"Рано е за обвинения": Лекарите, задържани за фалшиви сертификати, са освободени

"Рано е за обвинения": Лекарите, задържани за фалшиви сертификати, са освободени

© Юлия ЛазароваЛекарите, задържани при акция на МВР и прокуратурата срещу издаването на фалшиви сертификати за ваксинация, са освободени, без да бъдат привлечени към наказателна отговорност. Това съобщи "Сега", позовавайки се на заместник районния прокурор на Пловдив Атанас Илиев.


По думите му "все още е рано за обвинения". По случая продължава да има задържани, но Илиев е отказал да посочи колко са те. Има две образувани досъдебни производства - едното е за имунизационния център в Асеновград, а другото е за медицинския център в Раковски. Лекарите са били разпитани в качеството на свидетели и са взети сравнителни образци от подпис и почерк.


Преди два дни МВР съобщи, че са задържали трима лекари и един зъболекар, след като е установено, че 250 души са били в чужбина в момента, в който по документи са ваксинирани, вписани в националния ваксинационен регистър и са им издадени зелени сертификати.

Преди две седмици МВР създаде работна група под ръководството на главния секретар, която координира действията и обмена на информация между отделните ведомства и организации, с оглед улесняване на идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано предположение, че издават фалшиви сертификати. В групата влязоха представители на Министерството на здравеопазването, МВР и ДАНС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK