Въпреки опровержение ГЕРБ видя схема за изборните резултати, в която е освободеният директор на ДКК

Николай Алгафари, Георг Георгиев, Димитър Вучев и Любомир Талев

© Скрийнншот/Фейсбук/ПП ГЕРБ

Николай Алгафари, Георг Георгиев, Димитър Вучев и Любомир ТалевВъв втори пореден ден ГЕРБ продължи словесната атака срещу действията на освободения изпълнителен директор на Държавната консолидационнна компания Ваня Караганева. Днес представители на партията надградиха доводите на съвета на директорите на компанията, с които Караганева бе освободена, като развиха сюжет, според който сключен от нея договор за адвокатски услуги е свързан с резултата от парламентарните избори. Караганева бе вкарана в борда на компанията от бившия министър на икономиката и съосновател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


На брифинг днес представителите на ГЕРБ показаха схема, която според тях показва връзка между отделните участници - основателите на "Продължаваме промяната", адвокатски кантори, "Сиела Норма", която достави машините за изборите и президента Румен Радев. По-рано днес пред Би Ти Ви Тома Биков от ГЕРБ поиска Радев, премиерът Стефан Янев и Кирил Петков да вземат отношение по повод случващото се в Държавната консолидационна компания.


Освободеният изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева

© Юлия Лазарова

Освободеният изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева
Биков обясни, че Караганева е наела адвокатска кантора, която ще получи над 1 млн. лева за работа, за която вече е платено. Този довод присъстваше и в документа за освобождаването ѝ, подписан от членове на съвета на директорите, назначени в последните дни на правителството "Борисов 3" през април тази година. По думите на Биков адвокатската кантора е свързана с фирмата-доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма". Както и в случая, в който представители на ГЕРБ предупредиха за евентуална манипулация на изборите с допълнителни машини, и сега при задаването на допълнителни въпроси, Биков просто поиска проверка и отговори на въпроси.

Впоследствие (но преди брифинга на ГЕРБ) до "Дневник" бе изпратена позиция от адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и ко", което във връзка с изнесената информация в сутрешния блок на Би Ти Ви по повод Българската консолидационна компания, заявява че няма сключен договор с БКК и не е участвало в никакви процедури по сключването на такъв договор. Мажоритарният собственик на "Сиела Норма" Иван Тодоров е управляващ съдружник в адвокатското дружество.

Банката за развитие подготвяла договор със същата кантора


Любомир Талев от ГЕРБ обяви на брифинга, че Българската банка за развитие (ББР) подготвя нов договор за юридически услуги за "шестцифрена сума". "Остава да разберем дали със същата кантора ("Георгиев, Тодоров и ко" - бел ред. ) или с друга, в която е работила Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", каза той.


За подписването на такъв договор анонс даде самият Кирил Петков докато оглавяваше Министерството на икономиката и бе принципал на ББР. Тогава той обясни, че е наета скъпоструваща кантора, която е успяла да осуети плащането на обезщетение от 120 хил. на напусналия ръководител на правния отдел на банката. Тогава Петков посочи, че това е инцидентно и ще бъде проведен конкурс за сключването на дългосрочен договор с правна кантора, за да се избегне плащането по отделни казуси, което е доста по-скъпо. Още тогава ГЕРБ атакува Петков заради ползваната скъпа юридическа услуга.


На брифинга днес представителите на ГЕРБ показаха схема, която според тях показва връзката между отделните участници - основателите на "Продължаваме промяната", адвокатски кантори, "Сиела Норма", която достави машините за изборите и президента Румен Радев.


Вижте какъв "квартет на промяната", възкликна Георг Георгиев, който бе зам.-министър на външните работи в последния кабинет на Борисов. Днес той заключи, че именно това е логиката, която обяснява защо прогнозите на социолозите са се разминали с 10 пункта с крайния резултат от изборите за парламент през ноември. Заключи, че откритата от него и колегите му схема на действие и управление конкретно на Българската банка за развитие е модел за управление на държавата - за това как ще се работи оттук насетне, акомпанирано с липсата на нови оперативни програми, план за възстановяване и задлъжняване на държавата.


След като вчера ГЕРБ нападна Кирил Петков, като използва действията на назначени от хората на Борисов хора в ДКК, днес нападките продължиха тъкмо по линия на Българската банка за развитие, в която отне месеци на Кирил Петков като министър да направи промени, за да ограничи възнагражденията на ръководството и да сложи таван на отпусканите дотогава големи заеми на фирми, близки до управлявалите доскоро.


На брифинга бяха споменати имената на назначени от Петков кадри в ББР с техните месечни заплати и бонуси. Бяха споменати имената на Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев, Крум Георгиев, които освен заплатите си - по около 17 хил. лв. Месечно получавали и пари за работа в надзорните съвет на дъщерни на банката дружества. В отговор на въпрос Георг Георгиев обяви, че тези данни няма да бъдат подавани за проверка от други институции, понеже не показват незаконни дейности, били в духа на заплатите в другите банки, но въпросът бил етичен. Призна, че всъщност назначените от Петков в банката не получават бонуси. Самият Петков през лятото обяви, че е удивен от размера на заплатите и бонусите в държавната банка, които достигат до 60 хил. лв. месечно, а един от директорите е получил годишна заплата от 468 хил. лв. Цитираните днес суми са значително под тези.


Представителите на ГЕРБ заключиха, че основният проблем е, че банката почти не отпуска кредити, а предстоят тежки месеци и че е на загуба и въпросът е къде са парите. Още преди месеци бе обявено, че ББР ще завърши годината на загуба заради обезпечението от около 200 млн. лв. по 20 заема.


Доводите от акцията на компанията и ГЕРБ срещу Караганева отпадат един по един


Междувременно част от съвместните тези на консолидационната компания и ГЕРБ официално са отричани. Пред Би Ти Ви Тома Биков повтори версията на партията, според която държавният военно-промишлен комплекс в Сопот ще бъде приватизиран. Вчера от дружеството изпратиха позиция до медиите, в което твърдят, че нито едно от направените внушения не отговаря на истината.


Пред Нова телевизия министърът на икономиката Даниела Везиева отрече едно от потенциалните нарушения, заради което е отстранена Ваня Караганева - попълване на декларация с невярно съдържание.


"Преди това никой не ни е съобщил да има проблем. Имаме постоянна комуникация. Ако е имало нужда от обсъждане на нещо, винаги сме реагирали. Тъй, че, ако е имало някакво съмнение за злоупотреба, е трябвало да го изкоментираме", заяви икономическият министър за комуникацията си с борда на директорите на консолидационната компания.


Биков заяви, че в първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще търси допълнителни отговори по темата от Везиева. Вчера на брифинг от партията валидираха доводите срещу Караганева, с която тя е освободена, и поискаха МВР да се намеси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK