Антикорупционната комисия проверява обществени поръчки за над 84 млн. лева в Община Стара Загора

Антикорупционната комисия проверява обществени поръчки за над 84 млн. лева в Община Стара Загора

© Цветелина Белутова, КапиталСлужители на антикорупционната комисия от дирекция "Противодействие на корупцията" извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество "Тролейбусни и автобусни преводи" ЕООД с финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г." и Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.". На 18 ноември бе съобщено, че комисията проверява Община Варна по сигнал, свързан с обществена поръчка на стойност 85 млн. лв.


Обществените поръчки в Стара Загора са за доставка на 55 нови дизелови автобуса (висок енергиен клас) на обща стойност над 35.6 млн. лева, както и на 33 нови електрически автобуса, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции на обща стойност 49.1 млн. лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.


Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.
Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие.


Часове, след като от антикорупционната комисия съобщиха за проверката, започнала във Варна, от общинската администрация изпратиха до медиите уточнение, сполед което възложител на обществената поръчка е общинското дружество "Градски транспорт". Според същото съобщение обществената поръчка все още не е завършена със сключен договор, тъй като са били подадени жалби срещу решението за крайно класиране, които КЗК е отхвърлила като неоснователни. В момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС.


Неотдавна директорът на "Градски транспорт" внезапно подаде пред Общинския съвет във Варна молба за напускане, като подробности за причиините, довели до това решение, не бяха съобщени.


Днес от антикорупционната комисия съобщиха, че редстои преценка за изпращане на всички материали от проверките във Варна и Стара Загора на прокуратурата с оглед данни за корупционни престъпления.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3104 Весело

  Ай, как внезапно се разработиха като замириса на уволнение.... Гиди и мискини.

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Неутрално
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2365 Весело

  Акция "Продължаваме Плевенето"

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  А липсата на обществени поръчки за Автомагистрала "Хемус" кога?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Любопитно

  Всичко около ГЕРБ мирише ...Няма нещо нормално да е свършено от калинките на ГЕРБ :)

 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Портних и злоупотреби! АбсурТ!

 7. 7 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Милион и половина за един електроавтобус. Кражба си е отвсякъде. Все пак в интерес на истината софийска община ги закупи същите с тридесет процента по ниски цени. И при това те купиха първи. Варна и Стара Загора след тях. Още след като се вдигна цената трябваше да приберат кметовете

 8. 8 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Все ги проверяват, а един осъден няма.Какъв е извода - играят ни театър.

 9. 9 Профил на vcv531078293
  vcv531078293
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Доставка на електрическите автобуси от Irizar от Испания

 10. 10 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  За какво са на Стара Загора 88 нови автобуса?

  Че там има общо 10-тина линии - 2-3 тролейбусни и 7-8 автобусни.
  Яко крадене е станало тука.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5414 Неутрално

  За Стара Загора поръчката си е надута здраво като количество и стойност, за да може разликата да влезе в джобовете на възлагащите

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  ГЕРБ за сетен път показаха,че са една крадлива банда, а не са никаква партия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK