Арестуваха българи по обвинение за пласиране на наркотици в Германия

При претърсвания на адреси в град Попово и село Кардам са намерени доказателства, които ще бъдат предадени на прокуратурата на Франкфурт на Майн

© Георги Кожухаров

При претърсвания на адреси в град Попово и село Кардам са намерени доказателства, които ще бъдат предадени на прокуратурата на Франкфурт на МайнНа 23 ноември специализираната прокуратура и ГДБОП са задържали група български граждани, държали и разпространявали наркотици в Германия. Акцията е по Европейска заповед за разследване, издадена от Прокуратурата във Франкфурт на Майн - Федерална република Германия.


Разследването е започнало в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на Федералната криминална служба във Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП е проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и в област Търговище, съобщават от прокуратурата.


В Германия първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети доказателства във връзка с разследването.
При претърсвания на адреси в град Попово и село Кардам са намерени и иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефонии и други доказателства, свързани с престъпната дейност на групата. Те ще бъдат предадени на Прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото в Германия разследване.


Неутрализирането на групата е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност, посочват още от прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK