Майката на бизнесмена Марио Николов осъди прокуратурата заради делото САПАРД

Делото срещу Марио Николов, съпругата му и още шестима души бе прекратено заради изтекла давност

© Георги Кожухаров

Делото срещу Марио Николов, съпругата му и още шестима души бе прекратено заради изтекла давностМайката на бизнесмена Марио Николов осъди прокуратурата да й плати 8000 лв. обезщетение заради продължилото 15 години разследване и дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, съобщава в публикация по темата lex.bg. Процесът бе прекратен по давност и до присъди срещу Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души изобщо не се стигна.


Междувременно майката на Николов - Елена, която не е била подсъдима по делото, а само разследвана до преди 5 години, е завела дело по Закона за отговорността на държавата.


Разследването започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г. като представители на фирмата "Елпин трейд" Елена Николова и синът ѝ Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева, пише още изданието.
Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай, но през 2015 г. делото срещу нея било прекратено.


През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея, а в началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева. След обжалване на втора инстанция Софийският апелативен съд е намалил сумата на 8000 лв., които прокуратурата й дължи заради стреса и влошеното здравословно състояние.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK