Освободеният директор на консолидационната компания отрече обвиненията, комисията "Цацаров" започва проверка

Ваня Караганева

© Юлия Лазарова

Ваня КараганеваВписването в Търговския регистър на решението за освобождаване на Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания не е преминало като процедура. Агенцията по вписванията е дала указания на вносителите за редовно свикване на заседанието. Това твърди Караганева в позиция до медиите. Тя коментира за първи път освобождаването си от съвета на директорите на компанията. Решението бе обосновано с редица тежки нарушения и взето от кадри в управлението на компанията, назначени в последните дни на правителството "Борисов 3". Последваха медийни изяви на представители на ГЕРБ, които повтаряха доводите за освобождаването ѝ, искаха реакция на властите и дори обвързаха действията на Караганева с резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тя бе вкарана в съвета на директорите от бившия министър на икономиката Кирил Петков, а в края на ноември избрана от колегите си за изпълнителен директор.


В обръщението Караганева твърди, че заседанието на Съвета на директорите е проведено в нарушение на Търговския закон, устава на дружеството и правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като не е изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието. Освен нея от протокола от заседанието отсъства и Чавдар Христозов, който е член на съвета от октомври. Със същия довод за нелегитимно свикано заседание оставката на тримата членове поиска представителят на принципала - министърът на икономиката Даниела Везиева.


Караганева дава и своите обяснения за нарушенията, които са представени като повод за освобождаването й.
За твърдението, че е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг с плащане два пъти на хонорар, тя обяснява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата.


"На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. Извън това, във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат - Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество "КейсПро" ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. "Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му", пише Караганева.


Тя е предприела действия да упълномощи друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите свързани с нея, е установено, че само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество "КейсПро" ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева.


Караганева твърди също, че не е подписала еднолично извънсъдебна спогодба с Дунарит АД, с материален интерес 50 милиона лева. Според нея на финален етап е споразумение, което предстои да се подпише между ДКК и "Дунарит" АД, което следва да разреши окончателно спора между страните.


По отношение на твърдението, че според Закона за публичните предприятия директори на публични предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше училище и/или като лекари) и във връзка с това е декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър, тя заявява че декларацията, която е подписала, е с вярно съдържание и към момента на избирането ѝ за изпълнителен директор на ДКК, не е била в други трудови или служебни правоотношения.


За твърдението, че еднолично е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК, тя обяснява, че обслужващата банка е била в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство предвиден в Търговския регистър, което е наложило миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на дружеството са в "Българска банка за развитие" ЕАД. Караганева смята, че по никакъв начин не е поставила в риск финансовото състояние на дружеството.


Караганева заявява, че всички текущи задължения на ДКК е погасявала своевременно и регулярно и не е отказвала да плаща дължими суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.).


От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на "Държавна Консолидационна Компания" ЕАД на 29.10.2021г. досега, във всичките си действия се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана.


Ваня Караганева,

изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания


Тя декларира още, че временните членове на Съвета на директорите на ВМЗ са назначени след като са ѝ делегирани права, на основание решение на Съвета на директорите на ДКК съгласно протокол от 11 ноември, което обстоятелство е отразено в Търговския регистър. По отношение на твърдението, че еднолично е разрешила ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност, тя коментира, че в качеството си на изпълнителен директор, в съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал. 3 от Търговския закон, правомерно е одобрила решение, взето от Съвета на директорите на ВМЗ за предоставяне на такива права. Изискала е становище от дъщерното ни дружество "Кинтекс" ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права.


Антикорупционната комисия започва проверка, сигнал и до Кьовеши


По повод изнесените на 29 ноември данни на официалния сайт на ДКК в публикувано прессъобщение на Съвета на директорите за освобождаване на Ваня Караганева от длъжността "изпълнителен директор", в което са посочени мотивите за освобождаването ѝ, КПКОНПИ - дирекция "Противодействие на корупцията", започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор.


"Сочат се противозаконни действия, "които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата", припомнят от комисията, ръководена от Сотир Цацаров.


Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ.


Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.


След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата при наличие на корупционни престъпления.


Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева заяви пред БНР, че ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор. Това съобщи самата Каназирева, след като от компанията дадоха възможност на журналисти да видят документите, подписани от Караганева.

Рая Каназирева

© Надежда Чипева

Рая Каназирева


"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам вече кой да информирам, честно казано. Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", казва Каназирева, която според решението от заседанието на Съвета на директорите вече представлява компанията еднолично.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK