Съдът: Арестът на бит студент под колоните на Министерския съвет е незаконен

Съдът: Арестът на бит студент под колоните на Министерския съвет е незаконен

© Георги КожухаровАрестът на пребития под колоните на Министерския съвет по време на протеста от 10 юли миналата година студент Евгени Марчев е незаконен. Това определи Софийският районен съд, цитиран от "Медиапул". В заповедта за задържане полицията не е описала никакви обстоятелства, които да обосноват причината за задържането му, което означава, че на практика служителите на МВР не са имали доказателства, за да извършат ареста.


"Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този за непроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода", пише в решението на съда.


МВР твърди, че полицията не се е нуждаела от достатъчно доказателства, които да установяват виновността на Марчев, за да бъде арестуван.
Наказан за побоя на Марчев беше полицаят Андон Андонов, който по-късно напусна МВР и започне работа в Бюрото по защита, което тогава беше под ръководството на главния прокурор.


Повече за ексцесиите по време на протеста от 10 юли 2020 г. четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK