Съветът на Европа: България спешно да намали смразяващото влияние на главния прокурор

Комитетът на министрите призовава и спешно да бъде въведена възможност за съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства

© Юлия Лазарова

Комитетът на министрите призовава и спешно да бъде въведена възможност за съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебни производстваНеобходими са спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет, който ще бъде избран през 2022 г. За това призовава комитетът на министрите на Съвета на Европа.


По време на заседанието си от 30 ноември до 2 декември във формат "Права на човека" комитетът е разгледал групата дела С.З. и "Колеви срещу България". Тези дела се отнасят най-вече до системния проблем, свързан с неефективното разследване на убийства, насилие и изнасилване, както и липсата на независимост на наказателните разследвания, касаещи главния прокурор.


Комитетът приветства готовността на властите да работят в консултация със Съвета на Европа по няколко важни реформи в областта на наказателното правосъдие до края на 2022 г.
Що се отнася до ефективността на разследванията като цяло, комитетът повтори призива си към българските власти да въведат съдебен контрол върху прокурорските откази за образуване на досъдебно производство.


Освен това комитетът прикани властите да предоставят своевременно информация за резултатите от обсъжданията си относно други конкретни мерки за подобряване на ефективността на разследванията като цяло, като се обърне специално внимание на разследванията на изнасилвания или на сексуално насилие над деца.


По отношение на разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници комитетът отбелязва, че скорошните предложения, макар и положителни в различни аспекти, не са разработени подробно и не могат да бъдат цялостно оценени, а също така не отговарят напълно на неговата Междинна резолюция от 2019 г. и последващите решения,


Комитетът отново призова властите да приемат законодателни или, ако е необходимо, конституционни изменения, за да отговорят изцяло на Междинната резолюция от 2019 г. и на последващите решения, така че да се гарантира независимостта на лицето, което ръководи разследването спрямо главния прокурор, и на лицата, участващи като разследващи, както и да се осигури участието на достатъчен брой разследващи.


Освен това се отправят призиви към властите в България "спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия Висш съдебен съвет и неговата прокурорска колегия, които ще бъдат избрани през 2022 г., за да се позволи въвеждането на ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност по отношение на главния прокурор и да се намали смразяващият ефект, който влиянието му може да има върху лицата, натоварени с разследването на главния прокурор".


Мандатът на този съдебен съвет изтича през октомври 2022 г., а междувременно юристи и политици призовават членовете на съвета да подадат оставка. Такъв призив отправи и министърът на правосъдието Иван Демерджиев в интервю за "Дневник". Комитетът на министрите реши да разгледа отново тези дела най-късно през юни 2022 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK