Антикорупционната комисия прати документи на прокуратурата за Кирил Петков

Специализираната прокуратура проверява сигнал, свързан с двойното гражданство на Кирил Петков.

© Надежда Чипева, Капитал

Специализираната прокуратура проверява сигнал, свързан с двойното гражданство на Кирил Петков.Антикорупционната комисия КПКОНПИ е изпратила документи до специализираната прокуратура по проверката за гражданството на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


По-рано днес специализираната прокуратура съобщи, че очаква документи от комисията, за да направи проверка по сигнала за гражданството на лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Документите, които прокуратурата е изискала са за това дали Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър на икономиката, съобщи в публикация "Сега".


Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор има още месец, за да се произнесе дали има данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.
Няколко часа по-късно от Антикорупционната комисия повърдиха, че при тях нa 23 нoeмвpи e пocтъпилo пиcмo oт пpoĸypop oт спецпpoĸypaтypaта, c ĸoeтo се изиcĸвaт ĸoпия oт пoдaдeнитe дeĸлapaции зa имyщecтвo и интepecи oт Kиpил Πeтĸoв, в ĸaчecтвoтo мy нa cлyжeбeн миниcтъp нa иĸoнoмиĸaтa.


Днeс иcĸaнитe зaвepeни ĸoпия ca изпpaтeни в спецпрокуратурата. От КПКОНПИ обаче припомнят, че комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в случая, пред президента. Според закона, пред комисията се подават само декларации за имущество и интереси.


До казуса се стигна, след като в прокуратурата е подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г.


Междувременно на 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, в което се посочва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията.


До решението на Конституционния съд се стигна, след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет. Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12 май тази година. Според българската конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста.


Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията, е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK