Съдът търси какви продукти от канабис е ползвал шофьорът, причинил катастрофата с Милен Цветков

От самото начало на процеса Кристиан Николов казва, че е употребявал успокояващи чай и паста с вещества от канабис.

© Георги Кожухаров

От самото начало на процеса Кристиан Николов казва, че е употребявал успокояващи чай и паста с вещества от канабис.Софийският градски съд ще разпитва управителя на фирмата доставчик на капки и паста, съдържащи CBD (канабидиол - естествено вещество от канабис, използвано в медицински и козметични продукти - бел. ред.) по делото за катастрофата, довела до смъртта на журналиста и телевизионен водещ Милен Цветков.


Причината е, че обвиненият за инцидента Кристиан Николов твърди, че преди инцидента периодично е употребявал успокояващи капки и паста с такова съдържание, които поръчал легално през интернет, а съдът ще установява какво е съдържанието както и дали част от наркотичните вещества, намерени в тялото му след инцидента, се съдържат в тези продукти.


След заседанието по делото адвокатът на Николов - Константин Симеонов, обясни, че по друг случай такива продукти са изследвани и е установено с експертиза, че съдържанието на ТНС (тетрахидроканабинол - естествена съставка и основно психоактивно вещество в канабиса, забранено от закона в България - бел. ред.) в тези продукти е било над допустимата норма.
Той разказа, че българска фирма е поръчала голямо количество и разнообразни продукти от словенска фирма с цел да поискат разрешение от Българската агенция по храните и да ги продават в България. При получаването на продуктите в България представителите на фирмата, мъж и жена, били задържани и са им повдигнати обвинения за държане на наркотични вещества и тетрахидроканабинол (ТНС).


По-късно експертиза е установила, че съдържанието на наркотично вещество в продуктите е над допустимите норми - 0.2% и че нямат съответното разрешение, но вносът е бил официален. Заради това прокуратурата е решила да прекрати това разследване.


"Веществата, които се съдържат в тези препарати, са част от намерените в организма на Кристиан Николов наркотични вещества. За другите има друго евентуално обяснение, но това е въпрос по същество и сега не бих искал да го коментирам. Въпросът е доколко тези вещества са попаднали съзнателно, умишлено в организма на Кристиан Николов, доколко това се е случило по друг начин. И това през какво са попаднали наркотичните вещества в неговия организъм е много важен въпрос, свързан с умисъл".


По думите на Симеонов, има пропуски в досъдебното производство, които е можело още по време на разследването да се изчистят. Той обясни например, че тези паста (в тубичка, подобна на паста за зъби) и чай не са били иззети от дома му по време на разследването и сега съдът ще установява дали те са се отразили по някакъв начин и имат ли общо с намерените в организма на шофьора наркотични вещества.


Ще се изискват документи, както и самите продукти, иззети по другото разследване, ако се съхраняват в Агенция "Митници", на които са изпратени за унищожаване.


"Експериментално поръчахме тези неща през интернет и няма никакъв проблем. Когато фирмата беше запитана, те отговориха, че въобще не са се занимавали с такова нещо", обясни още защитникът.


За събиране на новите доказателства и призоваване на свидетеля делото за катастрофата бе отложено за 20 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK