На живо

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)


Проектът "Продължаваме промяната" е домакин на първия кръг преговори на тема международна политика на България за евентуална управляваща коалиция. Този път и двамата лидери - Кирил Петков и Асен Василев, са включени в делегацията на домакините, докато досега те си разделяха участието в различните групи.


"Дневник" проследи на живо представянето на партийните позиции по тази тема.


Ето основни моменти от срещата:

 • постигнато бе съгласие по близо 30 точки за това как трябва да изглежда външната политика на България в следващите 4 години; списъкът няма да бъде публичен, тъй като преди дни от ПП обявиха, че това става дума за първа чернова на част от коалиционно споразумение
 • нямаше тема, по която да има сериозни разногласия
 • оформи се консенсус за нуждата от външнополитическа стратегия, която да се обсъди и приеме от парламента
 • за българите в чужбина трябва да се приеме съвсем нов закон и съответната държавна агенция да се върне под шапката на външно министерство като изпълнителна агенция
 • значително да се подобри ефективността на администрацията на МВнР, включително чрез повече професионализъм, кариерно развитие на младите хора, по-добро заплащане, цифровизация на консулските дейности за улеснение на българите в чужбина и др.
 • за отношенията със Северна Македония се оформи съгласие да бъде препотвърдена досегашната рамкова позиция на България и се появиха нови идеи: за пътна карта на преговорите, активиране на вече договорени комисии между двете страни, размяна на архиви и т.н.
 • най-малко време бе отделено на отношенията със САЩ (да развиваме връзки като със стратегически партньор) и на Турция (добросъседски отношения на равнопоставена и принципна основа и защита на човешките права; имаше идея на БСП да се запише и обезщетяване на "тракийските изселници")
 • доста повече време участниците отделиха на Русия; БСП систематично държеше да се впише, че България ще работи за намаляване на напрежението НАТО-Русия и отмяна на санкциите на ЕС, на което бе напомнено от ние сме НАТО и ЕС и тези решения се взимат на колективно ниво; останалите партии поставяха акцент на сигурността в Черно море (ИТН) и че отношенията трябва да са принципни и основани на международното право (последното се разчита като непризнаване анексирането на Крим)
 • за отношенията с Китай се говореше най-общо за взаимноизгодно сътрудничество в синхрон с подхода на ЕС (БСП настойчиво държеше да се включи и форматът 17+1, защото сме част от него и "да не чакаме за всяко наше действие решение от Брюксел"; в крайна сметка записаният компромис е да се добави "и на двустранна основа")Групата за международната политика приключва работата след най-продъжлителната сесия ((близо 6 часа и 45 минути) от всичките 18 панела на коалиционните разговори. Кирил Петков каза, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.

До последно БСП настояваше да се запише, че се потвърждава досегашната българска рамкова позиция. Не бива от днешния панел да се направи тълкувание, че правим крачка към ревизиране на тази позиция, каза Вигенин. Не сменяме позицията, а я запазваме, искаме надграждане и в конструктивен дух да активираме работата, обясни Кирил Петков. От ИТН се съгласиха с БСП, че става дума за надграждане на базата на вече установената позиция на България.

Проблемът със съживяването на преговорния процес ЕС-Северна Македония и двустранните отношения със Скопие остана последен. Обсъждането му се ръководеше съвсем за кратко от Даниел Лорер и започна 6 часа след началото на работата на групата.


Позицията на ПП е да се подновяла работата на двустранни комисии и да се създадат нови, да се направи правителствена среща и процесът да се поднови. От БСП поискаха разяснение какви са тези комисии, на какво ниво. Кирил Петков каза, че ще е на ниво министри и че много било важно да се включи и реалният бизнес, "за да не остане само на ниво правителство".

Темата за т.нар. Истанбулска конвенция се появи в разговорите почти 6 часа след началото им. Идеята е да се преприемат действия за прилагане в максимална степен на решенията в Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. За кратко имаше спор дали това изобщо е задача на групата за външна политика. Кирил Петков подкрепи записването на такава точка в списъка с обсъдените теми, защото било важно за имиджа на България.

Повече от час и половина продължава обсъждането на това дали има съгласие по предложенията, дали някои от тях да се слеят, кои да отпаднат и кои са пропуснати при протоколирането.


Понякога се налага напомняне, че има теми извън правомощията на външно министерство, както и въпроси за изясняване какво точно се обсъжда - българска позиция в рамките на общата външна политика на ЕС или позиция за двустранни отношения.


БСП отново настоява да се запише, че България ще работи за нормализиране на отношенията с Русия и отпадане на санкциите, които били неефективни.

Когато страните обсъждаха дали и как да се запише сред обсъжданите теми върховенство на закона, Весела Чернева, участваща в разговорите като експерт, обясни, че би трябвало да се запише българска позиция. В момента в Европа се води голяма битка за това дали това е сфера на националните правомощия или и на Европейската комисия, но смятам, че България трябва да подкрепи Еврокомисията и Механизма за обвързване на върховенството на закона с достъпа до парите по бюджета на ЕС и по Механизма за възстановяване.

Кристиян Вигенин от БСП направи коментар "от по-общ характер" - че ЕС е във всяка една от темите на преговорите с потенциалните коалиционни партньори и "не мисля, че трябва да приключим със списък по всички теми и въпроси". В този смисъл европейските въпроси в днешната група трябва да се разглеждат във изключитено във външнополитическите аспекти.

Участниците в срещата обсъждат по кои точки има консенсус и как да се формулира консенсусът. Северна Македония по предложение на БСП е оставена последна за обсъждане. По точките за отношенията с Китай, Турция и Индио-тихоокеанския регион има малко по-продължителни спорове за по-кратки или по-обхватни формулировки.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

© Пресслужба ПП


"Нека РСМ да не е толкова гореща тема". С това изречение започна Даниел Лорер представянето на позицията на ПП по темата:

 • да запазим добронамерения тон и досегашните елементи от преговорната позиция на България - петте искания според декларацията на НС.
 • трябва да започнат скоро да заседават двустранните комисии, вкл. тези на бизнеса или за транспорта, на коят, защо не, да се обсъди нова авиолиния София-Скопие, коридор №8, за който да говорим за финансово подпомагане
 • общ културен календар на изложби, концерти, форуми
 • адаптиране на учебниците в РСМ срещу език на омраза
 • техническа експертиза от България за улесняване интегрирането на Северна Македония в ЕС
 • историческата комисия да продължи работа
 • да има комисия по реабилитация на репресираните македонски граждани с българско самосъзнание
 • предлагане на комисия за граничните райони, която да работи за това как хората от двете страни на границата да живеят по-добре.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)


Най-кратки в представянето на позициите си бяха от "Продължаваме промяната".


Даниел Лорер изброи инициативи като:

 • безвизов режим със САЩ
 • 10 години годност на паспортите
 • Фонд "Стамболов" - стипендии на българи да завършат елитни университети в чужбина и да се върнат и 5 години да работят в България

България трябва да е активна по икономически, енергийни и технологични проекти, да е вързпиемана като лидер на Балканите, каза Лорер. Имаме техническите възможности и ако добавим изчистена от корупция институционална среда, няма да има кой да ни спре, добави той. Според него разговорът за регионална свързаност трябва да включва не само Западните Балкани, но и Украйна и защо не Кавказ.

Кристиян Вигенин от БСП още в началото започна с това, че имат съгласие по някои от вече казаните неща , но напомни, че колкото и да са добри идеите, за тях трябват и пари, за да се реализират.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

© Пресслужба ПП


За БСП България трябва като черноморска и дунавска държава разширено да си взаимодейства със страните от района, вкл. в търговия, енергетика и др. Нужно е деескалиране и намаляване противопоставнето между страни в района, както и на НАТО-Русия в Черно море, добави Вигенин.


За отношенията със САЩ единственото по-конкретно нещо е да е приоритет премахването на визовия режим.


За Китай от БСП призовават за задълбочаване икономическото сътрудничество в инфраструктура, информационни технологии, земеделие, здравеопазване, култура и образование - разбира се не в разрез с формулирани политики на ЕС. Но трябва да го разширяваме в двустранните отношения и многостранните формати на сътрудничество, допълни Вигенин. "Не знам защо се въздържаме и се оказахме най-изостанали в това отношение в района - има поле за изява и възможности."

По повод работа с българите в чужбина БСП предложи нова - а не актуализирана - стратегия; нормативна уредба с изцяло нов закон - "действащият е от 2000 г. и не работи, просто е замазал очите на българите зад граница"; ДАБЧ да се преструктурира в изпълнителна агенция и да се върне под шапката на МВнР. Нужни са и повече средства, иначе просто си говорим, че тези хора са ни приоритет, но не правим нужното, добави Вигенин.


Трябват и нови форми за работа на училища и културни институти в чужбина; мерки за защита и подпомагане на езикова, културна и религиозна идентичност на българските общности в Молдова, Украйна, Сърбия, Албания.

БСП се обяви за подкрепа на регионалното сътрудничество и разширяването на ЕС в Западните Балкани, защото ползите са много по-големи - ще сме интегрална част от ЕС, когато и съседите ни са част от ЕС, ще използваме пълните възможности, които ЕС дава, вкл. като се представяме пред инвеститорите като голям регионален пазар.


Как да стане това:


- политическа и финансова подкрепа за инфраструктурата и свързаността, особено коридор №8, "по който има много приказки, но резултатите са близки до нулата"


- съблюдаване правата на българските национални малцинства в Сърбия и Албания


- продължаване усилията в споразуменията с Турция за обезщетения на тракийските българи


- финансово обезпечена национална политика за отношенията със съседните страни, условно наречена "Българска политика на съседство"


- почти няма координация между министерства и институции какво прави България по сътрудничеството със съседите, това е сериозен проблем в момента и трябва да се промени.

Кирил Петков говори за по-добро представяне на "бранда България" и задоволство, че има консенсус по много теми. Той коментира, че в преговорната група за политиката в културата е обсъждана работата на културните центрове и българските училища, включително как да бъдат върнати българите от чужбина в страната.

Позицията на БСП за решаване на спорните въпроси със Северна Македония включва:
 • това да става без да се правят компромиси за историческата истина, основана на документи и факти
 • широко съгласие за българската политиката към РСМ, вкл. с препотвърждаване на основните елементи от декларацията от 44-то НС
 • придържане към рамковата позиция за разширяването на ЕС, но да ѝ направим преглед
 • съвместна комисия на законодателна и изпълнителна власт плюс експерти да направи преглед на постигнатото и да предложи нови мерки; след това да разсъждаваме кое е възможно какви отстъпки би могла България да направи, но и как РСМ да изпълни своите ангажименти и ЕС да се ангажира с чувствителните за България въпроси. Наистина натискът върху нас е голям, но не бива да създаваме впечатление и у нашите партньори в Скопие, че сме склонни да жертваме дъгосрочните си интереси
 • нужната е пътна карта за действия преди, по време и преди евентуалното присъединяване на РСМ към ЕС, в нея да се включат чувствителни въпроси и те да са част от преговорната рамка, приета от ЕС и РСМ, защото иначе нямаме реален институционален механидъм, гарантиращ, че независимо от смяната на управляващите в Скопие, те ще изпълняват поетите ангажименти
 • средносрочна програма за всички основни аспекти в отношенията с РСМ; единият е свързан с ангажиментите на Скопие по договора с България за добросъседство, вторият е за национални въпроси, които не изискват непременно съвместни действия - например, значително разширяване още от следващата година на българското дипломатическото присъствие в Скопие, вкл. на културното ни представителство с по-добро финансиране на културния институт там - в момента бюджетът му по никакъв начин не показва, че РСМ ни е приоритет.

БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия

Кристиян Вигенин от БСП представи позицията на партията за "нормализиране на отношенията" с Руската федерация с 2 елемента:


- приоритетни сфери на сътрудничество са икономика, енергетика, култура и образование


- нужда от българска политика за поетапна отмяна на санкциите срещ Русия, както и на руските санкции спрямо ЕС.


Той коментира, че по това вероятно ще има разминаване с останалите в залата, но коментира, че политиката на санкции не дала търсения резултат. Не говоря от утре да се отменят санкиите, а за политика, която да доведе до това, защото България е засегната и от едните, и от другите санкции, разясни той.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)


По повод реформирането на МВнР от ИТН първо предложиха да се подобри професионализимът като се започне от промяна правилата за кариерно развитие на младите дипломати. Българските дипломати застаряват, конкурсите се провеждат така, че изглежда се фаворизират конкретни хора и така стигаме до ситуация да имаме в отдела за Близкия изток служители, които не говорят арабски.


Трябва да се увеличи бюджетът на министерството и да се повиши възнагражданието на служителите, които са сред най-ниско платените в администрацията. Нужно е постоянно езиково обучение, не само веднъж в годината на кандидатстващ за аташе - има хора, които просто не владеят езиците на нужното ниво.


Прозрачност на конкурсите - в момента няма как външни хора да разберат за какво точно трябва да се подготвят, а има и случаи да се явява само един кандидат - практика, подозрително наподобяваща какво порочно се случва в обществените поръчки.


Продажби на активи - повече прозрачност, защото в момента като се попита за подробности, се отговаря "Недей да ровиш там".


Аналитичен капцитет - повечето грами на министерството приличат напоследък просто на преглед на печата и нямат никаква аналитична стойност.


В специализирана администрация има 19 дирекции и често те излизат с противоречащи си становища.


Законът за дипломатическата служба определя в чужбина да се изпраща лице, което не е от дипломатическата служба, а когато е "изявена личност, ползваща се с безспорно добро име в България". Кой определя авторитета на тези лица и доброто им име? Това са политически назначения, вкл. на компрометирани в обществото лица, това трябва да се преразгледа и изпращаните наистина да допринасят за работата на МВнР, а не да подронват авторитета му.

Павела Митова от ИТН предложи компетенцията на Агенцията за българите в чужбина да се върне във външно министерство и приветства идеята на ДБ за стратегия за отношенията със сънародниците зад граница. Друго предложение е да има мобилно приложение за тази група български граждани, защото ще спести много време на задграничните представителства - хората ще получават актуална информация и ще могат да свалят документи, да си записват часове и по принцип администрацията ще получи много по-ясна представа колко и къде са сънародниците в чужбина.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

© Пресслужба ПП


Димитър Гърдев от "Има такъв народ" подчерта, че защитата на националните интереси не винаги съвпада с икономическите интереси. Понякога може да има страхотни икономически предложения, вкл. енергийни, газови..., виждаме и какво прави Китай в Западните Балкани, но не винаги те отговарят на нашата независимост, обясни той.


- реално участие на България във външната ролитика на ЕС в основните направления; "в ход е реформиране на ЕС, вижте двустранните споразумеиня за силно интегриране и дори общи военни програми за обучение, като Италия-Франция напоследък, така че не бива да изоставаме от този процес"


- според обясннието на президента Еманюел Макрон ЕС ще се основава на общ съюз и отбрана и на общите пари, каза Гърдев. България трябва да участва в тази обща политика с постоянно и структурирано партньорство и съм много учуден от споровете в България дали да се участва - ние изоставаме от нещо, което се основава на договора за ЕС, български фирми нямат достъп до средства и възможности за производство и иновации


- стратегическо партньорство със САЩ и Великобритания; Лондон вече изгражда нов съюз с Естония и Румъния, а България пропуска и този процес с "безумни изказвания, че това е работа на Брюксел"


- принципни и основани на международното право отношения с Русия (събитията в Черно море напоследък са изключително притеснителни), с Китай чрез всички възможности на ЕС ("да, има проблеми с тяхната политика на инвазия в Западните Балкани - вижте как Черна гора пропадна заради една магистрала и трябваше дасе намеси ЕС да я спасява)


- за разширяването на ЕС на Западните Балкани и в частност със Северна Македония - за нас е стратегически интерес да сме заобиколени само от приятели, съюзници и партньори и процесът трябва да се разблокира, но с дълготрайно решение; бъдещият парламент и правителство трябва да излязат с общо становище за рамковата позиция, президентът трябва да бъде интегриран в този процес, както и научната общност... Нов гарантиращ документ, че Скопие няма претенции към територия и малцинства, спиране езика на омраза и Европейската комисия да поеме ангажименти по преговорния процес


- ИТН предлага изработване на външнополитическа концепция, която да бъде внесена в парламента със статут на стратегия и външната политика да се води по принципи и правила като "дълга игра", независимо от кого се управлява България.

Зарица Динкова от "Зелено движение" говори за нуждата да се обновят, модернизират и цифровизират дейностите на българските консулства, за да се подобри контактът с българските общности в чужбина. Има много оплаквания по тази невралгична тема, напомни тя. Имотите зад граница - около 190 на брой, са друг проблем, за който е нужна стратегия как ги управляваме - вероятно в изнасяне в една Агенция за държавните имоти - за да се разтовари външно министерство от тази задача и да се съсредоточи върху основната си мисия да защитава националните интереси и да обслужва българските граждани.

"Демократична България" предложи създаване на избирателен район "Чужбина"

ДБ предложи създаването на избирателен район "Чужбина", възможност за дистанционно гласуване, включително по пощата, и допълнителна грижа на мрежата от български училища по света.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

© Пресслужба ПП


Според ДБ списъкът в пътната карта за отношенията със Северна Македония и разблокирането на преговорите ѝ за интегриране в ЕС трябва да включва неща като:


- конкретен график за обща комуникциона инфраструктура


- редовни заседания на кабинетите на двете страни


- програма за общи действия в отбраната и спецслужбите


- канон от общи исторически фигури и празници и как конкретно ще се отбелязват


- ревизия на учебниците по история в Северна Македония


- изучаване на литературата на двете общности в училище, вкл. в оригинал


- програми за обмен на студенти, и специалисти


- фонд за финансиране на общи културни проекти, одобрявана на годишните срещи на правителствата


- фонд за възстановяване в автентичен вид на исторически паметници с участието на международна експертиза


- пълно дигитализиране и кодифициране на документи от общата история, включително семейната


- възстановяване на войнишките паметници


- реабилитация на репресираните от югославския комунистически режим и изплащане обзщетения на наследниците им.

"Демократична България" предложи пътна карта за отношенията със Скопие

За Северна Македония позицията на ДБ е, че блокирането на преговорите не е в интерес на България, "която така и не успя да обясни позицията си на европейските партнаори". Времето не работи в наша полза -- колкото повече не действаме, то си минава без резултат, допълни той. "Не сме в положение да разменяме бъдеще за минало, но сега рискуваме да изгубим и едното и другото."


ДБ предлага формиране на спешна пътна карта с конкретни изисквания към Скопие - изпълними от правителството в София, годни за комуникиране в европейските столици, измерими като реализация в обозримо бъдеще, защитаващи националния ни интерес да имаме общо минало и общо бъдеще с РСМ.


Такава пътна карта, интегрирана в бъдещи преговори, би позволила блокирането им, ако не се изпълнява по график.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)


Стефан Тафров от ДБ каза в началото, че за силна външна политика е нужно България да е силна вътре, както и да отделя мног оповече внимание на сънародниците си в чужбина. Трябва да се противодейства на всеки опит за промяна стртегическия избор на България, допълни той.


Инициативи за промяна:


- задълбочаване интеграцията в ЕС и НАТО; противодействие на всеки опит за нарушаване на баланса на равна отдалеченост от всички партньори; активна подкрепа за разширяване на НАТО и ЕС в Западните Балкани; преодоляване на блокажа на европреговорите на Северна Македония


- запазване на добросъседски отношения с Турция на равнопоставена и принципна основа и защита на човешките права


- по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури и иницаитими на НАТО, ускорено развитие на партньорските отношенията със САЩ и Канада останалите, укрепване на отношенията с Великобритания след излизането ѝ от ЕС


- равноправни отношения с Русия, основани на спазване на международното право, засилена подкрепа за суверенитета и териториалната цялот на Украйна


- задълбочаване отношенията с Япония, Южна Корея и другите страни извън Европа


- взаимно изгодно сътрудничество с Китай на основа европейската обща търговска и външна политика


- засилване на диалога със страните от Близкия изток С Африка, засилване на търговските и бизнес интереси


- спешна реформа в политиката за промотиране на българския бинес извън ЕС (там има огрочен дефицит).

Кирил Петков направи комплименти за професионалните биографии на присъстващите и направи уточнение: "Няма значение кой колко гласове е събрал на изборите, когато говорим за националния интерес. Затова започваме с най-малката". И даде думата на представителите на "Демократична България". Всяка делегация разполага с препоръчителни 30 минути.

Преговорите за кабинет: Северна Македония е със специален фокус за външната политика (хронология)

© Велко Ангелов


От страната на "Продължаваме промяната" се представи и Весела Чернева, ръководител на софийския офис на неправителствената организация Европейски съвет за външна политика, която е и един от зам.-директорите на ЕСВП.


Асен Агов се представи като "журналист и пенсионер", поканен от Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, да го замести на преговорите в групата за външна политика. Той представи с няколко думи личния си опит в българския парламент и международни организации, вкл. НАТО.

Общо 15 представители на четирите поканени партии бяха обявени предварително. По покана на Кирил Петков те се представиха в началото с по няколко думи:


БСП
Кристиан Вигенин, Цветелина Пенкова, Евгени Кирилов, Теодора Овчарова, Николай Маринов


ДБ
Асен Агов, Стефан Тафров, Димитър Кацарков, Зарица Динкова


ИТН
Димитър Гърдев, Павела Митова, Васил Георгиев


ПП
Асен Василев, Kирил Петков, Даниел Лорер.

Коментари (262)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1277 Весело

  Добре че я разбират - външната политика.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 2. 2 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 212 Неутрално

  страшна промяна ни чака - като се рециклират кадри на герб като г-жа чернева, с манталитет на стар комунист.
  вече съм разочарована. терминал 2 както винаги.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  А нещо безплатно ще има ли?

 4. 4 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Да попитам - Теодора Овчарова не е ли дъщеря на дългия инкасатор?

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  ДБ си показаха предателската същност, добре че не зависят от тях тещата.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  След тия национални предатели следващото правителство ще е на Коста Копейкин. Той ще посрещне руските танкове във Варна.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Приятно съм изненадан от позицията на ДБ - на историята трябва да се държи безкомпромисно.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Държи се, да, като се отказваш директно от нея...

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "Стефан Тафров от ДБ"...
  И тоя ли е от ДБ...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Какво не им е ясно на европейците? Геноцид знаят ли какво е? Знаят. Отричане на геноцид знаят ли какво е? Знаят. Ами за това става въпрос. Как изчезват българите в Македония.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "Даниел Лорер, който преди седмица потвърди пред Би Ти Ви, че в проекта са обсъждали "само като идеи" имена на бъдещи министри, включително неговото за външен министър"...
  Тоя ли ще е външен министър?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2239 Весело

  Герберията беснее, густу, майна!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  "ревизия на учебниците по история в Северна Македония"

  На това ли му викаш отказ?

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":


  ДБ си показаха предателската същност, добре че не зависят от тях тещата.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Т.е. да защитаваш националните интереси на България е предателство....ми добре!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Гневно

  До коментар [#14] от "lz73":

  Как я защитаваш, като си предаваш историята?
  Тито щеше да ви пляска, коминтернът явно е жив!

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Аха, ясно! Ти си навил герберастката опорка на пръстите и няма нужда да четеш и слушаш. Колкото за предателството, да ти напомням ли за руския поток и за отравянето на Гебрев?

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":


  Какво не им е ясно на европейците? Геноцид знаят ли какво е? Знаят. Отричане на геноцид знаят ли какво е? Знаят. Ами за това става въпрос. Как изчезват българите в Македония.
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Европейците, както и аз, не разбират какво точно иска нашето правителство. ББ се върза на Шкембе войвода и в угода на Путин блокира Македония без да постави ясни и изпълними искания. Лафове от типа "да не крадат история" са няпонятни на европейците. Гърците поискаха същото, но го обясниха просто и ясно - сменяте имената на летище, държава....и след доста години го получиха. Ние какво искаме?
  Ама точно и ясно!

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Вчера имА събрание на хвода (знам дека се пише "входа", ама они сите му викат "хвода")... И начи Пешо (ония от третият етаж дето все нещо не е разбрал) каза, че сака да праим събрание дека да се рЕши кой ке биде начело на държавата.
  -Начи мислим дека ние тук само си причаме и си зимаме решения и накрая нищо не става. Се едни и същи решения и се едни и същи събрания... Мислим дека требе да се консентрираме върху нещо значимо. Да земем да преговаряме за съставяне на правителство...
  Гошо, дето си пие ракията заедно с Пешо не издържа.
  -Ма то нема коалиция бе, какво правителство?...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  Мисля, че ти си от процента и половина българи, които не разбират.

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Да попитам - Теодора Овчарова не е ли дъщеря на дългия инкасатор?
  —цитат от коментар 4 на space35


  Да!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":


  До коментар [#14] от "lz73":Как я защитаваш, като си предаваш историята?Тито щеше да ви пляска, коминтернът явно е жив!
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  Как точно си предаваш историята? Да цитираме точно изказването от страна на ДБ:
  "...защитаващи националния ни интерес да имаме общо минало и общо бъдеще с РСМ."
  Да не намекваш, че нямаме общо минало с Македония?! Ке те глътне месечинката, както би казал един воевода от ВМРО...
  И да ти кажа сегашните македонци от УДБА някак не кандисват именно на общата история, викат че била споделена...

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#20] от "spiegel":


  До коментар [#18] от "lz73":Мисля, че ти си от процента и половина българи, които не разбират.
  —цитат от коментар 20 на spiegel


  Да, аз не разбирам какво искаше правителството на ББ. Би ли ми разяснил или и на теб е трудно, нищо че го разбираш...

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  На тези от ДБ дето са вечно неразбрали - ами да сте разбрали.
  Или проявявате подлост и се правите, че не разбирате, или проявявате глупост, или проявявате незнание.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":
  —цитат от коментар 18 на lz73


  В германия има ли паметници за изчезването на евреите? Има. Къде са паметниците за изчезването на българите в Македония?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  '"Демократична България" предложи създаване на избирателен район "Чужбина"" Заплатите на РИК и СИК ще идват от събраните данъци от тези избиратели. Който плаща, той поръчва музиката. Лесно се иска без да си внесъл и стотинка в бюджета, като братчедите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Трябва да се влезе в конкретика по въпроса за РСМ.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Много разумни предложения има, въпросът е, какво ще се приеме за окончателно изпълнение.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На кой свят комунисти и демократи се обединяват, а демократите с 6 % пряко сили диктуват условията?

  Избирателен район чужбина е несбъднатата мечта на дръндарския соПол, но тия са толкова глупави....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#25] от "blondofil":


  В германия има ли паметници за изчезването на евреите? Има. Къде са паметниците за изчезването на българите в Македония?
  —цитат от коментар 25 на blondofil


  И защо смяташ, че българите от Македония са изчезнали? Според мен са си там. И даже се наричат македонци....

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Тези разговори са безсмислени, защото няма да има правителство. Рибата във водата, тези сложили тигана.
  Ами всеки може да води такива разговори. От тези смешници нищо не зависи. Те нямат подкрепата на народа. Отива се на нови избори.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Да признаят историческите факти.
  Че преобладаващата част от дедите им са се самоорпредляли, като българи.
  Да прекратят рушенето на исторически паметници, защото не отговарряли на новоизмислената им история.
  Да прекратят репресиите над онези, които се самоопределят като българи.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonimnii":

  По-вероятно е да има правителство, отколкото да не се състави.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  И да има няма да е трайно. Тези са едни никакви. Не стават за нищо. При първите проблеми всичко ще се срине. Някои бяха писали, че поне за 1 г. щели да съставят правителство. Няма как да стане. Тези не могат 1 г. да държат. Няма хляб в тях.
  Те не че няма да искат, като гледам тоя дето лъже и тоя дето мами, двамата как искат власт... Те са жадни за власт... Но няма да им се получи.
  Не разбирам българите как не виждат, че умствено политиците в България приличат на бавноразвиващи се. Като няма ум не става.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  "Общо 15 представители на четирите поканени партии бяха обявени предварително."

  От тях петима са от БСП и само трима от ПП. Нали уж ПП спечели изборите? Значи БСП, която се представи катастрофално на изборите , отново през задния вход влиза във властта и ще направлява външната политика.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  В германия има ли паметници за изчезването на евреите? Има. Къде са паметниците за изчезването на българите в Македония?
  —цитат от коментар 25 на blondofil


  Хубав въпрос. Геноцидът над българите в Македония трябва да се популяризира и светът да се запознае с него. Евреи и арменци проглушиха света с техните геноциди , а ние мълчим за българския геноцид в Македония. Това трябва да е работа на българската държава. За целта трябва да се впрегнат дипломация, научни институти, журналисти , медии .... Десетки хиляди са физическите жертви на този геноцид. На тези жертви, за почитане на тяхната памет, трябва да се издигне мемориален комплекс в Македония. Ако България не направи това, когато има геополитическо предимство пред останалата с коминтерновски предрасъдъци държавица , ако допусне легитимация на идеологията на антибългарския македонизъм, значи не заслужава да има бъдеще.

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Набийте си го в главите , че това което искате от СМ са надежди говежди ,Които са отхвърлени от ЕС Окончателно са отхвърлени така че получавате като награда дъвка с косъм
  —цитат от коментар 37 на eog581083556


  Всъщност изобщо не ми пука дали ще се съгласят.
  Фактите са си факти.
  Ако искат да ги признават, Ако не искат - да продължават да се самоизживяват, като преки наследници на Господ.
  Тяхна си работа.

 41. 41 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  За изборите няма да наложат минимален % активност, за да се признаят. Тия там нито едни не представляват достатъчно някои.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  "ДБ предлага формиране на спешна пътна карта с конкретни изисквания към Скопие - изпълними от правителството в София"

  Това не го разбирам: Конкретни изисквания към Скопие - изпълними от правителството в София.
  София ли ще изпълнява изискванията към Скопие?!
  Долавям някаква безсмислица или има грешка в редактирането на текста.

 43. 43 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "нужда от българска политика за поетапна отмяна на санкциите срещ Русия, както и на руските санкции спрямо ЕС."

  Интересно какви ще са спецификите на тази политика. Предлагам да включва оттегляне на руските войски от окупирана украинска територия, включително в Крим. И така санкциите ще паднат и всички ще са доволни.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Любопитно

  "БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия"


  Хайде пак си показаха рогата? И като каква ще бъде тази политика? Ще повтарят всеки ден че Крим е рассийски?

  klimentm
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "ДБ предлага формиране на спешна пътна карта с конкретни изисквания към Скопие - изпълними от правителството в София"Това не го разбирам: Конкретни изисквания към Скопие - изпълними от правителството в София.София ли ще изпълнява изискванията към Скопие?!Долавям някаква безсмислица или има грешка в редактирането на текста.
  —цитат от коментар 42 на tacheaux


  Ще махнат ветото отмах ,ако оттатък подпишат точките горе. А ще работят и ще следят изпълнението през времето на предприсъединителния период. Лично аз не знам колко време ще трае това.

 47. 47 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Весело

  БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия

  ДБ ще управлят с тези, май.
  От друга страна, ДБарите гласуваха за "крим е руски", защо пък да не работят и за санкциите ?!

 48. 48 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  БСП иска отмяна на санкциите на Русия...колко изненадващо...щото кремльовския пРезиден никога не е искал същото от пет години...
  Това ако го запишат в споразумението цяла Европа ще ни се смее...

 49. 49 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  И той е от тези, които си пренаписаха биографиите и станаха пламенни революционери преди 10ти. Този поне не лъже, само е скрил неблагоприятните факти от миналото си. Асен Агов обаче послъгва малко, бил голям борец за правата на българските мюсюлмани по времето на голямата екскурзия. Още му личат следите от белезници с които са въдворявали агента на ДС.

  Има една лека подробност, която Агов крие, но не може да прикрие. Демократа е писал книжле громящо американския капитализъм - “САЩ акционерно дружество политика”.

  Разбира се това е срамна част от биографията му и не я споменава, защото се е насочил към благодатните полета на демократичните среди, ако беше кандидат за БСП, нямаше да го е срам. Но тъй като там местата са заети, само в СДС има място за хора с такова интелектуално равнище.

  Подобно на Иван Кръстев, в НЙ Таймс са разочаровани от ниското ниво на коментарите му, затова го върнаха в България, тук ще има добър прием в радикалните сини структури.

 50. 50 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 835 Любопитно

  "Позицията на БСП за решаване на спорните въпроси със Северна Мекедония включва:
  това да става без да се правят компромиси за историческата истина, основана на документи и факти"
  Доживяхме БСП да признае ролята си за създаване на македонската нация и македонският език . Сега би трябвало да следва и извинение и покаяния пред българите в "Северна Македония" и България.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  ''БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия''

  точно така! терорът долу. Да живее ссср.

  Хайде наЩе!

  г-н Франц наливай сингъл малца.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1426 Разстроено
 54. 54 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 651 Весело

  Всеки ден в дневник поне по една заглавна статия ""Демократична България" предложи.."

  Стана като една жена на пазара каза, само дето жените на пазара не сат там с 5% :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 55. 55 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  ''БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия''

  И в Германия редовно се чуват призиви като самкциите не работят и така и така, и нанасят вреда не само на Русия но и на ЕС, да се работи за тяхната отмяна. Не става въпросда се отменят утер сутрин или безусловно, но да се сложат на масата за преговори.

 56. 56 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 341 Неутрално
 57. 57 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Променителите и комунистите ще променят отношението на ЕС към матушка Русь. Бу-ах-ха! Баси колко трябва да си жалък, за да гласуваш за комунистическата партия и патерициите ѝ...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 58. 58 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  А Истанбулската конвенция я пропускат нещо в откритите обсъждания

 59. 59 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 103 Неутрално

  "Даниел Лорер, който преди седмица потвърди пред Би Ти Ви, че в проекта са обсъждали "само като идеи" имена на бъдещи министри, включително неговото за външен министър"

  С кого са ги обсъждали, с Херо Мустафа и Бучковски ли? Защото първо от тях научихме. Айде нема нужда от още един евреин за външен министър, за когото евроатлантизма ще е по-важен от българските интереси, а американското посолство ще му е като втори дом. Да поканят Надежда Нейнска или Калфин за външен.

 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#25] от "blondofil":
  —цитат от коментар 32 на lz73


  И как от българи станаха македонци. Аз мисля че с целенасочен държавен терор. Което е една от характеристиките на геноцида.

 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Весело

  Чист анархо-ленинизъм тип Октомврийска Револщция 1917. Вся власть Советам! Долой буржуев!
  В по близки години ми прилича на конференция на ТНТМ - Техническо и научно Творчество на Младежта!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 103 Неутрално

  ДБ ясно показаха, че служат на американските интереси, докато ПП като по-хитри все още се прикриват.
  Предложенията им за Сев. Македония са алабализми, целящи да отклонят вниманието от важните за България въпроси в спора - крадени и фалшифицирани история, език и етническа идентичност, към некакъв безсмислен пълнеж.

 63. 63 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#60] от "blondofil":

  Винаги са си били македонци Няма терор няма геноцид ....излъгали са те
  Това че една страна е владяла тази територия не значи, че хората стават автоматически българи .

  Само Бог и истината са над всичко
 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Кога ще обсъдят Моча?
  Очаквам ДБ да предложи обсъждане за премахването му.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 103 Неутрално

  "ДБ предложи създаването на избирателен район "Чужбина", възможност за дистанционно гласуване, включително по пощата"

  Едно си баба знае, едно си баба бае. 500 хил. гласа за ДПС от Турция и още толкова от етническите турци и цигани из Западна Европа ли искат пък сега? Защото половината ни гастарбайтери на Запад са точно такива. Осраха се тотално с машините и неограничения брой секции в чужбина, сега искат да вкарат изборната система в още по-дълбоко блато.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  "От страната на "Продължаваме промяната" се представи и Весела Чернева, ръководител на софийския офис на неправителствената организация Европейски съвет за външна политика, която е и един от зам.-директорите на ЕСВП."

  Същата Чернева критикуваше българското вето за Македония. Тя е за отпадане на ветото без Македония да е променила нещо в отношенията си към България в името на "общото бъдеще". Присъствието на Чернева от страна на ПП е лош атестат за тази политическа формация. Чернева е абсолютен български нихилист и продажник.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Герберите изведнъж станаха експерти по всичко. Досега само Борисов беше специалист по всички, другите слушаха и изпълняваха.

 68. 68 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  за Македония отделно.
  Някой ще обясни ли претенциите на БСП за сваляне на санкциите срещу Русия?
  Или тук в този форум за Русия се говори като за умрелите.
  Нищо или само добро.
  И наистина ли другите освен БСП не виждат защо се слагат тези санкции?

  Ми кажете си като президента - кримруски и нещем санкции и е-ете си майката вие от останалата част на света
  Ние си искаме Русия.
  И ако имате дупе напуснете скапания ЕС и се съюзете с Русия - веднъж и завинаги.

  А не само както го правите до сега - курвенски.

  Нинова да си изтегли синчето от Ню Йорк и да го прати да практикува в някоя московска банка.
  И да му удари един Спутник у гъза.

 69. 69 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Гневно

  С това доказват, че са партия на промяната.

 70. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#30] от "eog581083556":

  "Аз искам ревизия на българските учебници по история пълни със фалшификати"
  ===============
  Не повече от които и да са други. Да, има премълчани кофти моменти, малко лъскане на национален имидж, но няма изкривяване на чужда история, нито обвинения, че някой народ е генетично увреден с лошотия, нито кражби на чужда история.

  Еретик
 71. 71 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#60] от "blondofil":Винаги са си били македонци Няма терор няма геноцид ....излъгали са те Това че една страна е владяла тази територия не значи, че хората стават автоматически българи .
  —цитат от коментар 63 на eog581083556


  Затова ли събарят паметници на които имената на героите са изписани на български.
  И къде по дяволите са македонските монети, документи и поне едно нещо написано преди насилствената дебългаризация от сърбите.
  Еничарите не са ни братя.

 72. 72 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 176 Весело

  Определено руските санкции срещу ЕС трябва да отпаднат 😂

  Ама, откъде се намират такива зевзеци?!

 73. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  С това доказват, че са партия на промяната.
  —цитат от коментар 69 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV


  мекере и промяна са различни неща.

 74. 74 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  В тандем с Асен Агов.

 75. 75 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  BSP delendum est

  15.02.1989 - 07.02.2018
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тиквата се беше скрил няколко дни да му се разкара малко уплаха, днес се появи и попита: "ама защо не ме вземете и мен в преговорите?" И ето и герберастките тролове изпълзяха пак във форума и засъскаха.

 78. 78 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  След претенциите на БСП за сваляне на санкциите срещу Русия
  Мога ли да попитам останалите - толкова ли лесно се продадохте на БСП?

  Не стига, че загроби България, не стига, че я фалира 3 пъти, не стига геноцида към сабствения си народ тук, ами и в Македония, не стига мъките на българите принудени да живеят под петата на СССР

  СЕГА ЗАРАДИ ПУСТИТЕ ПРОЦЕНТИ, КОИТОНЕ ВИ СТИГАТ, ОТНОВО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ПРОДАДОХТЕ НА КОМУНИСТИТЕ.
  И ни срам, ни съвест ни очи да гледата народа си и да го лъжете.
  Мислите ли, че хората не виждат цялата мерзост на постъпките ви?

 79. 79 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Абе защо хората да ходят да учат в чужбина и после да се връщат.. Да направят свестни университети тука. Да оставят три четири но качествени...

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  [/quote]


  [quote#32:"lz73"]До коментар [#25] от "blondofil":
  В германия има ли паметници за изчезването на евреите? Има. Къде са паметниците за изчезването на българите в Македония?
  —цитат от коментар 25 на blondofil


  И защо смяташ, че българите от Македония са изчезнали? Според мен са си там. И даже се наричат македонци....
  —цитат от коментар 60 на blondofil


  и казват , че нямат нищо общо с българите, които според тях са татари. Нещо повече , те наричат българите фашистки окупатори на Македония.
  Тогава?Къде са българите е въпросът?

 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  И как от българи станаха македонци. Аз мисля че с целенасочен държавен терор. Което е една от характеристиките на геноцида.
  —цитат от коментар 60 на blondofil


  Това , което се е случило с българите в Македония е 100% геноцид. Физическите жертви на този геноцид са десетки хиляди , и стотици хиляди пратени в титовите лагери на смъртта, а духовните жертви са два милиона отродени българи, с небългарско самосъзнание, враждебно настроени срещу своите сънародници в България.

 82. 82 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  хахаха.
  Обаче същите тия татари са им баби и дядовци.
  Но иначе са си чисти макета.

 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Добре ще бъде да направят правителство, за да не се налагат нови избори. Иначе картината е като по време на Октомврийската революция с Ленин начело. След 5 години Ленин осъзнава, че комунизъмът няма почва и въвежда държавен капитализъм, което е дефиниция на социализъма. С цената на много починали от глад и гражданска война, избягали в чужбина и какво ли не.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  "БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия"
  За БСП е ясно. Интересното е как този въпрос ще бъде интерпретиран от ПП.
  За ДБ няма да се питам щото след като са готови за съвместно управление с БСП проблемът с Русия няма да е от значение за тях.
  За менторът на сегашните променячи е ясна позицията му за Русия. Нали си е техен човек.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 85. 85 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#81] от "tacheaux":
  Само едно искам от теб Закълни се в децата си фамилията си ,че стотици хиляди са малтретирани защото не са искали да са Македонци а българи

  Само Бог и истината са над всичко
 86. 86 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 629 Неутрално

  И като заплакаха герберунгите с крокодилски сълзи, та цяла неделя......Я да видим сега кой брани руските интереси в България?
  - Кой 12 години не мога да построи газовата връзка с Гърция и държи страната 100% зависима от руския газ?
  - Кой построи турски поток с държавен заем,
  който е изцяло транзитен за България и я лиши от таксите за украинския газ?
  - Кой плати 400 млн на руска фирма да дълбае пристанището на Доган?
  - Кой се скри по аферата Скрипал и гузно замълча когато европарньорите изгониха руските шпиони

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#30] от "eog581083556":
  "Предложението да се изучават македонски писатели ми харесва"

  Например добре е да се изучава романът "Шашма" от македонския писател Младен Сърбиновски. Той е издаден на литературен български език и заслужава да се прочете. Романизирано е описана историята на Македония и как българите по насилствен начин стават македонци. Сърбиновски е един от малкото македонски интелектуаци осъзнали историческата истина.

 88. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  Доколкото знам официално няма ИКОНОМИЧЕСКИ санкции срещу Русия. Има санкции лично срещу отделни руски държавници и олигарси. Така че ако БСП вземе властта,може да си търгува с Русия,ама въпросът е как ще реагира на това ЕС и САЩ?!

 89. 89 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Весело

  Каква подадена топка към привържениците на ЛУНА -ГЕРБ да кажат бау-бау !:)) България иска това да се случи през ЕС, защото санкциите не действат ! В отношенията с Русия не трябва да се гледат думите , а ДЕЛАТА! Откакто има санкции Германия увеличава всяка година икономиèските си обороти с Русия с около 13 % на година. Същото прави Австрия ,Унгария , Словакия...България не може да се държи като истеричната Полша . Защото и Гърция , и България са освобождавани от Русия ..., да гледаме какво правят византийците :))

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#76] от "eog581083556":
  "Значи органически не понасям лъжци и фашизоидни индивиди които си мислят че са пътя истината и живота но нямат грам мозък да мислят критично ."

  Значи трябва органически да не понасяш себе си.

 92. 92 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 731 Неутрално

  И аз като №64 да попитам:

  КОГА ЩЕ СЕ ОБСЪЖДА ПРЕМАХВАНЕТО НА МОЧА?

  ТОЗИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ

  До кога ще търпим руския терор, докога?
  Докога ще им ремонтираме паметниците - след целия терор, който наложиха като си сложиха марионетното комунистическо правителство.
  Правителството след 44та година беше съставено от предатели, израсли отгледани и възпитани от СССР.
  Те ни натресоха съветската нечовешка политика.

  БСПщяла да защитава и нямало да отстъпи нито крачка от българските интереси за Македония?
  КОГА БСП най после щи защити българските интереси срещу претенциите на Русия да продължават на ни държат на колене и да се разпореждат с държавата ни??

  Радвате ли се че се коалирахте с тия родоотстъпници?

 93. 93 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия

  Честито на

  "Мустафа, Мустафа, Мустафа Ибрахим"
  Фреди Меркюри 30 години дед!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 94. 94 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  До коментар [#71] от "blondofil":Кой събаря ?Ти не разбра ли че това е фейк новина ?И най гнусното е че е повтаряте .Значи органически не понасям лъжци и фашизоидни индивиди които си мислят че са пътя истината и живота но нямат грам мозък да мислят критично ..
  —цитат от коментар 76 на eog581083556


  Алоу, автомобилния номер @eog581083556, това ли е фейк новината - https://bntnews.bg/bg/a/makedonski-zhurnalist-razrushi-pametna-plocha-na-blgarski-voyni - „Македонски журналист разруши паметна плоча на български войни“? Още малко и ще кажеш, че и клипът е фалшив, а? Но този, не мога да го нарека „човек“, се хвали и гордее с това, че „мисията е завършена - унищожена е незаконно поставена плоча от български престъпници“! Ти сигурно си някакъв мазохист и обичаш да те наричат „престъпник“, нали? Казвай, какво само мучиш!

 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Абе Асен Агов не беше ли бившо ченге?
  —цитат от коментар 45 на von_seeckt


  Да!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  ЦИТАТ : БСП се обяви за политика, водеща до отмяна на санкциите срещу Русия


  БСП се бори за оцеляването си > с американщини остава без електорат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#86] от "Kaka Mara":

  Не коментирай газовата тема, защото си пльоснала чутовни глупости.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK