В София глобата за гърмежи с пиратки и бомбички ще стане от 500 до 2000 лева

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

© Надежда Чипева

Председателят на Столичния общински съвет Георги ГеоргиевГърмежите с пиратки и бомбички през новогодишните празници да се ограничат, призова Георги Георгиев от ГЕРБ, председател на Столичния общински съвет. "Да празнуваме без гърмежи, защото това травмира бебетата, децата с аутизъм, домашните любимци", изреди той на брифинг по проблема.


Канонадата от фойерверки нанася щети върху психиката на новородените за цял живот, подчерта детският психолог Мина Енева от сдружение "Тацитус". Това се отнасяло и за бебетата на възраст до една година. Броят на децата с аутизъм расте в последните години и за тях гърмежите с пиратки са стресиращи. "Травмата при тях остава поне за една-две седмици", отбеляза Христо Климентов от сдружение "Аутизъм днес".


В момента по Наредбата за обществения ред в Столичната община е забранено гърменето с фойерверки в близост до детски градини, училища и здравни заведения. Георгиев ще внесе проект за промени, с които забраната да обхване и междублоковите пространства. Ако някои реши да празнува с фойерверки, ще трябва 10 дни преди събитието - рожден ден, сватба и др., писмено да поиска разрешение от кмета на района, гласи една от промените.
При неспазване на ограниченията глобата за граждани ще е от 500 до 2000 лева, а за фирми - от 3000 до 10 000 лева. Контролът ще се извършва от органите на МВР и от структурите на Столичния инспекторат.


"Не забраняваме, но ограничаваме ползването им, включително и в новогодишната нощ", уточни Георгиев. По сега действащата наредба само в тази нощ това е разрешено до 02 ч., като предложението е да се съкрати до 01 ч.


Столичната община е проучила опита по проблема на Австрия, Германия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения преди да бъде изготвен проекта за промени в Наредбата за обществения ред.


Реално новите ограничения и глоби ще влязат в сила през следващата година, призна Георгиев. Затова той призова софиянци сами да се откажат от гърменето с пиратки и бомбички през предстоящите новогодишни празници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK