Държавата все така няма тестове за големите ученици, но и спира опитите за други решения

Държавата все така няма тестове за големите ученици, но и спира опитите за други решения

© Георги КожухаровВече трета седмица връщането към присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас се отлага поради липса на достатъчно тестове, независимо от многократните уверения и на премиера Стефан Янев, и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че това ще стане в най-скоро време.


Нещо повече - оказва се, че дори и да искат, училищата твърде трудно могат да намерят самостоятелно решение да осигурят изследване заради поставените от държавата разнопосочни ограничения. Действащите правила не позволяват на директорите на учебни заведения да купуват със собствени средства за учениците т.нар. щадящи тестове за изследване чрез слюнка. Няма никакви пречки обаче да плащат изследвания, ако са за учителите. Дори и родителите да са съгласни да плащат за изследванията, това не може да се прави в училището, а трябва да се ходи по пунктовете на лабораториите.


Така в крайна сметка възможните решения се оказват две. Едното е в клас да бъдат само големите ученици със сертификат за COVID-19. Но понеже ваксинираните и доказано преболедувалите са малко, родителите трябва да плащат за тестове в лаборатория по избор. Другата възможност е да се чака заболеваемостта да спадне под 500 новозаразени на 100 хил. души население, когато според заповедта на здравния министър класовете се редуват по една седмица в училище и онлайн.
И докато министрите на здравеопазването и на образованието продължават да се разминават в прогнозите кога ще има достатъчно тестове, които да осигурят присъственото обучение не само на най-малките (1-4 клас), недоволството сред родителите се засилва, тъй като в големите градове учениците от прогимназиален и гимназиален етап са вън от класните стаи вече месец и половина.


Как частните училища се оказаха "с връзки"


Учениците от пети клас нагоре на присъствено обучение в София са едва 4789, сочат данни на Министерството на образованието, изпратени до "Дневник". Показателното е, че те са от 35 частни и само три общински училища.


Причината е, че актуалните разпоредби не дават възможност на общинските училища да купуват предпочитаните от родителите щадящи тестове със слюнка с пари на училището. За частните учебни заведения това ограничение не важи: "Тестовете се осигуряват със средства от държавния бюджет за всички училища, като за частните училища се допуска и те сами да осигуряват тестове", гласи извадка от насоките на Министерството на образованието за обучението в COVID епидемия.


Парадоксално е, че министерството първоначално бе предложило държавните и общинските училища да имат възможност да осигуряват сами тестовете на големите ученици. Намерението обаче отпадна след недоволството на синдикални организации в образованието, а министърът акад. Николай Денков обясни, че би представлявало индиректно въвеждането на имуществен ценз.


Тестове за учителите обаче продължават да се купуват, при това решението какъв вид да са е на директорите. "Още от септември купуваме тестове за учителите и ги отчитаме като разходи за консумативи и материали", заяви пред "Дневник" директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.


(Не)възможното изключение и няколко абсурда


За училищата, които не могат да се снабдят с щадящи тестове, остава възможността да допускат ученици от 5-и до 12-и клас, които имат сертификат за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела.


Пробивът в системата направи 164-та столична гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", известна като Испанската гимназия. Училището беше първото, което върна учениците си в клас. Последваха го 36-то средно училище "Максим Горки" в кв. "Бъкстон" и Софийската математическа гимназия.


Опитът на Министерството на образованието досега показа, че родителите не са склонни децата им да бъдат изследвани с PCR или антигенен тест, тъй като пробата се взима от носа и гърлото. В Испанската гимназия изследването с тестове като за възрастни се оказа възможно, но възникнала друга неочаквана пречка.


Директорът Зорница Йончева обяснява, че първоначално имала намерение в училището да има мобилен пункт на лицензирана лаборатория, каквито се организират пред заведения и молове. Оказва се, че за училищата това е проблем. В отговори до "Дневник" Министерството на образованието посочва, че

"в сградите на училищата не може да има мобилни пунктове на лаборатория, тъй като това предполага смесване на ученици от различни паралелки, които чакат за даване на проба и за вписване на резултата в официалния регистър на здравното министерство".
Затова в крайна сметка учениците в Испанската отиват за тест за собствена сметка до лаборатория. С отрицателен резултат от PCR или антигенно изследване получават сертификат за съответно 72 или 48 часа.


Заради значително по-ниските цени на антигенните тестове повечето родители избират тях, но това поставя децата в нова абсурдна ситуация: удостоверенията им важат за по-кратко време, отколкото безплатните тестове със слюнка за малките ученици. Те се правят обичайно в понеделник и четвъртък.


"Задала съм въпроси на министерствата дали ако дойде дете с тест, направен в понеделник в 14 ч., трябва в сряда в 14.30 ч. да го изведа от часа по български, защото е изтекла валидността на изследването", казва директорът на Испанската гимназия.


Влизаме от несправедливост в несправедливост. Всяка нова ситуация не изглежда по-добре от предната.


Зорница Йончева,

директор на Испанската гимназия


Различно решение е намерила Софийската математическа гимназия (СМГ). Учениците ѝ се струпаха на опашка тази сутрин пред лаборатория близо до училището, където на децата са направени тестове, с които се изследва слюнка. Така на практика училището е организирало (за сметка на родителите) изследване с щадящи тестове, но не на територията на учебното заведение, както би било, ако държавата бе осигурила консумативите.


Щадящи тестове имало, но не за държавата


На 1 декември по време на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че до 9 декември по поредната обществена поръчка се очаква да пристигнат 2.7 млн. щадящи тестове.


Ако се съди по изказванията на министъра на образованието, тези тестове, ако действително бъдат доставени, биха били достатъчни за две седмици. Причината е, че според изчисленията на акад. Николай Денков, за да се покрият нуждите на всички ученици за изследване на слюнка два пъти за пет учебни дни, трябват 1.4 млн. теста. Приблизително толкова пък са доставените в страната тестове от самото начало на опитите за връщане на учениците в клас: 1.5 млн. теста от 10 ноември насам.


Справка на "Дневник" сред фирми, които внасят тестове с изследване на слюнка, показа, че някои се оплакват от логистични проблеми, други не се включват в обществените поръчки на Министерството на здравеопазването, защото или не ги удовлетворяват условията на ведомството, или защото изискванията са такива, че изключват техните тестове от конкурса.


За сметка на това училищни директори остават с убеждението, че в страната има достатъчно щадящи тестове за всички ученици, но не участват в държавния търг: "Тестове в тази държава има. На пощата си имам сигурно седем-осем оферти, точно за плюнчести тестове. Е, разбира се, на двойна цена, но тестове има", казва директорът на Испанската гимназия Зорница Йончева пред "Дневник".


Оферти от фирми е получавал и директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Твърди, че училището, ако правилата позволяваха, би купило тестове със собствени средства, защото заради уроците онлайн учебното заведение е спестило от разходите за ток, вода и отопление.


Натискът се засилва


Междувременно натискът към държавата за връщането в клас на големите ученици се засилва. неправителствената организация "Национална мрежа за децата" публикува петиция, в която се посочва, че децата от 5-и до 12-и клас са дискриминирани и са "станали жертва на политически амбиции и състезания".


Националният омбудсман Диана Ковачева обяви, че е получила искания от родители да отпадне изискването поне половината ученици да има сертификат за COVID-19. Родители настоявали присъствено да учат деца със сертификати, независимо какъв е техният брой.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Тестовете вече са излишни и поне за момента трябва да отпаднат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Или е крайно време да се произвеждат в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Да ги оставят първият срок така, пък да се мисли за вторият.

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Тестовете вече са излишни

  Тестовете са доста по-як бизнес от ваксините.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Задачата е следната - ако трябва на 300 ученика (една смяна в едно училище) да им бъдат направени тестове в рамките на един час, то колко време се пада на тестването на един ученик.

  Горе долу колкото да разпечатат един лист А4 - ако всички данни са предварително въведени.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ан Он":

  Така е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Крайно време е този министър да си ходи по живо и здраво.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Пълни глупости, във Варна са вече на училище всички, без тестове. Чакаме резултатите баш по Коледа...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  То ако питаш сенчестия кмет сигурно и ковид няма 😊!

  agent
 12. 12 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Кацаров и Денков - убийците на българското образование! Вън от министерствата, мишоци гнусни! Кацаров 1500 пъти си смени заповедите, само и само децата да не тръгнат на училище! Преди беше ротационно между 500 и 750, сега го намали между 250 и 500, да не вземат да тръгнат на училище, че заболеваемостта падна! Голям мискинин, а междувременно хленчи за ваксинация на единствените дето реално страдат повече от грипа отколкото от Ковид - децата. Някой ден ще има съд за тия престъпници!

 13. 13 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Браво на “ Дневник” че обърна най-после внимание на проблем , който две министерства подритват от близо две години. Абсолютно безидейност, липса на желание да се развърже този възел и страх от решение в полза на децата от два министъра едновременно. След като сте подхванали въпроса не позволявайте да е “чудо за три дни” -поддържайте натиска докато вземат решение за връщане в училищата.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 14. 14 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Държавата все така няма тестове за големите ученици, но и спира опитите за други решения

  Не държавата, а некадърното правителство. И тия се канят да управляват 4 години. Пази Боже.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Щещях да се извинявам за грешките, на четири инчов телефон щракам преди кафето, ама тъкмо в тон с герболята…

 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Да се ваксинират и да се връщат в училище 😊!

  agent
 18. 18 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Никакви тестове и простотии! Всички деца на училище ВЕДНАГА! В краен случай, ротационно. Но това да оставиш 5-12 клас толкова време в къщи, и накрая да предлагаш удължаване на учебната година и започване на 1ви септември за наваксване е престъпление! Първо бибипаш децата да висят по цял ден след лаптопите, после им съшрашаваш ваканциите, и накрая го пращаш на училище 1ви свптеу, вместо на море да събират слънце. Миналата година класа на сина ми взеха всичкият материал до средата на Май!!! И после до средата на юни тъпкаха на място, защото им удължиха срока! Защо? Защото няма извънредни ваканции, грипни например. Учебният план е предвидил такива ваканции! Оставам с впечатлението, че всъщност МОН работи единствено и само за престой на учениците по 12 месеца в годината на училище! Комунизма иде деца, спете спокойно, държавата е твърдо зад вас, нямате право на живот извън училище!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 941 Весело

  Крайно време е този министър да си ходи по живо и здраво.
  —цитат от коментар 7 на The Polite Moose


  Кой по точно?

  Защото и двамата са Калинчо !

  : ))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 21. 21 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Комунистите толкова си могат!

 22. 22 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Толкова години вече с ме в ЕС, как не можаша да прихванат някакъв опит оттам. Не е необходимо да откриваме топлата вода.
  В Европа учебната година е по-дълга, но има много междинни ваканции и така натоварването е по-равномерно.
  Спокойно тук може да започваме на 7.9 (веднага след празника на 6.9) и да добавят една зимна ваканция през февруари. Около 1. ноември да добавят още 1 ден примерно и т.н.
  Това няма нищо общо с Ковид а е нужно от години

 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Браво на Варненци !
  Децата трябва да присъстват в класната стая !

 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#10] от "kxm38695246":

  Умнико, статистиките са ясни. Дори и животните не се спъват два пъти едно и също. Ние не си научихме уроците...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 25 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#15] от "kxm38695246":

  Некадърната пасмина на Радев не трябваше ли да покаже, как се правят нещата по нов начин, различен от гербаджииските калинки? Не трябваше ли да са способни, адекватни, с нов морал? Само че май се оказа, че когато нещата зависят от тях са по-неадекватни дори от гербаджиите. Лесно е да си велик, докато мяташ домати пред парламента и нищо не зависи от теб, лесно е и да се осереш до ушите, ,когато трябва да свършиш работа, за която изобщо не ставаш.

  Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета.
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#23] от "stenlyaka":

  Да, обаче всичко е проформа като мерки, за съжаление до месец пак ще са обратно в къщи.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#20:"Онуфри"][/quote]

  Най-добре, цялото правителство, но особено министър Кацаров.
  Този министър е огромна щета !!!

 28. 28 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Мойто момче, тролче, ваксиниран съм доста отдавна. Пожелавам ти да не стигаш до реанимация.

  agent
 29. 29 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#22] от "hifi_hifi":

  Учебната година в България, по брой учебни дни и в момента е една от най-дългите в Европа. Напълно съм съгласен с добавянето на зимна ваканция, ни без отнемане на останалите ваканции. И ще ви кажа на какосе дължи това. Всъщност в България, извън лятната ваканция, няма НИКАКВИ ваканции. Всички по-дълги ваканции съвпадат с национо празници. 10 дена по Коледа и Нова година, 10тина дена по Великден. Всички те включват огромно количество уикенди и празници. Ако едно дете иска да кара ски през зимата без да наваксва - ни стаа. Има "ваканции" от събота и неделя + един понеделник. Докато в другите държави извън празниците, имат поне още 20 УЧЕБНИ дена. 20 учебни дена са 30 дена с уикендите. Само за справка пребройте учебните дни в някои провинции на Германия и ги сравнете като брой с нашите, без да гледате началото на учебната у кога е.

 30. 30 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#29] от "ozd05563707":

  Така е. Аз точно Германия имах предвид. Те скоро имаха и една есенна ваканция 1 седмица и т.н.
  Освен това там ваканциите за ски и летните са размината за различните провинции, за не става лудница по курортите и за пътуванията...
  Абе с две думи ако нашите управници искаха има откъде да вземат опит.

 31. 31 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 604 Неутрално

  в момента София е 578 на 100 хил на 14-дневна база заразени - до понеделник сигурно ще падне под 500 и 7 и 12 клас тръгват без тестове

 32. 32 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Оставете децата на мира! За две години колко от тях заеха скъпоценния ви ресурс в болницата и колко починаха на фона на всички останали?
  В момента има юноши, които са прекарали по-голямата част от гимназията виртуално. Ако продължавате да ги ползвате като жертвени агнета още две години, ще ги направите завършени психопсти! Чалгаризацията ще ви се стори песен в сравнение с задавашите се проблеми след младото поколение.
  Това цветът на нацията, от който се очаква да се грижи за нас и да ни води през трудностите, които ни очакват през следващите деситилетия!

 33. 33 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 700 Неутрално

  в момента София е 578 на 100 хил на 14-дневна база заразени - до понеделник сигурно ще падне под 500 и 7 и 12 клас тръгват без тестове
  —цитат от коментар 31 на Anton Andonov


  Тргват ротационно. Новите заповеди казват така. Преди под 500 тръгваха всички. Но Казата пак бибипа майката на пейзажа!

 34. 34 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Курнелка назначена за председател на народното събрание - в Дневник пълно мълчание и тишина ... Що така бе другари и другарки - няма ли да празнувате "промяната" ? :)

 35. 35 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1198 Любопитно

  Някой знае ли какви са последните данни от тестването при малките ученици до 4-ти клас?

 36. 36 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#35] от "georgievb":

  Незначителни и за това в Дневник не ги пишат. Абсолютно никакъв мотив нямат да спират учениците от училище включително и големите освен политически дивиденти пред САЩ и евентуално големите в ЕС.

  Доказаха че ваксините не пазят от новите варианти, но набоцканите продължават да трошат дискотеките за сметка на всички останали, ЗАЩО!!!?!!!

  Един Българин
 37. 37 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Вече три седмици тестват малките ученици и мисля, че би трябвало да има ясна картина каква е безсимптомната заболеваемост при тях и да се вземе решение целесъобразно ли е въобще да се трошат такива пари за тестове на децата? Една мярка има ефект, когато позитивите от нея са повече от негативите. Дайте данните и да видим дали статистиката показва, че си заслужава учениците да продължават да не ходят на училище.

 38. 38 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#29] от "ozd05563707":

  Съгласен донякъде. Ние имаме най-дългата лятна ваканция при учениците, след което се учи нонстоп до Коледа, което намирам безумно. Тръгване на 1 септември и добавяне на 1 седмица ваканция в края на октомври и още 2 през януари или февруари мисля, че ще бъде доста по-ефективно разпределение на учебни-неучебни дни.

 39. 39 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Весело

  Тестове??Целта беше да се усвоят едни 15млн. от техни фирми,а за учениците-гевреци!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 40. 40 Профил на Apatrahil
  Apatrahil
  Рейтинг: 86 Неутрално

  от опит - тестовете с плюнки се оказа 100% неефективни. В класа на детето ми, отсъстват над 50%, има доказани поне 5 ковид случая (лабораторно) а нито един хванат с плюнките... тези тестове са една голяма далавера, която некадърниците управляващи дори не успяха да осъществят от некадърност, и да пуснат всичките деца присъствено.

 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник
  Тестването - един път в седмицата или да отпадне въобще


  И

  Богдан Кирилов: До края на годината ще има доставка на детски ваксини
  Ваксината за децата ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози

 42. 42 Профил на igo
  igo
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Протестиращи, 29 или 30.11.2021 в Италия излязоха с портрети на роднини, които са починали заради -

  https://www.facebook.com/100062682345320/videos/211062197744268/

  Федерален съд забранява на администрацията на Байдън да изисква медицински работници да бъдат ваксинирани в 10 щата. Това стана, след като същите тези 10 щата заведоха дела срещу администрацията на Байдън заради мандата за ваксина COVID за здравните работници. Мисури, Небраска, Арканзас, Канзас, Айова, Уайоминг, Аляска, Южна Дакота, Северна Дакота и Ню Хемпшир.

  https://world-signals.com/news/2021/11/29/federal-court-bans-biden-administration-from-vaccinating-health-workers-in-10-states/?fbclid=IwAR1t4RZi74yj8mzEcozbWxVDQoJVJvxVMF8-FYJJSoZUxMLXBhrDHKsCJ_8

  Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство казва, че бустерните ваксини вече ще се препоръчват на всеки 3 месеца!
  https://www.facebook.com/100062682345320/videos/2692277807735479/

  Изготвен е закон за здравето на Нова Зеландия - всяка нехигиенична сграда да бъде съборена и заразените животни да бъдат унищожени Накратко: упълномощен медицински специалист може сам да реши дали да унищожи вашия дом, вашите вещи, вашите животни и изобщо - да реши какво да прави с вас.
  https://www.facebook.com/photo?fbid=270705735028836&set=a.103867085046036

  ..............................................
  ....................

 43. 43 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#15] от "kxm38695246":Некадърната пасмина на Радев не трябваше ли да покаже, как се правят нещата по нов начин, различен от гербаджииските калинки? Не трябваше ли да са способни, адекватни, с нов морал? Само че май се оказа, че когато нещата зависят от тях са по-неадекватни дори от гербаджиите. Лесно е да си велик, докато мяташ домати пред парламента и нищо не зависи от теб, лесно е и да се осереш до ушите, ,когато трябва да свършиш работа, за която изобщо не ставаш.
  —цитат от коментар 25 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Точно така е!
  Да критикарстваш безотговорно отстрани е много лесно!
  Положението коренно се променя,когато от теб се изискват трудни решения на такива проблеми.

 44. 44 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "ozd05563707":Съгласен донякъде. Ние имаме най-дългата лятна ваканция при учениците, след което се учи нонстоп до Коледа, което намирам безумно. Тръгване на 1 септември и добавяне на 1 седмица ваканция в края на октомври и още 2 през януари или февруари мисля, че ще бъде доста по-ефективно разпределение на учебни-неучебни дни.
  —цитат от коментар 38 на Moonshine


  В България лятото е дълго, и е абсолютно абсурдно да ги пращаш на училище на първи септември, когато половината държава отива на море. А ваканция през Октомври е безсмислена. По-добре едно хубаво лято със събиране на слънце, витамин Д и море, отколкото ваканция по никое време през есента. Но голяма зимна ваканция е задължителна. В България снега реално пада след Нова година, а да наречеш Коледа и Новага година ваканция е абсурдно. Или един почивен ден между сроковете "ваканция".

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Родители се самоорганизират, купуват тестове, само и само да могат децата им да отидат на училище, по 2 теста на седмица, 8 в месеца - 50 кинта/месец, и то по намалени цени, купуват по 200 и повече бройки, за да им е по-изгодно.
  Руменрадево образование в действие!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Браво на господин Кацаров – реализира напълно идеите си, които ни представяше като критикар на всичко, преди да заеме министърското кресло!

 47. 47 Профил на Harry Miles
  Harry Miles
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мен ако питате, трябва да се попитат самите ученици дали искат да се върнат в класните стаи, защото някои от тях не искат да пътуват до другия край на града, когато е студ и сняг, или пък да стават в 5:30, за да могат да стигнат навреме и откровено казано, и аз ги подкрепям

 48. 48 Профил на igo
  igo
  Рейтинг: 101 Неутрално
 49. 49 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 547 Весело

  Оффтопик:

  Прави ярко впечатление, как медията се занимава с всичко друго освен със скандала на тримесечието - ДКК.
  Централно поставени новини/статии за русия, кацаров, украйна, кацаров, китай, кацаров .... и нищо за ДКК.
  В останалите медии, това е централна новина.
  Какво стана ?

 50. 50 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Оффтопик:Прави ярко впечатление, как медията се занимава с всичко друго освен със скандала на тримесечието - ДКК. Централно поставени новини/статии за русия, кацаров, украйна, кацаров, китай, кацаров .... и нищо за ДКК. В останалите медии, това е централна новина. Какво стана ?
  —цитат от коментар 49 на The Polite Moose


  А ти пък ... Те виж че ги е шубе за новия председател на народното събрание думичка да обелят ти за ДКК чакай ... ;) Това е новата редакционна политика - съобразена и тя изцяло с "новия морал" !

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#34] от "lemans":

  Те от Дневник празнуват по тъмно на Позитано,като Кире и Асан!

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Polite Moose":

  Е,какво дс е станало.Нищо неочаквано-Оа_аха се набързо,сега мирише,а от Дневник са във фазата "не съм аз!"

 53. 53 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Статията е за терора над децата коитоо са жертви на ковидинфодемията както нисое друщо съсловие .
  Пенсионерския клуб който го дълнува друго да се омита от тук .
  По тамата : децата незабавно трябва да се върнат в училище , а всички министри от Ананиев Англев и Кацаров които ги затвориха кано затворници в къщите са за съд .

  Само Бог и истината са над всичко
 54. 54 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "ozd05563707":

  Аз съм смятала за Швеция, защото детето има приятели там и казва, че постоянно са във ваканция. Сумарно учат 2 седмици по-малко от нашите, въпреки че учебната година започва на 10 август.

 55. 55 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А защо направиха така че само децата да са изолирани ?
  Защото децата не протестират и не носят пари .
  Те са деца и са слаби и зависими
  И понеже трябва да се демовстрират някакви мерки ,
  то най лесно е да демострираш силата си към най малкото съпротивление
  и това са децата ъф кордс .
  Затваряш ги две години по 7омовете и ги слагаш пред лаптопи
  Всичко друго си тече нормално
  Идвам от банката и никой не ми търси тест или зелен сертификат касто на децата
  Опашката беше от десет човека ..Добре дошли сме всички ..
  И така е навсякъде Банки молове заведения заводи офиси телевизии ...
  Аз смятам че общество което не изпитва милост към децата си е обречено .

  Само Бог и истината са над всичко
 56. 56 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 285 Гневно

  ДОКАЗАНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ - ВЪН ОТ МИНИСТЕРСТВАТА ! НЯМАТЕ ПРАВО ДА УНИЩОЖАВАТЕ БЪЛГАРИЯ И НАС , Б Ъ Л Г А Р И Т Е !

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Кацаров този път сбърка. Пускай децата на училище и затвори кръчмите.

 58. 58 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ми не знам. В нашето училище 55% са със сертификати и обучението си е присъствено и без връзки. В дните за ваксинация в училището имаше опашки, а не протести на антиваксъри
  В края на краищата - мина това с "не знаем какви са тези препарати" всичко е минало всички фази на тестове и е одобрено - ваксинирайте се и не ревете, а децата - на училище пратете

 59. 59 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Пълни глупости:
  1. Няма нормативен акт, който да забранява на училищата да заплащат тестове.
  2. Няма нормативен акт, който да забранява на училищата да приемат и да използват тестове, закупени от родители.
  3. Няма нормативен акт, който да забранява на училищата да събират пари от родители, щом е доброволно и се отнася до учебен процес.
  4. Считано от 01.12.2021 г е в сила заповед на МЗ, с която всички области в червена зона изпращат учениците на училище ротационно 50/50 БЕЗ ТЕСТОВЕ. В момента това са ВСИЧКИ области, с изключение на София област и град, Перник, Враца и Монтана.
  5. Тестове за възрастни има достатъчно и те са също щадащи, защото не се бърка надълбоко в носа с тях и са много по-евтини и достъпни.
  6. Няма нормативен акт, който да изисква съгласие на 51% от родителите, за да се изисква задължително тестване на децата за присъствено посещение, нито такъв, който да изисква родителите да одобряват вида на теста, щом теста е одобрен от ИАЛ и ЕС.
  Следователно- тестове за тези пет области ИМА ДОСТАТЪЧНО, а другите са длъжни да тръгнат ротационно без тестове.
  ИЗВОДИ- учителската МАФИЯ, защото всичко в БГ е станало мафия, ги мързи, така им е добре, спестяват пари, не работят, заплати взимат, парите от ток и парно неплатени, ще си ги рададат като премии.
  НИКОГА ДОБРОВОЛНО тази МАФИЯ няма да се съгласи да пусне децата присъствено. Денков е заложник на тази мафия и много добре го разбира, но се оказа страхлив.
  Нека някой да ме опровергае с факти- например да псочи действащи правни норми, които аз отричам да съществуват.

 60. 60 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#59] от "dsc":
  Денков е един смотан мишок,а го направили даже Академик?!?!Боже,боже,боже опази!!!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK