Промени в правилата при пътуване и образованието влизат в сила от 1 декември

Промени в правилата при пътуване и образованието влизат в сила от 1 декември

© Юлия Лазарова, ДнвникОт сряда (1 декември) в България влизат в сила няколко промени в мерките заради разпространението на коронавируса. Основно те се състоят в обновяване на изискванията за карантина при влизане в страната, които не се свеждат само до пътуващите от африкански държави.


Вторият аспект на новите мерки засяга учениците - в заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров изрично се посочва, че е разрешено да се провеждат индивидуални обучения извън учебните занятия в училище.


Промените в образованието


В заповедта на министъра на здравеопазването е посочено, че могат да се провеждат "индивидуални часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др.", ако са извън учебните часове. В тази хипотеза няма да е необходимо и децата да бъдат тествани с т. нар. щадящи тестове. (Как държавата (не) осигурява тестове за учениците четете тук)
И след 1 декември ще продължават да важат изискванията, че присъствено могат да се провеждат часовете само след изследване на учениците (засега тестове има само за децата от първи до четвърти клас) или ако половината от паралелката има сертификат за COVID-19, или ако заболеваемостта в дадена община е спаднала под 500 души на 100 хил. население за период от две седмици, така че да има възможност за редуване на половината паралелки.


Промените при пътуванията


От лятото на 2021 г. условията, при които е позволено влизане в България са свързани с цветови разделения на страните по света според степента на разпространение на коронавируса: зелен, оранжев и червен. Мерките основно се свеждат до изискванията за сертификати и предвидената карантина при липсата на документ за COVID-19. (Актуалното разпределение на държавите по цветови зони може да видите в края на заповедта тук)


Най-значителната промяна, която влиза в сила от 1 декември, е, че за пристигащите от чужбина, които нямат сертификат за ваксиниране, преболедуване или изследване по европейските стандарти (българските са значително разширени) се удължава задължителната минимална карантина от един на три дни.


Пристигащите от държави в зелената и оранжевата зона, които нямат валиден европейски сертификат за COVID-19, следва да бъдат поставени под карантина за десет дни. Карантината може да бъде отменена най-рано след третия ден на пристигането, ако човек покаже отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.


Пристигащите от държави в червената зона (към която засега се числят повечето държави в Европа), които нямат сертификат за COVID-19 по европейските стандарти, следва да бъдат поставени под карантина за десет дни, като тук няма възможност карантината да бъде отменяна. И все пак тази промяна от 1 декември е своеобразно облекчаване на мерките при пътуването, защото досега на пътуващите от държави в червената зона се изискваше да представят при пристигане и отрицателен тест независимо дали са ваксинирани или преболедували.


За пътуващите от няколко африкански държави


От 1 декември от седем държави в Африка в България могат да пристигат само българи, хора със статут на пребиваване в страната и членове на техните семейства. Страните са:

Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве

Пътуващите до България от тези страни следва да бъдат поставени под задължителна карантина за десет дни, независимо дали са ваксинирани или преболедували, или са се изследвали преди пътуването. С изтичането на карантината им те са длъжни да изпратят по имейл на Регионалната здравна инспекция резултат от PCR изследване (направено между 10-и и 12-и ден след пристигането). Разходите за теста не се поемат от държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK