връща електромера с 1кВ назад(ще инсталират инверторни).

  Българският визионер предвидил също да има динамо на всеки отваряем прозорец, примерно жената отваря, за да изтупа покривката от вечерята, а от произведеното електричество мъжа й си пали цигарата, спестената клечка я прибира в джоба и я предава във фонда на блока за саниране. След 30 поколения и събрани 20 милиарда клечки може да започне санирането. Разбира се в някои блокове ще се случат нещастия, целия наръч от клечки в някои блокове ще изгори заради домоуправителя, който пиян отишъл да си наточи малко зелева чорба и винце и по невнимание изтървал газовата лампа върху клечките, събирани от 300г.

 59. 59 Профил на peterstefanov
  peterstefanov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  ДБ правят ли поне базови изчисления за нещата, които предлагат или само дрънкат общи приказки, колкото да кажат нещо? Дори цялата квадратура на покрива да е във фотоволтаици пак няма да успее да задоволи нуждите на всички жилища. Да не говорим колко години ще минат докато тази инвестиция успее да излезе на печалба предвид географското положение на България и предимно облачният зимен сезон.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  За герберите пожарникарят Борисов беше експерт по всичко, защото всичко в държавата той управляваше. И видяхме, докъде ни докара. Оказа се обаче, че те знаят какви хора трябва да управляват, с каква експертиза и с какво образование. Жалки сте!

 61. 61 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 715 Разстроено

  "Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките"
  Дрън, дрън, та пляс... вече съжалявам, че съм гласувал за ДБ. "Зелените" са им промили мозъците.

 62. 62 Профил на peterstefanov
  peterstefanov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  За герберите пожарникарят Борисов беше експерт по всичко, защото всичко в държавата той управляваше. И видяхме, докъде ни докара. Оказа се обаче, че те знаят какви хора трябва да управляват, с каква експертиза и с какво образование. Жалки сте!
  —цитат от коментар 60 на Роси


  И кой в коментарите е казал нещо положително за Борисов? Коментираме предложение на ДБ, което е изцяло в стил Борисов, нито е ясно откъде ще дойдат парите, нито доколко ефективно е, нито за колко години ще се възвърне инвестицията.

 63. 63 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#34] от "The Polite Moose":Тези хора на кой свят се намират ?Някаква поне елементарна сметка правили ли са, колко струват фотоволтаиците и прилежащите апаратури=================Уважаеми, за това казвам да се махнат регулациите...самите фотоволтаици не са чак толкова скъпи...а когато стане масово цената пада...но регулациите ти бърка в джоба...Една централа до 30КВТ ти излиза 30-40К сега... а ако е масово ще падне на половина и повече...с този скъп ток ще ти се изплати за 2-3 години а после кяриш...пък и си независим от монополиста...
  —цитат от коментар 45 на BiGman1

  Няма да падне, цената ще скочи. Заради пандемията и цената на енергията, в момента всичко е дефицитно и скъпо, защото липсва.
  40к за блок, да се плати от блока, никога няма да стане.
  Освен самата цена, това си изисква и поддръжка, което също струва пари.

  В България има около 220 слънчеви дни по спомени
  220 дни, по 8 часа = 1760 часа общо.
  10 стинки за 30квтч за 1760 часа годишно е близо 5300 лв приход годишно.
  Поне 8 години ще се изплаща вложението и то ако няма никакви допълнителни разходи по поддръжка, но това не е всичко.
  Всеки панел, ефективността му пада с % годишно и обичайно, на 10та година ефективността ще е с поне 10% по-ниска.
  Тоест, тия 8 години стават поне 10 години, само за да се изплати.


 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  покривът един вход панелка грубо е 10 на 20 метра , като изключим асансьорната шахта и изрезките за тераси остват чисти 100 квадрата, което значи 20 панела по 100 вата средно за 12 часа или 2 киловата за 12 часа - 24 киловата по 20 стотинки > 5 лева на ден ... или 1500 на година при оптимални условия. Като се изплати ... вече ще е за подмяна от прах и градушки :-) по-добре аз да дам 1500 лева на година на входа (12 месеца по 125 лева) и да не ме занимават с глупости

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Жалки сте!
  —цитат от коментар 60 на Роси


  Жалки са, Роска .. напълно ..


  Първо - за какво трябва да има масови "конструктивни преработки" на панелните сгради?
  Общо-взето , са си в много добро конструктивно състояние ..

  Въобще системата "едри панели" е АМЕРИКАНСКА , въведена е от Grosvenor Atterbury .. ПЪРВИТЕ ПАНЕЛНИ СГРАДИ СА В КВАРТАЛ "КУИЙНС" в Ню Йорк , от 109 година И ОЩЕ СТОЯТ и в момента - 2021 г. , без никакво "конструктивно укрепване"..

  Не по-малко идиотски, са умно-красивистките бълнувания за фотоволтаиците на покривите ..

  Първо- ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛЗВА ЕНЕРГИЯТА от соларните панели?

  Отговорът е - "за нищо" , тъй като да отиде токът до "Асарел-Медет" например, или до КЦМ Пловдив и там да свърши работа , трябва някой да изгради енергийна система - дето да събира всичката соларно-панелна енергия, да я прави с високонапрежение, променлив ток в синхрон .. и по стълбове и жици - всичко да заминава, накъм Пловдив ..

  Знам какво ще ми кажат от ДеБъ .. "батерии".. и аз ще им кажа - ОК !

  Ми да купуват батерии - да монтират ..


  Въобще, в света Роска - от идиот нагоре ..

 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  ПЪРВИТЕ ПАНЕЛНИ СГРАДИ СА В КВАРТАЛ "КУИЙНС" в Ню Йорк , от 1909
  —цитат от коментар 65 на sim4o


  1909 година, разбира се !

 67. 67 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките"

  Малко в повече ми идват всички тия плоскоземни идеи на ДБ и ИТН. Данъкоплатецът да им бил купил фотоволтаици, с продадения ток от които да се финансират ремонтите. Само че за целия им експлоатационен срок, в най-добрия случай фотоволтаиците единствено биха си избили инвестицията (ако токът се изкупува на пазарни цени). Та къде е смисълът от това упражнение и не е ли по-добре данъкоплатецът направо да им даде парите за ремонт накуп, вместо за слънчеви панели, които да изкарат същите пари за 15 години? Че защо да подпомагаме китайската или др. чужди икономики, влагайки парите във фотоволтаици, и защо да изкривяваме енергийния баланс още повече и да пълним гушите на такива като Доган и Ковачки?
  След това, разделете площта на покрива на броя домакинства в жилищния блок и вижте по колко кв. м. се падат. Нищо не можеш да финансираш с такава площ.

 68. 68 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#56] от "proventuss":

  Поне е малко по-добре от Мая и Илчовски, но иначе е за същата овча публика.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  В някои райони първо трябва да намерят хора, които да ги населят.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  В някои райони първо трябва да намерят хора, които да ги населят.

 71. 71 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  Според мен, ДБ и ИТН още не са се развихрили и това с фотоволтаиците е само загрявка.

  В следващата серия 'преговори' ще изскочат всякакви иновативни идеи като
  - студен ядрен синтез
  - локален/квартален ТОКАМАК
  - газ на Браун
  - перпетум мобиле

 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  В някои райони първо трябва да намерят хора, които да ги населят.
  —цитат от коментар 70 на Роси


  ами и фотоволтаиците могат да се инсталират по чукарите и баирите, а не да се чекнат по покривите , които са си собственост на живеещите в панелния блок

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  какви хора трябва да управляват, с каква експертиза и с какво образование.
  Жалки сте!
  —цитат от коментар 60 на Роси


  Абе де да ги знам, с какво са образование, ама имам чувство, че със зор смятат до 20 ..

  Жалка умнокрасивщина, Роска ..

  Тъпи нещастници..
  Да се смееш ли, да плалчеш ли ..

  Ей ти, Роска, за НЕОБХОДИМОСТТА ОТ БАЛАНСИРАЩА МОЩНОСТ И МРЕЖА.. тогава, когато имаш много ВЕИ с голяма неравномерност..

  Ето що е то "енергийна мрежа"
  https://www.youtube.com/watch?v=s3ScJ_FwaZk

  Тази мрежа , трябва да направи ТАКА, ЧЕ ДА ИМА ПОНЕ НЯКАКЪВ СМИСЪЛ от чудновато чучнатите навред соларни панелки ..

  Ей ти за магическите умнокрасивистки батерийки:

  https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI

  Жалка история .. Радан и Христо..


  Да се смееш ли, да плачеш ли ..
  Жалка умнокрасивска история..

  П.П
  Ей ти, Роска , за авторът на едропанелната технология Grosvenor Atterbury:
  https://www.nytimes.com/2009/10/25/realestate/25scapes.html

 74. 74 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3006 Гневно

  Като прочетеш поредните "експерти" на БСП и почва да ти се гади...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Асен Гагаузов ще ни води към промяната :(((((((((((

 75. 75 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Весело

  Имам идея.

  Тези 'преговори' да се превърнат в сериал, който да се пуска в праймтайма.

  Очаквам огромен интерес и бързо изместване на всякакви турски/индийски сериали.

  Парите от рекламите ще ги използваме за увеличаване на пенсиите.

 76. 76 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  ДБ имат ли идея изобщо как се краде на ниво общини, каква шуробаджанащина и корупция се вихри там? Каква финансова децентрализация в подобни условия, какви 5 лева? Само строга централизация и строг контрол на получените и изразходвани от държавния бюджет средства.

 77. 77 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 297 Неутрално

  тия от ДБ само с глупости се занимават и само пречат имам чувството че е нарочно

 78. 78 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Гневно

  Общинският съветник от София Грети Стефанова посочи, че към момента в панелни блокове живеят 2.7 млн. души в цялата страна. Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.


  Сега, това, че е нагло, нагло е... но има още нещо.
  Нашият канадски гражданин, оказа се, предвидил пари от Плана за саниране, но не за 1,2 или дори 3 млн граждани.
  Хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да се санират по плана за устойчивост

  Предвидени са 600 млн лв за сгради на частен бизнес, дами и господа.
  Това не е дясна мярка.
  Това е обикновена комунистическа простотия, с парите на данъкоплатците, да се подпомага частен бизнес !!!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Наистина е глупост да искаш да бориш корупцията и едновременно да дадеш повече пари без контрол на общините, които се контролират предимно от ГЕРБ.

 82. 82 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Тия преговори са пълен смех... . Кокорчовците обаче знаят как да правят цирк за отвличане на вниманието.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "Спор по идеята капиталовите разходи на общините да се одобряват от парламента"

  Ама разбира се, никаква местна самоинициатива. Парламента, министър председателя, президента и главния прокурор, може и висшия съдебен съвет да одобряват разходите за ремонт на селски път.

 84. 84 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Сърбия ще плаща за газ 270 долара а ние по 1000+ ..... Бойкоооооо предател за това ли наля 3 милиарда от нашите пари и ги даде на Газпром за да може сега сърбите да плащат 4 пъти по-малко а ние да го ду...е. Хайде гербери кажете си мнението харесва ли ви завещанието на вашият вожд и бог Бойко Борисов ще се ядосвате ли като платите другата година тройни цени за парно и 50% увеличение на хранителните продукти или пак ще слагате снимките на Бойко по капаците на колите и тениските си...12 годни го държахте на власт, 12 пропилени години за България. Някои захлебихте ама мнозинството ще ду.а супата защото си мълча толкова много време. Само да не кажете, че новата коалиция ви е виновна защото с право ще ви нарекат лицемери и предатели!

 85. 85 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Любопитно

  Строителният надзор ще провери всички строежи в защитени територии


  Буджака дали ще проверят ?

 86. 86 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите. Предложението е от него да се финансират проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар. От БСП подкрепят и реализацията на проектите за тунелите под Шипка и Петрохан"

  Нелепа идея. Да наливаме пари в мъртвите общини за да настигнат развитите. Нищо не могат да настигнат, по-скоро ще стане обратното и развитите ще настигнат бедните. Единственото решение е да се инвестира в общините с потенциал, т.е. най-вече в областните центрове, които все още могат да бъдат спасени и да се превърнат в мотор, който да издърпа напред и целия регион.
  И къде винаги пропускат Югозападна България, там е по-зле и от Северозападна в отделни общини?
  Колкото до тунел под Петрохан, това си е класическо популистко плоскоземие. Защо им е такъв тунел, една причина? Много по-адекватно е да се направи тунел за автомагистрала и бърза ЖП-линия между Варна и Бургас например.

 87. 87 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Тези се събират да си се разговарят,
  и те правителство няма да съставят.

 88. 88 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Виждате ли гербери какво е истинска демокрация, сядат всички на една маса и обсъждат а не като вашият вожд - Аз, Аз, Аз заповядвам. 12 пропилени години за България през които един прост и некадърен човек беше държан на влас през които години загубихме много от своето развитие докато кръгът около ГЕРБ станаха милионери и милиардери. Ако имахме умни и кадърни хора и не търпяхме един самозабравил се мафиот България сега да е със стандарта на Полша. Ама поляците са си поляци а българите до последно държаха Боко да ги води към светлото бъдеще...

 89. 89 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#87] от "Michael Jordan":

  Бойко няма да се върне никога повече на всички гербери това трябва да ви е кристално ясно. А колкото до преговорите която и от ИТН и БСП провали коалиционното правителство ще гледа другият парламент от дивана това е на 100%. И БСП и ИТН видяха как за 2 месеца губят 50% от електората си като първите дори и повече.

 90. 90 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  "Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите. Това предлагат от "Демократична България", като акцент в регионалната политика на бъдещото правителство."

  Ихааа - така не се бях смял отдавна. Тия от ДайБългария май наистина живеят само по "Оборище"....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 91 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#82] от "terminal velocity":

  Това е демокрацията както я виждаме в Германия и западните страни. Знам, че вие герберите харесвате диктатурата където един човек заповядва а вие изпълнявате и ако се намери възможност взимате от трохите които ви подхвърля, но тези времена на пропадане приключиха за ваше съжаление!

 92. 92 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":

  Правилно гербадийските кметове трябва да бъдат профилактирани

 93. 93 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ivan Stoyanov":

  Защо си мислите, че демокрацията има нещо общо с това, куп лаици да дават изумително глупави идеи, като политики и реформи ?

 94. 94 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Никоя партия не подкрерпявам,
  измъченият народа защитавам.

 95. 95 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#90] от "Тюфлекчия":

  Това е бъдещето а вие последователите на Борисов какво предлагате да се греем на кюмюр и дърва ли? Заради вас плащаме най-скъпият ток и газ благодарение на кражбите на ГЕРБ които доведоха държава до пълен колапс и при наличие на АЕЦ плащаме най-скъпият ток защото хората около ГЕРБ го изнасят за чужбина.

 96. 96 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Циитат:
  Промени в закона ограничават инхаус поръчките и тези за инженеринг
  --------

  Бе, колеги, кво е тва "инхаус"?
  Звучи ми малко като

  То бе ор нот то бе
  Тхат ис тхе куестион

  без да е същото...

 97. 97 Профил на blueberry1
  blueberry1
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#86] от "ldt32646647":

  А задължително разпределение на млади специалисти в Странджа-Сакар ще има ли отново? От БКП/БСП имат ценен опит в област: Може да се види Решението на Политбюро на ЦК на БКП „За ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от 4-ти и 5-ти функционален тип, от граничните райони и в Странджанско-Сакарския край“. Почти всичко предствяно за ново и революционно е просто добре забравено старо, лустросано и интернетизирано.

 98. 98 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 109 Неутрално

  До коментар [#93] от "The Polite Moose":

  Знаем, че умните идеи ги даваше вашият лидер Бойко. Той беше експерт по всичко и заради неговите умения и лидерство 12 години бяхме последни в ЕС абсолютно по всичко от заплати до здравеопазване. Разбира се имаше и постижения бяхме първи по смъртност заради. Само да попитам ако това не е истина защо Румъния която беше последна с много зад нас ни мина с една обиколка през вашето управление?

 99. 99 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  На това му се казва чегъртане. След повече от половин година се сетиха сега да проверяват. Докато свършат с чегъртапето льотчикът ще трябва 5-6 мандата да извърти.

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.

  Да бе да пудрене. Ми в Испания, Франция където съм бил старите панелки точно така с поставяне на топлоизолация ги пудреха. Хората си живееха в апартаментите отвън се полагаше пудрата топлоизолация и всичко това безплатно за хората. А умниците Радан и Ристе успяха да спрат безплатнототоплоизолиране и са топлоизолиране с доплащане от собственика. Да ви имам акълът. Затова вече не гласувам за тяхната партия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK