Антикорупционната комисия пак проверява район "Красно село"

Антикорупционната комисия пак проверява район "Красно село"

© Надежда ЧипеваАнтикорупционната комисия за пореден път проверяват район "Красно село". По сигнали на граждани и публикации в пресата на служители на Сотир Цацаров ще установи законно ли са възлагани обществени поръчки от администрацията на кмета Росина Станиславова от "Демократична България".


"Проверява се и начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства", се посочва в съобщение на КПКОНПИ до медиите. Екипът на Цацаров ще проучи обществена поръчка за ремонт и реконструкция на на транспортна инфраструктура в района на обща стойност 1.18 млн.лева. Имало данни, че при сключването на договор с фирмата изпълнител било уговорено 10% от непредвидените разходи да бъдат връщани към длъжностно лице от района.


За пореден път ще се разследват действията на районната администрация по проектите "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" и "Топъл обяд".
Кметът Станиславова: Атаката е лично срещу мен

 "Атаката е лично срещу мен. Свидетелите сме, че се води една масирана кампания", заяви Станиславова днес на влизане в сградата на районната администрация, цитирана от "24 часа". Тя обясни, че не знае за какво е днешната проверка и напомни, че район "Красно село" е единственият, който не позволи да се разшири синята платена зона. 
Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти без да извършват реална дейност, посочват от КПКОНПИ. За изпълнението на проекта кметът Станиславова зачислил лични автомобили за разнос на храната на възрастните хора, но "се отчитали разходни документи за изразходвано гориво без реално да са ползвани по предназначение", твърдят от комисията на Цацаров.


За изпълнението на тези проекти на кмета Станиславова комисията й наложи през юни две глоби за общо 20 000 лева и да върне възнаграждението си от 9000 лева, защото се е самоназначила за ръководител и е сключила трудов договор с дъщеря си от 18 май до 10 юни 2020 г., за което тя е получила 260 лева.


"Няма да върна тези 9000 лева, защото вместо да храним 200 нуждаещи се, ние хранехме 280", обясни тогава Станиславова пред Би Ти Ви. Тя обжалва в Административния съд София град решението на КПКОНПИ.


Друг сигнал, който сега ще бъде проверен е за умишлено забавяне на разрешения за строеж в района, като после се търсели лични срещи със засегнатите лица. В комисията са постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор от района без обществена поръчка "като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия", пише в съобщението на КПКОНПИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK