Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет

Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет

© Юлия ЛазароваКачеството на обучение по "Педагогика" и "Медицина" е еднакво добро както в университетите в столицата, така и в тези в страната. Двама от трима завършили "Информационни и комуникационни технологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е на първо място по рейтинг на обучение в това направление (Техническият университет в София не е включен в класацията по това направление - б.а.), се реализират по специалността си, докато средно у нас реализацията е на половината завършили в останалите университети. Това направление в Алма Матер носи и най-висок доход - 4930 лв., което е с 400 лв. повече от м. г. Първи по рейтинг в обучението по "Информатика и компютърни науки" също е Софийският университет, следван от Американският университет в България и Нов български университет. Това показва анализът на данните на 11-ото издание на рейтинговата система на университетите в България, представен днес в Министерството на образованието и науката.


Една от тенденциите е, че през академичната 2020/2021 година студентите в българските университети са се увеличили с над 4 хил. и са достигнали 202 605 (къде колко студенти се обучават вижте по-долу). Причините за ръста според анализа на министерството са демографски и свързани с намаляването на натиска за обучение в чужбина заради пандемията от коронавирус. В последните години обаче е имало тенденция, че някои специалности завършват само половината от постъпилите, причините за което са различни. Общо 13% от студентите са в частни висши училища, като най-често следват в специалности от направленията "Театрално и филмово изкуство" и "Теория на изкуствата".


Колко са студентите
 • 203 605 общо
 • 22 250 в Софийския университет
 • 16 580 в Пловдивския университет
 • 14 600 в УНСС
 • 13% от всички са в частни университети
 • 8% чуждестранни студенти
 • 12 университета имат под 1000 студенти

Друга тенденция е и увеличаването на чуждестранните студенти, чийто дял е 8%. Най-много от тях учат "Медицина" (между 40 и 60% от студентите в направлението), но има чуждестранни студенти в специалности като "Ветеринарна медицина", "Фармация", "Транспорт", "Мореплаване", "Изкуства" и др.


Трета тенденция е повишаването на броя на научните публикации на висшите училища в международните библиографски бази данни. Техният брой в Web of Science за периода от 2016 до 2020 г. е приблизително 19 хил. и надхвърля с 1400 публикациите през предходния изследван петгодишен период. Броят на публикациите в Scopus е 18 400, което е с над 2400 повече от периода от 2015 до 2019 г.


Какво избират да учат студентите
Най-масовото професионално направление все още е "Икономика", където студентите са 29 321, но в последните години заради държавните регулации броят е намалял почти наполовина. На първите три места по качество на образованието в него са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Американският университет в България и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).


На второ място по брой обучаващи се е "Педагогика" с 16 719 студенти, а на трето е "Медицина" - с 13 186. За първи път от трите най-масови направления изпада "Администрация и управление", което се изучава от 13 137 студенти.


Според анализа политиките на образователното министерство за повишаване на привлекателността на учителската професия вече дават резултат. През миналата академична година най-много е скочил броят на първокурсниците в "Педагогика на обучението по" - с 24%, и в "Педагогика" - с 9%. Бъдещите лекари също са се увеличили с около 6%. В същото време студентите в направление "Обществено здраве" са намалели с 11%, а изучаващите "Туризъм" - с 10%.


Какъв е пазарът на труда


Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са "Информатика и компютърни науки" (3045 лв.), "Математика" (2496 лв.), "Комуникационна и компютърна техника" (2425 лв.), "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" (2320 лв.), "Металургия" (2175 лв.), "Обществено здраве" (2347 лв.), "Медицина" (2240 лв.), "Електроника, електротехника и автоматика" (2003 лв.) и "Военно дело" (1931 лв.).


Най-високи брутни доходи могат да очакват завършилите "Информационни и комуникационни технологии" в Софийския университет (4930 лв.) и в Нов Български университет (3977 лв.), завършилите "Администрация и управление" в Американския университет в България (3880 лв.), "Математика" в Софийския университет (3431 лв.) и "Компютърни и комуникационни технологии" в Техническия университет-София (3430 лв.).


През първите пет години след дипломирането си 53% от висшистите в страната са работили на позиции, изискващи висше образование. През 2014 г. делът им е бил едва 46 на сто.


Според друга тенденция расте и средният осигурителен доход, като през т.г. той е 1520 лв. спрямо 1373 лв. през м.г. и 867 лв. през 2014 г. Най-голямо е увеличението в професионалните направления, които подготвят кадри за здравеопазването и образованието. Средният осигурителен доход при завършилите "Медицина" за последната година е скочил с 35%, при "Здравни грижи" - с 30%, а при завършилите педагогически и образователни професионални направления - между 17% и 20%.


Спрямо м. г. безработицата сред завършилите расте и вече е 3.5%. През годините се очерта тенденция дипломираните експерти в туризма трудно да намират реализация по специалността и често да остават без работа. Най-голяма е безработицата сред завършилите тази специалност - 5.9%, като всеки пети не е намерил приложение на придобитото висше образование. Безработицата е най-ниска сред завършилите "Медицина", "Фармация", "Стоматология" и "Военно дело" - под 1%.


Къде е най-доброто образование


В стандартизираните класации за 2021 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първи в 23 от общо 30 професионални направления, по които предлага обучение. Техническият университет - София, има шест първи места от общо 11 направления, в които подготвя студенти. Медицинският университет - София, е първи в четири направления, а Химикотехнологичният и металургичен университет - в три. Американският университет в България, Аграрният университет в Пловдив и Тракийският университет в Стара Загора имат по две първи места.


Други 12 висши училища оглавяват по една класация. В осем професионални направления класациите се оглавяват от университети извън столицата, а в три професионални направления - от частни висши училища.


Според служебния посветен министър акад. Николай Денков, който е вероятният титуляр и в бъдещото редовно правителство, предстоят политики за интеграция между университетите и преструктуриране на специалности според качеството на обучение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 271 Весело

  В тема за образование, дори и в заглавието има правописна грешка....

 2. 2 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Педакогиката е на нивото на журналистиката.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  ИТ кадрите и завършилите медицина имат най-голям потенциал за добро кариерно развитие и реализация в живота.Останали вишисти с други специалности у нас просто ще кретат в живота някак си- ако все пак имат диплома от чужд ВУЗ могат да се реализират добре.

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#2] от "d3eh":

  +++++++++++++++++++++++
  Съпругата ми е старша учителка и тя споделя същите впечатления.Особенни "подготвени кадри" излизат от Магнаурската "Школа"....... .в Кърджали!

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  БГ университетите са трагедия.
  Тия дето учат ИТ или учат сами или в някоя ИТ компания в която работят още от 1ви курс.
  50% от БГ университетите са за закриване.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  "Двама от трима завършили "Информационни и комуникационни технологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е на първо място по рейтинг на обучение в това направление (Техническият университет в София не е включен в класацията по това направление - б.а.), се реализират по специалността си, докато средно у нас реализацията е на половината завършили в останалите университети."

  И защо Техническият университет в София не е включен в класацията по това направление?

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#1] от "anamari":

  Ако имате предвид "... в Софийския....." то грешката не е на ръката, а на главата.

 8. 8 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1198 Весело

  Това добро реализиране кога трябва да се смята - преди или след като им орежете заплатите с нови данъци? :)

  Разни хора - разни алкохоли!
 9. 9 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 660 Неутрално

  БГ университетите са трагедия.Тия дето учат ИТ или учат сами или в някоя ИТ компания в която работят още от 1ви курс.50% от БГ университетите са за закриване.
  —цитат от коментар 5 на МиГ-29


  В софийския е доста добро нивото, позмнавам трима-четирима преподаватели и смея да твърдя, че с на свтовно ниво откъм ИТ...

 10. 10 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 333 Неутрално

  „Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет”

  Най-добре се реализират IT-та,които НЕ СА завършили университет.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  За информатиката в СУ, вярвам. Ама за това, че качеството на подготовка на студентите по медицина в Медицинска академия и в останалите ВУЗ-ове в страната е еднакво, ще ме извинява!

 12. 12 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  БГ университетите са трагедия.Тия дето учат ИТ или учат сами или в някоя ИТ компания в която работят още от 1ви курс.50% от БГ университетите са за закриване.
  —цитат от коментар 5 на МиГ-29


  Зависи какво очаквате да се получи. Университета ти дава общото ниво на култура и образование. В него учиш фундаменталните науки за професията. Идеята му е, да те доизгради като търсеща знания личност. Това което се преподава в ИТ фирмите е някакво супертясно и специфично дори конюктурно образование да “захлебиш” някой лев. Реално без фундаментална математика и донякъде физика, ти не можеш да станеш истински програмист. Да писач на код ще си, но ако не си някой извънземен гений нямаш шанс. Ако си гений и без ИТ фирмите ще се оправиш.

 13. 13 Профил на pox321090956
  pox321090956
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoiank":

  За какво му е на един програмист физика, оснвен ако няма да се занимава с разработка на продукт, който е тясно свързан с тази сфера? Я обясни, че ми стана интересно.

 14. 14 Профил на mariapipeva
  mariapipeva
  Рейтинг: 319 Любопитно

  Каква е грешката е заглавието? Нещо не мога да видя такава.

 15. 15 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Теоретичната/фундаменталната информатика е просто математика.

  Не съм сигурен защо е нужно физика, освен ако не решите да се занимавате с квантови компютри.

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Това е така, ако се гледат доходите на "светло". Доста занаяти и професии има, с които се изкарват дори повече пари от IT или поне пак толкова. Между другото, вече познавам доста IT специалисти със страхотни способности, които не са завършили нищо, а са по - напред с материала от магистри.

 17. 17 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  И защо диплома от треторазряден ВУЗ на Запад трябва да се отценява повече от българска от топ университет? Освен, че вероятно знае по-добре чужде език, какво друго по-специално доказва?
  И е малко вероятно тези от първразрядни и второразрядни ВУЗове въобще да се завърнат, освен като началници с 5-цифрени заплати. Умни и квалифицирани кадри се търсят по целия свят и заплатите за повечето професии са доста по-високи от тук.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#17] от "Vassil Stoychev":
  Че как? Ако е завършил сошъл стъдис или джендър стъдис веднага му се открива място в някоя НПО.
  Ако не са НПО-тата доста народ с измислени специалности ще седи гладен или ще работят като шоп асистънс.

 19. 19 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":

  Глупости.
  Без ценз никоя западна компания няма да те взема на работа

 20. 20 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 271 Весело

  Каква е грешката е заглавието? Нещо не мога да видя такава.
  —цитат от коментар 14 на mariapipeva


  Хвана ги срам и я оправиха. Беше изписано "педакогика"

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":

  Такива много, много рядко успяват да минат нивото на "код мънкис". Има изключения които само потвърждават правилото. И не ми сочете Гейтс и Цукърбург, те са друго ниво.

 22. 22 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#16] от "4okuto":


  Ако са толкова “напреднали” да си изкарат една диплома. Или трябва да са предприемачи. Като работиш за себе си дипломи не трябват

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Има много други професии, които с добра квалификация могат да живеят много, много приличен живот в България. Познавам доста успели архитекти, дизайнери (обзавеждане,ландшафт), доста учители в София правят 4000+. А да не споменавам за прилични майстори в София, там се правят >5000+. Отделно са хората с езици. И да не забравяме че в ИТ бизнеса има примерно 50% нон-техникал. Почвайки от проджек мениджмънт, локализации, документация, технически съпорт и т.н.

 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мамуна":

  така си мислиш
  Аз мога да изброя включително и по Физикохимия където в провинцията са по подготвини от СУ дето ги учи проф Денков
  Денков може да е добър, но има гаден характер - фаворатизира си студенти/ки и другите им обяснява как за нищо не стават

 25. 25 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":

  Тези, за които говориш са си точно ИТ-та. Което при нас включва всичко. От Джава кодери до разни анализатори на данни. За повечето неща и курс не ти трябва. Учиш се с работа.
  Но ако говорим за истински програмисти тогава вече е съвсем друго. Там университетското образование си е фундаментално. Но пък в България нуждата от програмисти на високо ниво е ниска.

 26. 26 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  С архитектите е сложно. Пазарът е препълнен с такива специалисти. Както и с юристи. Сещам се за една позната завършила архитектура , при това със сериозни връзки в живота. Беше радостна, че успя да се уреди да работи в тсу в една община.

 27. 27 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#22] от "hellwitch":


  До коментар [#19] от "hellwitch":


  SAP, Uber или DXC добре ли е? Винаги са ги наемали с готови проекти и практическо интервю. Разбира се, има и самостоятелни предприемачи, които изкарват много пари от IT без дипломи. Част от тези хора са ми казвали, че "университетът е загуба на време и пари" за тях. Някои всъщност дори са водили лекции на ФМИ в СУ...

 28. 28 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Кой контролира Американския университет ? Или там си преподават каквото искат ? Ама крайно време е да се каже истината - моя позната води курсове пред учители в началните училища от цяла България и е шокирана от това, че над половината от тях почти не разбират български език, камо ли да говорят български.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  50 висши училища за една 7 милионна държава е прекалено много. Който не е пожелал, той не се е записал. Едно време бяхме по 10 за едно място, сега всеки завършил е студент. Затова и качеството е ниско, и рализацията не е според очакванията.

 30. 30 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Polite Moose":

  Заради начина на мислене, който физиката възпитава.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#5] от "МиГ-29":

  +++++++++++++++++++
  Повече от 50% са закриване.България има население под 7 милиона души и много малък дял млади хора спрямо белите страни.Холандия например има население над 16 милиона души и около 20 ВУЗ- а , ние имаме словом у цифром на 50 държавни и частни ВУЗ-а , където най-общо казано се раздават/ продават дипломи.

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  "IT индустрията" в България масово се разбира погрешно като понятие...... щом и кол. центровете за IT индустрия се мислят има нещо сгрешено в цялата работа..... някой вярва ли примерно че в Бургас 35000 души IT специалисти били...... не смешно а изключително смешно и нелепо е ......всеки трети IT спец.......

 33. 33 Профил на pox321090956
  pox321090956
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#25] от "filofob":

  Какво според теб е "програмист на високо ниво"? Имаш ли въобще идея за какво говориш?
  Тук масата коментари са писани от хора, които очевидно през живота си не са писали един ред код, но иначе са много вещи по темата, понеже съседката, на която внукът й се занимавал с ИТ, им казала нещо и сега ходят да ръсят врели-некипели бисери из интернет.
  Един обяснява как не можело да си повече от code monkey ако нямаш диплома, друг как НИКОЯ компания няма да те вземе без такава. Мани, мани.
  Между другото, на горния ми въпрос - защо на програмист му трябва физика съм получил 6 минуса, но не и отговор. Явно мозъците крият някаква голяма тайна и не искат да я споделят с простолюдието.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  +++++++++++++++
  Споделям напълно вашето мнение.Безкрайно раздута система на висше образование у нас, раздаване дипломи на килограм и пилеене на десетки милиони лева за държавна издръжка.

 35. 35 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Според НСИ към края на 2020 имаме 314 238 човека на възраст между 15 и 19. Ако са равномерно разпределени значи 18 годишните завършващи са горе долу по 80 000 човека годишно. За да има конкуренция държавата не би следвало да плаща за образованието на повече от 30 000 човека. Всеки следващ кандидат студент нека да бъде така добър да си плаща реалната себестойност. А ако искаме политика за регионално развитие би следвало държавната поръчка да е за 27 града по 1000 студента на толкова различни университета (27 понеже София област и София град е едно и също нещо макари и административно разделено) и съответно един преподавател да може да преподава само в един университет.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  И така да е!Няма как да се скрие фактът, че масовизацията на висшето образование у нас доведе до тотална девалвация.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vassil Stoychev":

  Че кое му е ТОП у нас?Даже СУ в последната международна класация на висшите учебни заведения по света е на около 1200 позиция..., а за другите не знам какво да кажем.Имам познати , които са преподаватели в ТУ "Васил Априлов" Габрово/ родният ми град/!Под всякаква критика са и тези които знам под една или друга форма са с връзки преподаватели.Кадрите излизащи от този ТУ са под всякаква критика.
 38. 38 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#32] от "MPetr":

  Изключвате онези хора, които не са в техническата част, но все пак имат някаква роля в целия процес. Доста от тях също изкарват добри пари за България. Големият проблем в IT сектора е, че чрез него западните "ляволиберали" опитват да прокарват идеологията си. Пръкват се твърде много корпократи. Друг минус е, че огромна част от тази IT общност у нас страда от елитарност.

 39. 39 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  За всеки си има шанс в живота и работа!

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#36] от "bat_plamen":

  Не разбирам какво наричате "масовизация" на висшето образование. Ако визирате че всеки желаещ може да следва - да така е, може да се запише а дали ще завърши е друг въпрос. И това не е български феномен, в цял свят е така. И да, навсякъде най-масови са хуманитарните специалности - право, мениджмънт, финанси, социология, журналистика. Малко хора им се учи инжинерство, повечето искат да са шефове. Но трябва да приемете едно нещо - отдавна мина времето в което държавата решава какво да учат младежите и дава "бройки" и там се получава 1:10 приети/кандидати. В една пазарна икономика това е невъзможно а и е тотално грешно, точно работа на пазара е да регулира търсенето и предлагането.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#33] от "pox321090956":

  Не, дипломата не е нужда за да бъдеш ИТ с перспектива, дипломата е само доказателство че имаш търпението и куража да положиш усилия в собственото си изграждане. И затова не е толкова важно каква е дипломата - точно ИТ, инжинерна, математика, физика, даже архитектура и даже хуманитарна. Познавам доста успели и компетентни хора с нетехнически дипломи. Но не познавам нито един компетентен човек без диплома. Да, има интелигентни хора без диплома и даже някои дето вършат ИТ работа. Но бързо стигат лимита си и то доста ниско. Просто щото нямат търпение да положат усилия за повече.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#26] от "filofob":

  Аз познавам 2-3 успели но може би наистина има излишък и за младежи е трудно, не знам. Но имаите предвид че за всеки успех се изискват усилия - трябва перфектен английски, трябват усилия за достигане до световни ниво. Не може да очакваш да изкреташ унито с тройки и после да се "уредиш" на хубава позиция и да си успешен в нея.

 43. 43 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 708 Неутрално

  рекламата за клавиетурната работническа класа, която да попълва няколкото IT компании основани от ДС трябва да бъде на първа страница на Работническо дело-дневник - да.

  Ако после се чудите защо младите лекари емигрират при първа възможност. Ами не е в парите въпроса.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#38] от "4okuto":

  IT общност !!!! ....... ние сме толкова зле в реалната IT индустрия, че дори не можем да си го представим в реални измерения.... изключвам 3,4,5 фирми и гейминг индустрията всичко друго върти темплейти и някакви простотийки ........ и се смята за IT...... имам някаква бегла представа като го пиша защото преди много години работих в Envato Австралия преди да бъде купена от американците..... и преди да се "пенсионирам" и в ранният етап на Oculus VR...... на базата на Unity 3D..и т.н ........ но нека да си вярват младите че IT общност е кол. центрове и подобни.......

 45. 45 Профил на ivailo igov
  ivailo igov
  Рейтинг: 290 Весело

  АМИ ДА , САМО ТЕ МОГАТ ГОРЕ-ДОЛУ ДА СМЯТАТ !

 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#19] от "hellwitch":

  стига вицове бе
  2 пъти ми отказаха работа защото съм бил супер квалифициран и единия пън беше от 3М
  те не търсат специалисти а роби

 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":

  ”Най-добре се реализират IT-та,които НЕ СА завършили университет.”

  Вкъщи имам един такъв, дето не познава парите.
  6400 лв в американска ИТ фирма не му били достатъчни и сега ще кандидатства в холандска за 12 000 лв месечно. Преди 5 години записа Стопанско управление в СУ и курс по програмираине в Телерик. Изкара 1 семестър в СУ и 3-4 месеца в Телерик и заряза и двете, защото почна работа като програмист. Нямало смисъл да учи виШе, ако не е Масачузетския. 😂😂 Ще видим, аз мисля, че все пак може да му дотрябва.

 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#47] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Хм..... Хареса ми коментара ви, има много верни неща в това което сте написали и същите образователни дилеми са и в САЩ в момента пред младите IT .....че и дали Масачузетския вече си струва , като се изключат контактите и базата .....

 49. 49 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  До коментар [#12] от "stoiank":

  Къде аджеба ти трябва физика освен ако не проектираш чипове или не пишеш конкретни приложения за дадена индустрия или embedded системи ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 50. 50 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Бай дъ уей, завършилите Масачузетския ИТ-та, започват стартово с над 150 000 долара годишна заплата. Между тях всяка година има и няколко българчета, но естествено няма да ги видим в България при нашенските заплати.

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  Интересно ми е на младите IT специалисти някой работодател искал ли им е диплома освен ако не са в държавната администрация ...... особенно от Софийския университет.....хахахаха......

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#51] от "MPetr":

  Да, на всяко интервю обсъждаме въпроса с мотивацията и в частност дипломата.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#49] от "Deadpudding":

  Как мислите работят гейм енджините? А рендеринга на Хаос? И даже в обикновени бизнес продукти ти трябва да знаеш какво е интегриране, какво е мувинг аверидж, какво е стеит спрямо евент. Разбира се те са нужни за хора с претенции и потенциал, за код мънкитата е достатъчно да поназнайва синтаксиса на езика.

 54. 54 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  MA, за икономиката е математика,не физика. Или парите тежат в трезора на банката и така moving averages се движат :Д :Д. Гейм енджините и от там насетне гейм компаниите са един мнооого малък процент от всички останали. Също така съм сигурен, че стейтът отново е повече математика отколкото физика, като програмист ти е все тая физичните с-ва и ел. инженерни неща. То и шофирането е повече физика, това не означава че ти трябва тая физика толкова. Тука освен разни разгневени хорица които са се объркалида запишат КСТ вместо КН минуси цъкат. Програмирането е математика и по точно математическа логика и единствено специализирани програми имат нужда от някакви познания по физика. Например vst плъгини и там игрички които спомена. Както и написах :D :D :D

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 55. 55 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":Глупости.Без ценз никоя западна компания няма да те взема на работа
  —цитат от коментар 19 на hellwitch


  Успокой се с глупостите, да не се окаже че повечето са така. Никоя западна ИТ комппания не се интересува от дипломата на българчетата. За тях е важно да знаеш материята и да изпълняваш. Това е тренда и затова в крайна сметка започнаха да изнасят офисите си от София. На западните компании не им трябват заплатаджии с ценз, трябват им бачкери без претенции. И си ги откриват засега, а ако свърват - е къде е Киев, е къде е Мумбай, е къде е Манила.

 56. 56 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Polite Moose":Заради начина на мислене, който физиката възпитава.
  —цитат от коментар 30 на dr.maris


  Математиката възпитава и култивира точният начин на мислене за програмисти.

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#52] от "m17":

  ====и в частност дипломата....=====ама мисля, че не сте много сигурни нали? В частният IT сектор никой не го интересува "дипломата"... единствено в държавната и общинска администрация това може да се изисква и да е от значение ..... "дипломата" сама по себе си като "диплома" само за санитарни нужди може да има значение.... друг е въпроса че за отделни позиции се изисква годишна сертификация, но тва е друг въпрос и няма връзка с Софийския или някакъв друг университет......

 58. 58 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#52] от "m17":

  ====и в частност дипломата....=====ама мисля, че не сте много сигурни нали? В частният IT сектор никой не го интересува "дипломата"... единствено в държавната и общинска администрация това може да се изисква и да е от значение ..... "дипломата" сама по себе си като "диплома" само за санитарни нужди може да има значение.... друг е въпроса че за отделни позиции се изисква годишна сертификация, но тва е друг въпрос и няма връзка с Софийския или някакъв друг университет......

 59. 59 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#13] от "pox321090956":
  Темата е доста сериозна за един пост, но в общия случай математиката е подраздел на физиката, казано най-лаишки. В повеето случаи “големите” задачи в математиката решават прости въпроси на физиката. Не случайно един добър физик е отличен математик и перфектен програмист. Не прозвуча добре, но в дългосрочен план е 100% вярно. От друга страна сега е времето на “бързите” пари и няма как да ме разберете. А и аз не съм цар на обясненията, фундаментални принципи и визии във време мъж го искам сега го искам са “далечна вселена”.

 60. 60 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#56] от "The Polite Moose":

  Не е вярно .В математическата където учи детето ми най добрите математици не желаят да учат за протрамисти Има приятели с тройки по математика които вече карат курсове по протрамиране и само пишат кодове като изоглавени .Нищо общо с интелекта няма програмирането Даже много от тях стават лузери затворени хора асоциални и късно създават семейства ...

  Само Бог и истината са над всичко
 61. 61 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":Глупости.Без ценз никоя западна компания няма да те взема на работа
  —цитат от коментар 19 на hellwitch


  Не е вярно... аз съм така.. а смея да твърдя, че проекта е силно високо технически откъм сървъри, домейни и тнт...

 62. 62 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#59] от "stoiank":

  7а прав сте Физиката е изключително важна Дори студентите по медицина в Германия в първи курс изучават физика , защото тя ги учи на логика и как протичат процесите в природата .

  Само Бог и истината са над всичко
 63. 63 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":”Най-добре се реализират IT-та,които НЕ СА завършили университет.”Вкъщи имам един такъв, дето не познава парите.6400 лв в американска ИТ фирма не му били достатъчни и сега ще кандидатства в холандска за 12 000 лв месечно. Преди 5 години записа Стопанско управление в СУ и курс по програмираине в Телерик. Изкара 1 семестър в СУ и 3-4 месеца в Телерик и заряза и двете, защото почна работа като програмист. Нямало смисъл да учи виШе, ако не е Масачузетския. 😂😂 Ще видим, аз мисля, че все пак може да му дотрябва.
  —цитат от коментар 47 на Котаракът на Шрьодингер


  Не е задължително, ако има знания...
  Може би има лек дизадвантаж, ако се бори с друг кандидат, който има диплома, но като цяло, не му трябва...

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  Добре бе..... Сирма Груп Холдинг е най-голямата българска група от ИТ компании. Поне за такава се обявява. Дали тя изискват диплома от Софийския университет, примерно или друга диплома?.....Как мислите ? Лепят си ги по стената копията на дипломите сигурно.......хахахаха.....в ляво на Софийския университет, а в дясно другите по маловажните.......хахахаха.......

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Стига сте давали тия средни заплати. Разбира се че ще са високи след като шефове на болници получават по 30 хиляди заплата. Дайте да видим какви са медианните заплати, това е истинския критерий.
  А иначе ми е крайно интересно, след като от години повтаряме, че има недостиг на лекари, увеличена ли е бройката на приеманите студенти медицина?

 66. 66 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има глад за лекари в световен мащаб А най търсени са анестезиолозите .
  Сега покрай ковид един лекар кийто ваксинира в Германия взима за ден сума равна на заплата в бг .
  :) Но пък там не е като тука всеки влязъл и излязъл с дипломка .Петдесет процента от студентите по медицина в Германия ги късат и отпадат още на първи курс За това и качеството на нашите търговци лекари с германските е огромно ..Разговора трябва да е защо толкова некадъръни висшисти излизат от нашите вузове

  Само Бог и истината са над всичко
 67. 67 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Тоя се е объркал жестоко. Най-добре се реализират тия от свищовския( дал на България оня бездомен министър) и югозападния - той е дал такива титани като маджо вълка и пеев. А тия в СУ са най обикновени….

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#65] от "Billy Pilgrim":

  ======А иначе ми е крайно интересно, след като от години повтаряме, че има недостиг на лекари, увеличена ли е бройката на приеманите студенти медицина?======= дълбоки води нагазвате колега , лобистки и мътни и за много пари и корупция иде реч ....... ето един линк за зъбари, същото е и за медици...... https://studyabroad.bg/news/против-частни-факултети/

 69. 69 Профил на pox321090956
  pox321090956
  Рейтинг: 116 Неутрално

  До коментар [#59] от "stoiank":

  Фундаменталната логика нужна за програмистите си се учи в математиката или по-точно в определени нейни раздели като линейна алгебра, формална логика, дискретна математика и др. Физиката няма почти нищо полезно за програмист, освен, както казах, не им се налага да работят с нещо тясно свързано с тази наука.
  А това, че физиците били префектни програмисти са абсолютни празни приказки. По-голямата част от хората, които се занимават с природни науки, обикновенно ползват python (който е доста опростен език), matlab, R и други тясно специялизирани domain-specific езици, всичките от които са много high level.
  По принцип най-експертните програмисти са в low-level системното програмиране.

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#65] от "Billy Pilgrim":
  Четете ли линка който ви дадох? Още ли мислите че недостиг има на кадри или това са градски легенди на някакви изтърсаци ======България има 10 хиляди зъболекари за по-малко от 7 милиона население, което означава, че един зъболекар трябва да обслужва 700 души, което е под санитарния европейски минимум, където съотношението е 1 към 1200..........същото е и за лекарите над 30000 са......... прочетете го внимателно за какво иде реч..... https://studyabroad.bg/news/против-частни-факултети/

 71. 71 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#10] от "pwq381057889":Тези, за които говориш са си точно ИТ-та. Което при нас включва всичко. От Джава кодери до разни анализатори на данни. За повечето неща и курс не ти трябва. Учиш се с работа.Но ако говорим за истински програмисти тогава вече е съвсем друго. Там университетското образование си е фундаментално. Но пък в България нуждата от програмисти на високо ниво е ниска.
  —цитат от коментар 25 на filofob


  На високо ниво или на ниско ниво :Д Имаме доста хора с ембедед, най-добрите не са записвали даже университет.
  Правя интервюта всяка седмица, след едно ниво няма никакво значение дали си завършил СТЕМ специалност или не. Да не говоря, че повечето хора 10 гоини след университета са забравили повечето неща, защото не са ги ползвали. А на повечето които не са минали през уни, ако им трябва нещо специално и имат конктекст на проблема сядат и за няколко дни/седмици/месеца го научават. Структурите от данни, алгоритмите и математика от 12 клас са задължителни, но я да си признаем - колко на работа решават такъв тип проблеми и имплементират дървета и т.н. и колко просто правят някакви апита?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1680 Весело

  =====Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет=====истината е, че тотално сринахме образованието в България .....тотално !!! .......на всякакви нива ! ......но сме първи в света по "доктури" и "доктури на нЕуките" на глава от населението .....никой не може да ви каже точната им бройка. Гаранция 100%........ но поне в едно нещо да сме първи в света..... по фалшиви доктури на науките .......

 73. 73 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#36] от "bat_plamen": Не разбирам какво наричате "масовизация" на висшето образование. Ако визирате че всеки желаещ може да следва - да така е, може да се запише а дали ще завърши е друг въпрос. И това не е български феномен, в цял свят е така. И да, навсякъде най-масови са хуманитарните специалности - право, мениджмънт, финанси, социология, журналистика. Малко хора им се учи инжинерство, повечето искат да са шефове. Но трябва да приемете едно нещо - отдавна мина времето в което държавата решава какво да учат младежите и дава "бройки" и там се получава 1:10 приети/кандидати. В една пазарна икономика това е невъзможно а и е тотално грешно, точно работа на пазара е да регулира търсенето и предлагането.
  —цитат от коментар 40 на m17


  Финансите са хуманитарна наука?

 74. 74 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#56] от "The Polite Moose":Не е вярно .В математическата където учи детето ми най добрите математици не желаят да учат за протрамисти Има приятели с тройки по математика които вече карат курсове по протрамиране и само пишат кодове като изоглавени .Нищо общо с интелекта няма програмирането Даже много от тях стават лузери затворени хора асоциални и късно създават семейства ...
  —цитат от коментар 60 на eog581083556


  Не всеки математик става програмист, но всеки който пожелае - може да стане с минимални усилия.
  Точно обратното е за всеки, с липсващата засилена матитематическа подготовка.
  Другите неща, са фолклор. :)))

 75. 75 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#70] от "MPetr":

  За зъболекарите никой нищо не е казвал, там проблемът е, че всичко е 100 процента платено. Говоря за недостига на лекари, за който постоянно се повтаря.

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#57] от "MPetr":

  Съвсем съм сигурен, никога не съм препоръчвал наемане на човек без диплома или поне в напреднал етап от следването си. А "самоуките" въобще не ги викаме на интервю - нямам време да си губя с човек дето няма търпения да завърши поне един университет. Че аз ли да го уча на базови понятия?!?

 77. 77 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#69] от "pox321090956":

  Няма как да Ви убедя, но според мен теорията че образованието е излишно е огромна глупост. Дори в момента стана така, че за да си на ниво трябва през целия живот да имаш отделени периоди за образование и повишаване на уменията си. Не случайно в по-сериозните фирми, не коментирам у нас водещи програмисти си вземат по една година отпуска и отиват или да преподават в университет или да си вземат някаква специализация. Първо срещаш се с “новата вълна” и второ черпиш опит от “идиотски въпроси”. Относно нивата на програмиране, аз не знам у нас да има много фирми, които се занимават с програмиране на наистина ниско ниво. Преди години имаше една израелска, но тя като напреднаха си ги дръпна всички в Израел, Алтеко донякъде и може и да има други но ще е някоя бутикова под 100 човека, след като не я знам. Съжалявам, ако обиждам някоя.

 78. 78 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Педакогиката е на нивото на журналистиката.
  —цитат от коментар 2 на d3eh


  ....и на нивото на правото по бай Тошово време :
  "Служебният вътрешен министър Бойко Рашков бе засечен да пие през работно време в столично заведение. Компания пък му правели магистрати, показват кадри на ПИК.

  Видимо от кадрите силовият вицепремиер на Румен Радев се клатушка опитвайки се да стигне до служебната си лимузина. В ръката си пък стиска жълто пликче с неясно съдържание. Попитан какво прави по време на работа в кръчма пиейки с магистрати, Рашков не отговаря и се качва в автомобила.

  Компания в кръчмата пък му правят бившият председател на Върховния административен съд Владислав Славов, който с днешна дата е председател на Съюза на съдиите. Освен това е баща на Петър Славов, адвокат и кандидат-депутат от гражданската квота на ДБ, който е групата целяща да „реформира“ ВСС и да отстранят главния прокурор."

 79. 79 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#69] от "pox321090956":

  А де, и аз казвам същото но май засегнах някой спец завършил софтуни. Дали университетското образование си струва или не е друга тема. Имам немалко приятели които отидоха във ФМИ, не издържаха на математиката и презаписаха в НБУ където наблягат повече на практика. И НИКОЙ не ми е казвал, че изучава физика. Единствено КСТ където се изучава хардуер. Те гениите си мислят, че ако знаеш синтаксис ще те вземат на работа като "code monkey",всъщност всичките ми познати които са висшисти, включително и такива завършили зад граница са на мнение, че именно сектата на Наков произвежда "code monkeys". Така че pls без логиката, която се гради чрез математика не става. Иначе казано умнокрасивитет в действие :D :D :D
  Взели го в кол центъра, научил продукта от до, научил и малко програмиране и вече е бащата и майката на компютърните науки :D :D :D

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 80. 80 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Много моля някой да ми прати конспект на сравнително читав ВУЗ, където се учи физика и където НЕ Е КСТ(сиреч софтуер + хардуер). Аман от разбирачи.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 81. 81 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  И защо бьлгарите учещи за лекари на запад масово ги кьсат още пьрви курс, защото са отишли от посредствени училища ли без история с некомпетентни да скали.? Каква е причината се чудя да влезеш в сериозем факултет като мед.факумтет или факултет по дентална/в сферата на здравеопазването и да се сгромолясаш още пьрвата година?

 82. 82 Профил на petnik
  petnik
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Само да вметна , че завършилите ВВМУ започват работа със заплата 4000$ и нагоре. Такива рекламни статийки не са от полза нито на бъдещите студенти , нито на образованието като цяло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK