Министерството на културата установи незаконен тунел до Античния стадион в Пловдив

Министерството на културата установи незаконен тунел до Античния стадион в Пловдив

© Цветелина Белутова, КапиталMинистърът на културата проф. Велислав Минеков стартира незабавно административно производство по Закона за културното наследство във връзка с установено прокопаване на тунел в близост до Римския стадион в Пловдив. Тя е въз основа на представен на 29 ноември констативен протокол от спешна проверка на комисия с участието на представител на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство". Предстои дирекцията да извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.


"До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация, която да им позволи прокопаването на тунел, както и на място не е присъствал наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство. Отделно е установено, че са застрашени и основите на къщите, в близост до които е копано", съобщават от Министерството на културата.


След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия, съобщават от ведомството. Междувременно Окръжна прокуратура - Пловдив, се е самосезирала и е разпоредила проверка за извършени изкопни работи в централната част на града, съобщава БНТ. Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Пловдив.
Изкопните дейности под сградите на ул. "Княз Александър Първи Батенберг" с номера пет и седем са от две години, твърдят живеещи на двата адреса, цитирани от националната телевизия. По думите на хората отговорен за прокопаването под сгради паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов. Съседи са подавали многократно жалби. Последните са, след като пътека към една от къщите се срутила. Описват прокопаното като тунели и бункери.


При последната си проверка специалисти по строителен контрол и археолози са констатирали нарушения на обекта. От район "Централен" са издали заповед за спиране на дейностите. Служители на "Криминална полиция" вече са разпитали съсобственика на имотите Мирослав Стамов. По случая е образувана проверка.


"Установи се, че в избените помещения собственикът е започнал изкопни дейности под предлог, че това са дейности, свързани с укрепване на сградата. Направи се повторна проверка на следващия ден, след което бе издаден констативен акт, който установява изливане на бетони, подпиране на стени, нивото на избените помещения е коригирано, като на места има между 4 и 6 метра изкоп в дълбочина", коментира пред БНТ Георги Стаменов, кмет на район "Централен" в Пловдив.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK