Цената на такситата в София рязко се повишава от 1 януари

Цената на такситата в София рязко се повишава от 1 януари

© Велко АнгеловМинималната дневна тарифа на такситата в София се повишава от 0.77 лв./км на 1.05 лв./км, а нощната - от 0.88 лв./км скача на 1.21 лв./км. Промяната ще важи от 1 януари и тя е по предложение на общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ, Карлос Контрера от ВМРО и Борис Бонев от "Спаси София". В приетия днес от всички политически групи в общинския съвет доклад са посочени и максимална дневна цена от 1.78 лв./км, и нощна - 2.19 лв./км.


Като аргументи за повишението вносителите посочиха натрупаната инфлация и скока на цената на природния газ. Логично е тогава таксиметровите шофьори да вдигнат цената, но те не го правели, защото били принуждавани от работодателите си да карат на минималната тарифа. Това обяснение даде Бонев и обяви, че се съмнява в картелно споразумение между собствениците на фирмите за таксиметров превоз.


Той призова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва дали има натиск от работодателите върху водачите на таксита "да карат на еднакви и то най-ниските възможни цени". Затова сега се вдига долният праг, което ще е от полза за тях, аргументира се Бонев.
Не стана ясно обаче защо първо не е сезирана КЗК за картелно споразумение, вместо да се налагат нови, по-високи тарифи.


Контрера, който е председател на транспортната комисия, предложи да се изработи безспорна методология за определяне на действащите цени на услугата. Според Закона за автомобилните превози това се делегира за решаване от общинските съвети. "Личното ми мнение е, че това е свободен пазар и не би трябвало да има минимална цена на услугата, но законът го изисква и ние го спазваме", оправда се той.


Бонев и Контрера апелираха да се повиши качеството на таксиметровите услуги като в диалог с бранша се намери решение за приемане на етичен кодекс на водачите.


Синдикатите в този бранш настояват за рязко увеличение на тарифите от няколко месеца. На 27 септември в заседанието на транспортната комисия на Столичния общински съвет участваха "Съюз Такси", Националният таксиметров синдикат и Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа". Всички те поискаха да се актуализира цената в София като се вдигне най-малко с 25%, а максимално с 91%. По този начин се парира влизането на нови участници в този бизнес в София, които биха опитали да пробият с по-ниски цени.


На комисията тогава бе решено да се сформира работна група, която да предложи новите тарифи за таксиметровите услуги в София. В нея се включиха представители на бранша и на общинския съвет, като задачата им бе да изготвят доклад, който да се приеме до два месеца на сесия на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK