Броят на спасителните акции във високите части на планините се е увеличил значително

Откриване на ски созона в Банско писта

© Лили Тоушек

Откриване на ски созона в Банско пистаБроят на спасителните акции във високите части на планините се е увеличил значително тази година, отчитат от Планинската спасителна служба (ПСС). За 2021 г. до 1 декември са организирани 143 акции спрямо 114 за цялата 2020 г.


В тези акции е оказана помощ на 166 души, от които 155 са спасени, десет са загинали, а един все още е в неизвестност, каза директорът на ПСС Емил Нешев.


От спасителната служба отчитат голям спад на общия брой хора, на които е оказана помощ. Това се дължи на намалелите инциденти по ски пистите.
"Ние правим това разделение - помощ, оказана по ски пистите, и спасителни акции във високата планина. Случаите по ски пистите са 1234 за изтеклата зима, като за предходната 2019-2020 г. те са били 2376. Имаме повече от 1000 случая по-малко заради COVID-19, заради по-малкото посещения на чужди туристи и въобще по-малката населеност по ски пистите", каза Нешев.


В спасителната служба за пръв път водят статистика на случаи, при които техни служители са оказали успешно помощ само по телефона, без да се налага излизане на хора на терен, като данните са за над 65 случая.


"И тази година можем да заявим със сигурност, че основната причина (за инцидентите във високите планини) са подценяване на условията в планината и недооценяване на собствените възможности на пострадалите. Непознаването на теренните особености и на метеорологичните обстановка също са фактори, които водят до нещастия", заяви Нешев.По думите му най-много спасителни акции са осъществени в Стара планина - 40, а след това се нареждат Рила (36), Пирин (34), Витоша (26), Осогово, Беласица и Родопи (по две), както и Славянка - една.


Общо 101 от акциите са свързани с туристи, десет са фрирайд скиори, а седем са с фрирайд сноубордисти. "Все по-малко са случаите от битов характер - по хижи, заслони и т.н. Почти изцяло са транспортни акции - 102, една е с хеликоптер - въпреки ситуацията с хеликоптерите в България, колкото и да е тъжна, все пак успяхме да направим една акция с използване на хеликоптер", уточни Нешев.


Въпреки затрудненията, свързани с коронавируса, са проведени основните курсове за обучение и от тях са излезли 15 нови сертифицирани планински спасители.


"Тази година успяхме да достигнем до сърцето на много хора и фирми и успяхме да съберем над 130 хил. лева от дарения и спонсорства. Оценяваме всяка стотинка, която хората са извадили от джоба си, за да сме по-ефективни и да работим по-добре", каза още Нешев.


Той припомни, че след успешна дарителска кампания в началото на годината бяха осигурени услугите, предоставяни от технологията Recco за търсене и помагане на пострадали при лавини.


Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров посочи, че ПСС разчита на близо 600 доброволци, 60 служители и повече от 20 кучета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK