Държавата все така няма тестове за големите ученици, но и спира опитите за други решения

Държавата все така няма тестове за големите ученици, но и спира опитите за други решения

© Георги КожухаровВече трета седмица връщането към присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас се отлага поради липса на достатъчно тестове, независимо от многократните уверения и на премиера Стефан Янев, и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че това ще стане в най-скоро време.


Нещо повече - оказва се, че дори и да искат, училищата твърде трудно могат да намерят самостоятелно решение да осигурят изследване заради поставените от държавата разнопосочни ограничения. Действащите правила не позволяват на директорите на учебни заведения да купуват със собствени средства за учениците т.нар. щадящи тестове за изследване чрез слюнка. Няма никакви пречки обаче да плащат изследвания, ако са за учителите. Дори и родителите да са съгласни да плащат за изследванията, това не може да се прави в училището, а трябва да се ходи по пунктовете на лабораториите.


Така в крайна сметка възможните решения се оказват две. Едното е в клас да бъдат само големите ученици със сертификат за COVID-19. Но понеже ваксинираните и доказано преболедувалите са малко, родителите трябва да плащат за тестове в лаборатория по избор. Другата възможност е да се чака заболеваемостта да спадне под 500 новозаразени на 100 хил. души население, когато според заповедта на здравния министър класовете се редуват по една седмица в училище и онлайн.
И докато министрите на здравеопазването и на образованието продължават да се разминават в прогнозите кога ще има достатъчно тестове, които да осигурят присъственото обучение не само на най-малките (1-4 клас), недоволството сред родителите се засилва, тъй като в големите градове учениците от прогимназиален и гимназиален етап са вън от класните стаи вече месец и половина.


Как частните училища се оказаха "с връзки"


Учениците от пети клас нагоре на присъствено обучение в София са едва 4789, сочат данни на Министерството на образованието, изпратени до "Дневник". Показателното е, че те са от 35 частни и само три общински училища.


Причината е, че актуалните разпоредби не дават възможност на общинските училища да купуват предпочитаните от родителите щадящи тестове със слюнка с пари на училището. За частните учебни заведения това ограничение не важи: "Тестовете се осигуряват със средства от държавния бюджет за всички училища, като за частните училища се допуска и те сами да осигуряват тестове", гласи извадка от насоките на Министерството на образованието за обучението в COVID епидемия.


Парадоксално е, че министерството първоначално бе предложило държавните и общинските училища да имат възможност да осигуряват сами тестовете на големите ученици. Намерението обаче отпадна след недоволството на синдикални организации в образованието, а министърът акад. Николай Денков обясни, че би представлявало индиректно въвеждането на имуществен ценз.


Тестове за учителите обаче продължават да се купуват, при това решението какъв вид да са е на директорите. "Още от септември купуваме тестове за учителите и ги отчитаме като разходи за консумативи и материали", заяви пред "Дневник" директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.


(Не)възможното изключение и няколко абсурда


За училищата, които не могат да се снабдят с щадящи тестове, остава възможността да допускат ученици от 5-и до 12-и клас, които имат сертификат за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела.


Пробивът в системата направи 164-та столична гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", известна като Испанската гимназия. Училището беше първото, което върна учениците си в клас. Последваха го 36-то средно училище "Максим Горки" в кв. "Бъкстон" и Софийската математическа гимназия.


Опитът на Министерството на образованието досега показа, че родителите не са склонни децата им да бъдат изследвани с PCR или антигенен тест, тъй като пробата се взима от носа и гърлото. В Испанската гимназия изследването с тестове като за възрастни се оказа възможно, но възникнала друга неочаквана пречка.


Директорът Зорница Йончева обяснява, че първоначално имала намерение в училището да има мобилен пункт на лицензирана лаборатория, каквито се организират пред заведения и молове. Оказва се, че за училищата това е проблем. В отговори до "Дневник" Министерството на образованието посочва, че

"в сградите на училищата не може да има мобилни пунктове на лаборатория, тъй като това предполага смесване на ученици от различни паралелки, които чакат за даване на проба и за вписване на резултата в официалния регистър на здравното министерство".
Затова в крайна сметка учениците в Испанската отиват за тест за собствена сметка до лаборатория. С отрицателен резултат от PCR или антигенно изследване получават сертификат за съответно 72 или 48 часа.


Заради значително по-ниските цени на антигенните тестове повечето родители избират тях, но това поставя децата в нова абсурдна ситуация: удостоверенията им важат за по-кратко време, отколкото безплатните тестове със слюнка за малките ученици. Те се правят обичайно в понеделник и четвъртък.


"Задала съм въпроси на министерствата дали ако дойде дете с тест, направен в понеделник в 14 ч., трябва в сряда в 14.30 ч. да го изведа от часа по български, защото е изтекла валидността на изследването", казва директорът на Испанската гимназия.


Влизаме от несправедливост в несправедливост. Всяка нова ситуация не изглежда по-добре от предната.


Зорница Йончева,

директор на Испанската гимназия


Различно решение е намерила Софийската математическа гимназия (СМГ). Учениците ѝ се струпаха на опашка тази сутрин пред лаборатория близо до училището, където на децата са направени тестове, с които се изследва слюнка. Така на практика училището е организирало (за сметка на родителите) изследване с щадящи тестове, но не на територията на учебното заведение, както би било, ако държавата бе осигурила консумативите.


Щадящи тестове имало, но не за държавата


На 1 декември по време на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че до 9 декември по поредната обществена поръчка се очаква да пристигнат 2.7 млн. щадящи тестове.


Ако се съди по изказванията на министъра на образованието, тези тестове, ако действително бъдат доставени, биха били достатъчни за две седмици. Причината е, че според изчисленията на акад. Николай Денков, за да се покрият нуждите на всички ученици за изследване на слюнка два пъти за пет учебни дни, трябват 1.4 млн. теста. Приблизително толкова пък са доставените в страната тестове от самото начало на опитите за връщане на учениците в клас: 1.5 млн. теста от 10 ноември насам.


Справка на "Дневник" сред фирми, които внасят тестове с изследване на слюнка, показа, че някои се оплакват от логистични проблеми, други не се включват в обществените поръчки на Министерството на здравеопазването, защото или не ги удовлетворяват условията на ведомството, или защото изискванията са такива, че изключват техните тестове от конкурса.


За сметка на това училищни директори остават с убеждението, че в страната има достатъчно щадящи тестове за всички ученици, но не участват в държавния търг: "Тестове в тази държава има. На пощата си имам сигурно седем-осем оферти, точно за плюнчести тестове. Е, разбира се, на двойна цена, но тестове има", казва директорът на Испанската гимназия Зорница Йончева пред "Дневник".


Оферти от фирми е получавал и директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Твърди, че училището, ако правилата позволяваха, би купило тестове със собствени средства, защото заради уроците онлайн учебното заведение е спестило от разходите за ток, вода и отопление.


Натискът се засилва


Междувременно натискът към държавата за връщането в клас на големите ученици се засилва. неправителствената организация "Национална мрежа за децата" публикува петиция, в която се посочва, че децата от 5-и до 12-и клас са дискриминирани и са "станали жертва на политически амбиции и състезания".


Националният омбудсман Диана Ковачева обяви, че е получила искания от родители да отпадне изискването поне половината ученици да има сертификат за COVID-19. Родители настоявали присъствено да учат деца със сертификати, независимо какъв е техният брой.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK