Фандъкова ще преговаря за обновяването на "Топлофикация София" за 1.6 млрд.лева

Йорданка Фандъкова

© Надежда Чипева

Йорданка ФандъковаКметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Топлофикация София" ЕАД да започнат преговори за изпълнението на препоръките в Плана за обновяване и стабилизация на закъсалото дружество. Това реши днес Столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ, ВМРО, "Атака" и Иво Божков от "Демократична България". Другите от неговата група и БСП гласуваха "въздържал се" и нямаше нито един "против".


Планът е базиран върху проекта за модернизация на софийското парно на консултантската компания "Black & Veatch". Капиталовите разходи за реализацията му са в размер на 860 млн.евро (1.67 млрд.лева). Пълна подмяна на старото оборудване, нови мощности за производство на електроенергия, паралелно с топлоенергията (когенерации), както и развитие на преносната мрежа с нови 54 км тръбопроводи годишно са акцентите в американското предложение.


"С кого ще преговаря Фандъкова и за какво? Защо ще й се дават правомощия", атакуваха общинските съветници от БСП Милка Христова и Диана Тонова.
При сформиране на ново правителство ще започнем преговори с министрите на енергетиката, на финансите", отговори на атаката Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите. Не стана ясно обаче какво се предвижда за натрупаните задължения на отоплителното дружество за над 800 млн.лева.


Ще бъде ли социално поносима цената на парното след обновяването, разтревожи се Калоян Паргов, председател на групата на БСП. Консултантът "Black & Veatch" искал няколко пъти годишно цената на топлото да се актуализира спрямо пазарните цени на горивата.


Няма да има честа промяна в тарифата за отопление, успокои един от вносителите, Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Цитираната актуализация спрямо пазарните цени на горивата се отнасяла за други параметри в новите мощности.


В плана е записано, че бъдещите когенерации може да бъдат и частна собственост, а не на общинската "Топлофикация София", запита Симеон Ставрев от "Демократична България". Вносителите от ГЕРБ отново успокоиха, че по-вероятно е новите мощности да се обособят в дъщерно дружество на "Топлофикация София", но това предстояло да се обсъжда в бъдеще.


Срокът за модернизиране на "Топлофикация София" ще е около четири години, според прогнозата на консултантската компания. Столичната община сега извършва рехабилитация на 11 км тръби годишно и не е реалистично да ги увеличи на 54 км, както е заложено в плана. Знаем капацитета на общинските дружества", отбеляза Борис Бонев.


С обновяването на "Топлофикация София" очакванията са да осигурява достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин най-малко 25 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK