Министър срещу министър: отново е неясно кога всички ученици ще учат присъствено

Министър срещу министър: отново е неясно кога всички ученици ще учат присъствено

© ДневникМинистрите на здравеопазването и образованието за пореден път се разминаха в позициите си за това дали и кога ще бъде възможно връщането на всички ученици от 5-и до 12-и клас в училищата, излизайки с противоположни позиции в рамките на няколко часа. Предмет на спора отново е броят на т.нар. щадящи тестове за изследване на слюнката, които здравните власти трябва да осигурят, за да е възможно безопасно присъствено обучение след месец и половина онлайн уроци за учениците в прогимназиален и гимназиален етап.


Преди обед здравният министър Стойчо Кацаров увери, че е съгласувал с образователното наличните количества тестове. "Те позволяват от понеделник всички да тръгнат на училище с еднократно тестване" Министърът уточни, че става дума за щадящи тестове, въпреки че той препоръчвал за учениците от 8-и до 12-и клас тестовете да са с проба от носоглътката. От двете министерства обявиха, че са се разбрали изследванията да се правят веднъж седмично, а не както досега беше при най-малките (от 1-и до 4-и клас) - по два пъти. Това ще позволи да се осигурят тестове за всички ученици, докато бъдат направени нови доставки.


Час по-късно Министерството на образованието опроверга съобщението на здравния министър, като обяви, че има нужда от още над 150 хил. неинвазивни теста, за да върне всички ученици в клас от 6 декември 2021 г., дори ако ги тества само веднъж в седмицата.
По данни на Министерството на образованието налични засега са около 520 хил. теста, като почти цялото количество вече е разпределено към училищата (около 430 хил. теста), макар и все още да не е използвано. На склад за нуждите на учениците имало около 89 хил. теста. В съобщението на ведомството се уточнява и че "няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември".


Прогнозата на министъра на здравеопазването пък сочи, че са договорени достатъчно щадящи тестове (но това не дава сигурност, че ще бъдат доставени - бел. авт.) за до средата на януари. "Имаме договорени количества, които по наша оценка би трябвало да стигнат поне до средата на януари", каза Стойчо Кацаров.


Досега властите бяха на мнение, че за да се осигури безопасна училищна среда както за учениците, така и за преподавателите и непедагогическия персонал, но и за семействата на учениците, изследванията следва да се правят два пъти седмично (в понеделник и в четвъртък). Според министъра на здравеопазването тестването можело да се сведе до веднъж седмично, защото заболеваемостта в страната спада, както и защото положителните проби от тестовете в училищата са много нисък дял.


Тези констатации съвпадат с обстоятелството, че вече трета седмица връщането към присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас се отлага поради липса на достатъчно тестове независимо от многократните уверения и на премиера Стефан Янев, и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че това ще стане в най-скоро време. (За проблемите с тестовете за учениците четете тук и тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK