До месец съдът решава незаконно ли е бил задържан журналистът Димитър Кенаров

Журналистът Димитър Кенаров бе един от задържаните по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 г., а след това заведе дело срещу полицията за незаконно задържане.

© Георги Кожухаров

Журналистът Димитър Кенаров бе един от задържаните по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 г., а след това заведе дело срещу полицията за незаконно задържане.Делото за журналиста Димитър Кенаров завърши на първа инстанция в Софийския районен съд, който трябва да се произнесе до месец с решение дали е бил незаконно задържан на протеста на 2 септември 2020 г., или не.


Столичната полицията отхвърля всички твърдения за вина с аргумента, че Кенаров не е бил задържан, няма заповед за задържането му и че е бил поканен, снети са му обяснения и е подписал предупредителен протокол, а след това е бил свободен да си тръгне. Сред аргументите на столичната полиция е и това, че той не е бил задържан от техни служители, а от служители на жандармерията, които не са на тяхно подчинение.


Според защитата безспорно е доказано, че Димитър Кенаров е бил фактически задържан от 22:30 ч. на 2 септември до около 3:30 ч. От събраните по делото материали, свидетелски показания и писмени доказателства не са били налице предпоставките, при които органите на МВР могат да задържат лице - няма доказателства, че е извършил престъпление или да е пречил на полицейските органи.
Било е възможно да установят неговата самоличност - имал е лична и журналистическа карта в себе си. След като е бил задържан няколко часа до Министерски съвет и бул. "Дондуков" той е бил транспортиран до 5-о районно управление, където е подписал предупредителни протоколи и е бил освободен, без да му се издаде заповед за задържане.


"От писмените доказателства несъмнено се установява, че Кенаров след като е напуснал 5-о РУ се явил в съдебна медицина и му е било извършено освидетелстване за причинени телесни увреждания. Единственото заключение е, че задържането му е незаконно и не почива на нито една от разпоредбите на Закона за МВР", заяви в съдебната зала адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.


Пред съда дадоха показания и още двама свидетели. Иван Икономов разказа, че е бил сред задържаните, а малко след него арестували и Кенаров.


"Бяха го хванали двама или трима представители на властта, имаше кръв по лицето и се оплакваше, че камерата му я няма. Мисля, че нямаше белезници, понеже чух полицаите да си говорят, че белезниците са свършили. Имаше много задържани и започнаха да връзват със свински опашки", разказа Икономов.


След като задържаните протестиращи останали около два часа седнали на тротоара ги качили в бус, в който останали поне още час преди да ги откарат в 5-о районно.


"Бяхме задържани, другото е напълно безумно да се твърди. Предоставихме личните си карти на входа, написахме по едно обяснение и протоколи за предупреждение за нарушение на обществения ред, но и на мен не са ми давали заповед за задържане", разказа още Икономов.


Той е категоричен, че срещу Кенаров е било употребено физическо насилие. "Няколко пъти каза на полицията, че е журналист, но те не са се отнесли към него като такъв и нямам съмнение, че това е така", добави още свидетелят.


Павел Павлов също е бил сред задържаните на протестите. "Видях неговото задържане, но тогава не знаех кой е той. Бях един от малкото без вързани ръце. Отведоха ме на бул. "Дондуков" и ме оставиха седнал на тротоара. За пръв път ми се случва нещо такова и не знаех какво да очаквам, но бях задържан", разказа Павлов.


"Около час по-късно видях двама-трима души от жандармерията, които буквално влачеха Димитър Кенаров. На 3-4 метра от мен го притиснаха на земята и му сложиха белезници. Докато го влачеха чух как викаше, че е журналист и че има карта", добави Павлов.


Според столичната полиция обаче от всички събрани доказателства по делото не е установено по безспорен начин, че Кенаров е бил задържан от служители на СДВР.


"Напротив - бил е задържан от служители на жандармерията. От представената книга за пропускателен режим се вижда, че бил е в 5-о Районно управление, но не е бил задържан, а е бил поканен. В самата сграда е останал само 45 минути, според книгата за пропускателен режим. Представени са документи, които е подписал - обяснение и протокол за предупреждение, след което е бил освободен", обясни юрисконсулт на полицията.


"Задържане по смисъла на закона за МВР не се е осъществило. Дори и да приемем, че е бил задържан, то не е било от служители на СДВР, а от жандармерията", твърдят още от столичната дирекция.


По думите на адвокат Стоян Мадин обаче в писмените доказателства има такива, от които се вижда, че целият контрол на полицейската операция и охрана на протестите е бил под ръководството на СДВР, имало е план разстановка, както и утвърден план, подписан от директора на столичната полиция.


Според столичната полиция обаче фактът, че е имало план и разстановка, не означава, че цялата операция е ръководена от служители на СДВР. Те са били там, за да охраняват протеста, а директорът на СДВР нямал право да указва каквото и да било на служители на други структури на МВР, каквито са служителите на жандармерията.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Любопитно

  За коя медия работи този журналист?

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Поредния, който ще осъди държавата в Страсбург

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аман бе!!!
  Айде стига сте ни занимавали с този!
  Вместо да си създава име с работа и талант - тръгнал да се прави на жертва по медиите.
  Като се буташ между шамарите, ще ядеш шамари.....баси....
  Ченгетата са под стрес, с този .....добър човечец....ще се церемонят в суматохата.....
  Длъжни са да познаят, че е спецЯлен.....

  Вместо да ги оставим да си вършат работата и да гонят престъпници - ги ангажираме да се занимават с флашмобите на Мая и Бабикяните.....

  Уфффф, добре, че ги наритаха на изборите тези....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 4. 4 Профил на Бобо Рашъна
  Бобо Рашъна
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Митя, Митя, наш человек

 5. 5 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Глупости, Българският съд нищо не решава, той чака надцакването между двете страни. Ако никой не му каже и той реши на своя глава нещо, тогава истинското решение излиза на втора инстанция, докато се избистри коя от заинтересованите страни е надцакала другата. Българския съд е игра на Черен Петър. Това го доказаха Весо брадата и подопечната му плеймейтка:

  https://www.youtube.com/watch?v=xvHqGvg1HMA

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Направиха му голяма реклама на този т. нар. журналист.
  За мен протестър.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Преекспонирането на протестите и сравняването на протестиращите с тези, които рискуват живота си, протестирайки срещу тиранинът в Беларус, ги направи смешни и ги обезсмисли.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  . ,.Сред аргументите на столичната полиция е и това, че той не е бил задържан от техни служители, а от служители на жандармерията, които не са на тяхно подчинение.”

  А БЕ ВИЕ СТЕ СМЕШНИ БЕ!
  КАК НЕ ВИ Е СРАМ

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Съдът има да решава един очевиден случай. Съмнявам се, че има и един правилно и основателно задържан. Провокаторите не бяха заловени. Далеч по-интересно ще е ако се извърши проверка на цялата организация по охраната на протестите. Защо например на 2 септември вечерта бяха допуснати и търпени провокаторите. При положение, че сутринта на 2 септември и вечерта на следващия ден имаше двоен и троен кордон от полиция, която не допускаше съмнителни лица.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  Какво значение има за коя медия работи бре?
  Или и медиите трябва да наши и ваши?

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  За първи път в София наблюдавах полицаи да патрулират в полицейски коли денонощно при палаткаджии блокирали кръстовища, за да не се саморазправи народът с тях (блокиращите)...
  Полицията ги пазеше от народният гняв...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Човекът е бил с карта!
  Ако това нищо не значи, то реално ние НЯМАМЕ АДЕКВАТНИ ИНСТИТУЦИИ В ЛИЦЕТО НА МВР ЖАНДАРМЕРИЯ И КАКВОТО ОЩЕ Е ТАМ ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ..
  Вече нямам идея колко броя тем подобни цоцат от държавната ясла

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Викаш пазят протестиращите, а пропускат да пазят затворниците които бягат 😂

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Милиционерщина в услуга на банкянския ... ще бъде осъдена. Ние, като търпящи този десетилетен произвол ще платим. И дано никога повече не позволим подобни примитиви да са на власт.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#13] от "Resurrection":

  Минавах доста пъти покрай палаткаджии и все имаше наоколо полицейска кола паркирала да ги пази.
  Не ги оставиха без охрана. Само еднъж ги изпуснаха из очи при кръстовището на СУ и един отиде там и им разтури "лагера", "блокадата". Оказа се, че в палатките има само трима души, една млада дрогирана, един млад неразбиращ какво става и един дядо незнайно какво правещ там.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 16. 16 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Любопитно

  А видеозаписът със задържането на журналиста, разпространяван из сoциалните медии и youtube дали, дали е приет от съда като доказателствен материал? На него се вижда как го влачат към колоните на МС, а журналистът вика, че е журналист.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  За коя медия работи този журналист?
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  За никоя постоянно ! Жълтопаветен планктон НА СВОБОДНА ПРАКТИКА !

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Този човек е бил с карта, бил е с фотоапарат или видеокамера( там с каквото е снимал протестите).., и се показа с чисто синьо око( явно е бит!!!) но сега смелчаците се чудят кск да спасят кожата защото усещат четвъртития…
  Аааааа . Този път ще трябва да си го причини-… ОПС- да го обясните пред Съда😉

 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Трилетарят е жалък в опитите си да брани Борисов и Гешев

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#16] от "Борис":


  Това са подробности които явно са им УБЯГНАЛИ…

 21. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  "За коя медия работи този журналист?"

  Това какво отношение към случая има?

 22. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Аз все си мисля, че месец е малко. Поне 2-3 години е редно да се умува по такъв сложен казус.
  Що за идиотизъм?

 23. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Къде е журналист Митко!?

 24. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  "За коя медия работи този журналист?"

  Защо трябва да работи за някоя медия? Има журналисти на свободна практика.

 25. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Значи щом няма хартишка, не са го задържали а?

  Поканен бил? И той отишъл в районното по свое собствено желание?

 26. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Столичната полицията да не отхвърля, а да накаже всички виновни за случая с журналиста

 27. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Както по времето на Тато полицията биеше, така биеше и по времето на протестите!

 28. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Няма журналист, няма медик- на общо основание и под зададена команда…
  Няма значение че работата им е ДА НЕ СЕ СТИГА ДО КОНФЛИКТИ… да не говорим изобщо за телесни повреди.
  Тъпунгерите имат белезници само за украса

 29. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Не е бил задържан, но след това е бил освободен!

  А ако беше казал "Може ли да не дойда", дали щяха да му отговорят "Може", както във вица за добрвта ламя Спаска.

 30. 31 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5879 Любопитно

  До коментар [#1] от "nhh18551388":"За коя медия работи този журналист?"Защо трябва да работи за някоя медия? Има журналисти на свободна практика.
  —цитат от коментар 25 на areta


  Ок, дай някой линк към негови журналистически разследвания или статии! А дали е член на някоя журналистическа организация?

  За мен е журналист-провокатор, задържан е законно, в меллетата по време на протестите няма начин полицията да отсее кой прав и кой крив! Факт!

  ДБ: Време е да спечелим България
 31. 32 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  Роден е през 1981 г. в София. Завършва Американския колеж в София, а през 2004 г. получава бакалавърска степен по американска и руска литература от Мидълбъри колидж (САЩ), а след това следва и в Калифорнийския университет в Бъркли.

  Негови журналистически текстове са печатани в списанията Esquire, Outside, The Nation, Foreign Policy, Boston Review, The International Herald Tribune, The Virginia Quarterly Review и The Pulitzer Center on Crisis Reporting. Негови пътеписи на три пъти са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи (The Best American Travel Writing) (2009; 2012; 2013).

  Родната полиция много мрази такива харварди!

 32. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#31] от "Полковник Паликъщов":

  Димитър Кенаров е журналист на свободна практика, поет, литературен критик и преводач. На български има две публикувани стихосбирки (Пътуване към кухнята; Апокрифни животни), както и книга с преводи на избрани стихотворения от Елизабет Бишъп. Негови текстове на английски са публикувани в списанията Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The International New York Times, The Virginia Quarterly Review и The American Poetry Review. Негови журналистически материали на три пъти са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи, The Best American Travel Writing (2009; 2012; 2013).

 33. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Весело

  До коментар [#31] от "Полковник Паликъщов":


  Ами ако някакви идиоти налетят на полицаи и го пребият дали има начин да го различат дали е полицай или не?
  А?
  Ама йато натрупат някой полицаи цялата държава трябва да е в потрес… а за журналист- може да яде бой на почивки,а?

 34. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#31] от "Полковник Паликъщов":


  Ама верно, то мисирките с тяхното ГУ лю ГУ лю ГУ лю…
  На кой му пука…
  Какъвто министъра-такава и културата🤣!
  Като ония мухабет на Радой Ралин:
  Вика не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.

 35. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Герберската пасмина ще бъде отстранена с много усилия. Това са пиявици, които няма да се пуснат лесно.

 36. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Докога ще се тутка този съд за едно съвсем обикновено и ясно дело.

 37. 38 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 491 Гневно

  Няма значение кой го е задържал - факт е, че е незаконно. Да започват дисциплинарно производство срещу всички ушеви по веригата - от тези, които са изпълнявали незаконни заповеди, до тези които са ги давали, включае минстъра ушев по това време.
  На него му пожелавам да е гол в безпомощно състояние на площад Македония къдо 3 през нощта...

 38. 39 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 668 Любопитно

  Хммм... и каква е разликата между жандармерията на МВР или служителите на СДВР, че не мога да разбера? Приликата ми е ясна и не само на мен, за покана в управленията на горните инстанции се приема: слагане на белезници или свински опашки, влачене по земята вкл. удари и шутове по глава и тяло. Ето това се казва „да те поканят учтиво“... слава Богу, че не съм канен досега нито учтиво нито неучтиво от подобни държавни служители.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK