Договорът за подновяването на маркировката на "Струма" е възложен инхаус

Договорът за подновяването на маркировката на "Струма" е възложен инхаус

© Надежда Чипева, КапиталНа 21 април тази година бившият шеф на "Автомагистрали" Стоян Беличев е възложил на две частни фирми да подновят маркировката на магистрала "Струма". До момента обаче те не са изпълнили в пълен обем заданието. А самият договор е възложен инхаус. Това се разбра от интервю пред БНТ на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Коментарът ѝ дойде след катастрофата с автобус през седмицата, при която загинаха 45 граждани на Северна Македония.


Една от причините за инцидента, които се разглеждат от следствието, е състоянието на пътната маркировка и сигнализацията. Това доведе и до задействане на прокуратурата, която реши да провери маркировката на всички магистрали и първокласни пътища в страната.


Комитова заяви, че случаят много ѝ прилича с установеното от служебното правителство на магистрала "Хемус". "Възлагане на договори, правено-недоправено, поръчки инхаус", уточни тя, след което добави, че договорът за поддръжката на маркировката е дадена инхаус без конкурс.
"Да си призная, не ми се занимаваше със "Струма". Не съм предполагала, че е в такова състояние", добави Комитова. Тя каза още, че ще ще накарат фирмите, които отговарят за маркировката, да си свършат по-бързо работата.


След изказването ѝ бившият ръководител на "Автомагистрали" Стоян Беличев заяви пред "Дневник", че регионалният министър "за пореден път бърка нещата". По думите му не става въпрос за инхаус поръчка. Той обясни, че поддръжката на магистралите се прави по Закона за обществените поръчки, а в конкурса са участвали и други фирми, а "Автомагистрали" са спечелили на конкурентен принцип.


Беличев каза още, че след сключването на договора за поддръжката на маркировката е поръчана боята, а след доставката ѝ е поръчана и машината за полагането ѝ. Той обаче уточни, че след юни не знае какво се случва с поддръжката. Тогава Комитова го уволни, но той отказа да освободи поста, защото така щяло да се блокира работата на дружеството. Месец по-късно ръководството на "Автомагистрали" все пак беше сменено.


Регионалният министър допълни, че е виждала други катастрофи по магистралите, виждала е преобърнати камиони и цистерни, но досега не е виждала такъв пожар при инцидент на аутобан.


"Това е отвратително тежка катастрофа, но не и необичайна. Тук има нещо много странно и аз нямам обяснение как за броени минути всичко може да стане на пепел. Много бързо се е разгорял пожарът и допускам, че е обхванал елементи, които много бързо изгарят, защото не е имало време за реакция", заяви Комитова.


Тя припомни, че е възложила проверка на цялостното състояние на магистрала "Струма". Докладът все още не е готов, но се очаква в следващите дни да бъде представен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK