Почти всички брегозащитни буни по Северното Черноморие се оказаха опасни за ползване

Буните пред т.нар. Алея Първа във Варна

© Дневник

Буните пред т.нар. Алея Първа във ВарнаДвадесет и девет от брегозащитните съоръжения (буни) и мостиците по Северното Черноморие са в крайно тежко техническо състояние и са опасни за ползване. Това е записано в разпореждане на директора на Морска администрация - Варна, Валентин Енчев за предприемане на предпазни мерки, издадено още в средата на април т.г. Действия от страна на държавата обаче няма и до този момент, съобщиха за "Дневник" от неправителствената организация "За туризма на Калиакра". Според членовете на сдружението особено критично е състоянието на буната, защитаваща един от най-красивите плажове по Черноморието - "Болата" край Калиакра. Ако тя бъде разрушена от зимните бури, плажът и вододайната зона зад него ще бъдат залети от морето, твърдят от неправителствената организация.


Сред буните и мостиците, на които е била извършена проверка и са включени в разпореждането за предприемане на предпазни мерки, са трите брегозащитни съоръжения пред т.нар. Алея Първа и пред хотел "Романтика" във Варна, кеят и буните пред "Гранд хотел Варна" и Малкият плаж в курорта Св. св. Константин и Елена, в южната част на плажа "Кабакум", както и защитната стена пред луксозния апартаментен комплекс "Порт палас" пред ваканционния комплекс "Слънчев ден". Като опасни са описани и мостикът в друг луксозен комплекс - "Ривиера" в курорта Златни пясъци, двата мостика в курорта Албена, както и трите буни пред комплекса "Бялата лагуна", собственост на едноименното дружество. В същия списък са буни и лодкостоянки в с. Кранево, в Балчик и в Каварна. Проверката на Областните администрации във Варна и Добрич е констатирала и опасното състояние на двете буни край плажа "Болата" до Калиакра. (Пълният списък на инспектираните съоръжения и предписаните мерки - в прикачения файл).

Още преди три години бившият областен управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи, че брегоукрепителните съоръжения по цялото черноморско крайбрежие могат да бъдат отдадени на концесия за период от 35 години, тъй като били в окаяно състояние, а държавата нямала възможност да ги поддържа. По тази причина след съответните законови промени буните можели да бъдат отдадени за стопанисване на частни инвеститори, "които да ги превърнат в малки пристанища и атракциони", каза Пасев. Подобна процедура обаче до този момент не е предприета.


Според текста на разпореждането, издадено от директора на Морска администрация - Варна, поради установените несъответствия с изискванията за експлоатационна годност на пристанищата и специализираните пристанищни обекти в България още на 14 април т.г. е било забранено привързването на плавателни съдове на буните и кейовите стени, за които е установено, че са опасни, както и използването им за качване и слизане на хора. Забраната е трябвало да бъде спазвана до привеждането на обектите в състояние, което не застрашава живота и здравето на хората. През целия изминал летен сезон обаче много от буните, описани в разпореждането на Валентин Енчев, бяха използвани за различни атракционни дейности.


Заради констатираното състояние на буните, защитаващи плажа "Болата", северно от н. Калиакра, от сдружението "За туризма на Калиакра" са изпратили писма до кмета на Каварна Елена Балтаджиева и строителния контрол в Добрич, в които настояват за предприемане на спешни мерки.


Плажът "Болата"

© Спас Спасов

Плажът "Болата"


В кореспонденцията си по случая с кмета на Каварна Елена Балтаджиева от "За туризма на Калиакра" цитират съдебна практика на Върховния административен съд, според която "кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика (на опасен имот - бел. ред.) да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправянето или заздравяването му". По силата на тази практика областният управител на Добричка област в качеството на орган, на когото съгласно Закона за държавната собственост е възложено управлението на обектите на територията на областта, която управлява, следва да бъде задължен да извърши необходимите дейности за възстановяване и укрепване на буните на плажа "Болата". Това обаче очевидно не се е случило и до този момент.


По тази причина в средата на ноември от "За туризма на Калиакра" са предложили в писмо до РДНСК в Добрич извършването на незабавна проверка на моментното състояние на брегозащитните съоръжения на плажа "Болата" и възлагането на действия по реда на Закона за устройство на територията, с които да бъде предотвратено разрушаването им.


"Съдбата на залив Болата зависи от това дали ще бъдат предприети в кратки срокове нужните действия, или още в следващите месеци ще станем свидетели на унищожаването на залива", пише в писмото до РДНСК в Добрич. Според "За туризма на Калиакра", в случай че буните не бъдат спешно укрепени и ремонтирани, морето би могло да нанесе на залива и дюните край него непоправими щети. "Всичко това би могло да се случи единствено заради неприлагането на закона в неговата цялост и незачитането на обществения интерес", пише още в писмото до строителния контрол.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK