Има ли режим на тока: села стоят без електричество заради планови ремонти

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Токът в селото ни се спира произволно и за по цял ден без да сме уведомени. Така е от началото на ноември и продължава цял месец.


Този сигнал изпрати до "Дневник" Пламен Моновски, който живее в село Лазарово, община Кнежа. Това не е режим на тока, "а планирани прекъсвания и клиентите са уведомени надлежно", отговориха от ЧЕЗ на въпроси на "Дневник". Надлежно означава съобщение в сайта им, но много от 320-те жители на селото са възрастни хора, които не ползват интернет.


"Хората по цял ден ми звънят да разберат дали на другия ден ще пуснат или ще спрат отново тока", потвърди проблема Банко Гергов, кметски наместник на селото. Така било и в съседното Еница и в други села, по думите му, защото токът за тях първо минавал през Лазарово. Районът на Кнежа е известен като един от най-студените в страната. Там е измерена температура от минус 35.5 градуса и прекъсването на тока през зимата буквално е опасно за хората, разказват местните.
А в сайта на ЧЕЗ е имало несъответствие между обявените часове за прекъсване на тока и реалните, установил Моновски при проверки. "Пишат, че е планирано спиране за половин или един час, но то става за целия ден - от 9 сутринта до 4 следобед, и така е от началото на ноември." Той дълги години е живял в Лондон и недоумява как е възможно електроразпределителна компания да пренебрегва така клиентите си.


"От ЧЕЗ казват, че не са длъжни да уведомяват хората, защото имали интернет страница и ние сме длъжни да гледаме там кога ще имаме ток и кога няма", реагира и кметът на Лазарово.


ЧЕЗ: Прекъсванията са заради реконструкция на електропровод


Причината за прекъсванията е започнала реконструкция на електропровод със смяна на 20 стълба, 600 изолатора, 650 кг проводници и поставяне на нови стълбове, обясниха от "ЧЕЗ-Разпределение България" за "Дневник". След това потребителите от района ще имат много по-сигурно електрозахранване през коледно-новогодишните празници, уверяват от компанията.


"Идваха екипи, боядисаха диреците (бел.авт. - стълбовете) и смениха няколко. Това беше", обобщи кметът Гергов. Той не знаеше кога ще свърши реконструкцията, защото "не са длъжни да ни казват".


От ЧЕЗ обещават, че всичко е планирано да приключи до 30 ноември. За последно в селата на община Кнежа ток нямало да има само на 23 и 24 ноември. В сайта им за 26-и обаче отново бе планирано спиране на тока в Лазарово.


Проблемът не е само в това село


Преглед в сайта на ЧЕЗ, в раздел "Планови ремонти", показва, че само в Западна България селищата с "планирано прекъсване на електрозахранването" за датата 25 ноември са десетки: в община Кюстендил - 18 села, в община Трекляно - 18 села, Петрич - 13, Видин - 7. В другите дни в края на ноември списъкът със селища без ток не е по-малък.


"Не само през зимата е така. Целогодишно се извършват планови ремонти", заявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за "Дневник". Оказва се, че в случаи като в село Лазарово не са предвидени компенсации за ощетените абонати.


КЕВР: Компенсации се полагат само при аварии


"Компенсации се полагат само при авария, когато има срок от 24 часа за отстраняването й и той не е спазен. Тогава абонатите могат да попълнят декларация за нанесени щети. Идват от ЧЕЗ, проверяват дали е изгоряла битова техника - перални, телевизори, и при виновно поведение на ЧЕЗ се изплащат компенсации или се купуват нови уреди. В случая говорим за планови ремонти и компенсации няма", обясниха от КЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK