На живо

Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

Единодушие по почти всички акценти в бъдещата управленска програма в сектор "Регионално развитие" демонстрираха днес партиите, които водят консултации за съставяне на бъдещо коалиционно правителство. Консултациите по темата продължиха почти 5 часа и в тях участваха експерти от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". От близо 40 точки, съгласие имаше по около 30.


Общата визия е за приемане на нови закони за устройство на територията и обществените поръчки, като с втория се ограничи възлагането на инхаус поръчки и поръчки за инженеринг (при които една и съща фирма прави проекта, изпълнява го и упражнява строителния надзор).


Ще се търсят и варианти за по-голяма финансова самостоятелност на общините и реализацията на всички инфраструктурни проекти, които биха намалили разделението между областите в страната. От БСП предлагат създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите, за да настигнат напредналите.
Прието беше също общините без общи устройствени планове до края на 2022 г, да не получават средства за капиталови разходи от 2023 година.


Бъдещите коалиционни партньори искат ревизия на ВиК-холдинга и всички големи държавни дружества в сектора, пълна проверка на състоянието на язовирите и въвеждане на по-големи отговорности на проектантите и строителния надзор. За язовирите се иска още стопанисването да се раздели между министерствата в зависимост от това за какво се използват.


Държавата ще финансира събарянето на всички незаконни строежи


Прие се и идеята в бюджет 2022 да се предвидят средства за финансиране на всички заповеди за премахване на незаконни строежи, като похарчените от държавата пари, после ще се търсят по съдебен ред.


Единодушно беше одобрена и идеята Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти, разположени в обхвата на защитени територии и да се установи дали има нарушения. Ако има такива трябва да се предприемат съдебни действия. При нужда ще се разширят и правомощията на дирекцията.


Спорове предизвика идеята областните управители да имат повече правомощия, включително бюджет за инвестиции. От "Има такъв народ" дори предложиха тази длъжност да се премахне.


Прието беше да започне дискусията по ново разделение на страната на области. При него ще се вземат предвид данните от последното преброяване и научни данни.


Подробности вижте в хронологията

Пълен запис на дискусиите

Ще се дискутира ново разделение на страната по области

Да започне дискусията по ново разделение на страната на области. При него ще се вземат предвид данните от последното преброяване и научни данни, около това мнение се обединиха представителите на четирите партии в консултациите по тема "Регионално развитие".

Партиите в спор за правомощията на областните управители

Спорове предизвика идеята на БСП областните управители да имат повече правомощия, включително бюджет за инвестиции. От "Има такъв народ" дори предложиха тази длъжност да се премахне. До съгласие не се стигна, като дебатите ще продължат на по-късен етап.

Промени в закона ще ограничават инхаус поръчките и тези за инженеринг

Законът за обществените поръчки да се промени, като инхаус поръчки и поръчки за инженеринг (при които една и съща фирма прави проекта, изпълнява го и упражнява строителния надзор) да се възлагат по изключение, като се разработи методология, която ги описва. Около това се обединиха четирите партии, които водят консултации за бъдещо коалиционно правителство.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Скрийншот

Строителният надзор ще проверява всички строежи в защитени територии

Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти в обхват на защитени територии и да установи дали има нарушения при изграждането им, решиха единодушно представители на четирите партии, участващи в консултациите по тема "Регионална развитие". Ако има нарушения ДНСК трябва да предприеме съдебни действия. При необходимост ще се разширят и правомощията на дирекцията.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Dronburgas


Прие се също още от следващата година с пари от държавния бюджет незабавно да се финансира премахването на всички незаконни строежи, за които има издадени заповеди за премахване. След това държавата ще си търси парите по съдебен ред.
Ще се търсят и варианти за финансиране на възстановяването на изоставени сгради, които са паметници на културата.

Спор по идеята капиталовите разходи на общините да се одобряват от парламента

Първи конфликт между потенциалните коалиционни партньори в бъдещото правителство предизвика предложението капиталовите разходи на общините, финансиране от централния бюджет, да се предлагат на проектен принцип, като се одобряват от Народното събрание. Сега това се прави от Министерския съвет.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

Според бившия финансов министър Асен Василев, МРРБ ще помага на общините в подготовката на проектите. "По наше време 99% от проектите нямаха бизнесплан и финансова обосновка, това е порочна практика", подчерта той.


За БСП такава идея няма да се приеме от кметовете, защото ще затрудни много работата им. Споровете приключиха сред преформулиране на точката. Финално тя звучи така: "Капиталовите разходи на общините, извън нормалното капиталово планиране, да бъдат одобрявани на проектен принцип, заедно с бюджета от държавата, от Народното събрание. МРРБ ще помага в подготовката на проектната документация.

Фотоволтаици на покривите може да финансират ремонтите на панелките

Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите. Това предлагат от "Демократична България", като акцент в регионалната политика на бъдещото правителство.Общинският съветник от София Грети Стефанова посочи, че към момента в панелни блокове живеят 2.7 млн. души в цялата страна. Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.

"Демократична България" настоява за край на феодалната зависимост на общините

Общините в България са във феодална зависимост, по подобие на Русия и на това трябва да се сложи край, каза от името на "Демократична България" Йордан Иванов. Той посочи, че в България местните данъци са 4% от общите, при средно ниво в Европа 40%. Така общините не могат да провеждат собствени политики. От ДБ предложиха и конкретни мерки за гарантиране на повече приходи на общините и финансова самостоятелност. Иска се дори за 1% от бюджета да се решава на референдум за какво да се харчи.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки

Последните 12 години в страната има регионален геноцид. 80% от хората скоро ще живеят в шест града, заради провал на регионалната политика от ГЕРБ, каза Георги Георгиев от "Има такъв народ". От партията искат създаване на регионални инвестиционни бюджети и жилищна стратегия.


Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Велко Ангелов


От "Има такъв народ" смятат, че трябва да се направи пълно конструктивно обследване на всички панелни сгради, преди са се реши какво да се прави с тях - дали да се санират, например.


От партията настояват да се направят функционални анализи на работата на АПИ и ВиК сектора. Подкрепят се предложенията на другите партии за промени в Закона за обществените поръчки.

"Има такъв народ" предлага всеки да е на 30 минути от основни услуги

Предлагаме, когато говорим за регионално развитие да се фокусираме до пет неща - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Ние искаме всеки човек в страната да е на 30 минути от медицинска помощ, училище и дори забавления, каза Гроздан Караджов от партията.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Юлия Лазарова

БСП иска приемане на нов Закон за устройства на територията, защото в сегашния има над 100 поправки. В него трябва да бъдат заложени електронни услуги, това се разбра по време на консултациите за кабинет по темата регионална политика. От левицата смятат, че е нужен и нов закон за обществените поръчки, в който да се предвиди вариант за индексация на вече сключени договори при промяна в цените на материалите. В новия ЗОП трябва да се регламентират по нов начин публичното частно партньорство и инхаус поръчките, е мнението на левицата.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

БСП предлага фонд за сближаване на регионите

Създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите, това предложи да залегне като един от приоритетите в областта на регионалното развитие бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от БСП. Предложението е от него да се финансират проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар. От БСП подкрепят и реализацията на проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините.
Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки

© Юлия Лазарова


Идеята Агенция "Пътна инфраструктура" да премине към министерството на транспорта, той определи като политическо решение, но изрази мнение, че всички стъпки по отношение на инвестициите са свързани със структури на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което би затруднило работата.

Участниците в консултациите

Поредната тема на консултации между партиите, които искат да съставят коалиционно правителство, е по темата регионално развитие.


По предварителни данни от БСП в тях ще участват Асен Гагаузов (министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей Станишев), Борислав Гуцанов (депутат в три парламента), Генади Събков (бивш кмет на Мездра), Петко Тюфекчиев (областен координатор на БСП за област Велико Търново), Михаил Лисков (бивш кмет на Харманли) и Стефан Начев.


Експертите на "Има такъв народ" включват Гроздан Караджов (предложен за министър на транспорта в проекто-правителството на партията, бивш главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения и Министерството на транспорта), Георги Георгиев (собственик на консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства), Силвия Бакърджиева (номинирана за екоминистър в проекта за кабинет на ИТН с 12 години стаж в държавната администрация и институции на ЕС), арх. Владо Вълков (избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа) и Галя Бърдарска (има 48 години проектански и научен стаж в областта на качеството и управлението на водите).


Експертите на "Демократична България" са Зарко Маринов (бивш зам.-областен управител на Смолян, главен редактор на в. "Отзвук"), Надежда Йорданова (специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС), Йордан Иванов (председател на ДСБ Пловдив), Надежда Бобчева (зам.-кмет на район "Оборище" в София) и Грети Стафанова (член на Националното ръководство, строителен инженер).


"Продължаваме промяната" са представени от бившия финансов инистър Асен Василев, Йордан Терзийски (предприемач, занимава се проектиране и управление на архитектурни и интериорни проекти), и Богомил Петков (председател на представителство в Габрово на Камарата на строителите в България).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK